ULTRAZVUK DOJKI: Ginekolog dr. Miloš Radović!
1842
page-template-default,page,page-id-1842,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ultrazvuk dojki

Ultrazvučni pregled dojki ( Ultrazvuk dojki )

 

Ultrazvuk dojki je važna dijagnostička procedura koja pomaže u ranoj detekciji potencijalnih zdravstvenih problema vezanih za dojke. Ovaj bezbolan i neinvazivan pregled omogućava detaljan uvid u strukturu i stanje dojki.

 

 

Šta je ultrazvuk dojki?

 

Drage dame, Ultrazvuk dojki je medicinski test-pregled koji koristi visoke frekvencije zvuka kako bi se na ekranu ultrazvučnog aparata stvorila slika stanja tkiva unutar dojki. Ovaj pregled omogućava lekarima da vizualizuju tkivo dojki i identifikuju eventualne promene poput cista, izraslina, čvrstih tumora ili drugih nepravilnosti.

 

 

Šta se dijagnostikuje?

 

Predstavlja pregled grudi ultrazvučnim aparatom specijalnim linearnim sondama, a nakon fizikalnog pregleda grudi. Ovim pregledom se ispituju ultrazvučno vidljiva tkiva grudne regije i pazušne jame.

 

Ovom vrstom pregleda moguće je dijagnostikovati ili posumnjati na različite benigne (ciste, adenomi, abscesi..) kao i maligne promene. Obavlja se udruženo sa fizikalnim pregledom grudi, ili u kombinaciji sa mamografijom i drugim dijagnostičkim metodama.

 

Kada je preporučljivo uraditi ultrazvuk dojki?

 

Preporučuje se da žene redovno obavljaju samopregled dojki kako bi bile svesne eventualnih promena. Ako primetite nešto neobično poput kvržice ili promene u strukturi dojki, važno je da se konsultujete sa lekarom. Osim toga, ultrazvuk dojki se može preporučiti kao dopuna mamografiji ili drugim testovima u dijagnostici dojki.

 

Zašto je važan ultrazvuk dojki?

 

Ovaj pregled može pomoći u ranoj detekciji promena u dojkama, što je ključno za identifikaciju potencijalnih problema poput cista, fibroadenoma ili drugih stanja koja mogu zahtevati dodatno praćenje ili terapiju. Rana dijagnostika omogućava efikasnije lečenje i bolje izglede za potpuni oporavak.

Pod kontrolom ultrazvuka moguće je uraditi i direktna ispitivanja (biopsije) predhodno dijagnostikovanih promena.

Kod žena u Srbiji, rak dojke je najčešći maligni tumor odgovoran za više od četvrtine svih malignih bolesti. Procenjuje se da svake godine otkrije oko 4000 novih slučajeva raka dojke. Ovaj karcinom je ujedno i vodeći uzrok smrti medju malignim tumorima kod žena. Incidenca raka dojke u Srbiji je u neprekidnom porastu.

 

Kako izgleda procedura?

 

Ultrazvuk dojki je brz i jednostavan pregled koji se izvodi od strane stručnog radiologa. Pacijentka će ležati na leđima, a radiolog će koristiti gel i sondu za vođenje preko površine dojki kako bi dobio detaljnu sliku.

 

U reproduktivnom periodu se ova vrsta pregleda preporučuje preventivno jednom godišnje, a po potrebi češće.

 

Preporuke za kontrolne preglede

 

Iz ovde navedenih razloga (najčešći malignitet kod žena i vodeći uzrok smrtnosti medju svim malignim oboljenjima žena) potrebno je biti disciplinovan i dosledan sa urednim kontrolnim pregledima dojki. Ginekolozi i onkolozi su specijalnosti koje obavljaju te vrste pregleda.

 

 

Preporuke za kontrole su:

 

  • Posle 25. godine [1 kontrola u 2 godine –  pregled + ultrazvuk].
  • Posle 45. godine [1 godisnje – pregled + ultrazvuk].
  • Mamografija obavezna posle 42 godine života. Potom je raditi svake trece godine.
  • Treba naglasiti da odredjeni hormonski poremećaji koji dovode do pojave čvorića i adenomatozne hiperplazije dojke u isto vreme mogu proizvesti i poremećaje u bujanju unutrašnjeg tkiva materice (endometrijuma). U tim slučajevima se često pojavljuje hiperplazija endometrijuma i pojava polipa u materici. Tada je potrebno obavezno uraditi intervenciju (histeroskopiju ili eksplorativnu kiretažu) i dobijeno tkivo poslati na HP pregled.
  • Takodje treba znati da sve pacijentkinje kojima se kao obavezna terapija posle operacije na dojkama prepisuju Nolvadex tablete u dužem vremenskom periodu, u 42% slučajeva češće dobijaju endometrijalnu hiperplaziju zbog čega je takodje neophodno uraditi ginekološku intervenciju sa slanjem tkiva na HP verifikaciju!

 

 

Ultrazvuk dojki

 

 

Dijagnostika raka dojke:

 

  • Preporuka je da se neoperativna dijagnostika karcinoma dojke postavi na principu trijasa:
  • Klinička: Lična anamneza, porodična anamneza (faktori rizika) i fizikalni pregled. Najbitnije mesto u bezbolnoj dijagnostici zauzima ultrazvušni pregled dojki.

Radiloška dijagnostika:

 

Mamografija obe dojke, UZ pregled dojki i aksila (napomena: magnetna rezonanca može biti od velike pomoći u radiološkom opisu lezije), ali se ne preporučuje rutinski.

 

 

Napomena o rezultatima:

 

Ultrazvučni pregled ima svojih ograničenja koji su uslovljeni samim aparatom ali i promenama koje se često ultrazvučno ne mogu videti. Najčešće je dopunska dijagnostička procedura uz druge (mamografija, biopsija i sl.).

Važno je napomenuti da ultrazvuk dojki može identifikovati promene, ali ne može pružiti definitivnu dijagnozu. Ukoliko se identifikuju promene, lekar će možda preporučiti dodatne testove kao što su biopsija ili dodatne analize.

 

Redovni ultrazvuk dojki može biti ključan deo brige o zdravlju dojki. Konsultujte se sa svojim lekarom o preporučenim vremenskim intervalima za ovu vrstu pregleda i o svim pitanjima koja imate vezana za zdravlje dojki.

 

Vaša dobrobit je od suštinskog značaja, a redovni pregledi dojki mogu biti korak ka očuvanju vašeg zdravlja.

 

 

Vaš kontrolni pregled dojke kod dr. Radovića možete već danas zakazati klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Za više informacija o oboljenjima dojke, pročitajte sledeći članak:

 

Rak dojke: Simptomi, dijagnoza i lečenje

 

Autori:

  • IT-SEO i medicinski tim
  • dr M. Radović

 

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button