Min. invazivna aplikacija ginekoloske-mrezice i tracice u ginekologiji
2288
page-template-default,page,page-id-2288,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Aplikacija ginekoloških mrežica i tračicaAplikacija ginekoloske-mrezice ili tračice

 

Ugradnja ginekoloske-mrezice i tračice TOT-TVT predstavljaju poslednji korak i najače oružije u borbi sa urinarnom inkontinencijom i spadom prednjeg vaginalnog zida.

Hirurškoj ugradnji suburetralnog slinga ili prednje ginekoloske-mrezice se pristupa kada drugi vidovi lečenja (laser, kegel, lekovi, klasična vag. hirurgija) ne daju željene rezultate.

TOT-TVT Ugradnja suburetralne tračice u ginekologiji služi isključivo za rešavanje problema sa urinarnom inkontinencijom.

Hirurška ugradnja ginekološke-mrežice u prednji zid vagine u ginekologiji služi isključivo za rešavanje problema sa rekurentnim prolapsom bešike i spadom prednjeg vaginalnog zida.

 Šta je spad prednjeg vaginalnog zida?

 

 • Pravilan naziv za spad prednjeg zida vagine je “cystocele” (spad mokraćne bešike).
 • Mišići karličnog dna su grupa mišića koja se prostire preko otvora male karlice. Ovi mišići su, zajedno sa okolnim tkivom, odgovorni za držanje karličnih organa (mokraćna bešika, materica, rektum) na mestu i njihovo pravilno funkcionisanje.
 • Kada mišići karličnog dna i/ ili zidovi vagine oslabe dolazi do spada karličnih organa. Ovo se najčešće dešava zbog oštećenja tokom porođaja, ali je najizraženije posle menopause (poslednje menstruacije) kada se i kvalitet potpornih tkiva pogoršava. Ginekoloske-mrezice pojačavaju oslabljenu potporu.
 • Kada je prednji zid vagine oslabljen mokraćna bešika se spušta naniže u vaginu praveći izbočinu. Ova izbočina može biti velika i čak izlaziti izvan ulaza vagine naročito tokom naprezanja.
 • Prednje ginekoloske-mrezice pomažu u podršci i sprečavaju spad mokraćne bešike. a tračice onemogućuju hipermobilnost uretre.

 

Veliki spad bešike može uzrokovati ili biti udružen sa urinarnim simptomima kao što su učestalo mokrenje, otežano mokrenje ili nevoljno oticanje urina.

Neretko žene se žale na osećaj “vučenja” i bolne senzacije.

 Šta je stres urinarna inkontinencija?

 

Pored osećaja “vučenja” na dole se ubrzo mogu pojaviti i simptomi urinarne inkontinencije.

Prvi simptomi koji ukazuju na stres inkontinenciju su: curenje urina pri ustajanju, čučnju, trčanju, naprezanju, kašljanju ili smejanju.

 • više od 1/3 žena preko 62 godine života ima neki stepen urinarne inkontinencije
 • 80% svih inkontinencija je moguće uspešno lečiti
 • svega 30% žena sa inkontinencijom se pitanjem obrati lekaru a od toga se hirurški tretira 6%
 • 65% je dijagnostikovano kao stres/kombinovana urinarna inkontinencija
 • Kod mešovite stres/urgntne inkontinecije, hirurško rešavanje mobilnosti uretre u 30% slučajeva NE dovodi do povlačenja urgentne simptomatologije.
 • Za očekivati je da 50% žena koje su radjale imaju prolaps, samo 10-20% zatraži terapiju, otprilike 11% žena će imati prolaps, a oko 16% inkontinenciju tokom života, dok 30% njih imaće više od jedne hirurške intervencije.
 • Ne postoji čarobni lek koji će posle jednog ili dva pregleda kompletno ukloniti sve probleme vezane za ovo hronično oboljenje!
 • Često se u praksi moraju primeniti ili kombinovati više različitih terapeutskih protokola do postizanja optimalnih rezultata. I u toku celog toka terapije neophodno je potrebno: strpljenje, poverenje u lekara i duža komunikacija pacijenta sa svojim uroginekologom!
 • Uspešnije, brže i lakše izlečenje se postiže kod žena mladje dobi, nepušaća, koje su imale manji broj porođaja, i manji broj prethodnih urinarnih infekcija, imaju dobre vezivno-mišićne potporne strukture uz odsustvo gojaznosti, hroničnih respiratornih i neuroloških bolesti.


 1. OPERACIJA – Aplikacija ginekoloske-mrezice u prednji vaginalni segment

 

Ova operacija je indikovana kod pacijentkinja sa većim ili ponovljenim spadom prednjeg zida vagine ili sa spadom mokraćne bešike (cistocela).

Podaci o dugoročnim rizicima, komplikacijama i stopi recidiva su nesigurni, s obzirom da se radi o relativno novoj operaciji. Zasigurno se zna da je puno manje invazivna i ima manje komplikacija od stavljanja mrežice u zadnji vaginalni kompartman.

Nakon korekcije spada osećaće te se mnogo komfornije.  Seksualni život će se poboljšati. Problemi sa nemogućnošću zadržavanja mokraće će se urediti. Posebno ako se iskombinuje sa aplikacijom suburetralnog slinga ( tračice).

 

Kako se izvodi operacija — Aplikacija ginekoloske-mrezice?

 

Operacija može da se izvede u spinalnoj ili opštoj endotrahealnoj anesteziji.

 • Spinalna anestezija podrazumeva davanje injekcije u donji deo leđa i deluje od struka naniže. Nećete osećati nikakve oštre senzacije, ali osećaj pritiska ćete i dalje osećati.
 • Opšta endotrahealna anestezija podrazumeva da ćete spavati (nećete biti svesni) tokom cele procedure.

Noge se stavljaju na nogare (kao na ginekološkom stolu).

Operacija počinje infiltracijom fiziološkog rastvora u zid vagine da bi se odvojili različiti slojevi i da bi se bešika lakše odvojila od zida vagine.

Zatim se načini uzdužni rez na prednjem zidu vagine iznad bešike.

Mokraćna bešika se odvoji od zida vagine.

Hirurška disekcija je mnogo veća i zahtevnija kod ove vrste operacije nego kod standardne operacije spada bešike pa je i rizik od povrede bešike i krvarenja veći.

Zatim se plasira mrežica između bešike i vaginalnog zida. Postoji nekoliko načina za plasiranje u zavisnosti od vrste mrežice koja će se koristiti. Kod jedne vrste mrežice specijalnim iglama pozicioniraju se krakovi mrežice. Zato se prethodno prave manji rezovi na koži.  Na taj način se podiže bešika i više ne prolabira kroz otvor vagine.

Ušije se prednji zid vagine.

 2. OPERACIJA – Aplikacija ginekoloske-mrezice u zadnji vaginalni segment

 

U svetu i kod nas se ova vrste operacije sa aplikacijom zadnje mrežice izvodila oko 7 godina. Njom su se rešavali problemi spada rektuma ili zadnjeg zida vagine. Aplikacija mrežice u zadnji vaginalni kompartman se izvodila plasiranjem grafta izmedju rektuma i zadnjeg zida vagine. Graft je faktički imitirao i zamenjivao atrofičnu i prethodnim porodjajima ili povredama pokidanu rektovaginalnu fasciju.

Zbog ozbiljnih kasnih postoperativnih komplikacija u smislu pojave upornih bolova, erozija mrežica u lumen rektuma ( vrlo komplikovanih za hirurško zbrinjavanje), ponekad upornih i oskudnih krvarenja, ove vrste operacija su napuštene i više se ne rade za rešavanje spada zadnjeg vaginalnog zida (rectocela).

U toku su intenzivna medicinska istraživanja na temu pronalaska novih graft materjala, mekših i elastičnijih mrežica, sa širim porama, sa tanjim vlaknima i manjim čvorovima ili promena polipropilena u neku novu inertniju hemijsku  supstancu.

Od novih graft materjala se naravno očekuje manji broj postoperativnih komplikacije prvenstveno bolova i erozija.Najčešće pitanje vezano za hiruršku ugradnju tračica i mrežica:

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

 

Kontrolni pregled kod dr Radovića i vašu operaciju zakažite još danas, klikom na dugme KONTAKT.

 • Mr.sci. med. dr Miloš Radović,
 • Specijalista Ginekolog Akušer – Stručni konsultant Ordinacije Raović
 • Načelnik Dnevne Bolnice, “GAK Višegradska“ UKCS
 • Osnivač i potpredsednik Srpske Uroginekološke Asocijacije –SUGA
 • Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button