Rejuvenacija-vagine, hirurško podmladjivanje
2563
page-template-default,page,page-id-2563,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hirurško podmladjivanje vagine

Hirurška rejuvenacija-vagine: Povratak samopouzdanja i zadovoljstva

 

 

Rejuvenacija-vagine ili hirursko-podmladjivanje-vagine (rejuvinacija) je hirurški postupak ulepšavanja vaše intimne regije.

 

Vagina je ključni deo ženskog tela, a njen izgled i funkcija često igraju važnu ulogu u samopouzdanju i seksualnom zadovoljstvu žena. Tokom vremena, različiti faktori, uključujući trudnoću, porođaj, starenje i hormonske promene, mogu uticati na izgled i funkciju vagine.

 

To može dovesti do fizičkih i emocionalnih problema kod žena, uključujući inkontinenciju, smanjenje seksualnog zadovoljstva i gubitak samopouzdanja.

 

–Ginekološka hirurška rejuvenacija-vagine je postupak koji se sve više koristi kako bi se rešili ovi problemi i vratio ženama osećaj samopouzdanja i zadovoljstva.

 

–U ovom tekstu ćemo istražiti šta je ginekološka hirurška rejuvenacija vagine, kako se izvodi, koje su potencijalne koristi i rizici ovog postupka, te kako pacijentkinje treba da se pripreme i brinu o sebi nakon operacije.

 

–Kod većine žena u zrelom dobu, kao posledica rađanja, genetike ili povreda, dolazi do pojave spada ili opuštanja vaginalnih zidova i širenja same vagine.  Tu trpe i bliski karlični organi koji su bukvalno naslonjeni na prednji i zadnji zid vagine -(mokraćna bešika, materica, debelo crevo).

 

–Kvalitet života je značajno narušen. Ovaj problem se može rešiti hirurški (ili laserom), vaginalnim putem, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa, kvalitet sexualnog života, zadovoljstvo partnera ali i estetika.

 

 

Šta je ginekološka hirurška rejuvenacija-vagine?

 

Ginekološka hirurška rejuvenacija-vagine, poznata i kao vaginalna rejuvenacija ili vaginoplastika, je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se obnovila struktura i funkcija vagine. Ovaj postupak se obično izvodi kod žena koje su primetile promene u svojoj vagini nakon trudnoće i porođaja, kao i kod žena koje imaju probleme sa inkontinencijom ili seksualnim zadovoljstvom.

 

Hirurška rejuvenacija-vagine predstavlja klasičan hirurški tretman u toku kojeg se zatežu opušteni i prednji i zadnji vaginalni zid.  Zatezanjem i skraćivanjem vaginalnih zidova značajno se smanjuju obim i širina same vagine. Često se udružuje i sa hirurškim sužavanjem vaginalnog ulaza (introitusa).

 

 

 

Postupak se može obavljati iz različitih razloga, a glavni ciljevi uključuju:

 

–Poboljšanje funkcije vagine:

Nakon trudnoće i porođaja, vaginalni mišići mogu oslabiti, što može dovesti do problema sa kontrolom mokraće i smanjenjem seksualnog zadovoljstva. Rejuvenacija vagine može pomoći u jačanju vaginalnih mišića i poboljšanju funkcije vagine.

 

–Poboljšanje izgleda vagine:

Promene u vagini mogu se odraziti i na njen izgled. Ginekološka hirurška rejuvenacija vagine može pomoći u oblikovanju, zatezanju i sužavanju vagine, čineći je privlačnijom i za pacijentkinje i za partnere.

 

–Povećanje samopouzdanja:

Problemi sa vaginom mogu imati negativan uticaj na samopouzdanje žene. Rejuvenacija vagine može pomoći pacijentkinjama da se osećaju bolje u svojoj koži i povrate izgubljeno samopouzdanje.

 

–Poboljšanje sopstvenog zadovoljstva kao i zadovoljstva partnera.

 

 

Kako se izvodi ginekološka hirurška rejuvenacija-vagine?

 

Postupak ginekološka hirurška rejuvenacija-vagine obuhvata nekoliko različitih metoda, a izbor metode zavisi od specifičnih potreba i ciljeva pacijentkinje. Evo nekoliko uobičajenih metoda koje se koriste:

 

 1. Vaginoplastika: Vaginoplastika je postupak koji se koristi kako bi se skratila i zategnula vagina. Ovaj postupak uključuje uklanjanje viška vaginalne sluzokože i zatezanje preostalih tkiva. Ovo može poboljšati kontrolu mokraće i povećati zadovoljstvo tokom seksualnih odnosa.

 

 1. Labioplastika: Labioplastika je postupak koji se koristi za oblikovanje i smanjenje veličine usnih usana (labia minora). Ovo može biti korisno kod žena koje imaju velike ili nepravilno oblikovane usne, što može uzrokovati nelagodnost ili nezadovoljstvo.

 

 1. Himenoplastika: Hymenoplastika je postupak koji se koristi za rekonstrukciju himena. Ovaj postupak se obično izvodi iz kulturoloških ili religijskih razloga, iako može biti i medicinski indikovan u nekim slučajevima.

 

 1. Perineoplastika: Perineoplastika je postupak koji se koristi za popravljanje oštećenja perineuma, tj. dela tkiva između vagine i anusa. Ovo se često radi nakon porođaja ili povrede koje dovode do proširenja vaginalnog ulaza (introitusa).

 

 

Rejuvenacija-vagine, hirurško podmladjivanje -potencijalne koristi i rizici

 

Ginekološka hirurška rejuvenacija vagine može doneti mnoge koristi pacijentkinjama, ali isto tako nosi i određene rizike. Pre nego što odluče da se podvrgnu ovom postupku, žene bi trebale dobro razmotriti prednosti i mane.

 

 

Pacijenti posle intervencija

Pacijenti posle intervencija

 

Koristi uključuju:

 

 1. Poboljšanje funkcije vagine: Mnoge žene koje su prošle kroz ginekološku hiruršku rejuvenaciju vagine primećuju poboljšanje u kontroli mokraće i seksualnom zadovoljstvu.

 

 1. Povećanje samopouzdanja: Vraćanje izgubljenog samopouzdanja može biti jedna od najvećih koristi ovog postupka.

 

 1. Poboljšanje kvaliteta života: Rejuvenacija vagine može pomoći ženama da se osećaju bolje u svakodnevnom životu i u spavaćoj sobi.

 

 

Rizici uključuju:

 

 1. Infekcija: Kao i kod bilo koje hirurške procedure, postoji rizik od infekcije nakon ginekološke hirurške rejuvenacije vagine.

 

 1. Bol i nelagodnost: Pacijentkinje mogu osećati bol i nelagodnost tokom perioda oporavka.

 

 1. Gubitak osećaja: Retko postupak može dovesti do privremenog gubitka osećaja u vaginalnom području.

 

 1. Neželjeni rezultati: Rezultati postupka nisu uvek onakvi kakve su pacijentkinje očekivale, i mogu zahtevati dodatne korekcije.

 

 

Rejuvinacija-vagine – pre operacije

 

 • Pre nego što se odluče za ginekološku hiruršku rejuvenaciju vagine, pacijentkinje bi trebale pažljivo razmotriti svoje opcije i obaviti konsultaciju sa kvalifikovanim ginekologom ili hirurgom. Tokom konsultacije, lekar će proceniti stanje vagine i razgovarati sa pacijentkinjom o njenim ciljevima i očekivanjima.
 • Takođe je važno da pacijentkinje budu realne u vezi sa rezultatima i razumeju da ginekološka hirurška rejuvenacija vagine nije rešenje za sve probleme. Lekar će takođe razgovarati o mogućim rizicima i komplikacijama kako bi pacijentkinje bile dobro informisane pre nego što donesu odluku.
 • Preoperativna priprema podrazumeva: pregled i saglasnost interniste, uredan vaginalni bris, urinokulturu, krvnu sliku, krvnu grupu+Rh, faktore koagulacije.

 

 

Nakon operacije

 

 • Nakon što se odluče za ginekološku hiruršku rejuvenaciju vagine, pacijentkinje će se morati pripremiti za period oporavka. Ovaj period može varirati u trajanju, ali obično traje nekoliko nedelja
 • Dužina oporavka zavisi od opsežnosti samog hirurškog postupka
 • Antibiotici, analgetici i mirovanje sa kratkim setnjama po kući u prvih 5 dana posle operacije
 • KKS, SE i Crp –  8 dana posle operacije, po potrebi i proširene lab. analize

 

 

Preporuke operisanih pacijenata

Pacijenti posle operacija

 

Neki saveti za brigu o sebi nakon operacije uključuju:

 

 1. Poštovanje uputstava lekara: Važno je slediti sve upute i preporuke lekara kako biste ubrzali proces oporavka i smanjili rizik od komplikacija.

 

 1. Odmor i relaksacija: Dajte svom telu vreme da se oporavi. Izbegavajte duže sedenje, naporne aktivnosti, treninge i podizanje teških predmeta tokom određenog vremenskog perioda.

 

 1. Higijena: Pravilna higijena je ključna tokom oporavka. Redovno perite genitalno područje kako biste smanjili rizik od infekcije. Samo tuširanje bez sedenja u kadi. Rana treba biti suva.

 

 1. Kontrola simptoma: Očekujte određene simptome, kao što su bol, oskudna sukrvica i otok. Lekari obično prepisuju analgetike i daju smernice za njihovu upotrebu.

 

 1. Seksualna apstinencija: Tokom perioda oporavka, obavezno se pridržavajte preporuka lekara u vezi sa seksualnom apstinencijom.Seksualni odnosi, jače sportske aktivnosti, bazen, jakuzzi i kupanju u kadi napunjenoj vodom se preporučuju tek mesec dana nakon operacije.

 

Ginekološka hirurška rejuvenacija vagine može biti korisna za mnoge žene koje se bore sa fizičkim i emocionalnim problemima u vezi sa svojom vaginalnom regijom. Međutim, pre nego što se odluče za ovu proceduru, važno je da pažljivo razmotre svoje opcije, razgovaraju sa stručnjakom i budu realne u vezi sa očekivanjima. Osim toga, trebaju se pridržavati uputa lekara tokom perioda oporavka kako bi postigli najbolje rezultate i smanjili rizik od komplikacija.

 

U zaključku, ginekološka hirurška rejuvenacija vagine može biti efikasan način za povratak samopouzdanja i zadovoljstva kod žena koje su se suočile sa problemima u vezi sa vaginom. Ovaj postupak ima svoje prednosti i mane, i svaka pacijentkinja treba pažljivo da razmotri svoje opcije pre nego što donese odluku. Važno je da se konsultuje sa kvalifikovanim lekarom i sledi upute tokom perioda oporavka kako bi postigla željene rezultate.

 

Fantastični rezultati se postižu kombinacijom: hirurških (minimalno invazivnih) i nehirurških (neinvazivnih, laser, radiotalasi) metoda vaginalne rejuvinacije koji se jako dobro nadopunjuju.

 

 

 

Estetske vaginalne intervencije su:

 

 

Uz hirursko-podmladjivanje / rejuvinacija-vagine su i sledeće najčešće izvodjene estetske (antiaging, rejuvinacione, minimalno invazivne) hirurške intervencije u ginekologiji:

 

 

1.) Prednja vaginalna plastika (cistocela, zatezanje prednjeg zida vagine)

2.) Zadnja vaginalna plastika (rectocela, zatezanje zadnjeg zida vagine)

3.) Sužavanje obima vagine (parcijalna vaginoplastika, bilateralna kolporafija)

4.) Sužavanje vaginalnog ulaza (perineorafija i introitoplastika)

5.) Smanjenje ili korekcija asimetrije malih usana (labioplastika)

6.) Uvećanje velikih usana (hijaluron, implanti, sopstveno masno tkivo)

7.) Uvećanje G-tačke (hijaluron, PrP)

8.) O-šot (PrP) ili G-spot metoda (koje polako odlaze u istoriju)

9.) Kompletna hirurska rejuvinacija-vagine (totalna vaginoplastika)

10.) Laserska ili radiofrekventna (TTCRF) neinvazivna (nehirurska, bezbolna) vaginalna rejuvenacija (trenutno hit u svetu i kod nas)

11.) Clitoral Hood Reduction Surgery (doggy ears corection)

 

 

Pacijenti posle laser terapije

Pacijenti posle laser terapije

 

 

Za još dodatnih informacija i za vašu kompletnu informisanost na temu hirursko-podmladjivanje-vagine-rejuvinacija kliknite na donja tri linka:

 

https://www.ginekologmilosradovic.rs/rekonstruktivne-vaginalne-operacije/

 

https://www.ginekologmilosradovic.rs/spad-prednjeg-zadnjeg-zida-vagine/

 

https://www.ginekologmilosradovic.rs/estetske-vaginalne-operacije-labioplastika/

 

Kontrolni pregled kod dr Radovića i vašu operaciju zakažite još danas, klikom na dugme KONTAKT.

 

 

Autori:

 • IT-SEO i medicinski tim
 • dr M. Radović
 • Spec. Ginekolog Konsultant Ordinacija Raović i Živaljević (od 2014god.)

 

Beograd  21.09. 2021 god.

 

 

 

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button