Spad besike i mokracne cevi osnovni uzroci pojave urinarne inkontinencije.
2756
page-template-default,page,page-id-2756,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Spad bešike i mokraćne cevi

 

 

Spad bešike, mokraćne cevi

 

Sve organe u ljudskom telu na svom mestu drže anatomske strukture sačinjene od otpornijeg i čvršćeg vezivnog tkiva koje se nazivaju ligamenti i fascije. Sa godinama žene te strukture lagano gube na čvrstini, snazi i elastičnosti. Takodje povredama ( udarci, padovi, teži napori, porodjaj itd.) mogu biti oštećene ili pokidane.  Tako dolazi do nastanka kila (hernija).

Svim hirurzima i ginekolozima su odavno dobro poznata sva mesta gde se kile (ispadanja unutrašnjih organa) mogu najčešće pojaviti. To su najosetljivija mesta u abdomenu i maloj karlici na  povećanje intraabdominalnog pritiska (lokusi minoris rezistencije). Ona mogu biti na dijafragmi (hijatus hernija), ingvinalnom kanalu (prepone), pupku, prednjoj abdominalnoj fasciji ili na donjoj fasciji koja se nalazi na mišićima pelvičnog dna (urogenitalna fascija).

Znači da uopštimo, “prevedemo na narodski jezik“ i rezimirano: svi spadovi ginekoloških organa nisu nista drugo do kile (hernije) unutrašnjih ginekoloških organa i njihovo spuštanje ka donjem otvoru vagine (introitusu). Introitus vagine predstavlja ujedno i mesto najvece slabosti za sve organe koji se nalaze u maloj karlici žene. Tu spadaju, bešika, mokraćna cev, rektum, anus, vagina, materica.

 

Hammock hipoteza-olabavljene fascije uretre

 

Etiologija

 

Poremećaj položaja mokraćne cevi kao i njena hipermobilnost dovodi do pojave stres inkontinencije, Karakteristična anamneza je curenje urina pri ustajanju, naprezanju, kašljanju ili smejanju.

Normalno, pri povećanju intraabdominalnog pritiska prenosi se pritisak na bešiku i uretru podjednako, pritiskajući zadnji uz prednji zid uretre ka pubičnoj kosti (zatvaranje lumena). U slučaju SIU, oslabljena je periuretralna potpora, uretra je savijena i rotirana naniže, tako da se pod pritiskom zadnji zid proksimalne uretre odmiče od prednjeg otvarajući širom proksimalnu uretru.

Očuvan „distalni“ uretralni sfinkter ne dozvoljava curenje urina bez obzira na položaj proksimalne uretre. Odatle, smatra se da svaki slučaj SIU uz mobilnu uretru podrazumeva izvesni stepen oštećenja unutrašnjeg sfinktera (ISD).

U nekim slučajevima, prisustvo urina u proksimalnoj uretri pokreće refleksno kontrakciju detrusora što daje mešanu simptomatologiju stres-urgentnog mokrenja.

 

Gubitak potpore je ranije bio resavan parauretralnim šavovima. Stari tipovi operacija su bili puno invazivniji, zahtevali su otvaranje abdomena i višednevnu hospitalizaciju te su u poslednjih 15 godina potpuno napusteni kao tretmani kojima se rešavaju problemi urinarne  inkontinencije.

 

 

U novije vreme se hipermobilnost uretre i SIU najčešće resavaju: laserskim tretmanima ili minimalno invazivnim operativnim procedurama sa ugradnjom suburetralnih tračica vaginalnim pristupom (ugradnja suburetralnog slinga). Ove hirurške procedure su sa opravdanim razlogom dobile epitet: minimalno invazivne! Jer se pre svega mogu raditi ambulantno, često i u lokalnoj anesteziji a pacijent istog dana polse nekoliko sati oporavka u ordinaciji može otići kući.

I sve one se apsolutno svrstavaju u domen minimalno invazivnih uroginekolokih hirurških intervencija . Njih obavlja još uvek, nažalost, jako mali broj hirurški dobro pokovanih ginekologa u Srbiji.!!  Koji u isto vreme moraju imati duži staž u ovoj veoma usko-specifičoj oblasti uroginekologije i biti kompetentni i obučeni ukolko se ukaže potreba i za istovremeno izvodjenje i korektivnih estetskih hiurških zahvata na vagini, bešici i uretri.!!

 

Jako je bitno naglasiti da se u smislu postizanja najboljih postoprativnih rezultata u praksi veoma često javlja potreba primene kombinovanog hirurškog lečenja!

Prevedeno na narodski jezik –za najbolje i najtrajnije rezultate kod pacijenata i za njihov najlakši i najbezbolniji postoperativni oporavak: mi ginekolozi u svojoj dugogodišnjoj praksi najčesće udružujemo i istovremeno kombinovano primenjujemo sve tri vrste hirurgije u jednoj operaciji.!!

a.) uroginekološku hirurgiju (sling operacije)

b.) korektivnu-estetsku vaginalnu hirurgiju

c.) dopunjene ne-hirurškim bezbolnim estetskim zahvatima: A.) Laserskim (Femilift) ili B.) TTCRF (radiofrekventnim) tretmanima.!!

 

 

Najčešće pitanje vezano za minimalno invazivnu i bezbolnu, hiruršku korekciju spada vaginalnih zidova. materice, bešike i mokraćne cevi je:

 

 

-Koji je najbitniji faktor za bezbednost ovh minimalno invazivnih vaginalnih hirurških intervencija?

  • -Vaša odluka o izboru lekara koji će vam dijagnostikovati i pratiti potencijalno povećavanje spada bešike i uretre, pogoršanje simptoma inkontinencije  i ukoliko je potrebno i uraditi samu intervenciju!

 

 

Vaš kontrolni pregled i moguću intervenciju kod dr Radovića možete zakazati još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

 

 

Mr. sci. med. dr Miloš Radović,  Beograd  10.04. 2019 god.

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Call Now Button