Postoperativni-oporavak i praćenje posle vaginalnih operacija.
5124
page-template-default,page,page-id-5124,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Oporavak posle vaginalnih operacija i postoperativno pracenje

Postoperativni-oporavak i pracenje pacijenata

 

Postoperativni-oporavak pacijenta nakon vaginalne operacije igra ključnu ulogu u brzom i uspešnom vraćanju u normalan život. Ovo je važan period tokom kojeg pacijenti mogu smanjiti rizik od komplikacija i ubrzati proces ozdravljenja uz pravilnu negu.

 

Ugradnja suburetralnog slinga – TOT ili TVT

 

Ugradnja suburetralne tračice (TOT ili TVT)  u ginekologiji služi isključivo za rešavanje problema sa urinarnom inkontinencijom.

 

Koristi hirurškog lečenja stres inkontinencije:

 

• Izlečenje kod 80-90 % žena. To znači da se možete vratiti:

– Fizičkoj aktivnosti – trčanje, ples, fitness, joga, pilates itd
– Baštovanstvu, kućnim poslovima
– Nastaviti seksualne odnose.

 

• Informacije koje imamo do sada sugerišu da je ishod nakon TOT sličan kao nakon TVT (transvaginalna traka).

 

• Ovo takođe znači da ćete vratiti samopouzdanje, tako da :

– Možete na primer ići u kupovinu itd, bez straha od oticanja urina
– Ne morate da brinete o mokroj odeći, sedištima u kolima itd
– Ne morate da brinete o neprijatnim mirisima.

 

Opšti rizici hiruškog lečenja neposredno posle operacije:

 

Rizik vezan za anesteziju.

Rizik je veoma mali, osim ako imate specifične zdravstvene probleme. O ovim rizicima diskutovaćete sa anesteziologom i nadležnim internistom.

 

• Krvarenje. Kod operacije svake vrste postoji rizik od krvarenja. Rizik od gubitka krvi se smanjuje obezbeđivanjem krvi vaše krvne grupe pre operacije. Retko se dešava da nakon operacije moramo da damo transfuziju.

 

• Infekcija. Rizik od infekcije postoii posle svake operacije. Značajne infekcije su retka pojava. Rizik od infekcije je smanjen davanjem antibiotika profilaktički pre a nekada i posle operacije.

 

• Duboka venska tromboza (DVT). Podrazumeva stvaranje ugruška u dubokim venama najčešće nogu. Ukupan rizik je najviše 4-5 %. Nekada ovaj ugrušak može migrirati ka plućima, što može biti veoma ozbiljno i u retkim slučajevima i fatalno (manje od 1 % od onih koji su imali ugrušak). DVT se češće javlja nakon velikih operacija, a rizik povećava gojaznost, proširene vene, infekcija, nepokretnost i drugi zdravstveni problemi. Rizik je značajno smanjen korišćenjem posebnih čarapa i injekcijama lekova koji smanjuju zgrušavanje krvi.

 

 

 

 

Specifični rizici vezani za operaciju TOT – Postoperativni-oporavak:

 

• Neuspeh operacije: 10 % žena ne bude izlečeno. Operacija se, međutim, može ponoviti.

 

• Teškoće prilikom mokrenja: oko 10 % žena će imati nekih poteškoća u pražnjenju bešike koje će trajati kratko, a ako se to desi možemo Vas poslati kući sa kateterom koji će stajati do nedelju dana. Ako se poteškoće prilikom pražnjenja bešike nastave i posle 10 dana (3 %), opcije će biti ili učenje kako da se sami kateterizirate (možda ćete morati to da uradite nekoliko puta dnevno posle mokrenja da bi se u potpunosti ispraznila bešika) ili da se operativno odstrani tračica. Kada se otkloni traka, možete ponovo razviti inkontinenciju, ali postoji mogućnost da se traka ponovo stavi kasnije.

–  Neke žene će možda morati da promene položaj da bi u potpunosti ispraznile bešiku.

 

• Hiperaktivnost bešike: Bilo koja operacija oko bešike može rezultovati hiperaktivnošću bešike što dovodi do pojave simptoma urgencije (potrebe da žurite do toaleta) i frekvencije (potrebe češćeg mokrenja).

 

• Ekspozicija i istiskivanje tračice (10%): nastaje kada zid vagine iznad tračice ne zaraste adekvatno ili dođe do infekcije. Stoga se u operacionoj sali mora odstraniti eksponirani deo tračice što može dovesti do ponovne inkontinencije. Alternativno se može pokušati ušivanje zida vagine iznad eksponirane tračice. Vrlo se retko dešava da tračica erodira zid uretre ili bešike što takođe zahteva ponovnu operaciju. Rizik da se dese pomenute komplikacije povećan je kod pušača i određenih bolesti.

 

Bol tokom odnosa: može nastati zbog ožiljavanja vagine na mestu reza. To je retko, ali nepredvidivo.
• Visceralne traume: Tokom izvođenja operacije suburetralnog slinga može doći do povrede uretre ili bešike, što je retka pojava i zahteva reoperaciju.
• Bol u nogama ili preponama: retko neki pacijenti opisuju bol u preponama ili nogama.

 

Operacija: Transobturatorna traka (TOT):

 

Kako se vrši operacija:

 

Operacija može da se izvede u spinalnoj, kratkotrajnoj intravenskoj ili opštoj endotrahealnoj anesteziji. Koriste se posebne igle. Ulazna tačka za ove igle je u blizini prepona a izlazna u vagini. Ovi rezovi će nekada imati konac posle operacije.

 

Nakon operacije – Postoperativni-oporavak i nega:

 

• Posle operacije bićete vraćeni na odeljenje, gde će sestre proveriti krvni pritisak, puls i ranu.

• Možete jesti i piti isti dan po povratku iz operacione sale.

• Mogu biti potrebni blagi analgetici.

• Većina žena ima kateter koji se vadi jutro nakon operacije i mogu da idu kući nakon što su zadovoljavajuće mokrile.

• Neke žene dobijaju injekcije koje smanjuju zgrušavanje krvi (posebni rizici).

• Normalna pojava je oskudno vaginalno krvarenje posle operacije (kao na kraju menstruacije), što može trajati i nekoliko nedelja .

 

Savet kako da se ponašate kod kuće nakon operacije:

 

• Važno je da se izbegne naprezanje naročito u prvim nedeljama posle operacije. Stoga, izbegavajte zatvor i podizanje teških predmeta.
• Važno je da se odmorite, ali je takođe važna mobilizacija. Koristiti mišiće nogu znači smanjiti rizik od duboke venske tromboze. Aktivnost takođe smanjuje rizik od infekcije pluća.
• Preporučljivo je tuširanje, dok kupanje u kadi treba izbegavati tri nedelje. Vodite računa da ubodne rane ostanu čiste i suve.
• Izbegavajte zatvor: Pijte puno vode / soka, jedite voće i zeleno povrće, kabastu hranu (npr mekinje / ovas).
• Ne koristite tampone, nemojte imati odnose niti plivati prvih 6 nedelja inače povećavate rizik da traka erodira vaginu.
• Postoje šavovi na zidu vagine. Konci se mogu pojaviti na vašem vešu posle oko dve nedelje, što je sasvim normalno. Može se pojaviti i malo krvarenje ponovo nakon dve nedelje kada konci otpadaju, zbog čega ne treba da brinete.
• Nakon dve nedelje postepeno povećajte nivo svoje aktivnosti.
• Nakon 4-6 nedelja, trebalo bi da budete u stanju da se potpuno vratite na svoj uobičajeni nivo aktivnosti.
• Trebalo bi da budete u stanju da se vratite na lakši posao nakon 3-4 nedelje, a na teži posao za oko 6 nedelja.
• Možete voziti obično posle 2 nedelje.

 

Postoperativni-oporavak – Posle prednje ili zadnje plastike vagine ili ugradnje mrežice

 

 

Oporavak posle operacije

 

Opšti rizici hiruškog lečenja:

 

Rizik vezan za anesteziju.

Rizik je veoma mali, osim ako imate specifične zdravstvene probleme. O ovim rizicima diskutovaćete sa anesteziologom.

 

Krvarenje.

Kod operacije svake vrste postoji rizik od krvarenja. Rizik od gubitka krvi se smanjuje obezbeđivanjem krvi vaše krvne grupe pre operacije. Retko se dešava da nakon operacije moramo da damo transfuziju.

 

Infekcija.

Rizik od infekcije postoji posle svake operacije. Značajne infekcije su retka pojava. Rizik od infekcije je smanjen davanjem antibiotika profilaktički pre, a nekada i posle operacije.

 

Duboka venska tromboza (DVT).

Podrazumeva stvaranje ugruška u dubokim venama najčešće nogu. Ukupan rizik je najviše 4-5 %. Nekada ovaj ugrušak može migrirati ka plućima, što može biti veoma ozbiljno i u retkim slučajevima fatalno (manje od 1 % od onih koji su imali ugrušak). DVT se češće javlja nakon velikih operacija, a rizik povećava gojaznost, proširene vene, infekcija, nepokretnost i drugi zdravstveni problemi. Rizik je značajno smanjen korišćenjem posebnih čarapa i injekcijama lekova koji smanjuju zgrušavanje krvi.

 

Specifični rizici vezani za operaciju ugradnje mrežice i postoperativni-oporavak:

 

Operacija je generalno uspešna, ipak, kod 5-15% žena može se ponovo javiti spad bešike. Kod nekih žena može doći do spada drugih delova vagine, koji mogu zahtevati novu operaciju.

 

Urinarni simptomi.

Simptomi urgencije (potrebe da žurite do toaleta) i frekvencije (potrebe češćeg mokrenja) najčešće nestaju ili se smanjuju nakon operacije, ali nekada se mogu i pogoršati. Ukoliko primetite ove simptome molimo Vas da nas obavestite da bi mogli da Vas lečimo. Stres inkontinencija (nevoljno oticanje urina izazvano povećanjem pritiska u trbuhu-naprezanje, kašalj, kijanje, smejanje) se može razviti kod 5% pacijenata. Otežano mokrenje, ili nemogućnost mokrenja može zahtevati prolongiranu kateterizaciju postoperativno i dešava se kod 1% žena. Infekcije urinarnog trakta javljaju se kod 1% do 5% žena.

 

Ekspozicija i istiskivanje mrežice.

Do 20% žena može imati ovu komplikaciju. Simptomi su pojačana vaginalna sekrecija, krvarenje, bol tokom seksualnog odnosa. Stoga se u operacionoj sali mora odstraniti eksponirani deo mrežice. Ova komplikacija se može desiti i godinama nakon ugradnje mrežice. Postoperativni-oporavak produžen i otežan.

 

Infekcija posle ugradnje mrežice.

Iako se retko dešava može biti jako ozbiljna pa čak nekad i opasna po život. Retko je neophodno operativno ukloniti mrežicu.

 

Povrede lokalnih organa.

Uključuje creva, mokraćnu bešiku, uretere (mokraćovode) i krvne sudove. Ovo je retka komplikacija, ali zahteva da se oštećeni organ hirurški sanira i može usporiti oporavak. Nekada se povreda ne uoči tokom operacije već postoperativno, pa može zahtevati povratak u operacionu salu. Ukoliko dođe do povrede mokraćne bešike tokom operacije, neophodno je da urinarni kateter stoji 7 do 14 dana posle operacije.

Ako se desi povreda rektuma (debelo crevo) tokom operacije, a pre plasiranja mrežice, ova povreda će biti odmah sanirana, ali može odložiti plasiranje mrežice za kasnije. Dakle biće potrebna još jedna operacija. Nekada se zbog povrede creva mora izvesti privremena kolostoma (otvor creva na trbušnom zidu koje se prazni u kesu). Veoma retko (kod 1 do 2 od 1000 slučajeva) dolazi do formiranja fistule (patološka komunikacija) između vagine i bešike ili vagine i rektuma što zahteva ponovnu operaciju.

 

Krvarenje

Krvarenje koje zahteva transfuziju krvi je retko (manje od 1%), ali može zahtevati prijem na odeljenje intenzivne nege. Nekada krvarenje zahteva ponovnu operaciju.

 

Bol tokom odnosa

Kod oko 20% žena može nastati zbog ožiljavanja vagine na mestu reza. Oko 1-5% žena prijavljuje perzistentne bolove tokom odnosa.

 

 

Ginekoloske mrezice i tracice

Polipropilenske mrezice

 

 

Vrsta operacije:

 

1.) Aplikacija mrežice u prednji ili zadnji vaginalni segment (u zadnjih 6 godina je u svetu obustavljena aplikacija zadnje mrežice).

2.) Tradicionalna prednja ili zadnja vaginalna plastika vagine (kolporafija ili kolpoplastika)

 

Posle prednje i zadnje vaginalne plastike ili mrežice:

 

Ove operacije su indikovane kod pacijentkinja sa većim ili ponovljenim spadom.

Podaci o dugoročnim rizicima, komplikacijama i stopi recidiva su nesigurni, s obzirom da se radi o relativno novoj operaciji.

Nakon korekcije spada osećaće te se mnogo komfornije.

Bez nesigurnosti, straha i osećaja stida.

Kvalitet života je drastično poboljšan (za 94% -QoL).

Seksualni život će se poboljšati.

 

Kako se izvodi operacija?

 

– Operacija može da se izvede u spinalnoj ili opštoj endotrahealnoj anesteziji.
– Spinalna anestezija podrazumeva davanje injekcije u donji deo leđa i deluje od struka naniže. Nećete osećati nikakve oštre senzacije, ali osećaj pritiska ćete i dalje osećati.
– Opšta endotrahealna anestezija podrazumeva da ćete spavati (nećete biti svesni) tokom cele procedure.
-Noge se postavljaju na nogare (kao na ginekološkom stolu).
– Operacija počinje infiltracijom fiziološkog rastvora u zid vagine da bi se odvojili različiti slojevi i da bi se bešika lakše odvojila od zida vagine.
– Zatim se načini uzdužni rez na prednjem zidu vagine iznad bešike.
– Mokraćna bešika se odvoji od prednjeg zida vagine.
– Hirurška disekcija je mnogo veća i zahtevnija kod ove vrste operacije nego kod standardne operacije spada bešike pa je i rizik od povrede bešike i krvarenja veći.
– Zatim se plasira mrežica između bešike i vaginalnog zida. Postoji nekoliko načina za plasiranje u zavisnosti od vrste mrežice koja će se koristiti. Kod jedne vrste mrežice specijalnim iglama pozicioniraju se krakovi mrežice. Zato se prethodno prave manji rezovi na koži.
– Na taj način se podiže bešika i više ne prolabira kroz otvor vagine.
– Ušije se prednji zid vagine.

 

Nakon operacije u bolnici – postoperativni-oporavak:

 

-Po izlasku iz operacione sale i povratku u bolničku sobu imaćete plasiranu iglu u veni (braunila) kroz koju ćete dobijati infuzije da bi se sprečila dehidratacija.
-U vagini će biti štrajfna (pakovanje gaze) radi sprečavanja manjih krvarenja.
-Imaćete kateter u mokraćnoj bešici.
-Najčešće se braunila, štrajfna i kateter vade dan ili dva dana posle operacije.
-Dan nakon operacije ćete početi da ustajete iz kreveta kako bi se ubrzao oporavak i smanjo rizik od stvaranja ugrušaka u venama nogu.
-Važno je meriti diurezu (količina izmokrenog urina). Ukoliko utvrdimo da ne možete u potpunosti da ispraznite bešiku može biti neophodno da kateter stoji još nekoliko dana.
-Mogu biti potrebni blagi analgetici.
-Neke žene dobijaju injekcije koje smanjuju zgrušavanje krvi (posebni rizici).
-Normalna pojava je oskudno vaginalno krvarenje posle operacije (kao na kraju menstruacije), što može trajati i nekoliko nedelja.

 

Saveti kako da se ponašate kod kuće nakon operacije – postoperativni-oporavak:

 

 • Već 5h posle operacije u bolnici se savetuje rano ustajanje iz postelje i hod oko kreveta u pratnji (oko 5-7 min.)
 • Važno je da se izbegne naprezanje naročito u prvim nedeljama posle operacije. Stoga, izbegavajte zatvor i podizanje teških predmeta.
 • Važno je da se odmorite, ali je takođe važna mobilizacija (kretanje). Koristiti mišiće nogu znači smanjiti rizik od duboke venske tromboze. Aktivnost takođe smanjuje rizik od infekcije pluća.
 • Izbegavajte zatvor: pijte puno vode / soka, jedite voće i zeleno povrće, kabastu hranu (npr mekinje / ovas).
 • Preporučljivo je tuširanje, dok kupanje u kadi treba izbegavati 6 nedelja.
 • Ne koristite tampone i nemojte plivati prvih 6 nedelja inače povećavate rizik da mrežica erodira vaginu.
 • Postoje šavovi na zidu vagine. Konci se mogu pojaviti na vašem vešu posle oko dve nedelje, što je sasvim normalno. Može se pojaviti i manje krvarenje ponovo nakon dve nedelje kada konci otpadaju, zbog čega ne treba da brinete.
 • Nakon dve nedelje postepeno povećajte nivo svoje aktivnosti.
 • Nakon 2 meseca, trebalo bi da budete u stanju da se potpuno vratite na svoj uobičajeni nivo aktivnosti.
 • Trebalo bi da budete u stanju da se vratite na lakši posao nakon 4 nedelje, a na teži posao za oko dva meseca.
 • Možete početi da vozite automobil najčešće za dve nedelje.
 • Seksualni odnosi se ne preporučuju prvih 6 nedelja. Nekim ženama je komfornije da odlože seksualne odnose sve dok ne otpadnu svi konci (do 3 meseca od operacije).

 

Ukoliko se plašite operacije ili opšte anestezije uvek možemo pokušati nekom drugom manje invazivnom metodom kao što su laser, pesar ili TTCRF !

 

Vaš pregled i intervenciju kod dr Radovića možete zakazati još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

 

Autori:

 • IT-SEO i medicinski tim
 • dr M. Radović

 

Beograd  10.11. 2023 god.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button