Laserska-rejuvenacija-vagine u Srbiji -najčešća pitanja i odgovori
4794
post-template-default,single,single-post,postid-4794,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Laserska rejuvenacija vagine – pitanja i odgovori

Laserska rejuvenacija vagine – pitanja i odgovori

Pacijenti posle laser terapije

Laserska-rejuvenacija-vagine – Pacijenti


Sve što ste želeli da pitate na temu laserska-rejuvenacija-vagine

Lasersko vaginalno podmladjivanje – rejuvenacija!

 

   1. Šta je laserska-rejuvenacija-vagine?

   Laserska-rejuvenacija-vagine je postupak koji koristi lasersku tehnologiju za poboljšanje tonusa, elastičnosti i funkcije vaginalnog tkiva. Učvršćuje i zateže opuštene vaginalne zidove i sužava obim vagine.

    

   1. Šta još poboljšava laserska-rejuvenacija-vagine?

   Laserska-rejuvenacija-vagine je efikasna, bezbolna, neinvazivna metoda koje daje odllične rezultate u  lečenju sindoma „opuštene vagine“, proširene vagine, suvoće vagine, stres inkontinencije urina, kao i rešavanju problema  bolnih seksualnih odnosa prouzrokavanim najčešće vulvo-vaginlnom atrofijom.

    

   1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine funkcioniše i šta poboljšava?

   Laser stimuliše bujanje kolagena i elastina u vaginalnom zidu, poboljšavajući elastičnost i čvrstoću tkiva.

  • Time postepeno smanjuje i  probleme bolnih odnosa uzrokavanih vaginalnom atrofijom ili suvoćom.
  • Povećanje čvrstine prednjeg zida vagine predstavlja bolju anatomsku podršku za funkcionisanje organa koji su direktno naslonjeni na prednji vaginalni zid a to su uretra i mokraćna bešika -funkcija mokrenja.
  • Povećanje čvrstine zadnjeg zida vagine predstavlja bolju anatomsku podršku za funkcionisanje organa koji su direktno naslonjeni na zadnji vaginalni zid a to je debelo crevo (rektum) – funkcija defekacije.
  • Zadebljanje vaginalnih zidova dovodi do sužavanja obima (širine) vagine čime pozitivno doprinosi povećanju zadovoljstva u toku seksualnih odnosa kod oba partnera.
  • Svim ginekolozimaje poznata činjenica da jedriji i deblji vaginalni zidovi mnogo bolje zarastaju posle vaginalnih operacija!  Svi Vaginalni hirurzi jako dobro znaju da se tanki/atrofični zidovi vagine lako cepaju, krti su, trošni i više krvare u toku vaginalnih operacija. Komplikovanije ih je hirurški rekonstruisati i teže zarastaju. Što je pacijentkinja starija to su atrofičniji zidovi vagine! Produžen postop. oporavak sa više komplikacija!
  • Vaginalni hirurzi takodje dobro znaju pravilo – Ko nauči da operiše na tankim, krtijim i trošnijim vaginalnim zidovima žena preko 55 god. taj posle može da operiše/rekonstruiše bilo koje drugo tkivo.
  • Medicinski je nedvosmisleno dokazana veza upotrebe hormona sa povećanom incidencom pojave karcinoma dojke posebno kod pacijenata veće starosne dobi! Preoperativna priprema vaginalnih zidova se ne mora raditi na način kako se to radilo u ginekologiji u zadnjih 50 godina -sa dodatkom estrogenih hormona. Zadebljanje, smanjivajne % postoperativnih komplikacija i bezbednija preop. priprema vag. zidova  je laserom a Ne -hormonima!
  • Laser Povećava prirodnu lubrikaciju (vlažnost) vagine.
  • Povećanje čvrstine/zadebljanje zidova vagine smanjuje stepen njihovog spada. -Cistocele i Rektocele blažeg stadijuma.
  • Poboljšanje kvaliteta i uživanja u odnosima, smanjenje stepena spada kao i poboljšanje funkcije mokrenja i defekacije dovodi do značajnog poboljšanja kvaliteta života, zadovoljstva i smanjenja anksiozno-depresivnih poremećaja.
  • Svetska LAHA studija – Dramatic improvement in QoL (Qualty of Life) in 96% of patients undergone 4 sets of lasser vaginal therapy! (slajd pri kraju ovog članka)
   1. Koje su prednosti procedure – Laserska-rejuvenacija-vagine ?

  • Neinvanzivna i bezbolna procedura-Procedura koja traje 10-15 minuta-Koristi CO2 piksel i erbijum-neodijumsku lasersku tehnologiju koja ima dugoročne efekte, mikro ablativne efekte i ima odlične i dokazane rezultate u tretmanima lica i kože.-Procedura je laka i sigurna.-Rezultati su kumulativni i brzo vidljivi. Nakupljanje kolagena traje duže od 5 meseci posle 1 lasserske sesije.-Minimalan proces oporavka.-Čitava procedura se obavlja ambulantno i nisu potrebni bolnički uslovi
   1. Koji je princip delovanja lasera?

  • Vlaka kolagena  se, izložena odgovarajućoj temperaturi kontrahuju i skraćuju, a termički efekat na kolagen se ne ograničava samo na period izlaganja laserskim zracima nego se i nastavlja i dalje, remodeliranjem kolagena i neokolagenezom , što dovodi do stvaranja novog kolagena i povećanja ukupnog elastictiteta tretiranog tkiva . Time se utiče na zatezanje zidova vagine i istovremeno se smanjuje njen prečnik (obim). Skraćenje rastegnutog kolagena zateže i podiže prednji zid vagine, čime se stvara dodatna podrška materici i bešici.
   1. Koje su druge prednosti tretmana laserska-rejuvenacija-vagine?

  • Povećava tonus i elastičnost, smanjuje suvoću, sužava obim proširene vagine, poboljšava seksualno zadovoljstvo i može lečiti određene druge medicinske probleme. Može se kombinovano raditi sa uvećanjem G tačke (hijaluronom ili sopstvenim masnim tkivom).

 

   1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine bolna?

  • Oko 3% pacijenata opisuje blagu nelagodnost u obliku peckanja tokom procedure, bol je minimalan i kod 97% pacijenata ga nema. Pacijentima se neposredno pre laserskog tretmana nanosi lokalni anestetik u vidu vaginalne kreme kako bi se smanjila nelagodnost u vidu peckanja tokom tretmana
  • .
   1. Koliko traje laserska-rejuvenacija-vagine?

   Obično traje oko 12-17-22 minuta, u zavisnosti od vrste lasera, koja je kura po redu, obima tretmana, i vrste ginekološkog problema zbog koga se radi laserski postupak.

    

   1. Koliko tretmana je obično potrebno?

   Broj tretmana varira u odnosu na ginekološki problem koje lečimo, ali za rejuvinaciju se obično preporučuje serija od 3-4 tretmana za optimalne rezultate. Razmak izmedju tretmana je izmedju 30-45 dana.

    

   1. Da li su rezultati trajni?

   Efekti su obično dugotrajni, ali se mogu preporučiti periodični godišnji tretmani radi održavanja.

    

   1. Koje su indikacije za tretman laserska-rejuvenacija-vagine?

   Suvoća vagine, gubitak tonusa vag. zidova nakon porođaja, opušteniji zidovi vagine, preširoka vagina, cistokela sa blažim stepenom inkontinencije, bol tokom seksualnog odnosa, smanjeno zadovoljstvo u toku odnosa, manji stepen rektocele, loše sanirane epiziotomije ili rascepi posle porodjaja, itd.

    

   1. Postoje li neke neprijatnosti nakon tretmana laserska-rejuvenacija-vagine?

   Obično nema nikakvih ozbiljnih neprijatnosti, ali retki pacijenti mogu osećati blagu nelagodnost, svrab ili crvenilo koje brzo prolazi.

    

   1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može poboljšati seksualno zadovoljstvo?

   Da absolutno, mnoge žene ali i njihovi partneri primećuju poboljšanje u osećaju, komforu i zadovoljstvu tokom seksa.

    

   1. Postoji li vise protokola za upotrebu vaginalnog lasera?

   Osim zatezanja vagine pokazalo se da je ova procedura vrlo efikasna i  kod stres inkontinencije urina, smanjenja  descenzusa  genitalnih organa i tretmana vulvo vaginalne atrofije.  Postoje posebni protokoli po kojima se radi tretaman. Protokoli se razlikuju u zavisnosti od indikacija, godina pacijentkinje kao i od izraženih tegoba.

    

   1. Koje vrste lasera se koriste u ovom postupku?

   Različiti tipovi lasera se koriste, uključujući CO2 laser i Erbium laser.  Možda je ovde bitno naglasiti i pacijenti trebaju znati da -To nisu isti laserski aparati kojima se skidaju polipi, miomi i kondilomi u ginekologiji.!

    

   1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine sigurna?

   U rukama stručnih profesionalaca, postupak je obično veoma siguran. Međutim, svi postupci nose određene minimalne rizike. Ali su oni vezani za laser bezazleni i jako retki. Osecaj peckanja ili roze prebojena vaginalna sekrecija max. do 48h. nakon tretmana i to samo kod 5-7% žena.

    

   1. Da li je ova procedura prikladna za sve žene?

   Ne, nije za svakoga. Trudnice, žene sa određenim zdravstvenim problemima i drugi mogu biti isključeni od strane vašeg uroginekologa.

    

   1. Kako se pacijent priprema za lasersku rejuvinaciju vagine?

   Ne postoji potreba ni za kakvom specifičnom pripremom pre laserskog tretmana!

   U redjim slučajevima je preporučljivo izbegavati odnose i određene proizvode 24h. pre tretmana.

    

   1. Koliko dugo traje oporavak nakon laserske rejuvinacije vagine?

   Oporavak je obično brz, pacijenti se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima odmah istog dana ili sledećeg dana.

    

   1. Koji su dodatni efekti tretmana FemiLift laserska-rejuvenacija-vagine?

   -Povećana vaginalna lubrikacija i povećana osetljivost vagine zbog normalizacije vaginalne flore i pH faktora

   -Više uživanja prilikom seksualnih odnosa

   -Eliminacija kandide i resenje problema upornih infekcija urogenitalnog trakta

    

   1. Ko je kandidat za laserski vaginalni tretman?

   Svaka žena  (od 18 – 88 god ) koja želi da poboljša uživanje prilikom seksualnog odnosa i/ili želi da se reši simptoma opuštenih (spada) vaginalnih zidova, suvoće ili stresne urinarne inkontinencije.

    

  • laserska-rejuvenacija-vagine
   1. Da li postoji neki poseban način ishrane nakon tretmana laserska-rejuvenacija-vagine?
  • U inostranstvu se preporučuje 5 manjih tečnijih balansiranih obroka tokom prvih 24h nakon tretmana. Kod nas dr Radovic to ne smatra neophodnim i gastronomske užitke apsolutno prepušta želji pacijenta.
   1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod inkontinencije?

   Da, postupak uz ojačanje mišića dna karlice zatezadebljava i zateže prednji vaginalni zid na koji se naslanja bešika i mokraćna cev što može pomoći u kontroli mokrenja.

  • U slučaju jačeg stepena spada ili inkontinencije se posle detaljnog pregleda -obavezno prokonsultujte sa vašim uroginekologom u vezi sa sledećom odlukom: Laser, lekovi ili  minimalno invazivna hirurška ugradnja suburetralne tračice, ili kombinacija!

 

    1. Koliko je potrebno vremena kako bi se videli rezultati?

    Vreme je individualno. Pacijenti obično primećuju poboljšanja unutar nekoliko nedelja do 2 meseca nakon tretmana.

     

    1. Ko su dobri kandidati za tretman laserska-rejuvenacija-vagine?

    Žene koje imaju probleme sa tonusom i elastičnošću vaginalnog tkiva.

     

    1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod postporođajnih neprijatnosti, osećaja vučenja i proširenog obima vagine?

    Da absolutno, mnoge žene primete značajno poboljšanje nakon tretmana u vezi s postporođajnim promenama u širini vagine, osećajem vučenja, suvoće, kao  i previše opuštenih vaginalnih zidova.

     

    1. Kako se laserska-rejuvenacija-vagine razlikuje od drugih metoda vaginalne rejuvinacije?

    Laserska-rejuvenacija-vagine koristi lasersku energiju, dok druge metode mogu uključivati hormone, hirurške zahvate ili druge tehnologije (magneti ili radiotalasi-TTCRF).

     

    1. Koliko dugo traje efekat uklanjanja suvoće nakon laserske rejuvinacije vagine?

    Efekti se razlikuju, ali mnoge žene primećuju dugotrajno poboljšanje.

     

    1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine dostupna svuda?

    Postupak je u Evropi i USA dostupan u mnogim klinikama i medicinskim centrima, ali neke klinike nemaju pristup aparatima. U Srbiji se izvodi u privatnom sektoru samo na tri mesta.

     

    1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine pokrivena osiguranjem?

    U većini slučajeva, ova vrsta tretmana nije pokrivena osiguranjem jer se obično smatra kozmetičkim.

     

   •   31. Kako izgleda grafički sam proces laserske rejuvinacije?

   • 31-a. Koliko je važna konsultacija sa obučenim ob/gyn specijalistom uroginekologom pre tretmana?

Konsultativni pregled je ključan kako bi se procenila vrsta problema zbog kojeg se izvodi laserski tretman, procenila prikladnost pacijenta za postupak,  i razgovaralo o očekivanjima i željama pacijenta, kao i o broju, vrsti i dužini potrebnih kura.

 

   1. Da li postoji nešto što pacijent treba izbegavati nakon tretmana?

Preporučuje se izbegavanje seksualnih aktivnosti i agresivnih hemijskih intravaginalnih proizvoda u prvih nekoliko dana.

 

   1. Koliko dugo traje procedura?

Procedura može trajati od 12 do 25 minuta, u zavisnosti od vrste i obima tretmana.

 

   1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod bolova tokom seksa?

Da, poboljšava elastičnost i vlažnost, što može smanjiti neprijatnosti tokom seksa.

 

   1. Koliko su česti neželjeni efekti?

Neželjeni efekti su obično minimalni, veoma retki i uključuju: blago crvenilo, svrab, oskudnu sukrvicu koja brzo prolazi (24-48h).

 

 • 35-a. Imate li fotografiju pre i posle kure?

Da ima ih puno, evo jedne.

  1. Da li je postupak pogodan za žene u menopauzi?

  Da, laserska-rejuvenacija-vagine može biti posebno korisna za žene koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi.

   

  1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod bolova u donjem delu stomaka?

  Ako su bolovi povezani s problemima vaginalnog tkiva, postupak može pružiti olakšanje. Obavezno prethodno dijagnostikom isključiti druga oboljenja koja mogu uzrokovati bolove a zahtevaju druge oblike lečenja.

   

  1. Koliko dugo treba čekati pre nego što se ponovi tretman?

  Vreme između tretmana varira, ali stručnjaci obično preporučuju nekoliko nedelja do meseci između sesija. Za vaginalno podmladjivanje je to period od 30-40 dana.

   

  1. Da li postoji godišnja granica za tretman laserska-rejuvenacija-vagine?

  Nema stroge starosne granice, ali postupak je često popularan među ženama srednjih godina. A veoma koristan pacijentima u perimenopauzi i posle menopuze.

   

  1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod cistitisa?

  Postupak može poboljšati kontrolu bešike, što može pomoći kod određenih problema s mokraćnim sistemom. Upala bešike se primarno leči kombinacijom lekova i antibiotika.

   

  1. Da li postoji period apstinencije nakon tretmana?

  Preporučuje se izbegavanje seksualnih aktivnosti i upotreba tampona prvih dva dana nakon tretmana.

   

  1. Da li se laserska-rejuvenacija-vagine koristi i u medicinske svrhe?

  Da, pored kozmetičkih ciljeva, postupak se može koristiti i za lečenje određenih medicinskih problema.

   

  1. Kako pacijent može očekivati da se oseća nakon tretmana?

  Većina pacijenata se oseća dobro nakon tretmana, s minimalnom neprijatnošću.

   

  1. Da li je tretman odobren od strane medicinskih organizacija?

  Mnogi oblici laserske rejuvinacije vagine odobreni su od strane određenih zdravstvenih tela, ali status u USA može varirati u odnosu na preporuke FDA.

   

  1. Da li postoji rizik od infekcije nakon tretmana?

  Rizik od infekcije je minimalan ako se pacijent pridržava uputstava o higijeni i post-tretmanskoj nezi.

   

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine utiče na libido?

  Poboljšava fizičku udobnost tokom seksa, što može pozitivno uticati na libido. Ukoliko se kombinuje sa jos nekim metodama može značajno pojačati vaš libido.

   

  1. Da li su rezultati laserske rejuvinacije vagine odmah vidljivi?

  Ne odmah, rezultati se obično postepeno razvijaju tokom nekoliko nedelja do meseci. (Kumulativan efekat tretmana).

   

laserska-rejuvenacija-vagine

 

Laserska-rejuvenacija-vagine

 

 1. Kako odabrati pravog lekara za ulepšavanje i podmladjivanje vaše intimne regije?

Preporučuje se pronalaženje ginekoloških profesionalaca sa dužim iskustvom u oblasti estetike vagine, malih i velikih polnih usana, klitoralnog prepucijuma (clitoral hood-kapuljača), vaginalnog ulaza (introitusa) i perineuma.

U najboljem slučaju radi se o uroginekologu koji je upoznat sa svim postupcima i kome su u ordinaciji u kojoj radi dostupni svi načini lečenja vašeg problema.

Načini lečenja mogu biti brojni. Fitoterapija, vežbe, lekovi, elktrostimulacija, botox, fileri, hijaluron, transfer masnog tkiva, vaginalni mezoniti, laser, radiotalasi TTCRF, PRP, magneti, estetska vaginalna hirurgija itd.

 

 1. Zbog čega je bitno da su u ordinaciji u kojoj radi vaš odabrani ginekolog dostupni svi aparati i načini lečenja?
 • Ginekolozi iz ordinacija koje imaju samo centrifugu za obogaćivanje plazme trombocitima (Prp metod) će vam možda predložiti samo tu vrstu rejuvinacije i ako ona nije dala najbolje rezultate i polako prelazi u prošlost.
 • Lekari u velikim državnim ginekološkim kućama, nemaju ni laser, ni PRP, ni kreme, (ni magnete, mezonite), niti TTCRF , već su im na raspolaganju samo stare klasične hirurške operacije.  Uz to estetske operacije se nikad nisu ni radile u velikim državnim bolnicama (mali broj potpuno obučenih lekara).
 • Lekari iz dermatološko-kozmetoloških ordinacija će možda najviše insistirati na hijaluronu ili mezonitima i ako oni u vaginalnoj rejuvenaciji nisu pokazali dobre rezultate (za razliku od lica)  i takodje prelaze u prošlost.    –Lice se vidi, a vaginalni zidovi osećaju. Polne usne se i vide i osećaju.
 • Ne bacajte bezveze novac na PrP, mezonite i hijaluron koji nemaju dobrih rezultata za vaginalno podmladjivanje i zatezanje vag. zidova!
 • Ordinacije koje su dale 35 000E za magnetnu stolicu ce možda insistirati na njoj.
 • Ordinacije koje rade sa 50 000E laserskim aparatima će možda reći samo laser.
 • Ginekolozi u ordinacijama koji se ne bave vaginalnom hirurgijom možda neće odmah insistirati na istoj, i ako je u ginekologiji nedvosmisleno dokazano da za uznapredovale stadijume opuštenosti zidova vagine, inkontinencije i preširokog vaginalnog ulaza, hirurgija predstavlja malo bolnije ali najbolje, najpraktičnije, najefikasnije i najtrajnije rešenje vašeg problema.
 • Vaginalnom estetikom se ne mogu baviti lekari niti dermatolozi koji ne rade (ili ne znaju) i vaginalnu hirurgiju!
 • Znači prištedite vaše vreme, živce, novac i poštedite sebe obilaska više ordinacija!
 • Ako želite da izbegnete promenu više lekara koji se bave vašim problemom– od krucijalnog je značaja da su ginekologu koga ste odabrali za podmladjivanje i poboljšanje estetike vaše intimne regije dobro poznate sve postojeće metode rejuvenacije, sve hirurške estetske tehnike i da su mu dostupni svi potrebni aparati!

 

 1. Treba li Ginekolog koji se bavi laserskom vaginalnom rejuvinacijom posedovati i hirurško iskustvo?

Apsolutno da, ukoliko ne želite da idete od lekara do lekara!

Poseban naglasak za odabir lekara kome ćete ukazati vaše poverenje, je da vaš uroginekolog ili vaginalni hirurg (uz sve ovo prethodno nabrojano) mora biti dobro obučen i za izvodjenje usko-specijalizovane estetske hirurške vaginalne rejuvenacije za slučaj da svi prethodni vidovi ulepšavanja vaše intimne regije (ili lečenje spada i inkontinencije) nisu dali zadovoljavajuće rezultate!!

 

 1. Šta sve mora znati moj ginekolog da bih bila sigurna u njegovu kompetentnost?

-sve vrste protokola laserskih rejuvinacionih tretmana za više različitih ginekoloških problema (snaga u watima, frekvencu talasa u hercima u kom trajanju za svaku pojedinačnu kuru, za svaki pojedinačni problem). Razlučiti protokoli postoje za različite probleme: vaginalnu rejuvenaciju, atrofiju, lichen sclerosus, suvoću, inkontinenciju, cistocelu itd.

-Kojom vrstom laserskog aparata: Ablativnim, CO2 ili Neodijum Erbijumskim laserom

-Vaginalnu hirurgiju i to posebno:  prednju i zadnju vaginalnu plastiku, perineoplastiku, Mančesterovu operaciju, sakrospinalnu kolposuspenziju po Nickolsu.

-Estetsku vaginalnu hirurgiju (vaginoplastiku, labioplastiku, introitoplastiku, clitoral hood reduction surgery)

-Uroginekološku hirurgiju (ugradnja graft materjala tračica i mrežica)

-Sve ostale ne-hirurške (gore nabrojane konzervativne) metode poboljšanja estetike polne regije

Problem postoji što su ovakve vrste medicinskih profesionalaca i u svetu, a posebno u našoj zemlji veoma retke i mogu se pobrojati prstima jedne ruke!! (spojka četri specijalizacije: ginekologije, urologije, estetske vaginalne hirurgije i dermatologije).

 

 • laserska-rejuvenacija-vagine
  1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može pomoći kod prolapsa materice?

  Može pružiti određeno poboljšanje u blagim stadijumima, ali u težim slučajevima može biti potrebna i dodatna hirurška intervencija. Laserski postupak nije primarno dizajniran za lečenje materičnih prolapsa.

   

  1. Da li je postupak bolji od drugih metoda rejuvinacije vagine?

  Jeste, u ovom trenutku je najbolji!  To zavisi od individualnih potreba i stanja pacijenta, pa je najbolje konsultovati se sa vašim odabranim lekarom. Posebno ukoliko je zbog jačeg spada zidova vagine potrebna racionalna odluka ob/gyn specijaliste šta je efikasnije: Laser terapija ili minimalno invazivna hirurška intervencija!

   

  1. Koliko dugo pacijent treba čekati pre nego što može imati seks nakon tretmana?

  Većina stručnjaka preporučuje da se čeka najmanje nekoliko dana do max. nedelju dana pre nego što se vrati seksualnim aktivnostima. U Srbiji, dr Radović savetuje, da se sa odnosima može nastaviti 48-72h posle poslednje laserske kure.

   

  1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može pomoći kod vaginalnog svraba?

  Ako je svrab povezan s suvoćom, atrofijom ili drugim problemima tkiva, postupak može pomoći.

   

  1. Koliko često se preporučuje ponoviti tretman radi održavanja rezultata?

  To zavisi od pojedinca, ali neki pacijenti mogu povremeno na godišnjem nivou ponavljati tretmane radi održavanja rezultata.

   

  1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može pomoći kod vaginalnih infekcija?

  Postupak nije dizajniran za lečenje infekcija, ali može poboljšati opšte zdravlje vaginalnih tkiva uz dodatak u obliku antibiotskih vaginaleta, krema ili tableta.

   

  1. Da li postoji neki poseban režim nege nakon tretmana?

  Pacijentima se obično preporučuje izbegavanje napornih aktivnosti prvih 24h. i upotreba određenih proizvoda prvih nekoliko dana.

   

  1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može poboljšati urinarnu funkciju?

  Da, ojačava potporu, zadebljava prednji vaginalni zid koji nosi bešiku i uretru, poboljšavajući kontrolu mokraće i druge urinarne funkcije. Kod problema nevoljnog oticanja mokraće neophodno je prethodno precizno dijagnostikovati o kojoj vrsti inkontinencije se radi i doneti racionalnu odluku o eventualnoj minimalno invazivnoj hirurškoj ugradnji suburetralnog slinga (tračica).

   

  1. Koliko je invazivan postupak laserska-rejuvinacija-vagine?

  Laserska-rejuvenacija-vagine se smatra minimalno invazivnim postupkom. Pacijentima se često daje lokalni anestetik u vidu vaginalne kreme kako bi se smanjila nelagodnost u vidu peckanja tokom tretmana. Specijalizovana laserska oprema koristi se za precizno usmeravanje laserske energije na ciljano područje, minimizirajući oštećenja okolnih tkiva. Ovo čini kratkotrajni laserski postupak potpuno bezbolnim, sigurnim i veoma udobnim za pacijente.

   

  1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod bolova u donjem delu leđa?

  Indirektno, laserska-rejuvenacija-vagine može imati pozitivan uticaj na bolove u donjem delu leđa. Ojačavanje i poboljšanje tonusa mišića dna karlice može pružiti dodatnu podršku leđima. Ovaj efekat može ublažiti određene vrste bolova u donjem delu leđa, posebno one povezane s promenama u strukturi i podršci vaginalnog tkiva.

   

  1. Koliko dugo traje oporavak kod pacijenata koji imaju određene zdravstvene probleme poput dijabetesa?

  Oporavak nakon laserske vaginalne rejuvenacije može biti nešto duži kod pacijenata s određenim zdravstvenim problemima, kao što je dijabetes. Pacijenti s dijabetesom mogu imati sporiji proces ozdravljenja zbog uticaja dijabetesa na cirkulaciju i sposobnost tela da se brže regeneriše. Stoga, pacijenti sa dijabetesom i specifičnim oboljenjima vazivnog tkiva trebali bi sarađivati sa lekarom kako bi osigurali odgovarajući plan oporavka i pratili eventualne komplikacije.

   

  1. Da li se laserska-rejuvenacija-vagine može kombinovati s drugim tretmanima?

  Da, laserska-rejuvenacija-vagine može se kombinovati s drugim tretmanima kako bi se postigli optimalni rezultati. Na primer, neki pacijenti biraju kombinaciju laserske terapije s hormonalnom terapijom ili drugim postupcima za rekonstrukciju vagine. Ova prilagodljivost omogućava personalizovan pristup, prilagođen individualnim potrebama pacijenta.

  laserska-rejuvenacija-vagine

  1. Kako pacijent može očekivati promene u intimnom zdravlju nakon tretmana?
 • Nakon tretmana laserska-rejuvenacija-vagine, pacijenti mogu očekivati niz pozitivnih promena u intimnom zdravlju. To uključuje poboljšanje tonusa i elastičnosti vaginalnih zidova, smanjenje suvoće, povećanje komfora tokom seksualnih aktivnosti i generalno poboljšanje seksualnog zadovoljstva. Osim toga, mnoge žene primećuju smanjenje nelagodnosti povezane sa različitim vaginalnim problemima.
  1. Postoji li nešto što može uticati na efikasnost tretmana laserska-rejuvinacija-vagine?
 • Efikasnost laserske rejuvenacije vagine može zavisiti od različitih faktora, uključujući individualne karakteristike pacijenta, zdravstveno stanje, starost i posvećenost postupku. Zdrav način života, uključujući uravnoteženu ishranu, redovno vežbanje i izbegavanje pušenja, može podržati efikasnost postupka. Takođe, praćenje uputstava stručnjaka o post-tretmanskoj nezi igra ključnu ulogu u postizanju optimalnih rezultata.
  1. Koliko brzo pacijenti mogu primetiti poboljšanja nakon tretmana?
 • Pacijenti obično primećuju poboljšanja nakon nekoliko nedelja, mada se vremenski okvir može razlikovati od osobe do osobe. Tokom ovog perioda, laserska energija podstiče stvaranje novog kolagena, poboljšavajući tonus i elastičnost vaginalnog tkiva. Ovi procesi doprinose postupnom poboljšanju seksualnog zadovoljstva i opšteg zdravlja vagine.
  1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod problema s nekontrolisanim mokrenjem tokom fizičkih aktivnosti?

  Da, laserska-rejuvinacija-vagine može imati pozitivan uticaj na kontrolu mokraće tokom fizičkih aktivnosti. Ojačavanje mišića dna karlice poboljšava podršku bešike i smanjuje rizik od nekontrolisanog mokrenja tokom napora kao što su trčanje, skakanje ili podizanje tereta. Ovaj efekat čini postupak korisnim za žene koje se suočavaju s problemima inkontinencije. Posebno ako se u težim slučajevima radi u kombinaciji sa ugradnjom suburetralne tračice.

   

  1. Koliko su dugo istraživanja pratila dugoročne efekte tretmana laserska-rejuvinacija-vagine?

  Istraživanja o dugoročnim efektima laserske rejuvinacije vagine su ograničena na period od zadnjih 15 godina, ali preliminarni rezultati pokazuju dugotrajne beneficije. Pacijenti koji su prošli kroz postupak često primećuju da poboljšanja traju godinama, ali dugoročna istraživanja su i na dalje potrebna kako bi se bolje razumeli efekti na duže staze. Praćenje pacijenata tokom vremena i razmena podataka sa kolegama iz inostranstva može pružiti dodatne informacije o dugoročnoj održivosti rezultata.

   

  1. Kako laserska-rejuvinacija-vagine može uticati na emocionalno blagostanje pacijenata?

  Poboljšanja u intimnom zdravlju, uključujući povećanje udobnosti tokom seksa, smanjenje nelagodnosti i povećanje seksualnog zadovoljstva, često pozitivno utiču na emocionalno blagostanje pacijenata. Osećaj povećane sigurnosti i zadovoljstva svojim telom može poboljšati samopouzdanje i podsticati pozitivne emocionalne promene. Ovo često doprinosi celokupnom osećaju blagostanja i kvalitetu života pacijenta.

  -Svetska LAHA studija – Dramatic improvement in QoL (Qualty of Life) in 96% of patients undergone 4 sets of lasser vaginal therapy.!! (slajd pri kraju ovog članka)

 

  1. Kako laserska-rejuvinacija-vagine utiče na hormonalnu ravnotežu?

Laserska-rejuvinacija-vagine ne utiče direktno na hormonalnu ravnotežu, ali poboljšava tonus i elastičnost vaginalnog tkiva, što može ublažiti neke od simptoma povezanih s hormonalnim promenama, kao što su suvoća i nelagodnost.

 

 1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može pomoći kod bolova tokom menstruacije i PMS-a?

Iako laserska rejuvinacija vagine nije dizajnirana za lečenje bolova tokom menstruacije, poboljšanja u tonusu i elastičnosti vaginalnog tkiva mogu neki pacijenti doživeti smanjenje nekih simptoma PMS-a.

 

 1. Koliko je važno obaviti pregled pre laserske rejuvinacije vagine?

Pregled je važan kako bi se isključili potencijalni zdravstveni problemi i utvrdila prikladnost pacijenta za postupak. To može uključivati ​​ginekološki i UZ pregled, analize krvi i druge dijagnostičke testove.

 

 1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može pomoći kod bolova povezanih s endometriozom?

Iako laserska-rejuvinacija-vagine nije direktno usmerena na lečenje endometrioze, poboljšanja u tonusu i elastičnosti vaginalnog tkiva mogu ublažiti određene vrste bolova povezanih s ovim stanjem.

 

 1. Kako pacijenti mogu očekivati promene u urinarnim funkcijama nakon tretmana?

Poboljšanja u vaginalnim zidovima i mišićima dna karlice često doprinose boljoj kontroli mokraće i smanjenju problema s inkontinencijom, čime se poboljšava ukupna urinarna funkcija.

 

laserska-rejuvenacija-introitusa-vagine

 

 

  1. Koliko je važna post-tretmanska nega?
 • Nega posle tretmana je bitna za postizanje najboljih rezultata. To može uključivati ​​izbegavanje napornih aktivnosti, praćenje higijenskih smernica i izbegavanje određenih proizvoda kako bi se smanjila iritacija.
  1. Da li je moguće doživeti nuspojave nakon tretmana laserska-rejuvinacija-vagine?
 • Iako su nuspojave minimalne i obično rezervisane na prvih 24h posle tretmana, moguće su blage nelagodnosti, serozni iscedak, crvenilo ili oticanje. Važno je razgovarati s lekarom ako se pojave neobični simptomi.
  1. Koliko dugo traje period čekanja pre nego što pacijenti mogu ponoviti tretman?
 • Period čekanja između tretmana varira, ali lekar će obično preporučiti određeni vremenski okvir kako bi se osiguralo bezbedno i efikasno ponavljanje.
  1. Da li laserska rejuvinacija vagine može poboljšati vaginalnu hidrataciju?
 • Da, postupak često poboljšava vlažnost vaginalnog tkiva, smanjujući suvoću i nelagodnost.
  1. Kako laserska-rejuvinacija-vagine može uticati na žene koje prolaze kroz menopauzu?

  Menopauza može doneti promene u tonusu i elastičnosti vaginalnog tkiva. Laserska rejuvinacija može pomoći u ublažavanju simptoma poput suvoće, atrofije, bolova tokom seksa i gubitka tonusa.

   

  1. Da li postoji rizik od infekcije ukoliko pacijent ne prati uputstva o higijeni nakon tretmana?

  Da, nepridržavanje uputstava o higijeni može povećati rizik od infekcije. Pacijenti bi trebali pažljivo slediti smernice stručnjaka kako bi osigurali brz i bezbedan oporavak.

   

 •   QoL – Quality of Life

laserska-rejuvenacija-vagine

 

 

  1. Kako laserska-rejuvinacija-vagine može uticati na žene koje su imale carski rez?
 • Laserska-rejuvinacija-vagine može pomoći ženama koje su imale carski rez poboljšavajući tonus i elastičnost vaginalnog tkiva koje može biti pogođeno ovim hirurškim zahvatom.
  1. Da li postoji povećani rizik od ožiljaka nakon tretmana laserska-rejuvenacija-vagine?
 • Ne! Ožiljci nisu prisutni nakon laserske rejuvinacije vagine jer je postupak dizajniran tako da minimalno oštećuje tkivo. Oporavak je brz, rizik od ožiljaka ne postoji.
  1. Koliko je važna pravilna hidratacija nakon tretmana?
 • Pravilna hidratacija ima odredjenu ulogu u oporavku i održavanju zdravlja vaginalnog tkiva nakon laserske rejuvinacije. Dovoljan unos vode podržava procese ozdravljenja i održava vlažnost tkiva.
  1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine posebno korisna za žene koje su rodile više puta?

  Da, žene koje su rodile više puta, imale duže ili teže porodjaje, češće mogu imati gubitak tonusa i elastičnosti vaginalnog tkiva kao i proširen obim vagine. Laserska rejuvinacija može pružiti značajna poboljšanja u tim područjima.

   

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine može uticati na žene koje su pretrpele rak reproduktivnih organa?

  U nekim slučajevima, laserska rejuvinacija vagine može pomoći ženama koje su pretrpele rak reproduktivnih organa poboljšavajući komfor i kvalitetu života nakon završenog lečenja.

   

laserska-rejuvenacija-vagine

 

 

  1. Da li je postupak bolji za žene koje nisu nikada rađale?
 • Postupak može doneti koristi ženama bez obzira na to jesu li rađale ili ne. Svaka žena može imati jedinstvene potrebe i izazove koji se mogu rešiti laserskom rejuvinacijom vagine.
  1. Koliko dugo traje period oporavka nakon tretmana  laserska-rejuvenacija-vagine ?
 • Oporavak obično traje 12-24h a veoma retko nekoliko dana. Pacijenti bi trebali izbegavati naporne aktivnosti, agresivna dezinfekciona sredstva. Potrebno je praćenje uputstava vašeg lekara o post-tretmanskoj nezi kako bi osigurali brz i bezbolan oporavak.
  1. Da li laserska-rejuvinacija-vagine može smanjiti osećaj nelagodnosti tokom ginekoloških pregleda?
 • Poboljšanja u tonusu, vlažnosti i elastičnosti vaginalnog tkiva mogu smanjiti osećaj nelagodnosti tokom ginekoloških pregleda, čineći ih manje invazivnim, neprijatnim i bolje podnošljivim.
  1. Da li postoji razlika između laserske rejuvinacije vagine i drugih metoda za poboljšanje vaginalnog zdravlja?

  Da, postoji nekoliko metoda za poboljšanje vaginalnog zdravlja, uključujući hormonsku terapiju i druge terapeutske tretmane. Različiti pristupi imaju svoje prednosti i potrebno je individualno prilagođavanje svakom pacijentu. Laser za većinu ovih problema ansolutno prva linija odbrane.

   

 • laserska-rejuvenacija-vagine
  1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može smanjiti rizik od infekcija mokraćnih puteva?
 • Poboljšanja u tonusu mišića dna karlice i opštem zdravlju vaginalnih tkiva mogu doprineti smanjenju rizika od infekcija mokraćnih puteva.
  1. Koliko često se preporučuje pregled nakon laserske rejuvinacije vagine?
 • Redovni pregledi sa stručnjakom mogu biti korisni kako bi se pratili rezultati i osiguralo održavanje postignutih benefita. Učestalost pregleda zavisi od individualnih potreba pacijenta.
  1. Da li laserska rejuvinacija vagine može pomoći kod problema s umorom u vaginalnom području?

  Da, poboljšanje tonusa i elastičnosti vaginalnog tkiva može smanjiti osećaj umora i nelagodnosti u tom području.

   

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine može uticati na žene koje imaju hronične upale vaginalnih tkiva?

  Laserska-rejuvenacija-vagine može pružiti poboljšanja u tonusu i vlažnosti, što može pomoći u smanjenju simptoma hroničnih upala vaginalnih tkiva.

   

  1. Da li postoji razlika između laserske rejuvinacije vagine i klasične vaginalne hirurgije?

  Da absolutno, klasična vaginalna hirurgija obuhvata hirurške zahvate, dok je laserska-rejuvenacija-vagine potpuno bezbolna, neinvazivna i bez sečenja i često se koristi za stimulisanje prirodnih procesa ozdravljenja.

   

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine može uticati na žene koje imaju fibroide u materici?

  Laserska-rejuvenacija-vagine obično ne utiče direktno na fibroide, i nije primarno dizajnirana za miome ali može poboljšati opšte zdravlje vaginalnog tkiva, čime se indirektno doprinosi dobrobiti pacijenta.

   

  1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine pogodna za sve žene?

  Postupak nije nužno pogodan za sve žene. Važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila prikladnost i individualne potrebe pacijenta.

   

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine može uticati na psihološke aspekte intimnog zdravlja?

  Poboljšanja u intimnom zdravlju često imaju pozitivan uticaj na psihološke aspekte, poboljšavajući samopouzdanje, intimnu povezanost i opšte emotivno blagostanje i životno zadovoljstvo a smanjujući epizode tuge, nezadovoljstva i depresije.

   

  1. Da li laserska-rejuvenacija-vagine može pomoći kod simptoma suvoće uzrokovane određenim lekovima?

  Da, laserska rejuvenacija može pružiti olakšanje od simptoma suvoće povezane s upotrebom određenih lekova, poboljšavajući vlažnost vaginalnog tkiva.

   

  1. Koje su kontraindikacije za tretman laserska-rejuvenacija-vagine?

  -Aktivna bakterijska ili virusna infekcija

  -Oslabljen imuni sistem

  -Skleroderma

  -Opekotine u predelu koji je tretiran laserom

  -Sporo zarastenje rana u predelu koji je tertian

   

  1. Vrste laserskih aparata?

  Danas na tržistu postoji CO2 laser i Erbijumski laser. Bez obzira na vrstu lasera koji se primenju efekat i rezulatati  nakon terapije su odlični a suština je  da delovanjem laserskih zraka na meka tkiva vagine  dolazi do duboke remodulacije kolagena kao i da se stumuliše nova sinteza kolagena.

   

  1. Koji su dodatni faktori rizika za opuštanje vaginalnih zidova i češću pojavu spadova i inkontinencije?

  Dodatni  faktori rizika  su gojaznost, težak fizički rad, dizanje tereta većih od 10kg., veći broj porođaja,  krupna deca na  rođenju,  pušenje, rana menopauza kao i konstitucionalna slabost mišićno fascijalnog omotača i ligamenata.

 

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine može uticati na žene koje imaju problema sa bolovima tokom seksa?

 

Poboljšanja u tonusu, elastičnosti i vlažnosti vaginalnog tkiva mogu smanjiti bolove tokom seksa, pružajući bolju udobnosti i zadovoljstvo.

 

  1. Da li je laserska-rejuvenacija-vagine trajna ili je potrebno ponoviti tretmane?

 

 • Trajnost rezultata varira od osobe do osobe, ali mnogi pacijenti primećuju dugotrajna poboljšanja. Periodični tretmani mogu se preporučiti za održavanje benefita tokom vremena.

 

  1. Kako laserska-rejuvenacija-vagine može uticati na seksualnu funkciju?

 

 • Poboljšanja u tonusu, vlažnosti i elastičnosti vaginalnog tkiva često pozitivno utiču na seksualnu funkciju, poboljšavajući zadovoljstvo i komfor tokom seksualnih aktivnosti.

 

105.  Prate li se i na dalje u svetu i kod nas dugoročni rezultati laserskih tretmana?

Da, apsolutno!  Kod nas i u svetu se i na dalje prate rezultati. Svetski centri i bolnice uporedjuju rezultate i efekte terapije.

A kod nas u ovom trenutku —

 

laserska-rejuvenacija-vagine

 

 

106. Koji su obavezni pregledi pre veoma bitne odluke:  Laserski tretman ili Operacija?

 

 • Obavezni su:
 • Ginekološki pregled sa vaginalnim brisom
 • Kolposkopski pregled sa Papa testom
 • Ultrazvučni pregled male karlice (poseban osvrt na spad, morfologiju, mobilnost uretre i volumen bešike)
 • POP-Q ili Baden-Walker -kvantifikacija spada
 • Stres test
 • Laboratorijske analize

 

 • Opciono:
 • Dnevnik mokrenja
 • Urodinamika, pregled urologa, cistoskopija
 • Magnet (NMR) male karlice
 • Pregled dojki (ultrazvuk i manuelni)
 • Q-tip test
 • Pregled uroginekološkog konzilijuma

 

107. Koji su obavezni pregledi za dijagnostiku spada ili inkontinencije -a koji nisu?

 

          Za dijagnostiku inkontinencije:

Obavezni su:

 1.     Anamneza i ginekološki pregled
 2.     Uroginekološki pregled
 3.     Ultrazvučni i kolposkopski pregled
 4.      Stres test (bladder stress test) + Q-TIP test
 5.      Urinokultura, CB i VB

 

U odredjenim slučajevima se dopunski mogu raditi:

 1.      Urodinamska ispitivanja
 2.      Cistoskopija, kontrastna urografija -cistografija
 3.      Baden-walker ili POP-Q kvantifikacija spada
 4.       Pregled neurologa ili urologa

 

108. Procena stepena težine inkontinencije se donosi na osnovu kojih pregleda?

 

 1. – anamneza (standardizovani upitnici PFIQ (IUGA)
 2. – Q TIP test (procena hipermobilnosti ugao rotacije >30 stepeni)
 3. – maršal- boni test (pozitivan hipermobilnost)
 4. – valsava manevar (vise se ne sprovodi samostalno)
 5. – pad test 24h
 6. – urodinamika (<60cm3h2o = isd) nije dijagnostički imperativ
 7. – urološki i vaginalni brisevi

 

laserska-rejuvenacija-vagine

 

109.   Pored objektivnog pregleda lekara, kakvi su utisci pacijenata posle lasera?

 

Pored objektivne procene vašeg uroginekolga, na kraju tretmana svaki pacijent,  2-3 meseca posle poslednjeg laserskog tretmana daje svoju ocenu od nula                     do deset -subjektivno zadovoljstvo laserskim tretmanom!  U 97,8 % slučajeva dolazi da značajnog poboljšanja izgleda i tonusa. Koeficijent zadovoljstva                           pacijenta izgledom, funkcijom i estetikom spoljnih gentalija posle laserske rejuvenacije je jako visok i iznosi 8,4 kod preko 95% pacijenata. -(“subjective                         patient satisfaction rate”).

 

110.  laserska-rejuvenacija-vagine.  Imala sam laserski intervenciju pre 15 dana i posle nje sam imala tri dana bolove posebno pri uriniranju. Do sada imam pojačanu potrebu za mokrenjem, moram da žurim do toaleta jer ne mogu da zadržim urin, osećam pritisak prilikom mokrenja i osećam svrab i peckanje. Ne znam da li su to a.) „normalne“ reakcije i posle dve nedelje nakon intervencije b.) ili bi trebalo da posetim ginekologa?

 

Poštovana,

 

a.) Ne, to nije uobičajena („normalna“) reakcija dve nedelje posle laserskog tretmana!  Uobičajene reakcije (kod oko 6% pacijenata) ali samo do 5 dana posle lasera ( i to samo posle prve laserske-kure) su: blago peckanje i veoma retko oskudna sukrvica. Vaši simptomi sada najviše upućuju na vaginalnu ili urinarnu infekciju! I na inkontinenciju mešovitog tipa (simptomi urgencije).

b.) trebalo bi da posetite ginekologa i da uradite obavezno sledece analize: VB-vaginalni bris, CB-cervikalni bris, urinokulturu.

c.) ukoliko se vaš ordinirajući doktor ne pozabavi terapijom, ne zna sa inkontinencijom (ili ne sme) -nalaze mailom pošaljite meni pa ću vam ja ordinirati odgovarajuću terpiju!

d.) posle terapije za infekciju (ili ako se brisevima potvrdi da nema nigde bakterija) a ne dodje do poboljšanja vaših simptoma, trebalo bi uraditi još ponešto od dodatnih (dopunskih) ispitivanja, ispisanih ovde u odgovorima na pitanja br. 106, 107 i 108, i eventualno uključiti u terapiju i druge vrste lekova ili metode lečenja !

e.) Nalazi i pregledi koje ste poslali u atachementu nisu kompletni !  Jesu li uradjeni stres test i ultrazvuk pre započinjanja terapije?  Ukoliko nisu to treba uraditi!

f.) puno je pacijenata!  –uvek mi kao podsetnik u svim našim budućim internet konsultacijama uz vaša pitanja uslikajte i pošaljite i sve nase prethodne preglede i analize

f.) u vezi sa vašim problemom obratite pažnju na pitanja br. 35, 47, 48, 49, 50, 51, 59, 63, 90, 101, 106, 107 i 108, u ovom tekstu.

 

 

Laserska-rejuvenacija-vagine zakazivanje:

 

-Najčešće i najvažnije pitanje vezano za vaginalnu rejuvenaciju, laser, spad, inkontinenciju  i ostale estetske korekcije vagine je:

 

Koji je najbitniji faktor za najefikasnije rešenje vašeg problema?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će se baviti vašim spadom, inkontinencijom ili poboljšenjem estetike vaše intimne regije.

 

laserska-rejuvenacija-vagine

 

Vaš kontrolni pregled i lasersko podmladjivanje vagine zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš tretman!

 

 

Još o laserskom vaginalnom podmladjivanju možete pročitati klikom na sledeću sliku:

 

Pošto se u praksi laserska-rejuvenacija-vagine na zahtev pacijenata često radi zajedno sa hirurškim pobljošavanjem estetike malih usana.  O ovoj najčešće izvodjenoj estetskoj proceduri u ginekologiji pod nazivom Labioplastika možete pročitati klikom  na sledeću sliku.


 

Laserska-rejuvenacija-vagine

 

Reference:

 

 1. Shobeiri SA, Kerkhof MH, Minassian VA, Bazi T. IUGA committee opinion: laser-based vaginal devices for treatment of stress urinary incontinence, genitourinary syndrome of menopause, and vaginal laxity. International Urogynecology Journal. 2019;30:371–376.
 2. Tadir Y, Gaspar A, Lev-Sagie A, Alexiades M, Alinsod R, Bader A, Calligaro A, et al. Light and Energy Based Therapeutics for Genitourinary Syndrome of Menopause: Consensus and Controversies. Lasers Surg Med. 2017 Feb; 49(2): 137–159.
 3. Bordeianou LG, Anger JT, Boutros M, et al. Measuring Pelvic Floor Disorder Symptoms Using Patient-Reported Instruments: Proceedings of the Consensus Meeting of the Pelvic Floor Consortium of the American Society of Colon and Rectal Surgeons, the International Continence Society, the American Urogynecologic Society, and the Society of Urodynamics, Female Pelvic Medicine and Urogenital Reconstruction. Female Pelvic Med Reconstr Surg 2020; 26:1.
 4. Giri A, Hartmann KE, Hellwege JN, et al. Obesity and pelvic organ prolapse: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Am J Obstet Gynecol 2017.
 5. Drake MJ, Chapple C, Esen AA, et al. Efficacy and Safety of Mirabegron Add-on Therapy to Solifenacin in Incontinent Overactive Bladder Patients with an Inadequate Response to Initial 4-Week Solifenacin Monotherapy: A Randomised Double-blind Multicentre Phase 3B Study (BESIDE). Eur Urol 2016; 70:136.
 6. Visco AG, Brubaker L, Richter HE, et al. Anticholinergic therapy vs. onabotulinumtoxina for urgency urinary incontinence. N Engl J Med 2012; 367:1803.
 7. Schurch B, de Sèze M, Denys P, et al. Botulinum toxin type a is a safe and effective treatment for neurogenic urinary incontinence: results of a single treatment, randomized, placebo controlled 6-month study. J Urol 2005; 174:196.
 8. Janknegt RA, Hassouna MM, Siegel SW, et al. Long-term effectiveness of sacral nerve stimulation for refractory urge incontinence. Eur Urol 2001; 39:101.
 9. Burgio KL, Goode PS, Locher JL, et al. Behavioral training with and without biofeedback in the treatment of urge incontinence in older women: a randomized controlled trial. JAMA 2002; 288:2293.
 10. Herbison P, Hay-Smith J, Ellis G, Moore K. Effectiveness of anticholinergic drugs compared with placebo in the treatment of overactive bladder: systematic review. BMJ 2003; 326:841.
 11. Panman C, Wiegersma M, Kollen BJ, et al. Two-year effects and cost-effectiveness of pelvic floor muscle training in mild pelvic organ prolapse: a randomised controlled trial in primary care. BJOG 2017; 124:511.
 12. Iglesia CB, Smithling KR. Pelvic Organ Prolapse. Am Fam Physician 2017; 96:179.
 13. Friedman T, Eslick GD, Dietz HP. Risk factors for prolapse recurrence: systematic review and meta-analysis. Int Urogynecol J 2018; 29:13.
 14. Due U, Brostrøm S, Lose G. Lifestyle advice with or without pelvic floor muscle training for pelvic organ prolapse: a randomized controlled trial. Int Urogynecol J 2016; 27:555.
 15. Merelli F, Bocciolo B. Radiofrequency in Aesthetic and Regenerative Gynecology. Aesthetic and Regenerative Gynecology. 2022; pp 91–101.
 16. Galloway NTM, El-Galley RES, Sand PK, Appell RA, Russell HW, Carlan SJ. Extracorporeal magnetic innervation therapy for stress urinary incontinence. Urology. 1999;53(6):1108-1111.

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button