Uklanjanje polipa na grliću materice - Miloš Radović
2053
page-template-default,page,page-id-2053,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Uklanjanje polipa na grliću materice

Polip grlića materice

Polip predstavlja najčešće manji dobroćudni izraštaj koji vodi poreklo od sluznice i vezivnog tkiva koja se nalazi u samom kanalu grlića materice. Najčešće je bez simptoma i njegovo postojanje se otkriva slučajno, na redovnim ginekološkim kontrolnim pregledima. Obzirom da polip viri iz kanala grlića materice a da je dobro prokrvljen, nekada se može nakon odnosa pojaviti krvarenje, što može izazvati strah kod pacijenata od ozbiljnog oboljenja. U redjem broju slučajeva polip može biti i malignog karaktera. Zbog toga se uvek po dijagnostici obavezno ide i ka njihovom odstranjivanju. Tkivo dobijeno polipektomijom, biopsijom ili eksplorativnom kiretažom se na kraju obavezno šalje i na histopatološku analizu! Po lokalizaciji polipi se mogu naći na: polnim usnama, vagini, grliću ili u unutrašnjosti materice.

Može se smatrati mehaničkom preprekom prolasku spermatozoida i predstavljati otežavajuću okolnost u zatrudnjivanju. Polip nastaje pojačanim nakupljanjem cilindričnih ćelija sluznice ginekoloških organa (hipertrofija i hiperplazija). Sam uzrok nastanka je nepoznat, ali se uvek predlaže odstranjivanje opisanog izraštaja (polipektomija), uz kiretažu samog kanala grlića materice.

Polipektomija kao intervencija ima dvostruku ulogu. Prva je dijagnostička –(analiza samog tkiva polipa), a druga je terapeutska zbog činjenice da se ceo polip sa okolnom sluznicom hirurški totalno odstranjuje iz tela pacijentkinje! Polip se, zajedno sa sluznicom cervikalnog kanala iz koje je nastao, upućuje na detaljniju histološku analizu.

Rezultati HP analize se u praksi čekaju izmedju 48h-72h. Radi se o kratkotrajnoj, bezbolnoj intervenciji koja ni na koji način ne remeti vaš svakodnevni komfor i aktivnosti. Histopatološka potvrda da je polip benignog karaktera predstavlja najbitniju informaciju koju iščekuju i pacijent i ginekolog.

Polipi se mogu skinuti na više različitih načina:

  1. Najčešći je ekplorativna kiretaža (kiretama ili peanom)
  2. Radiotalasima ili strujom
  3. Laserski
  4. Histeroskopski
  5. Bioptičkim klještima

Eksplorativna kiretaža je najčešća intervencija u ginekološkoj praksi. Ovo je intervencija na cervikalnom kanalu i materičnoj šupljini. Kiretaža je istovremeno dijagnostička i terapijska. Najčešće indikacije su patološki PAPA bris, nalaz dobijen kolposkopijom, i ultrazvučno postavljena sumnja na patološke promene u kanalu ili u samoj materici. Ukoliko se prethodnim pregledima pokaže da je unutrašnjost materice normalna i bez patološkog nalaza i da se polip nakazi samo na/u grliću materice, tada se radi samo kiretaža cervikalnog kanala. Nema potrebe raditi frakcioniranu explorativnu kiretažu ( cervikalni kanal zajedno sa endometrijumom uterusa).

Šta je cilj eksplorativne kiretaže?

Cilj intervencije je ljuštenje endocerviksa ili endometrijuma koji potom se šalje na patohistološku analizu. Najčešće se obavlja zajedno sa biopsijom grlića materice, a često zajedno sa kiretažom čitave materice bilo da se preparati za analizu šalju zajedno ili odvojeno. Ređe se izolovano radi i to uglavnom kod mladih žena koje nisu rađale.

Eksplorativna kiretažaEksploracija- instrumentalno ispitivanje kanala grlića (endocerviks) zajedno sa unutrašnošću materice (endometrijum) se naziva – Frakcionirana eksplorativna kiretaža. Ona se izvodi u kratkotrajnoj opštoj ili u lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom.

Najčešća indikacija za dijagnostičku kiretažu je otkrivanje uzroka nepravilnog (iregularnog) ginekološkog krvarenja. Izvodi se u slučaju pojave krvarenja u menopauzi i iregularnog krvarenja u reproduktivnom periodu, koje se ponavlja uz patološki ultrazvučni nalaz na endometrijumu, kao i krvarenja koje se učestalo pojavljuje posle odnosa.

Terapijska kiretaža se radi zbog:

  • zaustavljanja krvarenja,
  • skidanja polipa iz kanala grlića ili iz materične šupljine
  • uklanjanja zadebljalog endometrijuma
  • evakuacije sadržaja iz materične šupljine (plod, posteljica, zaostali delovi ovuluma kod nepotpunog pobačaja).
  • posle vadjenja spirale koja je preko 7god. stajala u materici

Kiretažom se odstranjuje sluzokoža materice ili polipi koji se, posle fiksiranja u 10% rastvoru formalina, šalju na PH pregled. Obavlja se tako što se nakon adekvatne pripreme u lokalnoj anesteziji (eventualno u analgosedaciji) cervikalni kanal dilatira, a zatim se specijalnim instrumentom određene veličine (kireta) uzima uzorak tkiva.

Intervencija traje oko 8-10 minuta. Jako je dobro podnose pacijenti. Jedna je od najčešće radjenih intervencija u dnevnim bolnicama i ordinacijama. Blaži bolovi ako ih uopšte ima, nestaju već 2h posle intervencije. A pacijentkinja već 1h po urađenoj intervenciji može napustiti ordinaciju uz obaveznu kontrolu krvarenja naredna tri dana, antibiotik, kao i UZ kontrolu za 7-10 dana.

Call Now Button