kondilomi-pitanja i najčešći odgovori o skidanju i HP-Virusu
4653
post-template-default,single,single-post,postid-4653,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Najčešća pitanja o kondilomima i HP-Virusu

Najčešća pitanja o kondilomima i HP-Virusu

Šta su Kondilomi i HPV infekcija? Uklanjanje kondiloma.

 

Kondilomi-pitanja-odgovori. Ginekolozi sa najdužim stažom u Srbiji vam pričaju o načinima skidanja kondiloma i o lečenju HPV infekcije. Smatra se da više od 50% seksualno aktivnih žena se zarazi jednom vrstom HP virusa ili se zarazi sa više vrsta HP virusa tokom njihovog života.

U većem broju slučaja, kod osoba sa jačim imunitetom dolazi do potpune razgradnje virusa bez pojavljivanja ikakvih simptoma, ali kod žena osetljivih na HPV postoji mogućnost da se pojave simptomi, kondilomatozne promene i poveća rizik za stvaranje karcinoma grlića.

 

Na osnovu pojavljivanja simptoma, HP virusne infekcije se mogu podeliti u tri grupe:

  1. Latentne – (Prisustvo HP virusa bez simptoma)
  2. Subkliničke – (Prisustvo HP virusa sa blagim simptomima)
  3. Kliničke – (Prisustvo HP virusa sa vidljivim, izraženim simptomima)

 

Gde se stvaraju kondilomi kod žena?

 

 

Kod žena, bradavice se mogu razviti na spoljašnjoj i unutrašnjoj strani vagine, na grliću materice (otvor u materici) ili oko anusa. Kondilomi mogu biti jako mali, a mogu i da se pojave u većim grupama. Mogu biti crvenkaste ili bele boje. Nekada kondilomi uopšte ne izazivaju simptome.

Ako ste žena koja je imala seksualni odnos bez zaštite onda treba da odete na pregled kod ginekologa. Testiranje na niskorizični HPV koji izaziva kondilome ne spada u rutinski pregled. Lekar će morati da vas pregleda da bi znao sa sigurnošću da li imate virus. Kondilomi mogu da se pojave mesecima ili godinama posle seksualnog kontakta.

 

Gde se stvaraju kondilomi kod muškaraca?

 

Kod muškaraca kondilomi se mogu videti na penisu, na skrotumu ili oko anusa. Ne postoji pouzdan test za muškarce koji će da otkrije virus odgovoran za pojavu kondiloma. Treba da zatražite da vas lekar pregleda ili da idete na redovne preglede.

 

Koliko su opasni kondilomi u trudnoći?

 

U trudnoći pod dejstvom hormona, kondilomi mogu da se uvećaju do veličine pesnice, da imaju neprijatan miris i da krvare. Mogu se preneti tokom porođaja vaginalnim putem kada je majka inficirana HP virusom, ali najčešće nema posledica na dete. U retkim slučajevima razvijaju se bradavice u grlu novorođenčeta, juvenilni papilomi, koji mogu da ometaju disanje novorođenčeta. Tada je potreban laserski tretman kako bi dete moglo nesmetano da diše.

 

Kako izgledaju kondilomi?

 

Kondilomi, poznati i kao polne ili šiljaste bradavice su izrasline na vulvi, u vagini, na grliću i oko anusa, a kod muškaraca i na penisu i oko njega.

 

 

 

Šta je Bowenoidna papulosa?

 

Vrsta Humanog papiloma virusa – infekcije koja se vidi kao sitne crvenkasto, braonkaste kvržice na spoljašnjim genitalijama, oko anusa i na perineumu. Obično su prisutne kod mlađih osoba. Iako izgledaju kao obične bradavice, mogu da predstavljaju početni stadijum planocelularnog karcinoma, zbog čega je indikovana biopsija, histopatološka analiza i lečenje.

 

Šta su Gigantski kondilomi (Buschke Laowenstein tumor)?

 

Oni predstavlja polu-maligni oblik verukoznih karcinoma koji retko daju metastaze, ali imaju lokalni invazivni i destruktivni rast. Promene su obično prisutne na spoljašnjim genitalijama i oko anusa, u vidu velikih karfiolastih masa sa pojavom fistula i abscesa. Lečenje se sprovodi dubokom hirurškom ekscizijom.

 

Koliko ima vrsta HP Virusa?

 

Uzročnici pojave kondiloma su virusi, poznati kao HP virusi (humani papilloma virusi) kojih ima više od 160 tipova. Sa druge strane danas je poznata činjenica da HP virus nije izazivač samo kožnih i polnih bradavica već je nekoliko sojeva ovog virusa direktan uzročnik karcinoma grlića, vulve, a sve češće i karcinoma anusa, penisa i glasnih žica.

 

Klasifikaciju sojeva HPV-a po epidemiološkim kriterijumima:

 

Sojevi niskog rizika: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 i CP 6108, koji retko izazivaju lezije koje napreduju do prekancerogenih promena.

Sojevi sa višim rizikom:  tip 33, 34, 36, 39, 66

Visoko rizični, onkogeni sojevi: 16, 18 kao i 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68.

Visokorizični tipovi HPV-a su nađeni kod 80% slučajeva karcinoma raka grlića materice. Određeni tipovi virusa kao što su tip 6 i 11 odgovorni su za pojavu genitalnih bradavica (kondiloma) u oko 90% slučajeva, dok neki tipovi virusa kao što su 16 i 18 imaju i visok onkogeni potencijal, te mogu biti odgovorni za nastanak karcinoma.

 

Kako se kondilomi mogu preneti?

 

Kondilomi se prenose seksulanim putem, ali je moguće i prenošenje direktnim (neseksualnim) kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Kondom nije sigurna zaštita, ali značajno smanjuje rizik prenošenja infekcije.

Istaživanja navode da je mogućnost infekcije nakon prvog kontakta sa zaraženom osobom oko 65%.

Razvoj kondiloma počinje pojavom gotovo neprimetnih neravnina i sitnozrnastih promena na koži i sluzokoži genitalnih organa. U ovoj fazi praktično ih je moguće videti samo na ginekološkom pregledu i to putem kolposkopa (mikroskopa), te je jasan značaj redovnih ginekoloških kontrola.

U koliko imate promene na koži idite na pregled kod izabranog ginekologa. Uraditi HPV tipizaciju, da bi ste videli koja vrsta HPV virusa je u pitanju. Ne dozvolite kondilomima da se šire. Posebno su opasni kad se nalaze na grliću jer tada mogu izazvati premaligne promene!!!

 

Kondilomi-pitanja. Zaštita od nastanka kondiloma?

 

Redovan pregled kod ginekologa i dalje je najključniji momenat u zdravlju žene. Kao i korišćenje prezervativa u toku odnosa.

 

Koje su efikasne mere prevencije?

 

Uzdržavanje od „rizičnog“ seksualnog ponašanja i izbegavanje česte promene partnera. Upotreba zaštite (kondoma) prilikom svakog seksualnog kontakta je izuzetno važna. Međutim kondom ne predstavlja sigurnu zaštitu od infekcije, zato što ne štiti i okolnu kožu anogenitalne regije prilikom seksualnog odnosa, ali sigurno smanjuje mogućnost prenošenja HP virusa.

Kasnije stupanje u seksualne odnose jer je rani seksualni život isto rizičan kao i često menjanje partnera.

 

Koje su vrste vakcina?

 

Kao značajan vid zaštite postoje 3 vakcine koje pružaju zaštitu od HPV infekcije. Gardasil pruža zaštitu od 4 soja HP virusa i pruža umerenu zaštitu protiv kondiloma. Dve vrste virusa – HPV-16 i HPV-18 – izazivaju oko 70% slučajeva raka grlića materice. Druge dve vrste (HPV-6 i HPV-11) su odgovorne za oko 90% slučajeva kondiloma. Vakcinu mogu da dobiju i muškarci i žene.

Gardasil-9 je vakcina koja je efikasna kao Gardasil u prevenciji sojeva 6, 11 i 18 HP virusa. Takođe pruža zaštitu protiv još 5 vrsta HP virusa (31,33, 45, 52, 58). Ova vakcina pruža zaštitu od 90% od raka grlića materice, vagine i vulve kod žena, kao i od analnog raka kod muškaraca. Takođe pruža zaštitu od kondiloma. Primena vakcine doprinela je u pojedinim zemljama da se skoro iskoreni rak grlića materice, oboljenja čija je stopa u Srbiji jedna od najviših u Evropi.

 

hpv vaccination

 

Kako se dijagnostikuju kondilomi?

 

Često se dijagnoza postavlja samo na osnovu kliničkog pregleda. Kod žena treba uraditi citološki pregled cerviksa i analizu brisa metodom po Papanicolau – PAPA i kolposkopiju. Papa testom se proverava ima li promena na cerviksu tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa može potvrditi prisustvo HP virusa. PAPA test je nešto osnovno i prvo u skriningu oboljenja genitalnog trakta (grlić materice).

Međutim, kako je njegova tačnost sa gledišta ginekologa u 63%, a sa gledišta patologa još manja, to nam govori da se u dijagnostici nikako ne smemo osloniti samo na PAPA test. Da bi našu sigurnost povećali uvek je potrebno uraditi i kolposkopski pregled grlića, vagine i vulve. Kolposkopski pregled genitalnog trakta povećava našu dijagnostičku sigumost na preko 90%.

 

Kondilomi-pitanja-odgovori. Načini terapije kondiloma i lečenje HPV infekcije?

Uklanjanje kondiloma.

Kako se uklanjaju i leče kondilomi?

 

Dijagnostikovane kondilome najbolje ćemo ukloniti radiotalasnom tehnikom!!! Radiotalasi su terapija izbora za adolescente, trudnice, kritične lokalizacije kondiloma, kao i za muškarce. Radiotalasna loop excizija je metoda izbora kod dijagnostikovanih displazija na grliću kod mladih devojaka i onih žena koje nisu rađale. Obratite se svom ginekologu i na vreme otkrijte i lečite sve forme HPV infekcije!!!

Kombinacija više različitih metoda daje uspešnije rezultate. Izuzetno je važna kontrola seksualnih partnera i istovremena terapija. Lečenje je moguće:

  • Radio-frekventnim (RF) nožem;
  • Laserom;
  • Krioterapijom (smrzavanje) i preparatma na bazi podofilina;
  • Klasičnim hirurški pristupom (isecanje kondiloma skalpelom) i
  • Elektrokauterizacijom (spaljivanje elektrokauterom).

U savremenoj ginekologiji, najčešće se koriste RF nož i laser.

Posebnu pozornost treba imati prema kondilomima na cerviksu jer tu predstavljaju odličnu podlogu za češću pojavu premalignih i malignih oboljenja grlića. Tada ne treba čekati! Treba ih efikasno i što brže odstraniti sa grlića materice odmah posle detektovanja!

Trajanje intervecije zavisi od raširenosti, lokalizacije i veličine promena. Nakon intervencije može se javiti bol, crvenilo i otok na mestu sa kojeg su kondilomi uklonjeni. Terapija nakon intervencije podrazumeva lokalne anestetike, sredstva koja poboljšavaju epitelizaciju, preparate koji smanjuju upalu, antiseptičke rastvore za lokalnu primenu i antibiotike. Posle intervencije, u periodu od 4 nedelje preporučljiva je apstinencija. Važno je da se ukloni svaka uočljiva promena. Neophodno je lečiti oba partnera.

Potrebni su iskustvo i velika opreznost u skidanju kondiloma sa perianalne regije! Važno je napomenuti da uklanjanje kondiloma ne isključuje njihovu ponovnu pojavu. Razlozi su sledeći: Princip svake intervencije je maksimalna pošteda zdravog tkiva, te se tretiraju samo uočene promene i uža zona tkiva oko njih. Nema nikakvog medicinskog opravdanja šire delove zdrave kože i sluzokože, “za svaki slučaj”, podvrgnuti dejstvu RF noža ili lasera.

Nažalost, virus se nalazi ne samo u promenama koje smo otklonili, već i u delovim kože i sluzokože gde se još nisu formirali kondilomi kao takvi. Ukoliko se u narednim nedeljama posle intervencije primete novi kondilomi, uradi se nov tretman, naravno opet sa maksimalnom poštedom zdravog tkiva.

Neophodno je da pacijent ima informacije o ponašanju virusa, tj. mogućnosti ponovne pojave promena i nakon uklanjanja, koja   zavisi od imunog sistema. Odbrambene snage organizma se moraju osnaživati kroz odmor, izbegavanje stresa, dovoljno sna, balansiranu ishranu, zdrave životne navike. Naročito se savetuje ženama koje su imale kondilome redovan ginekološki pregled u početku na svakih 6 meseci.

 

 

Uklanjanje kondiloma.

Najbitniji faktori za pobedu u borbi sa kondilomima i ranicama grlića su?

 

-Redovne kolposkopske, Papa i HPV kontrole;

-Korektan odnos i poverenje pacijenta u izabranog lekara;

-Precizna i brza dijagnostika;

-Disciplina i istrajnost pacijenta;

-Brza reakcija, algoritam lečenja i intervencija i

-Pragmatičan pristup bolesti bez iracionalnog straha.

 

Koliko traje intervencija?

 

Trajanje intervecije zavisi od raširenosti, lokalizacije i veličine promena. U proseku je to laka intervencija koja traje oko 10minta i posle koje oporavak veoma kratak, lagan i bezbolan.

 

Šta pre intervencije treba uraditi?

 

Pre intervencije uklanjanja polnih bradavica treba ih dokazati. Potom uraditi potpuno bezbolne, precizne i kratke testove:

  • Kolposkopiju i PA test i
  • Cervikalni i vaginalni bris.

 

Uklanjanje kondiloma.

U kojoj vrsti anestezije se radi skidanje kondiloma?

 

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji, kratkotrajnoj opštoj ili u analgosedaciji u zavisnosti od rasprostranjenosti promena. Ako su jako prošireni mora se ukljuciti i hirurska metoda skidanja.

 

Kondilomi-pitanja.

Kako izgleda oporavak nakon uklanjanja kondiloma?

 

Sam oporavak nakon skidanja kondiloma varira u odnosu na to koliko su rasprostanjeni i kojom metodom su sami kondilomi skinuti. Uglavnom je oporavak kratak i brz, vrlo brzo bez velikog čekanja se možete vratiti svakodnevnim akitvnostima.

Prethodno inficiranu površinu nekoliko dana nakon uklanjanja kondiloma treba prati sa dezificijensima kako bi se sprečila infekcija rane i novi nastanak kondiloma. Uz dezinficijense aplikuju se i masti koje pomažu ubrzanoj regeneraciji tkiva. Poznato je da ne postoji lek ni za jednu virusnu infekciju. Kada uklonimo kondilome, nismo eliminisali virus iz tela, vec samo ono sto on izaziva na kozi i sluzokozi. Svaka situacija koja provocira aktivaciju ovog virusa omogacava novi rast polnih bradavica.

Neophodna je redovna kontrola izabranog lekara. To je od izuzetnog značaja kako bi se pratilo dalje stanje i na vreme uočila moguća ponovna pojava kondiloma.

 

Treba li se upuštati u seksualne odnose nakon uklanjanja kondiloma?

 

Nakon uklanjanja kondiloma, preporučuje se korišćenje zaštite tokom seksualnih odnosa, a tokom terapije njihovog uklanjanja, seksualni odnosi se trebaju izbegavati. Kondom ne daje 100% zaštitu jer ne pokriva sve regije koje mogu biti zaražene, ali u svakom slučaju se treba koristiti. Obavezan je i pregled partnera pre započinjanja seksualnih odnosa.

 

Kolika je efikasnost i uloga krema, rastvora i masti u lečenju kondiloma?

 

Postoji i način da se kondilomi u slučaju pojave recidiva skidaju nanošenjem krema koje u sebi imaju imikvimod, interferon b2 ili neku od citostatskih supstanci (podofilotoxin, 5-fluorouracil). Krema ili rastvor se nanosi na zaražen deo kože i nanosi se sve dok kondilomi ne nestanu.  Nikako se ne savetuje da kreme mažete na svoju ruku i bez saveta lekara posto mogu izazvati ozbiljna oštećena kože i sluzokoža: pojavu rana, opekotine, iritaciju kože, eriteme itd.

 

Postoje i razne prirodne metode za skidanje kondiloma, ali one se trebaju koristiti isključivo kao sekundarna terapija tj. kao dodatak osnovnom vidu terapije.  Ricinusovo ulje, takođe smola iz maslačka mogu delimično pomoći u borbi sa polnim bradavicama, pored ove dve prirodne metode, postoje i mnoge druge koje mogu pomoći u uklanjanju kondiloma.

 

Kondilomi-pitanja.

Koje su posledice koje HP-Virus može da ostavi?

 

Nepodeljeno je mišljenje lekarske struke da su sve polno prenosive infekcije, bile one virusne ili bakterijske i dalje tabu tema i da je to veoma opasno.  Budući da mogu, ali i ne moraju da se vrate, kondilome treba lečiti, a zatim ići na redovne kontrole kako bi se odmah reagovalo ukoliko se vrati promena kod žena.

Preporuka je da se oni uklone čim su dijagnostikovani, jer u pitanju jeste HPV virus koji je u stanju jako brzo da se širi i dovede do daleko većih komplikacija. Osim estetskog, njihovo zapostavljanje može dovesti do daleko ozbiljnijih zdravstvenih problema i to ne samo na genitalnim regijama.

HPV (humani papiloma virus) uzročnik je nekoliko vrsta karcinoma: grlića materice, vulve, vagine, penisa, karcinoma glave i vrata. Naravno, ne mora da znači da će svako ko je nosilac virusa dobiti rak. Značajno je reći da se rizik ne odnosi samo na ženski pol, iako su karcinomi ženskog genitalnog trakta, prvenstveno grlića materice, najzastupljeniji.

Otkrivanjem raka grlića materice u početnoj fazi, lečenje je jednostavnije i kraće traje. Pacijent će biti 100% izlečen i vratiti se svom normalanom životu ukoliko se maligni proces otkrije u ranom stadijumu.

Kod većine ljudi, infekcija prolazi spontano u roku od 2 godine, a redovnim pregledima lekar će uvideti čim počnu prve promene, ako do njih uopšte dođe. Rano lečenje  i poverenje pacijenta u odabranog lekara je ključ uspeha za bilo koju vrstu bolesti.

 

Vaš kontrolni pregled kod dr Radovića i intervenciju zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Kondilomi-pitanja.

Uklanjanje kondiloma.

 

Za dodatne informacije o kondilomima kliknite na linkove:

1) RANICE NA GRLIĆU MATERICE.

2) KONDILOMI I HP VIRUS.

Kondilomi i HPV

 

 

 

Autori: Mr. sci. med. dr M. Radović, dr Ana Blažević

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god. do danas)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Nacionalna škola Ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu –(od 1993god.)

Nacionalna škola za Kolposkopiju, patologiju cerviksa, vagine i vulve -(od 1994. god.)

 

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button