Abortus -Prekid trudnoce: Priprema, metode i moguce komplikacije!
3263
post-template-default,single,single-post,postid-3263,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Prekid trudnoće – Abortus

Prekid trudnoće – Abortus

Šta je abortus?

 

Prekid trudnoće ili abortus je intervencija koja se radi do 10 nedelje trudnoće. U medicinskom smislu možemo razlikovati prekid trudnoće iz medicinskih razloga (narušeno zdravlje ploda), socijalnih razloga, prekid zbog neplanirane trudnoće, kao i velikog broja individualnih i ekonomskih razloga zbog kojih se jedna žena može odlučiti na ovu intervenciju.

 

Odluka o ovoj intervenciji je teška. Individualni su razlozi zbog kojih razmišljate o abortusu, a samim tim individualni su i mehanizmi uz pomoć kojih ćete se nositi sa ovom odlukom. Ono što je sigurno, jeste da će Vam podrška biti potrebna. Ne treba da kroz to prolazite sami.

 

 

prekid trudnoce abortus

 

Priprema za abortus

 

Od analiza pre abortusa je neophodno uraditi ginekološki pregled sa ultrazvukom i tako utvrditi starost trudnoće. Potrebno je imati pismenu potvrdu krvne grupe i Rh faktora pacijentkinje. Ništa ne jesti ni piti minimum 5-6h pre intervencije. Nije obavezno ali je poželjno da pacijent pre intervencije ima sterilan vaginalni ili cervikalni bris.

 

Ukoliko su kod pacijentkinje prisutna još neka oboljenja ginekolog može zatražiti da se obave i dodatne analize i pregledi.  B-Hcg, faktori koagulacije, pregled interniste, kardiologa, endokrinologa, hematologa. Pre svake intervencije je potrebno da pacijentkinja bude kompletno informisana o svim mediko-legalnim aspektima i mogućim rizicima intervencije kao i da potpiše pismenu saglasnost za istu.

 

O prekidu trudnoće

 

Intervencija prekida trudnoce se može raditi po želji pacijenta A.) u uslovima lokalne anestezije ili B.) u kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji i traje oko 7-10 min. Može se raditi vakum kanilama, kiretama ili kombinacijom. Može se raditi pod kontrolom ultrazvuka ili bez.

 

Nakon intervencije potrebno je mirovanje i kontrola krvarenja u trajanju od oko 20 min. do jednog sata. Posle intervencije se preporučuje mirovanje, antibiotik, a sutradan se pacijentkinja može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. UZ kontrola za 7-12 dana a u slučaju potrebe, jačeg krvarenja, bolova ili povišene temperature i ranije.

 

 

 

Metode prekida trudnoće

 

1.  Instrumentalni prekid trudnoće (Hirurski metod abortusa)

 

A.) Vakuum aspiracija

 

Ovaj metod prekida trudnoće je najbolji za trudnoće mladje od 8 nedelja a idealno vreme je negde od 6-7 nedelje trudnoće. U slučaju da ordinacija raspolaže plastičnim vakuum kanilama za regulaciju menstruacije može se raditi već oko 5-6 nedelje  gestacije. Ovaj metod podrazumeva uvlaćenje metalne ili plastične cevčice (kanile) kroz vaginu i grlić materice i trudnoća se uklanja aspiracijom (usisavanjem).

 

Vakuum aspiracija se uglavnom radi u lokalnoj anesteziji a može i u opštoj kratkotrajnoj. Intervencija radjena ovim metodom traje oko 5-10 minuta. Žena sa pratiocem odlazi kući već nakon 30 minuta, bez bola ili sa minimalnim žiganjem nalik menstrualnom. A ukoliko uopšte postoji bol potpuno nestaje vec nakon 2 sata.

 

Aspiraciona kiretaža je siguran i uobičajeni postupak i ukoliko se radi pod kontrolom ultrazvučnog aparata –predstavlja najbezbedniji metod za prekid neželjene trudnoće.

 

B.) Dilatacija i evakuacija

 

Ovaj metod prekida trudnoće se obavlja ako je trudnoća starosti od 8-10 nedelje. Ovaj metod podrazumeva širenje grlića materice i uvlačenja specijalih klješta u grlić materice u šupljinu materice, potom se delovi trudnoće postepeno uklanjaju. Kada se sadržaj uterusa ukloni, vakuum aspiratorom ili kiretama se uklanja višak ovularnog tkiva. Intervencija radjena ovim metodom traje oko 10-13 minuta. Ako je sama intervencija protekla uredno i bez komplikacija pacijent, 1h posle prekida trudnoće, istog dana odlazi kući.

 

 

ginekoloski zahvat

 

 

2.  Prekid trudnoće lekovima (abortus – medikamentozni metod)

 

Dr Radović spada u većinsku grupu ginekologa koji prednost daju kraćoj, efikasnijoj, manje bolnoj i konkretnijoj -vakum aspiracionoj metodi prekida trudnoće u odnosu na medkamentnu i klasičnu hiruršku metodu kiretama.

 

Iako je nešto invazivniji, hirurški prekid je konkretniji, precizniji, sa manjim brojem poseta ginekologu, višim procentom uspešnosti i manjim procentom produženih krvarenja u odnosu na medikamentozni abortus. Treba reći da se u praksi ne-mali broj medikamentoznih prekida posle upornijih i dužih krvarenja na kraju opet mora završiti klasičnim hirurškim putem (kiretom i vakuum aspiracijom).

 

Ako se na vreme primeti trudnoća i nije starija od 6 nedelja ona se može sprečiti lekovima, izazivanjem spontanog pobačaja. Ova metoda ukoliko ne izazove previše obilno krvarenje ne zahteva nikakve hirurške zahvate, potrebne su 3-4 posete ginekologu, moguće je u slučaju jačeg krvarenja i kratko zadržavanje u bolnici.

 

Bolovi i grčevi u sklopu medikamentoznog izazivanja spontanog pobačaja su praćeni pojavom oskudnijeg ili obilnijeg krvarenja. U slučajevima kada dodje do pojačanog ili produženog krvarenja medikamentozni prekid se mora završiti klasičnom kiretažom ili vakum aspiracijom !

 

Moguće komplikacije nakon abortusa

 

Iako se ova intervencija danas smatra rutinskom i jednom od najsigurnijih intervencija u ginekologiji, ipak postoje rizici posle namernog prekida trudnoće.

 

Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti nakon bilo kog tipa abortusa su: jaka krvarenja, zaostatak trudnoće koji bi zahtevao dodatnu intervenciju (residua), povrede materice, probijanje zida materice (perforatio), infekcije, oskudni ciklus ili potpuni izostanak menstruacije, međusobno slepljivanje zidova materice, infertilitet i sterilitet.

 

moguce komplikacije nakon prekida trudnoce abortusa

 

Svi prethodno pomenuti rizici su u današnje vreme u velikoj meri smanjeni, zahvaljujući iskustvu lekara koji izvodi intervenciju pod kontrolom ultrazvuka, unapredjenoj tehnologiji, ordinaciji opremljenoj najsavremenijim aparatima i adekvatno i pravovremeno datoj terapiji.

 

Kiretaža je uspešna u 99% slučajeva.

 

Neke od mogućih komplikacija su sledeće:

  • Obilno krvarenje (1 na 1000 abortusa)
  • Produženo krvarenje (5-7 na 1000 hirurških abortusa)
  • Produženo krvarenje (15-20 na 1000 medikamentnih abortusa)
  • Povreda materice (1-4 na 1000 abortusa)
  • Povreda grlica materice (10 na 1000 hirurških abortusa)
  • Neuspešni prekid trudnoće (4-8 na 1000 medikamenitih abortusa)
  • Neuspešni prekid trudnoće (2-5 na 1000 hirurških abortusa)

 

Neuspešni prekid trudnoće je veoma retka komplikacija, koja ako se komplikacija vidi na vreme, neće imati posledice na zdravlje žene.

 

Jedna od češćih komplikacija je kada posle prve intervencije zaostane deo ovularnog tkiva u materici. (11 na 1000 hirurških abortusa a kod medikamentnih i češće). Manifestuje se produženim i obilnijim krvarenjem posle intervencije. Dijagnostikuje se kliničkim i ultrazvučnim pregledom obično izmedju četvrtog i desetog dana posle intervencije.  Ona se naziva rezdua. (Residua post ab. Art. Leg.).

 

Pojava rezidue je  nešto češća posle medikamentoznih prekida trudnoće. Rešava se ponovljenom intervencijom ( ponovna kiretaža sa vakum aspiracijom). Drugi uobičajen naziv za re-kiretažu materice je – ponovna instrumentalna revizija zidova kavuma uterusa.

 

Pored navedenih komplikacija, najčešća komplikacija jeste zapaljenje materice, jajovoda i jajnika. Ova komplikacija se obično javlja kod žena koje su pre ove intervencije imale vaginalne infekcije materice ili grlića materice. Rizik od pojave zapaljenja materice, jajovoda i jajnika se može smanjiti uzimanjem antibiotika. Ova komplikacija je veoma ozbiljna, ako se zapostavi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

 

Ne-prepoznavanje ili pravovremeno ne-lečenje infekcije kod pacijentkinje  u budučnosti može da dovede do pojave  steriliteta i češće pojave vanmaterične trudnoće u narednim graviditetima. Zbog toga je upotreba antibiotika posle intervencije jako bitna!

 

Abortus – šta posle?

 

 

 

 

Posle intervencije oporavak je veoma brz i lak. Preporučuje mirovanje tokom dana i kontrola krvarenja u naredna 3 dana. Tupi bol pri dnu stomaka prestaje i bez analgetika 2-8h posle intervencije. U slučaju potrebe pacijent može popiti lek za bolove koji je ranije koristila i za koji zna da nije alergična.

 

Sledećeg dana moguće je obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti. Očekuje se oskudni  rozikasto-sukrvičavi iscedak u narednih 48h. Ultrazvučnu ginekološku kontrolu treba uraditi 7-12 dana posle intervencije, a po potrebi i ranije.

 

Na intervenciju nemojte dolaziti same, već treba obavezno povesti pratioca sa sobom. Pacijent se sam ne treba vraćati kući javnim prevozom i ne sme upravljati motornim vozilom!

 

Kod svih žena koje su RhD (-) negativne najkasnije do 72h od intervencije neophodna je zaštita Anti-D imunoglobulinom.

 

Abortus – Šta trebate znati:

 

Ova procedura se može raditi pod kontrolom ultrazvuka pri čemu sve vreme u toku intervencije ima jasnu sliku ploda i time se u potpunosti izbegava deo intervencije koji se ranije radio “na slepo”. Kontrola ultrazvukom omogućava i da se nakon intervencije odmah potvrdi da je sadržaj materice prazan i da nema zaostataka trudnoće.

 

Takodje je bitno naglasiti da što veći deo ove intervencije treba raditi vakum aspiratorom. Velika prednost aspiracije je da vakumom usisava ovularno tkivo te time poštedjuje unutrašnju sloj materice od preterane upotrebe kireta koje direktnim fizičkim kontaktom sa endometrijumom češće prave mikro-povrede zidova materice od vakum kanila.

 

Što je endometrijum više poštedjen „grebanja“ kiretama to je kasnije manja količina komplikacija koje mogu voditi ka otežanom zatrudnjivanju i sterilitetu (Ashermanov sindrom, hematometra, infekcije i upale). Krvarenje je posle abortusa oskudnije i kraće kada se intervencija obavi vakum kanilama nego samo kiretama! Ista priča se odnosi i na manji broj infekcija i upala ginekoloških organa posle intervencije.

 

U težim slučajevima, kod anomalija uterusa, septuma, prisutnih većih mioma, kod izvodjenja ne samo prekida trudnoće nego svih vrsta intervencija unutar materice, imamo mogućnosti da neposredno kamerom pod kontrolom oka i histeroskopa direktno vidimo i zaobidjemo problematična mesta te time samu matericu i njene zidove zaštitimo od dodatnog povredjivanja!

 

Abortus – Koje krvarenje posle prekida trudnoće je opasno?

 

Sasvim je normalno da žena krvari posle prekida trudnoće. Dužina krvarenja zavisi od metoda kojim je izvršen prekid trudnoće. Ima žena koje krvare dugo posle abortusa i onih kod kojih skoro da nema krvarenja. Prvih 8h posle intervencije je najobilnije.

 

Posle medikamentnog prekida trudnoće krvarenje može da traje nekoliko nedelja i da bude oskudno ili obilno.

 

Posle hirurškog prekida trudnoće krvarenje obično traje jedan do sedam dana i takođe može da bude oskudno ili obilno. Ako je krvarenje veoma obilno treba se odmah obratiti lekaru.

 

Ako se prva menstruacija ne pojavi 4-6 nedelja posle prekida trudnoće treba otići kod ginekologa da se isključe sledeće kasne komplikacije: nastavak prethodne ili nastanak nove trudnoće, stenoza unutrašnjeg ušća grlića sa hematometrom, Ašermanov sindrom slepljenih zidova kavuma uterusa, i gestacijska trofoblastna bolest.

 

 

Abortus / prekid trudnoće – Česta pitanja:

 

 

Da li će abortus umanjiti šanse za pojavu novu trudnoću u budućnosti?

 

Intervencija prekid trudnoće neće umanjiti šanse za radjanje u budućnosti ako se ne dese neke od komplikacija koje su moguće nakon uradjene intervencije kao što su povreda materice ili grlića materice ili pojava infekcije posle intervencije (zapaljenje materice, jajovoda i jajnika)

 

Kada posle prekida trudnoće treba početi sa upotrebom kontraceptiva?

 

Trudnoća može nastupiti ubrzo posle odradjene intervencije, zato treba odmah posle intervencije razmišljati o kontraceptivima. Ukoliko žena ne želi novu trudnoću, treba odma posle abortusa da krene da koristi kontraceptive. Izbor kontraceptiva nije ograničen, osim u slučaju da žena ima određena medicinska ograničenja.

 

Abortus – prevencija: Koji je metod kontracepcije najpouzdaniji i najbolji?

 

Prilikom odabira metode kontracepcije, treba biti pouzdan u isti. Svaka žena treba da bude informisana u sve metode kontracepcije, kako bi se izabrao onaj koji najviše odgovara ženi, prilikom odabira metode kontracepcije, naravno, treba se konsultovati sa vašim ginekologom.

 

U kojim slučajevima mi je posle abortusa potrebna hitna ginekološka kontrola?

 

Redovnu kontrolu ne čekate već se odmah javljate vašem doktoru u slučaju pojave: obilnog ili produženog krvarenja, jačih bolova, nesvestice, pada krvnog pritiska i visoke temperature.

 

Kada je najbolje uraditi abortus/prekid trudnoće?

 

Ne sme se raditi ni prerano ni prekasno. Ne pre 5 nedelje i ne posle 10 nedelje. Idealno vreme za prekid trudnoće je izmedju 7 i 8 nedelje graviditeta. Odmah kada se posumnja na trudnoću, žena se treba obratiti svom ginekologu. Ne treba čekat!

Preporučuje se da se pregledi u takvim slučajevima ne zakazuju jer odluku o tome treba doneti što pre. Žena može izvršiti prekid trudnoće na svoj zahtev najkasnije do nadovršene 10 nedelje trudnoće. Što je trudnoća manja, komplikacije su manje i redje, što se više čeka da se uradi intervenicija, rizik za pojavu ozbiljnijih komplikacija se povećava.

 

Zašto dajete prednost hirurškom abortusu u odnosu na medikamentni prekid?

 

Iako je nešto invazivniji, hirurški prekid je konkretniji, precizniji, sa manjim brojem poseta ginekologu, višim procentom uspešnosti i manjim procentom produženih krvarenja u odnosu na medikamentozni abortus. Treba reći da se u praksi ne-mali broj medikamentoznih prekida posle upornijih i dužih krvarenja na kraju opet mora završiti klasičnim hirurškim putem ( kiretom i vakuum aspiracijom).

 

Da li abortus utiče na pojavu karcinoma dojke?

 

Intervencija prekid trudnoće ne povećava rizik za razvoj karcinoma dojke. Ali češće trudnoće povećavaju rizik za nastanak gestacijskih trofoblastnih bolesti i horiokarcinoma.

 

Kada je bezbedno početi sa intimnim odnosima posle prekida trudnoće?

 

Na redovnoj kontroli izmedju 8 i 12-og dana posle intervencije vaš ginekolog vam daje precizan odgovor na ovo pitanje. U slučaju da je intervencija uredno protekla i da nema pojave postoperativnih komplikacija, sa odnosima se može krenuti dve nedelje posle završenog abortusa.

 

Rh negativna sam. Kada trebam primiti Rhogam?

 

Kod svih žena koje su RhD (-) negativne, u prva dva dana, ili najkasnije do 72h od intervencije neophodna je zaštita Anti-D imunoglobulinom.

 

Šta još spada u najčešće male ginekološke intervencije?

 

Uz prekide trudnoće u najčešće radjene intervencije u ginekologiji spadaju i: uklanjanje polipa (klasično i histeroskopsko), eksplorativne kiretaže, rešavanje neurednih ili obilnih krvarenja, vaginalnih infekcija, biopsije grlića, vulve ili endometrijuma, radio-talasno spaljivanje promena na grliću materice, upale i abscesi Bartolinijeve žlezde, sve metode kontracepcije kao i aplikacija i vadjenje spirala, uklanjanje kondiloma i svih ostalih promena na malim i velikim polnim usnama, incizije cisti vagine, punkcija cisti jajnika vaginalnim putem, uklanjanje mioma u materici itd

 

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

 

Vašu intervenciju kod dr. Radovića možete zakazati klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

 

Autori:

  • IT-SEO i medicinski tim
  • dr M. Radović
  • Spec. Ginekolog Konsultant Ordinacija Raović i Živaljević (od 2014god.)

 

 

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button