TRUDNOCA: Kompletan vodič pregleda po nedeljama i mesecima!
1299
post-template-default,single,single-post,postid-1299,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Praćenje i kontrola trudnoće

vodjenje pracenje i kontrola trudnoce

Praćenje i kontrola trudnoće

 

Trudnoca – Šta predstavlja vođenje trudnoće?

 

Trudnoca, kontrole i Vodjenje trudnoce podrazumevaju brigu kako o trudnici tako i o plodu. Za sve buduće mame nema lepše vesti nego kada test ili laboratorijske analize pokažu da su trudne.

Međutim, ukoliko je ženi to prva trudnoca, sam proces vođenja trudnoce može biti dosta stresan, jer je ipak sve to nepoznato i nešto novo sa čim se susreće svaka trudnica i buduća majka.  Dr Radović je tu za vas u jednom od najbitnijih perioda u životu žene.

 

Želim da budem Vaš vodič, savetnik i partner kroz ceo proces začeća, trudnoće i postporođajni proces, kako biste se Vi osećale sigurno i bezbrižno. Nudim Vam sve preglede, bez bola i komplikacija i rado ću voditi Vašu trudnoću od početka pa do samog porodjaja.

Protokole praćenja i kontrole trudnoće lekari sa velikih klinika u Srbiji veoma često sinhronizuju sa najnovijim svetskim protokolima. Ako spadate u kategoriju trudnica sa visokorizičnom trudnoćom naravno da će i pregledi u toku graviditeta biti češći.

 

Razlike medju ginekolozima i ordinacijama u prilazu ovom problemu su veoma male i ogledaju se u finesama. Baš iz tog razloga a i radi uporedjivanja sam na ovom mestu sa namerom stavio veoma precizan i jako detaljno opisan kompletan protokol vodjenja trudnoće.

Bilo da je u pitanju prva ili bilo koja sledeća trudnoca, pored neizmerne radosti i iščekivanja, svaku ženu čekaju i momenti nesigurnosti, straha i radoznalosti.

 

Dobro informisana pacijentkinja ulazi u svoju trudnoću sa manje straha i anksioznosti što u velikom procentu doprinosi boljoj komunikaciji sa njenim izabranim lekarom kao i manjim brojem komplikacija koje se mogu javiti u toku trudnoće i porodjaja.

 

Mir i stabilnost pacijenta su stavke koje će favorizovati svaki ginekolog jer su od neprocenjivog značaja kako za normalan tok trudnoće tako i za sam porodjaj !

S’toga je ovako detaljan tekst namenjen svim trudnicama koje vole da budu veoma precizno upoznate sa svim pregledima i analizama koje su im potrebne od trenutka začeća pa do samog porodjaja.

 

Trudnoca i Vodjenje trudnoće

 

Za sve buduće mame nema lepše vesti nego kada test ili laboratorijske analize pokažu da su trudne. Međutim, ukoliko je ženi to prva trudnoca, sam proces vođenja trudnoće može biti dosta stresan, jer je ipak sve to nepoznato, nešto novo sa čim se susreće svaka trudnica i buduća majka.

 

 

 

Prenatalna nega je najvažnija za zdravlje i dobrobit vaše bebe. Bez adekvatnih testova i pregleda nema ni bezbedne trudnoće – pa je prva stvar koju treba da uradite nakon što saznate da ste trudni da odlučite koji ginekolog i koja specijalizovana ginekološka ustanova će se brinuti o vama i vašoj bebi u narednih devet meseci.

 

U Ginekologiji  kontrola trudnoće se radi prema vodičima koji su odobreni od strane vodećih svetskih organizacija koje se bave isključivo ovim subspecijalističkim delom ginekološke prakse.

 

Kada se obavlja prvi pregled kod trudnica?

 

Prvi pregled kod ginekologa se obavlja u trenutku kada žena posumnja na trudnoću (ukoliko je kod kuće radila test preko urina). Na prvi pregled se dolazi kod izabranog ginekologa, a sa prvim analizama vaš ginekolog će pokušati da se bolje upoznate.

Prilikom prvog susreta sa ginekologom žena radi ginekološki pregled, PAPA test (u slučaju da nije rađen u poslednjih godinu dana), ali i ultrazvučni pregled kojim će lekar potvrditi trudnoću. Prilikom prvog pregleda obavezno je da se utvrdi krvna grupa kao i Rh faktor trudnice.

Prosečno, trudnica ode na oko petnaest ginekoloških pregleda u toku trudnoće. Tokom prvih šest meseci, na preglede se odlazi na svake tri do četiri nedelje (sem u vanrednim situacijama), a u poslednja tri meseca trudnoće na svake dve nedelje.

Prva poseta ginekologu bi trebala da bude jedan do tri meseca pre planirane trudnoće kako biste dobili adekvatne savete i proverili svoje reproduktivno zdravlje kao i opšte zdravstveno stanje. Ipak, ovakav scenario se najčešće ne dešava već se pacijentkinja uglavnom javi svom lekaru nakon pozitivnog testa na trudnoću.

 

Trudnoca – Koji su obavezni kontroni pregledi tokom trudnoće?

 

Pod obaveznim kontrolnim pregledima podrazumevaju se redovne mesečne kontrole kod izabrankog ginekologa kako bi on mogao da prati razvoj ploda, telesnu težinu ploda kao i sam položaj bebe, placente i količinu plodove vodice. Takođe, prilikom obaveznih kontrolnih pregleda budućim mamama se rade i vaginalni ali i cervikalni bris (najčešće na svake dve kontrole).

 

Nakon prvog pregleda sa ginekologom dogovarate plan vođenja trudnoće. Trudnoca i Plan vođenja trudnoće podrazumeva i potrebne analize koje je potrebno uraditi, a sve ovo je potrebno dobro isplanirati ali i ispoštovati kako bi buduća mama imala što bolji, smireniji i bezbedniji porođaj i na svet dovela zdravu bebu.

 

 

VODJENJE TRUDNOĆE proces

 

 

I TRIMESTAR – (Trudnoca od 1. do 13. nedelje)

 

Ovako bi trebao izgledati Vaš kalendar poseta ginekologu  u prvom trimestru:

Posle izbora specijaliste koji će kontrolisati vašu trudnoću, sledi definitivna potvrda trudnoće, određivanje starosti  trudnoće kao i datuma porođaja, ali i provera krvnog pritiska trudnice, analiza krvi i urina.

U pitanju su početne procedure nakon kojih kreću detaljniji pregledi, kao i planiranje devetomesečnih testova i poseta, tokom kojih se rade neke od usluga koje navodimo u nastavku.

Obično se prva poseta ginekologu desi između 5. i 7. nedelje trudnoće – naravno, što pre nakon što saznate ili posumnjate da ste trudni zakažete pregled u ginekološkoj ordinaciji, to bolje. Često je prva poseta upravo i najduža tokom trudnoće, jer uključuje upoznavanje između ginekologa i pacijenta, odgovaranje na mnoga pitanja, kao i sprovođenje trudnice kroz sve što će se dešavati u narednim mesecima.

Tokom procesa vođenja trudnoće rade se i obavezni ultrazvučni pregledi i to od pet do sedam puta tokom samog trajanja. Prvi ginekološki ultrazvuk se radi na samom početku (kako bi se utvrdila trudnoća), a potom na svakih mesec ili dva dana. Nakon prvog ultrazvuka, naredni je oko dvanaeste nedelje trudnoće kada se radi i takozvani double test.

 

Ultrazvuk u trudnoći

 

Ultrazvučnim pregledom se, osim utvrđivanja starosti trudnoće, pregleda morfologija i kondicjia ploda. Svaki period trudnoće nosi određene specifičnosti pregleda.

1-10. nedelja trudnoće – Utvrđivanje trudnoće i zakazivanje pregleda za 10. nedelju

VODJENJE TRUDNOĆE pregledi

 

 

Trudnoca i Prvi  Ginekološki pregled

 

Izmedju 6 i 10. nedelje trudnoće očekuje Vas prvi veći ginekološki pregled, kako bi se utvrdilo opšte zdravlje reproduktivnih organa žene, kao i eliminisale izvesne infekcije i bolesti koje mogu uticati na bebu.

U prvom trimestru se radi ultrazvučni pregled u okviru  skrininga prvog trimestra na aneuploidije ploda (promene u naslednoj osnovi ) ali se u tom periodu mogu detektovati i određene anatomske anomalije koje ne moraju uvek biti vezane za nasleđe.

 

Rutinski se vrše sledeći pregledi:

 • Analiza krvi u trudnoći

Pod analizom krvi, prvenstveno, spada određivanje krvne grupe trudnice (ukoliko se ne zna), važno zbog moguće transfuzije u toku trudnoće ili u toku porođaja. Između ostalog, radi se provera Rh faktora, odnosno ispituje se da li je trudnica Rh negativna ili pozitivna, nakon čega se određuju dalji koraci u vođenju trudnoće.

Tu su i testovi na različite vrste Trombofilija, koji ako nisu uradjeni pre trudnoće trebaju biti odradjeni u pto ranijim fazama tekuće trudnoće. U slučaju dokazanog postojanja neke od trombofilija, treba započeti sa Heparinskom terapijom što pre.!!

 

Inicijalni testovi krvi su važni jer daju informaciju o tome da li je trudnica anemična, dobija se potpuniji uvid u njeno zdravstveno stanje i dobija se mogućnost da se detektuju potencijalni problemi koji mogu nastati u toku trudnoće. Analiza krvi radi se više puta u toku trudnoće, počevši od prve posete ginekološkoj ordinaciji.

 

 • Kolposkopija sa Papa brisom (ukoliko nije rađen u poslednjih 6 meseci)
 • vaginalni bris za određivanje stepena čistoće vagine
 • cervikalni bris na kulturu
 • laboratorijske pretrage (eritrociti, leukociti, hemoglobin, glikemija, ukupni urin)
 • krvna grupa i Rh faktor (u slučaju da ne postoji pisani dokaz)
 • testiranje na HIV da bi se sprečio prenos sa majke na dete
 • test na Rubellu (za one žene koje je nisu preležale)

 

Često pitanje je i da li je potrebno raditi pregled dojki kod trudnica?

 

Svakako je poželjno pregledati i dojke prilikom samog vođenja trudnoće, kako bi se proverila njihova veličina, položaj i oblik bradavica. Ukoliko buduća mama ima ravne bradavice, može se na vreme reagovati ali i dati savet za rešavanje ove pojave.

 

 • U 10. nedelji radi se kontrola na Daunov sindrom. Test za okrivanje hromozomskih anomalija, screening test prvog tromesečja, koji se najčešće i radi u trudnoći je takozvani Double test.
 • To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač
 • 12 nedelja trudnoće– Double test
 • 11 – 14. nedelja trudnoće – Prvi veliki ekspertsko-dijagnostički pregled

 

 

 

 

Na kraju prvog trimestra i pri ulasku u drugi trimestar vršimo razne preglede koji pomažu u utvrđivanju zdravstvenog stanja organizma i mame i bebe.

To su:

 • 4D/3D/2D ultrazvuk
 • krvna slika i urin
 • arterijski pritisak
 • telesna težina
 • RhD antitela kod Rh negativnih trudnica
 • ginekološki pregled

 

Između 12. i 14. nedelje radi se takozvani ekspertski ultrazvuk, a nakon toga između 22. i 24. nedelje ultrazvuk koji je najpouzdaniji pregled ploda.

 

Šta je detaljan ultrazvučni pregled i double test?

 

Tokom vođenja trudnoće, između 12. i 14. nedelje ginekolog će zatražiti detaljan ultrazvučni pregled kao i Dabl test. Ultrazvučnim pregledom proverava se stanje i položaj placente, srce bebe, ali se i meri ukupna dužina samog fetusa, vratna brazda, nosna kost itd.

Takođe uz ovaj detaljan ultrazvučni pregled radi se i laboratorijski test takozvani double test, a njim se detektuje sa 90%-nom sigurnošću postojanje neke nasledne bolesti. Ginekolog će trudnici, na osnovu dobijenih eventualno loših rezultata, u pojedinim preporučiti i dodatna testiranja kao što je triple test i amniocentezu.

 

Skrining prvog  trimestra

 

Skrining podrazumeva izdvajanje grupe trudnica koje imaju povećan rizik da nose plod sa nekom od hromozomskih anomalija. Skrining testovi ne daju definitivan odgovor nego nam govore da li postoji povećan rizik i koliki je. Određivanje rizične grupe trudnica ili procena rizika se radi na one najznačajnije: Daunov sindrom (najčešći poremećaj), Edvardsov sindrom, Patau sindrom i Tarnerov sindrom.

Ovi testovi mogu biti neinvazivni i invazivni. Prvi korak je neinvazivni kombinovani skrining koji obuhvata ultrazvučni pregled i biohemijski skrining (double test – analiza krvi majke). Rezultat koji na kraju dobijemo je kombinacija rizika vezanog za godine starosti trudnice, ultrazvučnog nalaza i biohemijskog skrininga.

Pored hromozomskih anomalija u vreme kada se radi ultrazvučni pregled u okviru kombinovanog skrininga detektuju se i tzv. krupne (major) anomalije (poput defekata ekstremiteta), koje ne moraju obavezno biti povezane sa hromozomskim anomalijama.

Prvo tromesečje je izabrano za ovakvu dijagnostiku da bi se što ranije utvrdilo da li postoji rizik. Takođe, ako se konstatuju anomalije prekid trudnoće je sigurnije uraditi u tom periodu. Važno je da sva ova ispitivanja rade lekari koji su obučeni i koji imaju licencu Fondacije za fetalnu medicinu koja je osmislila i uvela ovakav način skrininga u kliničku praksu.

Konačna dijagnoza se postavlja nekim od invazivnih testova kao što su biopsija horionskih čupica koja se radi krajem prvog trimestra, zatim amniocenteza (uzimanje plodove vode) ili kordocenteza (uzimanje krvi iz pupčanika). S obzirom na to da svaki od ovih testova podrazumeva i rizik od spontanog pobačaja radi se samo kada za to postoje indikacije.

 

Prenatalni (NIPT, NIFTI) testovi

 

Treba napomenuti da danas postoje i druge vrste testova koje sa priličnom pouzadnošću, većom u odnosu na prethodno opisane skrining testove mogu postaviti indikaciju ili je isključiti u smislu daljih invazivnih testova, a koje se zasnivaju na analizi slobodne fetalne DNK iz krvi majke. Problem ovih testova je još uvek visoka cena.

 

trudnica

 

 

II TRIMESTAR (Trudnoca od 14. do 27. nedelje)

 

Drugi trimestar je početak perioda koji se često naziva bezbednim periodom trudnoće. Jutarnja mučnina i umor treba da su prošli i uglavnom svaka trudnica se oseća mnogo bolje i sa mnogo više energije. Materica se oblikuje u odnosu na bebu koja je veličine grejpfruta- postavljena je gore na sredini stomaka i sada je stomak uočljiv.

Iako se ovo naziva bezbednim periodom, gde se žene mogu slobodnije kretati, pa čak i započeti lagane vežbe i šetnje, i dalje su tu rutinski pregledi koje obavljamo radi sigurnosti i provere mame i bebe.

 

14 – 20. nedelja trudnoće – rutinski pregledi radi utvrđivanja zdravlja i drugih parametara majke i bebe.

 

Od 15. do 20. nedelje trudnoće je najviše plodove vode u odnosu na zapreminu materice te se krupna anatomija ploda kao što su ekstremiteti, kičmeni stub, ali i ostale strukture, mogu adekvatno sagledati. Osim toga mogu se detektovati i pojedini tzv, soft marker koji ukazuju na poremećaje nasledne osnove, a koji su specifični za taj period trudnoće.

 

 • 4D/3D/2D ultrazvuk
 • krvna slika i urin
 • arterijski pritisak
 • telesna težina
 • 16 nedelja trudnoće– Triple test
 • Ukoliko lekar proceni da je potrebno, posle 15. nedelje radi se i Triple test. Takođe, ovaj test može da se radi i ako trudnica nije prethodno radila Double test.
 • Na osnovu ekspertskog ultrazvuka u 12. nedelji i Double i Triple testa statistički se procenjuje ukupan rizik na Daunov sindrom, kao i druge hromozomske anomalije kod ploda, kao što su Edvardsov sindrom, SLO sindrom.

Ukoliko postoji velika verovatnoća da postoji hromozomopatija, tačnije ukoliko su rezultati tripl testa abnormalni, lekar će vam najverovatnije predložiti da uradite analizu plodove vode – amniocentezu, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja.

 

16 – 18. nedelja trudnoće –  Amniocenteza

 

Amniocenteza je, za razliku od prethodno opisanih skrining testova, dijagnostička metoda koja daje definitivne odgovore a ne samo izdvajanje rizične grupe. Primer je invazivne metode. Iz materice se uz pomoć igle uzima plodova voda i analizira, radi određivanja statusa hromozoma i na vreme se uočile potencijalne anomalije. Ukoliko nosite blizance, biće potrebno da se amnioceneteza uradi dva puta – kako bi se provera izvršila za obe bebe.

 

Ovaj postupak podrazumeva uzimanje uzorka plodove vode i otkrivanje genetskih anomalija. Intervencija se radi ukoliko lekar sumnja na određenu anomaliju, a potpuno je bezbedna za trudnicu, kao i za plod. Ukoliko se amniocenteza radi kako bi se utvrdilo stanje pluća bebe, tačnije zrelost pluća, zbog ranijeg porođaja, može se raditi od 32. do 36. nedelje, a ako žena ima problem sa dijabetesom i kasnije, do 39. nedelje.

 

Na rezultate se čeka oko dve nedelje ukoliko se radi citogenetska analiza koja daje više informacija ili 2 do 3 dana u slučaju QF-PCR metode Daunov sindrom (najčešći poremećaj), Edvardsov sindrom, Patau sindrom i Tarnerov sindrom. Roditeljima amniocenteza daje informacije potrebne da se dogovore o daljoj trudnoći ili donesu odluku da je ne nastave.

 

 

 

20 – 24. nedelja trudnoće – 4D ultrazvučni pregled, Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom.

 

Trudnoca – Šta je ekspertski ultrazvuk?

 

Ovaj pregled se radi između 22. i 24. nedelje, s obzirom na to da je beba u tom trenutku dovoljno velika, ali i trudnica ima dovoljnu količinu plodove vode kako bi se uradio detaljan pregled  anatomije samog ploda i funkcije njegovih organa.

Ultrazvučna detekcija određenih anatomskih anomalija ploda moguća je već od prvog trimestra kao što je već rečeno, ali je potpuni i najadekvatniji uvid u morfologiju ploda oko 22. nedelje kada je najveća korist od 3D odnosno 4D ultrazvuka.

Potrebno je otprilike 35 minuta kako bi se on finalizirao. Ovaj tip pregleda je poseban zato što prvi put imate priliku da svoju bebu „vidite“ i dobijate  uvid u njeno ponašanje i pokrete.

 

Prilikom ekspertskog ultrazvuka meri se i dužina grlića, ali se radi i kompletna laboratorijska analiza.

Ekspertski 4D/3D je pregled kojim se detaljno pregleda plod. Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe. Po protokolu vođenja normalne trudnoće, ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (pored pregleda u vreme „double“ testa).

 

Pregled čine nekoliko bitnih segmenta-

4D/3D/2D anatomsko-morfološki pregled

 

Veličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:

 

 • 3D/4D mod – analiza spoljašnjeg izgleda ploda
 • kičmeni stub (2D i 3D mod)
 • analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva)
 • analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega)
 • analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)
 • Fetalna ehokardiografija. Ovaj period smatra se najboljim za pregled srca bebe. Analiza je sada detaljnija u odnosu na period do 20. nedelje, samim tim što je ovaj organ veći.
 • Analiziraju se dve komore i dve predkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, srčana pregrada, plućna arterija i izlaz iz desne komore, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi).
 • Pregled posteljice i količine plodove vode (AFI – indeks količine plodove vode) Proveravamo izgled i strukturu posteljice, da li se nalazi nisko postavljena, kao i količinu plodove vode.
 • Ultrazvukom se utvrđuje pol bebe – pa ukoliko ne želite pre porođaja da saznate da li nosite dečaka ili devojčicu, obavezno to naglasite našem ginekologu.

 

 

podrska

 

 

III TRIMESTAR (Trudnoca od 28. nedelje do kraja trudnoće)

 

Treći trimestar počinje u 28. nedelji i traje do porođaja. Iako se većina žena porađa u 40. nedelji, mogućnost porođaja postoji od 37. do 42. nedelje, a tu je i rizik prevremenog porođaja. Zato je pacijentima potrebno posvetiti posebnu pažnju u trećem trimestru. Ukoliko imate visoko rizičnu trudnoću ili nosite blizance, onda ćete preglede ultrazvukom morati da radite češće.

 

Test na glukozu kod trudnica

 

Test opterećenja glukozom je takođe bitan prilikom vođenja trudnoće. Takozvani OGTT test će vašem lekaru pokazati koliko dobro podnosite šećer koji dobijate iz hrane, a ovaj test se radi između 26. i 28. nedelje trudnoće. S obzirom na to da se u samoj trudnoći može pojaviti visok nivo šećera u krvi (čak i u slučaju da ranije tih problema niste imali) potrebno ga je pravovremeno otkriti.

Ovakvo stanje se naziva gestacijskim dijabetesom i može doneti određene rizike po samu trudnicu ali i po bebu. Međutim, upravo zbog toga i služi ovo testiranje kako bi vaš ginekolog eventualno uveo posebanu dijetu i režim života, po potrebi i medikamentoznu  terapiju i redovno praćenje.

 

Obavezni pregledi prilikom ulaska u deveti mesec:

 

Do sada smo obavili dva najvažnija ultrazvučna pregleda (genetski sonogram prvog trimestra i anatomsko–morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom od 21. do 24. nedelje) i na taj način smo se uverili da se svi organi razvijaju kako treba.

Međutim, to ne znači da je ultrazvučna kontrola ploda završena. Sada je vreme kada se prati kako beba raste, kao i da se ne propusti eventualna pojava razvojnih anomalija (tj. anomalija koje se ispoljavaju u kasnijoj fazi trudnoće – npr. neke anomalije srca, creva itd.).

 

32 – 38. nedelja trudnoće – Procena rasta i razvoja ploda (telesna težina)

 

 • arterijski pritisak
 • krvna slika i celokupni urin
 • pregled dojki i bradavica
 • akušerski pregled (spoljašnji i unutrašnji)
 • RhD antitela kod negativnih trudnica
 • od 32 nedelje na nedelju dana CTG (slušanje tonova ploda)
 • akušerski pregled (određivanje visine fundusa)
 • pribavlja se uput za pregled u bolnici gde će biti porođaj

 

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Koristi od ovog pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i rano otkrivanje eventualnih anomalija ploda.

Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je doneo i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije (često se poredi sa razlikom između slike i skulpture). Kompletan pregled se može snimiti i  na CD.

 

 

beba

 

 

Kako izgleda ultrazvuk bebe?

 

Dok ste u ležećem položaju,  obučeni specijalista koristi savremeni ultrazvučni aparat, formira se 2D slika bebe koju ćete videti na ekranu. Umesto 2D prikaza, može se koristiti i 3D ili 4D tehnologija – kojima dobijate napredniji prikaz. U slučaju 4D tehnologije taj prikaz je kao prenos uživo bebinih pokreta. Za uvid u fetalnu kondiciju se koristi i kolor Doppler, odnosno provera protoka krvi kroz krvne sudove majke, pupčanik i krvne sudove ploda.

Specijalista dobija sliku bebe iz najrazličitijih uglova, kako bi konačna vizualizacija bila što potpunija – i to olakšalo proveru stanja bebe i njeno merenje. Tokom pregleda ultrazvukom, moći ćete da primetite kucanje srca bebe, a možda čak i da uhvatite trenutak bebećeg sisanja palca ili zevanja.

U 38-39 nedelji na otprilike  nedelju od kraja trudnoće–  radi se Finalni ekspertski pregled.

 

CTG pregled

 

 Kardiotokografija ili CTG je dijagnostička metoda koja se radi u trećem tromesečju trudnoće i podrazumeva analizu srčane radnje ploda i prisustvo kontrakcija materice, odnosno određuje se fetalna kondicija. Naziv je dobila po kardiotokografu – aparatu koji se koristi u proceduri. CTG pregled može na vreme da upozori ukoliko dođe do problema sa statusom fetusa.

Ovi pregledi se rade jednom nedeljno sve do samog termina za porođaj,  Da bi se krenulo sa praćenjem kontrakcija i tonova bebe, preko stomaka trudnice, u predelu materice, postavlja se širok pojas ili “kaiševi“ preko kojih CTG aparat dobija neophodne informacije.

Takođe ukoliko postoje problemi sa placentom takođe se preporučuju raniji CTG pregledi, ali i ukoliko imate gestacijski dijabetes ili povišen krvni pritisak (hipertenziju), ukoliko se posumnja da su bebini pokreti spori (ili ređi), ukoliko imate manjak plodove vode, ili imate višeplodnu trudnoću.

Ukoliko CTG snimanja pokažu patološke rezultate trudnoca se završava i pre termina da se izbegnu komplikacije i za novorođenče i za majku.

 

ctg

 

 

Dodatni pregledi i testovi:

 

U dogovoru sa ginekologom, radi se i biofizički profil ploda (BFP), AST i ALT testovi, kolposkopija, papa test, cervikalni i vaginalni bris, kontrola antitela, OGTT (oralni test na toleranciju glukoze)…

Sve to, uz prethodno pomenute procedure, koristi za određivanje šta je od lekova i vitamina potrebno da se koristi kao i da bi se utvrdili naredni prenatalni pregledi (koji umnogome zavise od zdravstvenog stanja trudnice i bebe).

 

Koji su saveti za zdravo vođenje trudnoće?

 

Ginekolozi na osnovu medicinskih istraživanja, ali i uputstava od strane Ministarstva zdravlja daju neke preporuke za zdravo i bezbedno vođenje trudnoće.

Trudnicama nije preporučljivo bavljenje sportskim aktivnostima kod kojih postoji rizik od povrede stomaka, padova ili nekih drugih povreda; dok se s druge strane vrlo rado preporučuje prestanak pušenja, konzimiranja alkohola kao i psihoaktivnih supstanci.

Za buduće mame bitan savet je ograničavanje unosa lekova u toku trudnoće – preporuka je da se oni koriste samo kada je to neophodno.

Takođe, trudnicama se savetuje da osim redovnog praćenja razvitka ploda na pregledima, prate i svoju telesnu težinu, krvnu sliku, krvni pritisak, a pored ginekoloških pregeda savet je i pregled nadležnog stomatologa.

 

Trudnoća svakoj ženi predstavlja posebno životno doba koje je puno iskušenja ali i iščekivanja.

Međutim budućim mamama sam proces trudnoće ne treba da bude pun straha, zabrinutosti i nesigurnosti.

Već 200 godina se u akušerstvu dobro zna da: STRAH I NERVOZA PACIJENTA PREDSTAVLJAJU DVA NAJVEĆA NEPRIJATELJA sigurnog vodjenja trudnoće i bezbednog porodjaja.

 

bebac

 

 

Koja su dva najbitnija faktora za bezbednost trudnoće i sam porodjaj ?

 

-1) Vaša smirenost tokom cele trudnoće i

-2) Vaša odluka o izboru ginekologa koji će vam voditi trudnoću i porodjaj !

 

 

Vaš kontrolni pregled kod dr. Radovića možete već danas zakazati klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

Autori:

 • IT-SEO i medicinski tim
 • dr M. Radovićа

Spec. Ginekolog Konsultant Ordinacija Raović i Živaljević

Dnevna Bolnica, KGA UKCS,

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995 god.)

 

 

 

 

TAGS: bebe, ctg, ginekologija, kontrole u trudnoći, porodjaj, prenatalni test, trudnoća, ultrazvuk

 

 

 

podrska

 

 

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button