Spad besike i mokracne cevi osnovni uzroci pojave urinarne inkontinencije.
2756
page-template-default,page,page-id-2756,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Spad bešike i mokraćne cevi

PAGE UNDER CONSTRUCTION

 

Spad bešike, mokraćne cevi

 

Sve organe u ljudskom telu na svom mestu drže anatomske strukture sačinjene od otpornijeg i čvršćeg vezivnog tkiva koje se nazivaju ligamenti i fascije. Sa godinama žene te strukture lagano gube na čvrstini, snazi i elastičnosti. Takodje povredama ( udarci, padovi, teži napori, porodjaj itd.) mogu biti oštećene ili pokidane.  Tako dolazi do nastanka kila (hernija).

Svim hirurzima i ginekolozima su odavno dobro poznata sva mesta gde se kile (ispadanja unutrašnjih organa) mogu najčešće pojaviti. To su najosetljivija mesta u abdomenu i maloj karlici na  povećanje intraabdominalnog pritiska (lokusi minoris rezistencije). Ona mogu biti na dijafragmi (hijatus hernija), ingvinalnom kanalu (prepone), pupku, prednjoj abdominalnoj fasciji ili na donjoj fasciji koja se nalazi na mišićima pelvičnog dna (urogenitalna fascija).

Znači da uopštimo, “prevedemo na narodski jezik“ i rezimirano: svi spadovi ginekoloških organa nisu nista drugo do kile (hernije) unutrašnjih ginekoloških organa i njihovo spuštanje ka donjem otvoru vagine (introitusu). Introitus vagine predstavlja ujedno i mesto najvece slabosti za sve organe koji se nalaze u maloj karlici žene. Tu spadaju, bešika, mokraćna cev, rektum, anus, vagina, materica.

 

Hammock hipoteza-olabavljene fascije uretre

 

Poremećaj položaja mokraćne cevi kao i njena hipermobilnost dovodi do pojave stres inkontinencije, Karakteristična anamneza je curenje urina pri ustajanju, naprezanju, kašljanju ili smejanju.

Normalno, pri povećanju intraabdominalnog pritiska prenosi se pritisak na bešiku i uretru podjednako, pritiskajući zadnji uz prednji zid uretre ka pubičnoj kosti (zatvaranje lumena). U slučaju SIU, oslabljena je periuretralna potpora, uretra je savijena i rotirana naniže, tako da se pod pritiskom zadnji zid proksimalne uretre odmiče od prednjeg otvarajući širom proksimalnu uretru. Očuvan „distalni“ uretralni sfinkter ne dozvoljava curenje urina bez obzira na položaj proksimalne uretre. Odatle, smatra se da svaki slučaj SIU uz mobilnu uretru podrazumeva izvesni stepen oštećenja unutrašnjeg sfinktera (ISD).

U nekim slučajevima, prisustvo urina u proksimalnoj uretri pokreće refleksno kontrakciju detrusora što daje mešanu simptomatologiju stres-urgentnog mokrenja.

 

Gubitak potpore je ranije bio resavan parauretralnim šavovima. Stari tipovi operacija su bili puno invazivniji, zahtevali su otvaranje abdomena i višednevnu hospitalizaciju te su u poslednjih 15 godina potpuno napusteni kao tretmani kojima se rešavaju problemi urinarne  inkontinencije.

 

 

U novije vreme se hipermobilnost uretre i SIU najčešće resavaju: laserskim tretmanima ili minimalno invazivnim operativnim procedurama sa ugradnjom suburetralnih tračica vaginalnim pristupom. Ove hirurške procedure su sa opravdanim razlogom dobile epitet: minimalno invazivne! Jer se pre svega mogu raditi ambulantno, često i u lokalnoj anesteziji a pacijent istog dana može otići kući.

Call Now Button