Hormonska supstituciona terapija - Miloš Radović
2245
page-template-default,page,page-id-2245,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hormonska supstituciona terapija

Hormonska supstituciona terapija (HST) predstavlja nadoknadu hormona koji se sa menopauzom sve manje luče iz jajnika. HST je još uvek prva linija terapije za ublažavanje klimakteričnih simptoma, prevenciju osteoporoze, ali i kardiovaskularnih komplikacija. Može se definisati kao lečenje samim estrogenima ili gestagenima (monoterapija) i estrogenima u kombinaciji sa gestagenima (sekvencijsko ili kontinuirano kombinovano lečenje).

HST se primenjuje:

  • oralno (tablete)
  • transdermalno (flasteri)
  • perkutano (gel i sprej)
  • vaginalno (u obliku vaginaleta ili krema)

Veoma je važan životni stil za očuvanje zdravlja u ovom periodu i podrazumeva unošenje belačevina, više iz belog mesa, ribe, raznovrsnost upotrebe povrća i voća u ishrani, kao i smanjivanje unosa ugljenih hidrata i masnoće.

Veoma je važno uvođenje umerene fizičke aktivnosti. Preporučujemo smanjenje u konzumiranju kafe, alkohola i cigareta. Unošenje aktivnog oblika vitamina D, kalcijuma i magnezijuma svaki dan je takođe značajno za očuvanje gustine kostiju.

 
 

Call Now Button