Konizacija grlića ili Loop dijatermija
1711
page-template-default,page,page-id-1711,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Loop konizacija (Dijatermija, LEEP, LLETZ)

LOOP konizacija

 

LOOP konizacija ili LLETZ (eng. large loop excision transformation zone) je jako važna, brza i veoma često životno bitna ambulantna operacija koja se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji, bez katetera i šavova, sa veoma lakim i brzim oporavkom, gde pacijentkinja sa minimalnim bolovima odmah 30min. posle intervencije ide kući dok je za klasičnu konizaciju potrebna kraća hospitalizacija.

 

 

Razvoj promena na grliću

Razvoj promena na grliću

 

 

Klasična konizacija može trajno oštetiti i deformisati grlić materice i njegov kanal. Ona može dovesti do pojave: bolnih menstruacija, teškoća u zatrudnjivanju, komplikacija u trudnoći i na porodjaju, otežanog oticanja menstrualne krvi (hematometra) kao i nakupljanja tečnosti u materici u postmenopauzi ili senijumu.

 

Smatra se da više od 50% seksualno aktivnih žena se zarazi nekom vrstom HPV virusa ili se zarazi sa više vrsta HPV virusa tokom njihovog života. U većem broju slučaja, dolazi do potpune razgradnje virusa bez pojavljivanja ikakvih simptoma, ali postoji i mogućnost da se pojave simptomi i da se poveća rizik za stvaranje karcinoma grlića.

 

 

Konizacija grlića materice

 

 

Uvođenjem obaveznog kolposkopskog skirininga za karcinom cerviksa (Papa test) i edukacijom stanovništva značajno je smanjena učestalost invazinvih stadijuma karcinoma koji zahtevaju složeno lečenje i velike operativne zahvate kombinovane sa zračenjem i hemoterapijom.

 

Ranim stupanjem u seksualne odnose bez zaštite i neodgovornim seksualnim ponašanjem pomerena je distribucija cervikalnog karcinoma prema mlađim dobnim skupinama pa nije retkost da se karcinom pojavi već u dobi od 25 do 30 godina a premaligne promene (CIN1, CIN2, CIN3, L-SIL, H-SIL, ASCUS, AGUS) u dobi od 18 do 25 godina.

 

Obzirom da je HPV – Humani Papiloma Virus dokazan kao glavni uzročnik raka grlića materice kod žena, da je u populaciji seksualno aktivnih žena veoma rasprostranjeno njegovo prisustvo i da je veoma teško kontrolisati njihovo prenošenje, važno ih je na vreme otkriti i započeti lečenje.

 

 

Konizacija – koliko je česta Hpv infekcija?

 

 

HPV infekcija je danas u svetu postala najčešća seksualno prenosiva bolest (STD). To je opasan, uporan, otporan i vrlo infektivan virus.  Pripada grupi DNK virusa, koji u organizmu čoveka može dovesti do nekontrolsanog rasta tkiva, tj tumorskog rasta, usled DNK mutacija kao i do pojave šiljatih bradavica -kondiloma na sluzokoži vagine i koži polnih usana ili ravnih kondiloma na grliću materice.

 

Humani papiloma virusi  stvaraju epitelne tumore kože i sluznica. Veoma su uporni i otporni na razne lekove. Smatra se da ih ima više od 160 tipova, od kojih neki imaju dokazan onkogeni potecijal. Oko  40  tipova HPV-a mogu da inficiraju genitalne organe.

 

konizacija u ginekologiji

 

 

HPV može biti uzročnik kako raka grlića materice (najčešće), tako i anusa, vagine i spoljašnjih polnih organa žene (vulva). Ređe, može biti odgovoran za nastanak karcinoma penisa, raka usne šupljine i glasnica.

 

Maligna transformacija je uglavnom primećena kod osoba sa genitalnim bradavicama, kada one recidiviraju, kao i kod pacijenata sa poremećajem imunog sistema.

 

Polne bradavice (kondilomi)  se mogu javiti i kod žena i kod muškaraca, a najčešće javljaju  između 20. i 40. godine života.

 

Procenjeno je da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom HPV virusa.

 

Poseban problem leži u činjenici da često ne daje nikakve simtome, posebno kod muškog pola , koji su najčešće asimptomatski prenosioci ovog virusa– (dakle oni češće nemaju simptome, ali prenose virus svom partneru).

 

Klasična konizacija ili Loop

 

Iako se kod nas često radi, u savremenoj medicini klasična konizacija hirurškim nožem se napušta. U trendu su minimalno invazivne hirurške tehnike gde dolazi do potpunog izlečenja uz minimalno oštećenje tkiva a pacijentkinja je izložena daleko manjem stresu uz izuzetno brz oporavak i potpuni povratak radnih sposobnosti.

 

Kao što je ginekološka endoskopska hirurgija (laparoskopija i histeroskopija) istisnula pojedine klasične operativna metode, tako je LOOP istisnuo klasičnu konizaciju.

 

U savremenoj ginekologiji LOOP ili LLETZ operacija na grliću materice je najsavremeniji način operativnog lečenja displazija na grliću materice (CIN 1, CIN2 i CIN 3) iz kojih nastaje karcinom. Ovaj način lečenja displazija na grliću materice je gotovo u potpunosti zamenio klasičnu konizaciju hirurškim nožem koja je rezervisana samo za in situ karcinom („nulti stadijum karcinoma).

 

Tri do šest meseci nakon LOOP operacije grlić se u potpunosti obnovi bez ikakvog ožiljka i teško je i pretpostaviti da je na grliću urađena ikakva operacija. S druge strane, klasična konizacija hirurškim nožem uvek ostavlja skraćen, manje vrijedan i ožiljkast grlić, bez obzira koju operativnu tehniku koristimo.

 

Posebna komplikacija klasične konizacije hirurškim nožem je suženje (stenoza) ili potpuno zatvaranje (obliteracija) kanala grlića materice. Tada nastanu ozbiljni problemi jer menstraulna krv otežano otiče uz jake bolove ili nikako ne otiče pa se ostaje u materičnoj šupljini (hematometra) ili se kroz jajovode (hematosalpinx) vraća u trbušnu šupljinu (hematoperitoneum).

 

Ova se komplikacija može desiti i nakon 10 i  više godina od klasične konizacije – u postmenopauzi ili senijumu a tada se nakuplja tečnost u materici (serometra) jer ne može da otekne kroz zatvoreni kanal grlića. Tada pravi dijagnostičke teškoće jer serometra može biti povezana sa rakom tela materice.

 

 

Prednosti loopa-a u odnosu na klasičnu konizaciju

 

Daleko manje je invazivan, više „štedi“ grlić i njegov kanal – nakon intervencije grlić se u potpunosti vraća u svoju funkciju

Unutrašnje ušće grlića ostaje „kompetentno“ tj.-čvrsto, zadovoljava ulogu „zatvaračkog mehanizma“ unutrašnjeg ušća grlića materice u trudnoći – tako da ova operacije ne kompromituje željenu trudnoću i naročito se savetuje madim ženama koje još nisu ostvarile željeno potomstvo.

 

 

konizacija

 

 

 

Ne javlja se kasna komplikacija klasične konizacije: zatvaranje kanala grlića materice – stenoza, koja moži biti uzrok steriliteta.

Zatvaranje kanala grlića materice je relativno česta kasna komplikacija klasična konizacije – kada je otežano ili onemogućeno oticanje menstrualne krvi – ili se u senijumu nakuplja tečnost u materičnoj šupljini koja stvara dijagnostičke nedoumice kod ginekologa.

 

 

LOOP konizacija se radi ambulatno

 

Pacijentkinja odmah (1h posle intervencije) ide kući, bez bolova, dok je klasična konizacija bolna i potrebna je kraća hospitalizacija.

 

Preduslov za LOOP operaciju su zadovoljeni protokoli (algoritmi) lečenja.

 

Terapijski i dijagnostički koraci su različiti u odnosu na težinu displazije. Uglavnom se u praksi sprovodi kombinovana dijagnostika: sa Papa testom, kolposkopijom, HPV tipizacijom i biopsijom cervika.

 

Presudan je timski rad i korektna komunikacija ginekologa, citologa i histo-patologa.

 

 

U slučaju da imate već dokazane promene, nemojte čekati !!  Zakažite kontrolni kolposkopski pregled ili dodjite na intervenciju -ODMAH!

 

 

Šta je to ranica na grliću materice?

 

Vrlo čest izraz u narodu koji nije bas omiljen medju ginekolozima.  Iza pojma ranica koji traje 50 godina se kriju oboljenja koja remete normalan izgled epitelnih ćelija koje spolja oblažu grlić materice.  Upravo taj cilindrični i pločasto-slojeviti epitel grlića se gleda i analizira kolposkopskim pregledom i papa testom.

 

 

 Koliko su opasne ranice na grliću?

 

Brojna oboljenja mogu dovesti do poremećaja u izgledu kolposkopskih slika grlića. Obična gljivična ili bakterijska infekcija, hronična upala, poremećaj Ph vagine, prisustvo HPV infekcije ili kondiloma, kao i odredjena prekancerozna stanja.

 

Jako je bitno precizno sagledati promene na grliću materice jer se tu medju njima može kriti i cervikalni karcinom!

 

Bitno je znati da put od ”opasnije ranice“ do raka grlića (prekanceroza u kancer) može biti veoma kratak i često u praksi nije duži od 6 meseci.

 

 

 Najbitniji faktori za pobedu u borbi sa kondilomima i ranicama grlića su?

 

-Redovne kolposkopske, Papa i Hpv kontrole

-Korektan odnos i poverenje pacijenta u izabranog lekara

-Precizna i brza dijagnostika

-Disciplina i istrajnost pacijenta

-Brza reakcija, algoritam lečenja i intervencija

-Pragmatičan pristup bolesti bez iracionalnog straha

 

 

Samo zadovoljeni i ispunjeni strogi algoritmi lečenja premalignih promena na grliću materice daju odlične rezultate -izlečenog, zdravog i zadovoljnog pacijenta.

 

 

Vaš kontrolni pregled i intervenciju kod dr Radovića zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

Pacijenti posle intervencija

Pacijenti posle intervencija

 

 

Autori:

  • I.T.-SEO, dr Magdelinić i medicinski tim
  • doktora M. Radovića
  • Specijalista Ginekolog Akušer
  • Stručni konsultant Ordinacija Raović i Živaljević

 

 

 


 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja.

Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button