Spad bešike i mokraćne cevi - Miloš Radović
2756
page-template-default,page,page-id-2756,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Spad bešike i mokraćne cevi

PAGE UNDER CONSTRUCTION

 

Spad bešike, mokraćne cevi

 

Sve organe u ljudskom telu na svom mestu drže anatomske strukture sačinjene od otpornijeg i čvršćeg vezivnog tkiva koje se nazivaju ligamenti i fascije. Sa godinama žene te strukture lagano gube na čvrstini, snazi i elastičnosti. Takodje povredama ( udarci, padovi, teži napori, porodjaj itd.) mogu biti oštećene ili pokidane.  Tako dolazi do nastanka kila (hernija).

Svim hirurzima i ginekolozima su odavno dobro poznata sva mesta gde se kile (ispadanja unutrašnjih organa) mogu najčešće pojaviti. To su najosetljivija mesta u abdomenu i maloj karlici na  povećanje intraabdominalnog pritiska (lokusi minoris rezistencije). Ona mogu biti na dijafragmi (hijatus hernija), ingvinalnom kanalu (prepone), pupku, prednjoj abdominalnoj fasciji ili na donjoj fasciji koja se nalazi na mišićima pelvičnog dna (urogenitalna fascija).

Znači da uopštimo, “prevedemo na narodski jezik“ i rezimirano: svi spadovi ginekoloških organa nisu nista drugo do kile (hernije) unutrašnjih ginekoloških organa i njihovo spuštanje ka donjem otvoru vagine (introitusu). Introitus vagine predstavlja ujedno i mesto najvece slabosti za sve organe koji se nalaze u maloj karlici. Tu spadaju, bešika, mokraćna cev, rektum, anus, vagina, materica.

 

Hammock hipoteza-olabavljene fascije uretre

 

 

Gubitak potpore ranije bio resavan parauretralnim šavovima.

 

 

 

Call Now Button