KRVARENJE U MENOPAUZI: Simptomi, razlozi i lečenje!
2092
page-template-default,page,page-id-2092,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Krvarenje u menopauzi

Svako krvarenje u menopauzi predstavlja razlog za posetu vašem ginekologu.

 

RAZLOZI KRVARENJA U POSTMENOPAUZI:

 

  1.   Polipi grlića, endometrijuma
  2.   Hiperplazija endometrijuma (simplex, complex, atipična)
  3.   Hormonskog porekla
  4.   Stanjenje (atrofija) endometrijuma može uzrokovati oskudna krvarenja u menopauzi.
  5.   Karcinom grlića ili endometrijuma materice.

Redji razlozi za pojavu krvarenja u menopauzi su: hlamidija, gonoreja, genitalni herpes, krvarenja iz urinarnog trakta, antikoagulantni lekovi (heparin, varfarin, veće količine aspirina, tamoksifen), povrede u maloj karlici.

KRVARENJE U MENOPAUZI slika

Dijagnostika krvarenja u menopauzi

Nije složena i svodi se na tri osnovna pregleda: ginekološki, kolposkopski i ultrazvučni pregled.

1.) Ginekolog će obaviti ginekološki pregled koji uključuje kolposkopiju i Papa test. Ovi pregledi služe za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, kao i atipičnih promena u ćelijama (cerviksa i cervikalnog kanala) koje mogu prethoditi pojavi karcinoma.

2.) Transvaginalnim ultrazvukom ginekolog će izmeriti debljinu endometrijuma.

3.) Uraditi manuelni i ultrazvučni pregled dojki, pazušnih i klavikularnih limfnih čvorića ( sa eventualnim savetom za mamografiju).

4.) U slučaju potrebe uraditi laboratorijske pretrage (KKS, hormonske analize, biohemija, Tu-markeri, SE, Crp, OGTT, itd.)

Zbog smanjena lučenja hormona iz jajnika dolazi do smanjene produkcije estrogena. Smanjenje količine estrogena u organizmu žene dovodi do smanjenja produkcije kolagena i elastina u tkivima a time i do:

  1. Atrofije vaginalne sluzokože
  2. Atrofije materične sluzokože (endometrijuma)

KRVARENJE U MENOPAUZIZbog hormonsko uzrokovanih promena na sluzokoži unutrašnjih polnih organa žene mogu se javiti i krvarenja obzirom da se krvarenja mogu javiti i zbog maligne alteracije tkiva u slučaju njihove pojave obavezno treba uraditi frakcioniranu ili običnu eksplorativnu kiretažu ili biopsiju sumnjivog tkiva.

Kiretažom i eventualnom biopsijom se uzorkovano tkivo šalje na histopatološki pregled čime se završava NAJBITNIJI deo dijagnostike  a to je –verifikacija da li je benignog ili malignog karaktera.

Time se jasno dokazuje da li je uzrok krvarenja u menopauzi: a) hormonskog porekla ili b) organskog porekla (maligna alteracija tkiva koja u nastavku lečenja obavezno zahteva i veću hirušku intervenciju).

Call Now Button