Aplikacija ginekoloških mrežica - Miloš Radović
2288
page-template-default,page,page-id-2288,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Aplikacija ginekoloških mrežica

Šta je spad prednjeg vaginalnog zida?

  • Pravilan naziv za spad prednjeg zida vagine je “cystocele” (spad mokraćne bešike).
  • Mišići karličnog dna su grupa mišića koja se prostire preko otvora male karlice. Ovi mišići su, zajedno sa okolnim tkivom, odgovorni za držanje karličnih organa (mokraćna bešika, materica, rektum) na mestu i njihovo pravilno funkcionisanje.
  • Kada mišići karličnog dna i/ ili zidovi vagine oslabe dolazi do spada karličnih organa. Ovo se najčešće dešava zbog oštećenja tokom porođaja, ali je najizraženije posle menopause (poslednje menstruacije) kada se i kvalitet potpornih tkiva pogoršava.
  • Kada je prednji zid vagine oslabljen mokraćna bešika se spušta naniže u vaginu praveći izbočinu. Ova izbočina može biti velika i čak izlaziti izvan ulaza vagine naročito tokom naprezanja.

Veliki spad bešike može uzrokovati ili biti udružen sa urinarnim simptomima kao što su učestalo mokrenje, otežano mokrenje ili nevoljno oticanje urina.

Neretko žene se žale na osećaj “vučenja” i bolne senzacije.

OPERACIJA-APLIKACIJA MREŽICE U PREDNJI VAGINALNI SEGMENT

Ova operacija je indikovana kod pacijentkinja sa većim ili ponovljenim spadom.

Podaci o dugoročnim rizicima, komplikacijama i stopi recidiva su nesigurni, s obzirom da se radi o relativno novoj operaciji.

Nakon korekcije spada osećaće te se mnogo komfornije.  Seksualni život će se poboljšati.

 

Kako se izvodi operacija?

Operacija može da se izvede u spinalnoj ili opštoj endotrahealnoj anesteziji.

  • Spinalna anestezija podrazumeva davanje injekcije u donji deo leđa i deluje od struka naniže. Nećete osećati nikakve oštre senzacije, ali osećaj pritiska ćete i dalje osećati.
  • Opšta endotrahealna anestezija podrazumeva da ćete spavati (nećete biti svesni) tokom cele procedure.

Noge se stavljaju na nogare (kao na ginekološkom stolu).

Operacija počinje infiltracijom fiziološkog rastvora u zid vagine da bi se odvojili različiti slojevi i da bi se bešika lakše odvojila od zida vagine.

Zatim se načini uzdužni rez na prednjem zidu vagine iznad bešike.

Mokraćna bešika se odvoji od zida vagine.

Hirurška disekcija je mnogo veća i zahtevnija kod ove vrste operacije nego kod standardne operacije spada bešike pa je i rizik od povrede bešike i krvarenja veći.

Zatim se plasira mrežica između bešike i vaginalnog zida. Postoji nekoliko načina za plasiranje u zavisnosti od vrste mrežice koja će se koristiti. Kod jedne vrste mrežice specijalnim iglama pozicioniraju se krakovi mrežice. Zato se prethodno prave manji rezovi na koži.  Na taj način se podiže bešika i više ne prolabira kroz otvor vagine.

Ušije se prednji zid vagine.

Call Now Button