POLIP GRLIĆA MATERICE: Simptomi, dijagnoza, terapija!
1797
page-template-default,page,page-id-1797,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Polip grlića materice: Simptomi, dijagnoza i terapija

Šta predstavlja polip na grliću materice?

 

    Polip predstavlja sasvim malu, dobroćudnu, jezičastu tvorevinu tj. izraslinu porekla sluznice koja se nalazi u kanalu grlića materice. Obzirom da polip viri iz kanala grlića materice a da je dobro prokrvljen, nekada se može nakon odnosa pojaviti krvarenje, što može izazvati strah od ozbiljnog oboljenja.

    U početku rastu bez ikakvih vidljivih  simptoma i otkrivaju se slučajno u toku redovnih kontrolnih pregleda. U slučaju retkih i neredovnih poseta vašem ginekologu ( što je nažalost češći slučaj u našoj zemlji, posebno u unutrašnjosti) cervikalni polipi mogu poprilično porasti te se na njima mogu pojaviti znaci infekcije, nekroze, ulceracija kao i pojave spontanih krvarenja ( nevezanih za seksualni kontakt.)

    Pojava infekcije polipa je često povezana sa pojavom pojačanog vaginalnog sekreta i neprijatnog mirisa iz vagine.

    Nekada se može smatrati mehaničkom preprekom prolasku spermatozoida i predstavljati malu otežavajuću okolnost u zatrudnjivanju. Uzrok nastanka je nepoznat, ali se uvek predlaže odstranjivanje opisanog izraštaja (polipektomija), uz kiretažu samo kanala grlića materice. Polip se, zajedno sa sluznicom cervikalnog kanala iz koje je nastao, upućuje na detaljniju histološku analizu.

 

Terapija polipa:

 

Terapija je:

1.) Antibiotska (lekovi)  i

2.) Najčešće -Hirurška.

 

  1. Hirurška počipektomija
  2. Eksplorativna kiretaža
  3. HISTEROSKOPIJA

 

  1.) Antibioticima u obliku vaginaleta i tableta se smiruju znaci upale i pojačanog vaginalnog sekreta. Oni ne dovode do izlečenja od samih polipa već leče posledice izazvane njihovim postojanjem.

  2.) Hirurška terapija je polipektomija sa kiretažom kanala grlića. Ona predstavlja malu i bezopasnu intervenciju.

 

Može se raditi 1.) tradicionalno ili 2.) histeroskopski.

 

U oba slučaja, Radi se o kratkotrajnoj, bezbolnoj intervenciji koja se jako dobro podnosi i koja ne remeti Vaš svakodnevni komfor i sutrašnje dnevne aktivnosti. Povratak na posao je moguć već trećeg dana posle intervencije.

 

 

Polip grlića materice

Koje su koristi od histeroskopije?

 

– Histeroskopija se koristi za dijagnostiku stanja u materičnoj duplji (dijagnostička histeroskopija) kao i u samom cervikalnom kanalu!

Uočene promene se najčešće mogu histeroskopom i ukloniti (operativna histeroskopija).

Histeroskopija ima veliku dijagnostičku vrednost (otkriva uzrok) u slučaju raznih ginekoloških problema:

– Sterilitet- Infertilitet.

-U velikom broju ordinacija koje se bave vantelesnom oplodnjom, histeroskopija spada u obavezni deo pripremnog postupka pre započinjanja samog procesa vantelesne oplodnje.

– Krvarenja (obilno ili nepravilno menstrualno krvarenje, krvarenje između ciklusa, krvarenja nakon seksualnog odnosa, krvarenja u menopauzi).

– Nejasni uzroci pobačaja.

– Prisustvo ožiljnog tkiva u materičnoj duplji (intrauterusne sinehije)

– Rani stadijumi raka sluzokože materice

– Ukoliko se drugim pregledima (ultrazvuk, histerosalpingografija) posumnjalo na postojanje polipa materične sluzokože, mioma koji narušavaju materičnu duplju, zadebljanu materičnu sluzokožu ili nepravilnost oblika materice

U nemalom broju slučajeva, histeroskopija se takođe može koristiti za rešavanje mnogih ginekoloških problema. Na primer, tokom histeroskopije često je moguće iz šupljine materice odstraniti:

– Miome koji ulaze u materičnu šupljinu (submukozni miomi)

– Polipe sluzokože materice

– Pregrade (uterusne septe)

– Intrauterusni kontraceptivni uložak (IUD, spirala)

– Ožiljno tkivo (sinehije)


Prevencija:

Pošto se polipi najčešće otkrivaju slučajno, u toku pregleda, redovne šestomesečne ginekološke kontrole predstavljaju najbolji vid prevencije nastanka polipa kao i njihovih komplikacija!

 

Najčešće pitanje o polipektomiji, eksplorativnoj kiretaži i histeroskopiji:

 

1. Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

—Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

 

Vaš kontrolni pregled i intervenciju kod dr Radovića zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Mr. sci. med. dr Miloš Radović, Beograd 10.04. 2019 god.
Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije, (SUGA od 2017god.)
Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)
Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)
Ob/Gyn Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

 


NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

Podeli ovu objavu
Call Now Button