TOT-TVT operacije u ginekologiji - Suburetralni sling
5158
post-template-default,single,single-post,postid-5158,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOT i TVT operacije u ginekologiji – Suburetralni sling

TOT i TVT operacije u ginekologiji – Suburetralni sling

TOT-TVT  –  Suburetralni sling  –  Ugradnje suburetralne tračice

 

Operativno lečenje stres inkontinencije

 

—  TOT-TVT Ugradnja suburetralne tračice u ginekologiji služi isključivo za rešavanje problema sa urinarnom inkontinencijom.

 

—  TOT-TVT Predstavlja zadnji korak i najače oružije u borbi sa urinarnom inkontinencijom kada drugi vidovi lečenja (laser, kegel, lekovi) ne daju željene rezultate.

 

—  Karakteristično prvi simptomi su: curenje urina pri ustajanju, čučnju, trčanju, naprezanju, kašljanju ili smejanju.

 

Normalna mokraćna bešika:

 

–se prazni 4- 8 puta tokom dana, na 3- 4 sata,

–može da uskladišti  400- 600 ml mokraće, mada se potreba za mokrenjem javlja kada ima oko 300 ml mokraće,

–može da vas probudi da bi se ispraznila 1 do 2 puta tokom noći ako imate više od 65 godina,

–daje znak da je puna ali vam daje dovoljno vremena da stignete do toaleta

–prazni se u potpunosti,

–ne dozvoljava da mokraća nevoljno curi.

 

Zastupljenost u ženskoj populaciji je velika ali se o tome još uvek jako malo priča!

 

–  18 miliona žena u americi boluje od urinarne inkontinencije

–  65% je dijagnostikovano kao stres/kombinovana urinarna inkontinencija

–  više od 1/3 žena preko 62 godine života ima neki stepen urinarne inkontinencije

–  svega 30% žena sa inkontinencijom se pitanjem obrati lekaru a od toga se hirurški tretira 6%

–  80% svih inkontinencija je moguće uspešno lečiti

 

 

Preporuke operisanih pacijenataPreporuke operisanih pacijenata

 

 

Ukoliko je pacijentkinja kontinentna, a ima izraženu cistokelu ili prolaps materice hirurška korekcija cistokele, Nickolsova operacija  ili vaginalna histerektomija u čak 45% slučajeva može dovesti do pojave postoperativne inkontinencije !!

 

Latentna preoperativna inkontinencija  može lako (jatrogeno) postoperativno preći u manifestnu  inkontinenciju.

 

Za očekivati je da 50% žena koje su radjale imaju prolaps, samo 10-20% zatraži terapiju, otprilike 11% žena će imati prolaps, a oko 16% inkontinenciju tokom života, dok 30% njih imaće više od jedne hirurške intervencije.

 

Uspešnije, brže i lakše izlečenje se postiže kod žena mladje dobi, nepušaća, koje su imale manji broj porođaja, i manji broj prethodnih urinarnih infekcija, imaju dobre vezivno-mišićne potporne strukture uz odsustvo gojaznosti, hroničnih respiratornih i neuroloških bolesti.

 

 

Lečenje inkontinencije:  TOT-TVT

 

 1. Promene u životnim navikama (smanjivanje telesne težine, prestanak pušenja)
 2. Vežbe za jačanje mišića karličnog dna (motivacija i upornost)
 3. Elektrostimulacija 
 4. Medikamentozno lečenje
 5. Bulking agensi
 6. Klasično operativno lečenje
 7. Laserski tretman (ili radiotalasi)
 8. Min. invazivni operativni tretman tračicom ( TOT-TVT)

 

Veoma često se u praksi mora primenjivati kombinaciju više gore navedenih tipova lečenja u odredjenim vremenskim intervalima!

 

 

TOT-TVT  -Transobturatorna traka – Transvaginalna traka

 

INFORMACIJE ZA PACIJENTE

 

Vaše je pravo da budete upoznati sa tot-tvt vrstom operacije koju Vam predlažemo, kao i zašto je ona predložena, koje alternative postoje i koji su rizici.

 

Šta je stres inkontinencija?

 

–Stres inkontinencija je nevoljno oticanje urina izazvano povećanjem pritiska u trbuhu.

–Na prvom mestu uzrok ovog stanja su oštećenja mišića i ligamenata karličnog dna tokom porođaja. Dalje slabljenje karličnog dna javlja se tokom klimaksa, jer se kvalitet potpornih tkiva pogoršava.

–Pritisak u trbuhu se povećava prilikom kašljanja, kijanja, pa čak i prilikom naginjanja, okretanja i skakanja što rezultuje nevoljnim oticanjem urina. To može da izazove mnogo neprijatnosti i može da utiče na kvalitet života.

–Ipak mora biti jasno da tot-tvt operativni tretman neće izlečiti sve probleme sa mokrenjem. Biće izlečeni samo problemi sa mokrenjem uzrokovani slabošću mokraćne cevi (uretra) i vrata mokraćne bešike. Mnogi problemi sa mokrenjem sa kojima se susrećemo u praksi imaju druge uzroke.

 

Ovo je predominantno oboljenje žena.

 

Vaginalni porodjaj predstavlja glavni faktor rizika za nastanak SIU. Kod višerotki sa produženim drugim stadijumom porođaja (upotreba forcepsa, vakuum ekstraktora) uočena je delimična denervacija mišića poda karlice (najčešće asimptomatska).

Bitnija je dužina porodjaja neko njegova težina! Primena instrumenata ne utiče kasnije na pojavu SIU. Dokazano je da sam produžen tok porođaja utiče najviše na pojavu SIU.

 

Alternative hirurškom lečenju:

 

–Ne raditi ništa – ako je oticanje urina minimalno i ne smeta vam, onda operacija nije nužno potrebna.

–Vežbe za mišiće karličnog dna. Mišići karličnog dna daju potporu organima male karlice (materica i bešika) i Vašim  Vežbe mogu ojačati mišiće karličnog dna i izlečiti  ili smanjiti stres inkontinenciju. Ove vežbe kao i laser imaju malo ili nimalo rizika, pa čak i ukoliko Vam operacija jednog dana ipak bude bila potrebna, ove vežbe će povećati šansu za njen uspeh.

–Lekovi

–Laser (ili radiotalasi – TTCRF)

 

Koristi hirurškog lečenja stres inkontinencije TOT-TVT:

 

Izlečenje kod 80-90 % žena. To znači da se možete vratiti:

– Fizičkoj aktivnosti – trčanje, ples, teretana itd
– Srednje teškim kućnim polovima, baštovanstvu
– Nastaviti seksualne odnose.

 

Informacije koje imamo do sada sugerišu da je ishod nakon TOT sličan kao nakon TVT (transvaginalna traka).

 

Ovo takođe znači da ćete vratiti samopouzdanje, tako da :

– Možete na primer ići u kupovinu, u goste, itd, bez straha od oticanja urina
– Ne morate da brinete o mokroj odeći, sedištima u kolima itd
– Ne morate da brinete o neprijatnim mirisima.

 

 

 

Opšti rizici hiruškog lečenja:

 

–Rizik vezan za anesteziju. Rizik je veoma mali, osim ako imate specifične zdravstvene probleme. O ovim rizicima diskutovaćete sa anesteziologom.

 

–Ukoliko je pacijentkinja kontinentna, a ima izraženu cistokelu ili spad, hirurška korekcija cistokele, Nickolsova operacija ili vaginalna histerektomija u čak 60% slučajeva može dovesti do pojave inokntinencije !!

 

–Kod operacije svake vrste postoji rizik od krvarenja. Rizik od gubitka krvi se smanjuje obezbeđivanjem krvi vaše krvne grupe pre operacije. Retko se dešava da nakon operacije moramo da damo transfuziju.

 

–Rizik od infekcije postoii posle svake operacije. Značajne infekcije su retka pojava. Rizik od infekcije je smanjen davanjem antibiotika profilaktički pre a nekada i posle operacije.

 

–Duboka venska tromboza (DVT). Podrazumeva stvaranje ugruška u dubokim venama najčešće nogu. Ukupan rizik je najviše 4-5 %. Nekada ovaj ugrušak može migrirati ka plućima, što može biti veoma ozbiljno i u retkim slučajevima i fatalno (manje od 1 % od onih koji su imali ugrušak). DVT se češće javlja nakon velikih operacija, a rizik povećava gojaznost, proširene vene, infekcija, nepokretnost i drugi zdravstveni problemi. Rizik je značajno smanjen korišćenjem posebnih čarapa i injekcijama lekova koji smanjuju zgrušavanje krvi.

 

 

TOT-TVT -Specifični rizici vezani za operaciju:

 

–Neuspeh tot-tvt operacije: 10 % žena ne bude izlečeno. Operacija se, međutim, može ponoviti.

 

–Teškoće prilikom mokrenja: oko 10 % žena će imati nekih poteškoća u pražnjenju bešike koje će trajati kratko, a ako se to desi možemo Vas poslati kući sa kateterom koji će stajati do nedelju dana. Ako se poteškoće prilikom pražnjenja bešike nastave i posle 10 dana (3 %), opcije će biti ili učenje kako da se sami kateterizirate (možda ćete morati to da uradite nekoliko puta dnevno posle mokrenja da bi se u potpunosti ispraznila bešika), ili da se operativno odstrani tračica. Kada se otkloni traka, možete ponovo razviti inkontinenciju, ali postoji mogućnost da se traka ponovo stavi kasnije.

 

–Neke žene će možda morati da promene položaj da bi u potpunosti ispraznile bešiku.

 

–Hiperaktivnost bešike: Bilo koja operacija oko bešike može rezultovati hiperaktivnošću bešike što dovodi do pojave simptoma urgencije (potrebe da žurite do toaleta) i frekvencije (potrebe češćeg mokrenja) .

 

–Ekspozicija i istiskivanje tračice (10%): nastaje kada zid vagine iznad tračice ne zaraste adekvatno ili dođe do infekcije. Stoga se u operacionoj sali mora odstraniti eksponirani deo tračice što može dovesti do ponovne inkontinencije. Alternativno se može pokušati ušivanje zida vagine iznad eksponirane tračice. Vrlo se retko dešava da tračica erodira zid uretre ili bešike što takođe zahteva ponovnu operaciju. Rizik da se dese pomenute komplikacije povećan je kod pušača i određenih bolesti.

 

–Bol tokom odnosa: može nastati zbog stvaranja preterane kolicine ožiljnog tkiva vagine na mestu reza. To je retko, ali nepredvidivo.

 

–Visceralne traume: Tokom izvođenja operacije suburetralnog slinga može doći do povrede uretre ili bešike, što je retka pojava i zahteva reoperaciju.

 

–Bol u nogama ili preponama: retko neki pacijenti opisuju bol u preponama ili nogama.

 

–Traka ( tot-tvt ) izaziva nakupljanje ožiljnog tkiva oko nje (fibroblasti, vezivno tkivo i kolagena vlakna) i time daje dodatnu podrsku mokracnoj cevi u smislu poboljšanja kontrole mokrenja. Kod nekih pacijenata nakupljanje oziljnog tkiva moze biti usporeno te se do punog efekta u kontroli uriniranja ne dolazi odmah, već u toku prva dva meseca posle uradjene operacije.

 

–U slučaju sporijeg nakupljanja kolagena, taj proces se postoperativno može dodatno podstaći i ubrzati laserskim intravaginalnim kurama.

 

–Kod nekih pacijenata sa izrazitom atrofijom vaginalne sluzokože priprema za operaciju podrazumeva upotrebu estrogenskih krema. Koje se mogu davati i u postoperativnom periodu. Laser predstavlja bezbedniju terapijsku opciju od estrogenih hormona.

 

–Kod 4% pacijentkinja posle sling operacije se može pojaviti de-novo urgentna inkontinencija, dok oko 6% pacijentkinja prijavljuje pojavu prolazne postoperativne retencije urina. Ozbiljnije intraoperativne komplikacije u smislu: povreda bešike, creva, krvnih sudova i živaca su na sreću veoma retke.

 

–Erozija i ekstruzija tračice se pojavljuju u 7% slučajeva.

 

–Kasne bolove koji bi mogli biti pripisani implantiranoj tračici prijavljuje oko 14% operisanih pacijentkinja.

 

–U proseku oko 92% komplikacija je lako rešivo dok 8% njih predstavlja ozbiljnije komplikacije koje mogu zahtevati i ponovnu operaciju!

 

–Kod mešovite stres/urgntne inkontinecije, hirurško rešavanje mobilnosti uretre u 30% slučajeva NE dovodi do povlačenja urgentne simptomatologije.

 

–Često se u praksi moraju primeniti ili kombinovati više različitih terapeutskih protokola do postizanja optimalnih rezultata. I u toku celog toka terapije neophodno je potrebno: strpljenje, poverenje u odabranog lekara i duža komunikacija pacijenta sa svojim uroginekologom!

 

 

 

 

TOT-TVT – Operacija: Transobturatorna traka:

 

Kako se vrši operacija: operacija može da se izvede u spinalnoj, kratkotrajnoj intravenskoj ili opštoj endotrahealnoj anesteziji. Koriste se posebne igle. Ulazna tačka za ove igle je u blizini prepona a izlazna u vagini. Ovi rezovi će nekada imati konac posle operacije.

 

 

Nakon operacije ugradnje suburetralnog slinga (postoperativna nega):

 

–Posle operacije bićete vraćeni na odeljenje, gde će sestre proveriti krvni pritisak, puls i ranu.

–Možete jesti i piti isti dan po povratku iz operacione sale.

–Mogu biti potrebni blagi analgetici i vaginalni antiseptici. (povidon, rivanol)

–Većina žena ima kateter koji se vadi jutro nakon operacije i mogu da idu kući nakon što su zadovoljavajuće mokrile.

–Neke žene dobijaju injekcije koje smanjuju zgrušavanje krvi (posebni rizici-elastična bandaža nogu).

–Normalna pojava je oskudno vaginalno krvarenje posle operacije (kao na kraju menstruacije), što može trajati i nekoliko nedelja .

 

 

Lekar koji je informisao pacijenta:

Datum: Potpis:
Ime (Štampano):

 

Pacijent:

Datum: Potpis:
Ime (Štampano):

 

 

 

Savet kako da se ponašate kod kuće nakon operacije:

 

–Važno je da se izbegne naprezanje naročito u prvim nedeljama posle operacije. Stoga, izbegavajte zatvor i podizanje teških predmeta.

–Oskudna sukrvica je normalna pojava u prvih 7 dana posle operacije

–Važno je da se odmorite, ali je takođe važna mobilizacija. Koristiti mišiće nogu znači smanjiti rizik od duboke venske tromboze. Aktivnost takođe smanjuje rizik od infekcije pluća.

–Preporučljivo je tuširanje, dok kupanje u kadi treba izbegavati ​​tri nedelje. Vodite računa da ubodne rane ostanu čiste i suve.

–Izbegavajte zatvor: Pijte puno vode / soka, jedite voće i zeleno povrće, kabastu hranu (npr mekinje / ovas).

–Ne koristite tampone, nemojte imati odnose niti plivati prvih 6 nedelja inače povećavate rizik da traka erodira vaginu.

–Postoje šavovi na zidu vagine. Konci se mogu pojaviti na vašem vešu posle oko dve nedelje, što je sasvim normalno. Može se pojaviti i malo krvarenje ponovo nakon dve nedelje kada konci otpadaju, zbog čega ne treba da brinete.

–Nakon dve nedelje postepeno povećajte nivo svoje aktivnosti.

–Nakon 4-6 nedelja, trebalo bi da budete u stanju da se potpuno vratite na svoj uobičajeni nivo aktivnosti.

–Trebalo bi da budete u stanju da se vratite na lakši posao nakon 3-4 nedelje, a na teži posao za oko 6 nedelja.

–Možete voziti kola obično posle 1-2 nedelje.

–U kuci  za prvih 6 dana posle operacije za negu rane (1x do 2x dnevno)  trebate imati:
 • 3% medicinski rastvor Hidrogena ili Rivanola (oko 200ml. je dovoljno)
 • rastvor Povidon-Joda (oko 200ml. je dovoljno)
 • sterilne gazice + hanzaplast traka.
 • sterilne rukavice (za žensku šaku vel. br.7)
 • Ne pipati ranu prstima bez sterilnih rukavica!
 • Većinu vremena držati ranu suvom

 

 

 

 

SAGLASNOST ZA OPERACIJU TOT (TRANSOBTURATORNA TRAKA)

 

Ime i prezime:____________________________________,          datum rođenja____________

 

 • Potvrđujem da sam usmeno i pismeno obaveštena o vrsti operacije koja mi je predložena i mogućim komplikacijama i pročitala sam i razumela dobijena obaveštenja.
 • Upoznata sam sa drugim mogućnostima lečenja i posledicama nelečenja.
 • Pristajem da se fotografije ili videosnimci načinjeni tokom operativnog zahvata koriste u naučne i nastavne svrhe.
 • Dobiću jedan potpisan i datiran primerak obaveštenja.
 • SAGLASNA sam sa predloženom operacijom.

 

Imala sam priliku da postavim pitanja i dobijem zadovoljavajuće odgovore. Razumela sam da operacija nosi sa sobom rizike i da je moguć neočekivan ishod.

Svesna sam mogućnosti i odbijanja operacije.

Svojim potpisom POTVRĐUJEM da sam razumela gore navedeno i da pristajem na predloženi operativni zahvat.

 

____________________________                               ____________________________

Ime i prezime pacijentkinje                                             Potpis pacijentkinje

 

 

Ovim potvrđujem da je pacijentkinja izjavila u mom prisustvu da je dobila objašnjenje u vezi svrhe, koristi, razumno predvidljivog rizika operativnog zahvata, drugih mogućnosti, kao i da je dobila tražene odgovore radi donošenja odluke o pristanku na operaciju.

 

____________________________                               ____________________________

Ime i prezime lekara                                                         Potpis lekara

 

Datum: _____________________

 

Upoznata sam sa rizicima predložene operacije i svesna sam svih dobrobiti koju mogu imati njenim sprovođenjem. Uprkos tome, svojim potpisom ODBIJAM da dam SAGLASNOST za operaciju. 

____________________________                               ____________________________

Ime i prezime pacijentkinje                                        Potpis pacijentkinje

 

Datum: _____________________

 

 

 

 

Šta je najbitniji faktor za vašu bezbednost ukoliko vam je potrebna vaginalna hirurška intervencija?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam dijagnostikovati i pratiti potencijalno povećavanje spada vaginalnih zidova ili materice, pogoršanje simptoma inkontinencije a ukoliko je potrebno i uraditi samu operaciju!

 

Vaš pregled i intervenciju kod dr Radovića možete zakazati još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

 

Autori:

 • IT-SEO i medicinski tim
 • dr M. Radović

Spec. Ginekolog Konsultant Ordinacija Raović i Živaljević

 

 

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button