Aplikacija i ekstrakcija spirale -
2073
page-template-default,page,page-id-2073,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Aplikacija i ekstrakcija spirale

Aplikacija i ekstrakcija spirale

 

 

 

Insercija -„stavljanje“ i ekstrakcija -„vadjenje spirale“ predstavljaju veoma lake intervencije za čije izvodjenje nije potrebno više od 40 sekundi. One se rade bez anestezije i predstavljaju jedan od najkomfornijih i najefikasnijih metoda kontracepcije. Prostim i bezbolnim povlačenjem za konac se IUD izvlači iz materice.

Spirala = IUD = Intra Uterine Device  -(aplicatio, insertio, extractio)

 

U slučaju kad se spirala vadi posle 5-7 (i više) godina upotrebe, može doći do kidanja konca čijim se povlačenjem spirala vadi iz samog uterusa. Kidanje konca je ujedno i znak da za ekstrakciju zaostalog intruterinog uloška potražite nešto iskusnijeg ginekologa. Tada se pacijent uvodi u kratkotrajnu 5-minutnu anesteziju a extrakcija same spirale se vrši posebnim instrumentima napravljenim baš za tu svrhu (Novakova sonda, Berićeva kuka, pean ili kireta).  Kod jačeg urastanja spirale u zid materice posle 10 i više godina u materici, -može se koristiti i histeroskop. Iako predvidjenje za upotrebu i zamenu na 5 godina, bilo je slučajeva gde smo spirale kod pojedinih „disciplinovanih“ pacijentkinja vadili i posle 32 godine neprekidne intrauterine upotrebe.

 

Hormonske spirale (sa dodatkom levonorgestrela) aplikuju se u slučaju pojave produženih menstrualnih krvarenja, češćih neurednih krvarenja i u perimenopauzi.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button