KRVARENJE U MENOPAUZI: Simptomi, razlozi i lečenje!
2092
page-template-default,page,page-id-2092,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Krvarenje u menopauzi

Krvarenja tokom menopauze

 

Svako krvarenje u menopauzi predstavlja razlog za posetu vašem ginekologu.

 

 

Razlozi krvarenja u menopauzi:

 

 1.   Polipi grlića ili endometrijuma
 2.   Hiperplazija endometrijuma (simplex, complex, atipična)
 3.   Hormonskog porekla
 4.   Stanjenje (atrofija) endometrijuma može uzrokovati oskudna krvarenja u menopauzi.
 5.   Karcinom grlića ili endometrijuma materice.
 6.  Miomi materice
 7.  Infekcija

 

Redji razlozi za pojavu krvarenja u menopauzi su: hlamidija, gonoreja, genitalni herpes, Endometritis – infekcija sluzokože materice, krvarenja iz urinarnog trakta, antikoagulantni lekovi (heparin, varfarin, veće količine aspirina, tamoksifen), Ca vagine, povrede u maloj karlici, hemoroidi, kolo-rektalni Ca.

 

 

KRVARENJE U MENOPAUZI slika

 

Dijagnostika krvarenja u menopauzi

 

Nije složena i svodi se na tri osnovna pregleda: ginekološki, kolposkopski i ultrazvučni pregled.

 

1.) Ginekolog će obaviti ginekološki pregled koji uključuje kolposkopiju i Papa test. Ovi pregledi služe za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, kao i atipičnih promena u ćelijama (cerviksa i cervikalnog kanala) koje mogu prethoditi pojavi karcinoma.

2.) Transvaginalnim ultrazvukom ginekolog će izmeriti debljinu endometrijuma.

3.) Uraditi manuelni i ultrazvučni pregled dojki, pazušnih i klavikularnih limfnih čvorića ( sa eventualnim savetom za mamografiju).

4.) U slučaju potrebe uraditi laboratorijske pretrage (KKS, briseve, urinokulturu, hormonske analize, biohemija, Tu-markeri, SE, Crp, OGTT, itd.)

5.) Pregledom će precizno ustanoviti da li je krvarenje iz vagine, materice, urinarnog trakta ili sa hemoroida ili debelog creva.

 

Zbog smanjena lučenja hormona iz jajnika dolazi do smanjene produkcije estrogena. Smanjenje količine estrogena u organizmu žene dovodi do smanjenja produkcije kolagena i elastina u tkivima a time i do:

 1. Atrofije vaginalne sluzokože
 2. Atrofije materične sluzokože (endometrijuma)

 

KRVARENJE U MENOPAUZI

 

Ne treba dizati odmah paniku!

 

Najčešći uzroci za krvarenje u menopuzi jesu Hormonskog porekla.!!  Tu spadaju:

      1.) benigna atrofija sluzokože ginekoloških organa i

      2.) benigna hiperplazija endometrijuma materice.

 

Zbog hormonsko uzrokovanih promena na sluzokoži unutrašnjih polnih organa žene mogu se javiti i krvarenja obzirom da se krvarenja mogu javiti i zbog maligne alteracije tkiva u slučaju njihove pojave obavezno treba uraditi frakcioniranu ili običnu eksplorativnu kiretažu ili histeroskopsku biopsiju sumnjivog tkiva.

 

Kiretažom, histeroskopijom ili eventualnom biopsijom se uzorkovano tkivo šalje na histopatološki pregled čime se završava NAJBITNIJI deo dijagnostike  a to je –HP verifikacija da li je uzrok krvarenja benignog ili malignog karaktera.

 

Uzorkovanje tkiva iz materice je najbolje, najpreciznije i najpoštednije po pacijenta obaviti Histeroskopijom!!

 

Slanjem dobijenog tkiva na Histo-Patološki pregled (pod mikroskopom) se jasno i sa 100% sigurnošću dokazuje da li je uzrok krvarenja u menopauzi:

a) hormonskog porekla ili

b) organskog porekla:

      -1.) benigna ili

      -2.) maligna alteracija tkiva koja u nastavku lečenja obavezno zahteva i veću hirušku intervenciju).

 

Terapija

 

Iako sve žene u pred, menopauzi i postmenopauzi doživljavaju gotovo iste promene, njihov biološki odgovor je veoma idividualan često genetikom i psihom predodredjen. Zbog čega je i jačina simptoma različito zastupljena a time je i potreba za lečenjem individualna i različita.

 

Od uzroka krvarenja zavisi i način lečenja.

 

Na primer:

 

A.) Ako je zid vagine istanjen i osetljiv i krvarenje dokazano da je hormonskog porekla, savetuju se krem ili vaginalne tablete koje sadrže estrogene. Hormonska supstituciona terapija (HST) koja podrazumeva:

 •     oralno (tablete),
 •     transdermalno (flasteri),
 •     perkutano (gel i sprej)
 •     vaginalno (u obliku vaginaleta ili krema)

 

B.) Vaginalna ili materična infekcija se leči antibioticima. (VB, CB i urinokultura.)

 

C.) Ako žena ima HP verifikovan maligni tumor, tada se sprovodi operacija, zračenje, hemioterapija ili kombinovano lečenje  (histeroskopija, laparoskopija ili Histerektomija.)

 

Prevencija

 

Veoma je važan životni stil za očuvanje zdravlja u ovom periodu i podrazumeva izbalansiranu ishranu: unošenje belačevina, više iz belog mesa, ribe, raznovrsnost upotrebe povrća i voća u ishrani, kao i smanjivanje unosa ugljenih hidrata i masnoća. Veoma je važno uvođenje blage fizičke aktivnosti (šetnja, joga, plivanje).

 

 

Preporučujemo smanjenje u konzumiranju kafe, alkohola i cigareta. Unošenje aktivnog oblika vitamina D  svaki dan, magnezijuma i kalcijuma (mleko, sir mlečni proizvodi) uz umerenu aktivnost na otvorenom s obzirom na to da izloženost suncu podstiče proizvodnju vitamina D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane te tako doprinosi očuvanju gustine kostiju i zdravim zubima.

 

Ukoliko ste u menopauzi -U slučaju pojave i najoskudnijeg vaginalnog krvarenja, ne treba paničiti ali nemojte ni čekati.!!

Potrebno je uraditi eksplorativnu kiretažu ili histeroskopiju!

 

Najčešće pitanje o histeroskopiji i eksplorativnoj kiretaži:

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

 

Vašu intervenciju i pregled kod dr. Radovića možete zakazati odmah, klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button