LABIOPLASTIKA: Estetske vaginalne operacije!
2014
page-template-default,page,page-id-2014,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Labioplastika – Estetske vaginalne operacije

Labioplastika

 

Već duže od 10 godina stojim pri čvrstom stavu da su ginekolzi specijalizacija koja je najbolje i najtemeljitije  upoznata sa: kako anatomijom ginekoloških organa tako i sa vaskularizacijom i inervacijom svih ginekoloških organa u maloj karlici uključujući i male polne usne.

 

Oblast hirurškog ulepšavanja spoljašnjih genitalnih organa i njihovo podmladjivanje je ipak oblast sa kojom su naravno  najtemeljitije upoznati i sa kojom se prvenstveno bave ginekološki-hirurzi a ne odredjene (vrlo hrabre) kozmetičko-dermatološke ordinacije.

 

 

Estetska, antiaging i rejuvinaciona hirurgija ginekoloških organa predstavlja pre svega primarni posao ginekologa a ne kozmetologa ili dermatologa !

 

Što precizno znači sledeće:

 

Neinvazivne tehnike -Hijaluron, kolageni, laser, mezoniti itd.. -Da, to mogu različite specijalnosti!

Ali Korektivna Estetska Hirurgija vagine i malih labija -Ne- Ona pripada ginekolozima — i to ne svim!

 

To su po pravilu ginekolozi koji se uz duži staž u klasicnoj vaginalnoj hirurgiji bave i estetskom hirurgijom spoljnih ginekoloških organa!

Na žalost većina ginekologa ima puno drugog takodje ozbiljnog posla,  a ginekolozi koji se bave ovom oblašću hirurgije su u Srbiji retki i još  uvek ih nema u dovoljnom broju da bi parirali dugogodišnjem marketingu odredjenih privatnih klinika…..  ali i dermatoloških ordinacija koje se bave nadri-kozmetikom uljem kantariona ili rastavića i sa „famoznim“ rejuvinacionim tretmanima po tipu: sedenja žena u vodenoj pari na buretu (ili loncu) sa vrelom vodom tkzv. orošavanje vagine po tipu- Suz. Mančić-Pink.    –PS: Molim – Pitati bilo kog ginekologa da li vlažna i topla sredina prija više vaginalnim zidovima ili bakterijama koje se nalaze u vagini!

 

Labioplastika je operacija smanjivanja uvećanih (hipertrofičnih) malih polnih usana. Kada je uvećana mala stidna usna samo sa jedne strane, labioplastika tada podrazumeva i korekciju asimetrije malih labija.

Poslednjih 10 godina se sve otvorenije priča o problemu uvecanih malih usana i postoji izražen trend porasta broja ovih procedura! Labioplastika postaje veoma često izvođena i rutinska operacija, kako u svetu tako i kod nas.

 

Estetske vaginalne intervencije

 

 

U estetske (antiaging, rejuvinacione, minimalno invazivne) hirurške intervencije u ginekologiji spadaju sledeće procedure :

 

 

1.) Prednja vaginalna plastika (cistocela, zatezanje prednjeg zida vagine)

2.) Zadnja vaginalna plastika (rectocela, zatezanje zadnjeg zida vagine)

3.) Sužavanje obima vagine (parcijalna vaginoplastika, bilateralna kolporafija)

4.) Sužavanje vaginalnog ulaza (perineorafija i introitoplastika)

5.) Smanjenje ili korekcija asimetrije malih usana (labioplastika)

6.) Uvećanje velikih usana (hijaluron, implanti, sopstveno masno tkivo)

7.) Uvećanje G-tačke (hijaluron, PrP)

8.) O-šot (PrP) ili G-spot metoda (koje polako odlaze u istoriju)

9.) Kompletna hirurska vaginalna rejuvinacija (totalna vaginoplastika)

10.) Laserska ili radiofrekventna (TTCRF) neinvazivna (nehirurska, bezbolna) vaginalna rejuvenacija (trenutno hit u svetu i kod nas)

11.) Clitoral Hood Reduction Surgery (doggy ears corection)

1

Priprema i saglasnost

 

Anatomija spoljnih genitalija može da varira zbog genetike, prethodnih porodjaja ili povreda i smanjenja kolicine elastina i kolagena u tkivima. Anatomija svake žene je drugačija a potreba za estetikom veoma individualna. Time u praksi želje i zahtevi pacijenata mogu često biti jako specifični, a neretko i vrlo neracionalni. Ponekad zdravstveno loši za pacijenta ili čak i hirurski neostvarivi.

Obaveza svakog  lekara koji se bavi estetikom hirurgijom ginekološke regije je da u temeljitom i iskrenom razgovoru sa pacijentom utiče da te želje pacijenta za korekcijom budu uvek estetski racionalne i hirurski opravdane.

Osnovni zadatak ginekološkog hirurga pre bilo kog estetskog zahvata je da veoma precizno objasni pacijentu sta se može očekivati od svake estetske intervencije a sta ne. Takodje svaka žena mora biti detaljno informisana o svim mogućim komplikacijama koje mogu proisteći od bilo koje rejuvinacione procedure!

 

Obavezan je informisan pismeni pristanak pacijenta pre bilo koje estetske ginekološke procedure.

 

U estetskoj hirurgiji koliko su iskustvo i sigurna ruka hirurga bitni za izvodjenje operacije, još je bitniji čvrst i iskren stav lekara da treba stopirati bilo koju neracionalnu želju pacijentkinje.  Neophodno je za bilo koji estetski zahvat  jasno postaviti granice preko kojih hirurg neće preći ukoliko se za njih zna da predstavljaju veliki zdravstveni rizik za samog pacijenta.!!

Svaka pacijentkinja mora znati da je za lekare svih specijalnosti najbitniji postulat iz Hipokratove zakletve– Ne nauditi pacijentu.!!

3

Izvodjenje intervencije

Postoje brojne hirurške tehnike za izvodjenje same labioplastike. Uzrok tome je postojanje velikog broja anatomskih defekata u simetriji malih usana. Radi se o veoma nežnim organima sa velikom količinom krvnih sudova i nervnih završetaka! Nekad se obostrano smanjuju obe usne a kad postoji asimetrija može se raditi korekcija samo sa jedne strane. Nekad se rade korekcije i velikih usana kao i sužavanje vaginalnog ulaza (perineoplastika).

Zbog veoma bogate inervacije i prokrvljenosti specijalnu pažnju i veoma preciznu tehniku zahteva korekcija prepucijuma klitorisa (sluzokoža koja prekriva klitoralnu glavu -kapuljača- clitoral hood).  Estetska korekcija asimetrije u smislu viška klitoralne sluzokože (poznata u svetu kao Doggy ears) se može pojaviti kao recidiv posle  komplikovanije (radikalnije) labioplastike!

Uz mere asepse i antisepse koje se uvek temeljito izvode neposredno preoperativno, Jako je bitno u toku labioplastike ne kompromitovati cirkulaciju ni inervaciju malih usana! Ukoliko se desi povreda jačeg krvnog suda ili u slučaju infekcije rane moguće je otežano i produženo zarastanje ožiljka i moguća pojava postoperativne asimetrije!  Rekostrukcija labija se radi sa jako tankim koncima i minijaturnim iglama te spada u oblast mikrohirurgije. Što je nežniji pokret, manja igla i tanji konac, to je manja destrukcija tkiva, a time bolje zarastanje i tanji (manje vidljiv) postoperativni ožiljak!

Sama hipertrofija (uvećanje) malih usana se deli u tri stadijuma. Svaki viši stadijum uvećanja labija zahteva i veću radikalnost u opsecanju. Te zbog toga postoji veliki broj hirurskih modifikacija u izvodjenju same labioplastike.

Veoma čest problem koji navode pacijentkinje posle porodjaja je osećaj olabavljenih vaginalnih zidova, proširenog ulaza u vaginu, poremećaja u smislu učestalijeg mokrenja a ponekad i osećaj vučenja i bola. U tim slučajevima se radi hirurško zatezanje olabavljenog vaginalnog zida ili sužavanje samog vaginalnog ulaza (introitusa)- prednja ili zadnja vaginalna plastika sa perineorafijom ili introitoplastikom!

Nehirurške metode

 

Potvrdjeno je da laserska (femi lift) ili radiofrekventna (TTCRF) rejuvenacija ima odlične terapijske efekte kako kod zatezanja opuštenih vaginalnih zidova tako i kod smanjenja obima vagine i preširokog ulaza u vaginu.  Ovi poremećaji su često prisutni kod  žena  koje su radjale krupnu decu ili imale teže ili duže porodjaje. U slučaju da ove neinvazivne metode ne daju zadovoljavajući efekat u potrebi pacijenta da povrati željenu estetiku, može se pristupiti minimalno invazivnim hirurškim procedurama koje su nešto invazivnije ali ipak daju najtrajnije estetske rezultate.

Kvalitet života je značajno narušen. Ovaj problem se može rešiti hirurški (ili laserom), vaginalnim putem, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa, kvalitet sexualnog života, zadovoljstvo partnera ali i estetika.

Hirurška rejuvenacija vagine predstavlja klasičan hirurški tretman u toku kojeg se zatežu opušteni i prednji i zadnji vaginalni zid.  Zatezanjem i skraćivanjem vaginalnih zidova značajno se smanjuju obim i širina same vagine. Često se udružuje i sa hirurškim sužavanjem vaginalnog ulaza.

Najčešći razlozi za labioplastiku

Hipertrofične ili asimetrične male stidne usne ne predstavljaju samo estetski problem, već mogu uzrokovati i smetnje u funkciji organa.

 

Razlozi zbog kojih se žene najčešće odlučuju na operaciju su:

 

–nezadovoljstvo svojim telom

–nesigurnost u intimnim odnosima

–realne smetnje u toku seksualnog odnosa

–bol tokom seksualnog odnosa

–problemi prilikom održavanja lične higijene

–osećaj neprijatnosti, trenja ili bola u tesnijoj garderobi

–smetnje pri sportskim aktivnostima, a često i pri uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima (sedenje, vožnja bicikla)

–češće infekcije, svrab i suvoća intimne regije

–otok ili povrede stidnih usana i njihovo uvlačenje u vaginu

 

Bez obzira na godine života i razlog, žene ne treba da se stide ovog problema i ne treba da ga doživljavaju kao trivijalan. Uvećane polne usne mogu uticati na smanjenje kvaliteta života, kao i na sniženo samopouzdanje, posebno kada se radi o intimnim odnosima. Slobodno se obratite ginekologu koji se bavi estetskom vaginalnom hirurgijom.

 

Oporavak

Labioplastikom se postižu odlični estetski i funkcionalni rezultati koji su vidljivi odmah nakon operacije. Uvećane male stidne usne postaju manje, jedrije, dobijaju prirodan izgled i asimetrija je značajno smanjena. Kod žena koje su rađale, rekonstrukcija dovodi do prirodnog izgleda koji je postojao pre trudnoće.

Oporavak je brz. Već dan nakon operacije, pacijentkinja se uz svakodnevnu negu i toaletu rane može vratiti svojim uobičajenim kućnim aktivnostima. Prvih pet dana je potrebno izbegavati sedenje.

Preoperativno i tri meseca posle TTCRF metode

Sa sportskim aktivnostima pacijentkinja može početi nedelju dana nakon skidanja konaca i kontrole,

 

Seksualni odnosi i jače sportske aktivnosti se preporučuju tek mesec dana nakon operacije.

 

Komplikacije

 

Labioplastične estetske procedure imaju veoma mali postotak komplikacija. Većina komplikacija je ograničena na mali prostor i može se lako korigovati. Moguća bakterijska infekcija se uvek prevenira antibioticima. Ukoliko su korišćeni neresorptivni konci, oni se skidaju između osmog i dvanaesetog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na kontrolu. Resorptivni konci koji se koriste najčešće sami otpadaju.

Blaži otok, modrice  su mogući prvih 8 dana posle intervencije. Svrab je moguć od 5-15 dana od intervencije. Proces epitelizcije, spadanje zgrusanih koaguluma i otpadanje konaca se zavrsava do 20 dana posle intervencije.

 

Definitivni izgled i elasticitet operisane usne dobijaju 3 meseca nakon operacije.

 

Kod svih rekonstruktivnih intervencija na labijama se postoperativno ne moze dostići 100% simetrija malih usana. Ali u 97,8 % slučajeva dolazi da značajnog poboljšanja izgleda spoljnih genitalija.

Koeficijent zadovoljstva pacijenta izgledom i estetikom spoljnih gentalija posle labioplastike je jako visok i iznosi preko 96%. (“patient satisfaction rate”).

97% pacijentkinja navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

Kontrolni pregled kod dr Radovića i vašu operaciju zakažite još danas, klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

  • Mr.sci. med. dr Miloš Radović,
  • Specijalista Ginekolog Akušer – Stručni konsultant Ordinacije Raović
  • Načelnik Dnevne Bolnice, “GAK Višegradska“ UKCS
  • Osnivač i potpredsednik Srpske Uroginekološke Asocijacije –SUGA
  • Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

Call Now Button