Loop konizacija (Dijatermija, LEEP, LLETZ) - Miloš Radović
1711
page-template-default,page,page-id-1711,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Loop konizacija (Dijatermija, LEEP, LLETZ)

Klasična konizacija trajno oštećuje i deformiše grlić materice i njegov kanal. Ona može dovesti do pojave: bolnih menstruacija, teškoća u zatrudnjivanju, komplikacija na porodjaju, otežanog oticanja menstrualne krvi (hematometra) kao i nakupljanja tečnosti u materici u postmenopauzi ili senijumu.

LOOP ILI LLETZ konizacija (eng. large loop excision transformation zone) je ambulantna operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, bez katetera i šavova, bez vaginalnih štrajfni (tamponade) gdje pacijentica bez bolova odmah ide kući dok je za klasičnu konizaciju potrebna hospitalizacija

Uvođenjem obaveznog kolposkopskog skirininga za karcinom cerviksa (Papa test) i edukacijom stanovništva značajno je smanjena učestalost invazinvih stadijuma karcinoma koji zahtevaju složeno lečenje i velike operativne zahvate kombinovane sa zračenjem i hemoterapijom. Ranim stupanjem u seksualne odnose bez zaštite i neodgovornim seksualnim ponašanjem pomerena je distribucija cervikalnog karcinoma prema mlađim dobnim skupinama pa nije retkost da se karcinom pojavi već u dobi od 25 do 30 godina a premaligne promjene (CIN1, CIN2, CIN3, L-SIL, H-SIL) u dobi od 18 do 25 godina.

konizacija u ginekologijiLoop istisnuo klasičnu konizaciju

Iako se kod nas često radi, u savremenoj medicini klasična konizacija hirurškim nožem se napušta. U trendu su minimalno invazivne hirurške tehnike gdje dolazi do potpunog izlečenja uz minimalno oštećenje tkiva a pacijentkinja je izložena daleko manjem stresu uz izuzetno brz oporavak i potpuni povratak radnih sposobnosti. Kao što je ginekološka endoskopska hirurgija (laparoskopija i histeroskopija) istisnula pojedine klasične operativna metode, tako je LOOP istisnuo klasičnu konizaciju.

U savremenoj ginekologiji LOOP ili LLETZ operacija na grliću materice je najsavremeniji način operativnog lečenja displazija na grliću materice (CIN 1, CIN2 i CIN 3) iz kojih nastaje karcinom. Ovaj način lečenja displazija na grliću materice je gotovo u potpunosti zamenio klasičnu konizaciju hirurškim nožem koja je rezervisana samo za in situ karcinom („nulti stadij karcinoma).

Tri do šest meseci nakon LOOP operacije grlić se u potpunosti obnovi bez ikakvog ožiljka i teško je i pretpostaviti da je na grliću urađena ikakva operacija. S druge strane, klasična konizacija hirurškim nožem uvijek ostavlja skraćen, manje vrijedan i ožiljkast grlić, bez obzira koju operativnu tehniku koristimo.

Posebna komplikacija klasične konizacije hirurškim nožem je suženje (stenoza) ili potpuno zatvaranje (obliteracija) kanala grlića materice. Tada nastanu ozbiljni problemi jer menstraulna krv otežano otiče uz jake bolove ili nikako ne otiče pa se ostaje u materičnoj šupljini (hematometra) ili se kroz jajovode (hematosalpinx) vraća u trbušnu šupljinu (hematoperitoneum). Ova se komplikacija može desiti i nakon 10 i  više godina od klasične konizacije – u postmenopauzi ili senijumu a tada se nakuplja tečnost u materici (serometra) jer ne može da otekne kroz zatvoreni kanal grlića. Tada pravi dijagnostičke teškoće jer serometra može biti povezana sa rakom tela materice.

Prednosti loopa-a u odnosu na klasičnu konizaciju

Daleko manje je invazivan, više „štedi“ grlić i njegov kanal – nakon intervencije grlić se u potpunosti vraća u svoju funkciju

Unutrašnje ušće grlića ostaje „kompetentno“ tj.-čvrsto, zadovoljava ulogu „zatvaračkog mehanizma“ unutrašnjeg ušća grlića materice u trudnoći – tako da ova operacije ne kompromituje željenu trudnoću i naročito se savetuje madim ženama koje još nisu ostvarile željeno potomstvo.

konizacijaNe javlja se kasna komplikacija klasične konizacije: zatvaranje kanala grlića materice – stenoza, koja moži biti uzrok steriliteta.

Zatvaranje kanala grlića materice je relativno česta kasna komplikacija klasična konizacije – kada je otežano ili onemogućeno oticanje menstrualne krvi – ili se u senijumu nakuplja tečnost u materičnoj šupljini koja stvara dijagnostičke nedoumice kod ginekologa

LOOP se radi ambulatno – pacijentkinja odmah ide kući, bez bolova, dok je klasična konizacija bolna i potrebna je hospitalizacija.

Preduslov za LOOP operaciju su zadovoljeni protokoli koji su različiti u odnosu na visinu displazija: kombinovana dijagnostika: sa Papa testom, kolposkopijom, HPV tipizacijom i biopsijom. Presudan je timski rad i koretkna komunikacija ginekologa, citologa i patologa. Samo zadovoljeni i ispunjeni strogi algoritmi lečenja premalignih promjena na grliću materice daju odlične rezultate. Kao i izlečenog, zdravog i zadovoljnog pacijenta.

 


 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Call Now Button