Estetske-vaginalne-operacije labioplastika
2014
page-template-default,page,page-id-2014,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Labioplastika – Estetske vaginalne operacije

 

 

Labioplastika i estetske-vaginalne-operacije

 

 

Vaginal aesthetic surgery executive board

 

 

Labioplastika u okviru estetske-vaginalne-hirurgije

 

 

Estetske-vaginalne-operacije, vaginoplastika, vaginalna rejuvenacija kao i antiaging hirurgija labija su ginekološke operacije koje se izvode vaginalnim putem.

Ginekološki-hirurzi su specijalizacija koja je najtemeljitije  upoznata kako sa anatomijom ginekoloških prostora tako i sa vaskularizacijom i inervacijom svih ginekoloških organa u maloj karlici uključujući i male i velike polne usne (labia minora et majora).

Ginekologa u oblasti – vaginoplastika, labioplastika i estetske-vaginalne-operacije ima u jako malom broju.

 

Dr Radović je operativno skoncentrisan na mali anatomski ginekološki prostor izmedju anusa i pubične kosti koji obuhvata male i velike labije, vaginalne zidove, bešiku, mokraćnu cev i klitoris!  U zadnjih 12 godina se primarno bavi estetskom vaginalnom hirurgijom, vezanom isključivo za četri ginekološke regije ukupne dužine oko 7-8cm.!  A to su vagina, introitus, perineum, klitoris, male i velike polne usne.

 

Oblast hirurškog ulepšavanja vagine, spoljašnjih genitalnih organa i njihovo podmladjivanje (estetske-vaginalne-operacije) je oblast sa kojom su najtemeljitije upoznati i kojom se bave ginekološki-hirurzi a ne urolozi ili odredjene (vrlo hrabre) kozmetičko-dermatološke ordinacije.

 

 

Ginekolozi se ne bave estetikom lica, nosa, kapaka, struka, uvećanjem dojki ili zadnjice, implantima, mezonitima niti liposukcijom!

Ginekolozi se ne bave prostatom, erektilnom disfunkcijom, malignitetima bešike, bubrezima niti penilnim implantima!

 

Estetska, antiaging i rejuvinaciona hirurgija ginekoloških organa kao i razni tipovi vaginoplastika su pre svega primarni posao ginekologa a ne kozmetologa, dermatologa niti urologa!

 

Vaginoplastika i hirurška rejuvinacija vagine podrazumevaju (uz ostalo) nekoliko tehnika remodelovanja i šivenja dubokih tkiva oko rektuma, levatora anusa, rektovaginalne fascije i pubocervikalne fascije. Podrazumevaju takodje i nove tehnike prošivanja vagine – Ne u jednom (dugogodišnja tradicija) – već u tri sloja. Pravilno prepoznavanje ovih anatomskih prostora i duže iskustvo u vaginalnoj hirurgiji je od krucijalne važnosti za bezbedno izvodjenje ovih tipova operacija.

 

One sa sobom nose potencijalne rizike. Njihovo izvodjenje zahteva dugogodišnje iskustvo i poznavanje veoma naprednih tehnika u vaginalnoj antiaging i uroginekološkoj hirurgiji. Bilo koja druga specijalizacija se zakonski može baviti vaginoplastikama samo u slučaju da uz osnovnu specijalizaciju ima položen i specijalistički ispit iz oblasti ginekologije i akušerstva!

 

 

Što precizno znači sledeće:

 

      -Nehirurške tehnike rejuvinacije -Hijaluron, kolageni, laser, radiotalasi itd. -Da, to mogu različite specijalnosti!

      -Ali estetske-vaginalne-operacije, vaginoplastike i labioplastike -Ne

      -Antiaging hirurgija vagine, labija i vaginoplastika pripada ginekolozima – i to ne svim!

 

To po pravilu moraju biti ginekolozi koji se uz duži staž u klasičnoj vaginalnoj hirurgiji bave i estetskom i rejuvenacionom hirurgijom ginekoloških organa!

 

Na žalost većina ginekologa ima puno drugog takodje ozbiljnog posla,  a ginekolozi koji se bave ovom vrstom hirurgije su u Srbiji retki i još  uvek ih nema u dovoljnom broju da bi parirali dugogodišnjem marketingu odredjenih privatnih klinika i dermatoloških ordinacija.

 

„Nadri-vaginalnu“-kozmetiku uljem kantariona, maslačka ili rastavića treba totalno zaboraviti kao i „famozne“ rejuvinacione tretmane zvane orošavanje vagine tj. sedenja žena u vodenoj pari na buretu (ili loncu) sa vrelom vodom tkzv. „vaginalno orošavanje“ po tipu- „Suz. Mančić-Pink Tv“.

 

Molim – Pitati bilo kog ginekologa da li vlažna i topla sredina ikako zateže vaginalne zidove?  -ili pak puno više prija razvoju bakterija koje se nalaze u vagini!

 

Tehnike vaginalne rejuvenacije mezonitima, krvnom plazmom (PrP), radiotalasima, magnetima, botoksom ili matičnim ćelijama, u svetu a ni kod nas, do sada na žalost nisu pokazale značajnije i trajnije rezultate u poboljšanju izgleda vaše intimne regije.

 

Hijaluron je lokalni filer (popunjavač). Top je za manje oblasti lica, usne i dobar za lokalno izdizanje G-tačke (G-spot enlargement).  Ok je i za popunjavanje velikih polnih usana mada je i tu sopstveno masno tkivo pokazalo bolje rezultate.

 

Tehnike hijaluronom i PrP ne treba zloupotrebljavati za tkiva sa većom površinom. Jer se njima ne može podići, niti zategnuti ceo opušteni vaginalni zid ili ne daj bože oba (što je u praksi češći slučaj).

 

U ovom trenutku u oblasti vaginalnog antiaginga, Laser (pod B), a posebno vaginalna hirurgija (pod A), daju najbolje i najtrajnije estetske rezultate!

 

 

Estetske-vaginalne-operacije – Šta je Labioplastika?

 

 

Labioplastika je operacija smanjivanja uvećanih (hipertrofičnih) malih polnih usana. Kada je uvećana mala stidna usna samo sa jedne strane, labioplastika tada podrazumeva i korekciju asimetrije malih labija.

 

Poslednjih 10 godina se sve otvorenije priča o problemu uvecanih malih usana i postoji izražen trend porasta broja ovih procedura! Labioplastika postaje veoma često izvođena i rutinska operacija, kako u svetu tako i kod nas.

 

Labioplastika spada u oblast – Estetske-vaginalne-operacije

 

 

 

Labioplastika i Estetske vaginalne intervencije – podela:

 

 

U estetske (antiaging, rejuvenacione, minimalno invazivne) hirurške intervencije u ginekologiji spadaju sledeće procedure:

 

 

 

1.) Prednja vaginalna plastika (cistocela, zatezanje prednjeg zida vagine)

2.) Zadnja vaginalna plastika (rectocela, zatezanje zadnjeg zida vagine)

3.) Sužavanje obima vagine (parcijalna vaginoplastika, bilateralna kolporafija)

4.) Sužavanje vaginalnog ulaza (perineorafija i introitoplastika)

5.) Smanjenje ili korekcija asimetrije malih i velikih usana (labioplastika)

6.) Korekcije velikih usana (hijaluron, implanti, sopstveno masno tkivo)

7.) Uvećanje G-tačke (hijaluron, PrP)

8.) O-šot (PrP) ili G-spot metoda (koje polako odlaze u istoriju)

9.) Kompletna hirurska vaginalna rejuvinacija (totalna vaginoplastika)

10.) Mančesterova operacija (mladje pacijentkinje sa spadom uterusa koje žele sačuvati matericu a rešiti problem njenog spada bez vaginalne histerektomije)

11.) Laserska ili radiofrekventna (TTCRF) neinvazivna (nehirurska, bezbolna) vaginalna rejuvenacija (trenutno hit u svetu i kod nas)

12.) Clitoral Hood Reduction Surgery (doggy ears corection-vrlo zahtevna i složena)

13) Minimalno invazivno hirurško rešavanje sindroma zjapećeg introitusa i vaginal hyperlaxity Syndroma.

14.) Nickolsova kolposuspenzija za spad vrha vagine (apex, svod)

 

 

1

 

 

Estetske-vaginalne-operacije-labioplastika

Priprema i saglasnost

 

 

Anatomija spoljnih genitalija može da varira zbog genetike, prethodnih porodjaja ili povreda i smanjenja kolicine elastina i kolagena u tkivima. Anatomija svake žene je drugačija a potreba za estetikom veoma individualna. Time u praksi želje i zahtevi pacijenata mogu često biti jako specifični, a neretko i vrlo neracionalni. Ponekad zdravstveno loši za pacijenta ili čak i hirurski neostvarivi.

 

Obaveza svakog  lekara koji se bavi estetikom hirurgijom ginekološke regije je da u temeljitom i iskrenom razgovoru sa pacijentom utiče da želje pacijenta za korekcijom budu uvek estetski racionalne i hirurški opravdane.

 

Osnovni zadatak ginekološkog hirurga pre bilo kog estetskog zahvata je da veoma precizno objasni pacijentu šta se može očekivati od svake estetske intervencije a šta ne. Takodje svaka žena mora biti detaljno informisana o svim mogućim komplikacijama koje mogu proisteći od bilo koje rejuvenacione procedure!

 

Zarastanje rane u kozmetičkoj vaginalnoj hirurgija ponekad može postoperativno krenuti u lošem pravcu i tada rezultati mogu biti Ne onakvi kakvim ste ih (ni vi, ni hirurg) očekivali i zamišljali.

 

Obavezan je informisan pismeni pristanak pacijenta pre bilo koje estetske ginekološke procedure.

 

U estetskoj hirurgiji koliko su iskustvo i sigurna ruka hirurga bitni za izvodjenje operacije, još je bitniji čvrst i iskren stav lekara da treba stopirati bilo koju neracionalnu želju pacijentkinje.  Neophodno je za bilo koji estetski zahvat  jasno postaviti granice preko kojih hirurg neće preći ukoliko se za njih zna da predstavljaju veliki zdravstveni rizik za samog pacijenta!

 

Svaka pacijentkinja mora znati da je za lekare svih specijalnosti najbitniji postulat iz Hipokratove zakletve– Ne nauditi pacijentu!

 

3

 

 

Estetske-vaginalne-operacije-labioplastika

Labioplastika – Izvodjenje

 

 

Postoje brojne hirurške tehnike za izvodjenje same labioplastike. Uzrok tome je postojanje velikog broja anatomskih defekata u simetriji malih usana. Radi se o veoma nežnim organima sa velikom količinom krvnih sudova i nervnih završetaka! Nekad se obostrano smanjuju obe usne a kad postoji asimetrija može se raditi korekcija samo sa jedne strane. Nekad se rade korekcije i velikih usana kao i sužavanje vaginalnog ulaza (perineoplastika).

 

Zbog veoma bogate inervacije i prokrvljenosti specijalnu pažnju i veoma preciznu tehniku zahteva korekcija prepucijuma klitorisa (sluzokoža koja prekriva klitoralnu glavu -kapuljača- clitoral hood).  Estetska korekcija asimetrije u smislu viška klitoralne sluzokože (poznata u svetu kao Doggy ears) se može pojaviti kao recidiv posle  komplikovanije (radikalnije) labioplastike!

 

Uz mere asepse i antisepse koje se uvek temeljito izvode neposredno preoperativno, Jako je bitno u toku labioplastike ne kompromitovati cirkulaciju ni inervaciju malih usana! Ukoliko se desi povreda jačeg krvnog suda ili u slučaju infekcije rane moguće je otežano i produženo zarastanje ožiljka i moguća pojava postoperativne asimetrije!

Rekostrukcija labija se radi sa jako tankim koncima i minijaturnim iglama te spada u oblast mikrohirurgije. Što je nežniji pokret, manja igla i tanji konac, to je manja destrukcija tkiva, a time bolje zarastanje i tanji (manje vidljiv) postoperativni ožiljak!

 

Sama hipertrofija (uvećanje) malih usana se deli u tri stadijuma (Motakef gradacija). Svaki viši stadijum uvećanja labija zahteva i veću radikalnost u opsecanju. Te zbog toga postoji veliki broj hirurskih modifikacija u izvodjenju same labioplastike.

 

 

 

Veoma čest problem koji navode pacijentkinje posle porodjaja je osećaj olabavljenih vaginalnih zidova, proširenog ulaza u vaginu, poremećaja u smislu učestalijeg mokrenja a ponekad i osećaj vučenja i bola. U tim slučajevima se radi hirurško zatezanje olabavljenog vaginalnog zida ili sužavanje samog vaginalnog ulaza (introitusa)- prednja ili zadnja vaginalna plastika sa perineorafijom ili introitoplastikom!

 

 

Nehirurške metode vaginalne rejuvinacije

 

 

Potvrdjeno je da laserska (femi lift) ili radiofrekventna (TTCRF) rejuvenacija ima odlične terapijske efekte kako kod zatezanja opuštenih vaginalnih zidova tako i kod smanjenja obima vagine i preširokog ulaza u vaginu.  Ovi poremećaji su često prisutni kod  žena  koje su radjale krupnu decu ili imale teže ili duže porodjaje.

 

U slučaju da ove neinvazivne metode ne daju zadovoljavajući efekat u potrebi pacijenta da povrati željenu estetiku, može se pristupiti minimalno invazivnim hirurškim procedurama koje su nešto invazivnije ali ipak daju najtrajnije estetske rezultate.

 

 

Kvalitet života je značajno narušen. Ovaj problem se može rešiti hirurški (ili laserom), vaginalnim putem, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa, kvalitet sexualnog života, zadovoljstvo partnera ali i estetika.

 

Hirurška rejuvenacija vagine predstavlja klasičan hirurški tretman u toku kojeg se zatežu opušteni i prednji i zadnji vaginalni zid.  Zatezanjem i skraćivanjem vaginalnih zidova značajno se smanjuju obim i širina same vagine. Često se udružuje i sa hirurškim sužavanjem vaginalnog ulaza.

 

 

 

Estetske-vaginalne-operacije-labioplastika

Najčešći razlozi za labioplastiku:

 

 

Hipertrofične ili asimetrične male stidne usne ne predstavljaju samo estetski problem, već mogu uzrokovati i smetnje u funkciji organa.

 

Razlozi zbog kojih se žene najčešće odlučuju na operaciju su:

 

–nezadovoljstvo svojim telom

–nesigurnost u intimnim odnosima

–realne smetnje u toku seksualnog odnosa

–bol tokom seksualnog odnosa

–problemi prilikom održavanja lične higijene

–osećaj neprijatnosti, trenja ili bola u tesnijoj garderobi

–smetnje pri sportskim aktivnostima, a često i pri uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima (sedenje, vožnja bicikla)

–češće infekcije, svrab i suvoća intimne regije

–otok ili povrede stidnih usana i njihovo uvlačenje u vaginu

 

Bez obzira na godine života i razlog, žene ne treba da se stide ovog problema i ne treba da ga doživljavaju kao trivijalan. Uvećane polne usne mogu uticati na smanjenje kvaliteta života, kao i na sniženo samopouzdanje, posebno kada se radi o intimnim odnosima.

 

Slobodno se obratite ginekologu koji se bavi estetskom vaginalnom hirurgijom. Labioplastika sa rezom od 1,5 do 2cm. nije teška niti rizična intervencija ni za pacijente niti za lekare sa hirurškim iskustvom.

 

 

 

Estetske-vaginalne-operacije

Labioplastika – Oporavak

 

 

Labioplastika omogućava odlične estetske i funkcionalne rezultate koji su vidljivi odmah nakon operacije. Uvećane male stidne usne postaju manje, jedrije, dobijaju prirodan izgled i asimetrija je značajno smanjena.

Kod žena koje su rađale, labioplastika – rekonstrukcija labija dovodi do prirodnog izgleda koji je postojao pre trudnoće.

 

Oporavak je brz. Već 24h nakon operacije, pacijentkinja se uz antibiotike i svakodnevnu negu i toaletu rane (dva puta dnevno), može vratiti svojim uobičajenim kućnim aktivnostima. Prvih pet dana je potrebno izbegavati sedenje.

 

 • U kuci  za prvih 6 dana posle operacije za negu rane (1x do 2x dnevno)  trebate imati:
  • 3% medicinski rastvor Hidrogena ili Rivanola (oko 200ml. je dovoljno)
  • rastvor Povidon-Joda (oko 200ml. je dovoljno)
  • sterilne gazice + hanzaplast traka.
  • sterilne rukavice (za žensku šaku vel. br.7)
  • Ne pipati ranu prstima bez sterilnih rukavica!
  • Većinu vremena držati ranu suvom

 

Preoperativno i tri meseca posle TTCRF metode

 

Sa lakšim sportskim aktivnostima pacijentkinja može početi nedelju dana nakon skidanja konaca i kontrole,

 

Seksualni odnosi, bazen, jakuzzi, kupanje u kadi napunjenoj vodom i jače sportske aktivnosti se preporučuju tek mesec dana nakon operacije.

 

 

Estetske-vaginalne-operacije-labioplastika

Komplikacije:

 

 

Labioplastične estetske procedure imaju veoma mali postotak komplikacija. Većina komplikacija je ograničena na mali prostor i može se lako korigovati.

Moguća bakterijska infekcija se uvek prevenira antibioticima uz redovnu dezinfekciju rane.  Ukoliko su korišćeni neresorptivni konci, oni se skidaju između devetog i trinaesetog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na kontrolu. Resorptivni konci koji se koriste najčešće sami otpadaju. Ukoliko se sami ne resorbuju što nije retkost, i oni se skidaju do 13-og dana..

Blaži otok, modrice  su mogući prvih 8 dana posle intervencije. Svrab je moguć od 5-15 dana od intervencije. Proces epitelizcije, spadanje zgrusanih koaguluma i otpadanje konaca se zavrsava do 20 dana posle intervencije.

 

Definitivni izgled i elasticitet operisane usne dobijaju 3 meseca nakon operacije.

 

Kod svih rekonstruktivnih intervencija na labijama se postoperativno ne moze dostići 100% simetrija malih usana. Ali u 97,8 % slučajeva dolazi da značajnog poboljšanja izgleda spoljnih genitalija.

Koeficijent zadovoljstva pacijenta izgledom i estetikom spoljnih gentalija posle labioplastike je jako visok i iznosi preko 96%. (“patient satisfaction rate”).

97% pacijentkinja navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

 

 

Kontrolni pregled kod dr Radovića i vašu operaciju zakažite još danas, klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

Pacijenti posle intervencija

Pacijenti posle intervencija

 

 

O ovoj najčešće izvodjenoj estetskoj proceduri u ginekologiji pod nazivom Labioplastika možete pročitati klikom na donju sliku.

 

 

 

 

 

 

 • Autori texta:
  • I.T. SEO i medicinski tim
  • doktora M. Radovića

 

 • Specijalista Ginekolog Akušer – Stručni konsultant Ordinacije Raović i Živaljević
 • Načelnik Dnevne Bolnice, “GAK Višegradska“ UKCS

 

 

 

Genital surgery, genital cutting, labioplasty, vaginal tightening

 

 

Reference:

 

 1. Goodman M P. Female cosmetic genital surgery. Obstet Gynecol. 2009;113(1):154–159. [PubMed[]
 2. Scholten E. Female genital cosmetic surgery—the future. J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2009;62(3):290–291. [PubMed[]
 3. Green F. From clitoridectomies to ‘designer vaginas’: The medical construction of heteronormative female bodies and sexuality through female genital cutting. Sexualities Evolution and Gender. 2005;7(2):153–187. []
 4. Weijenborg P. ‘Designer vaginas’. Een Issue voor sexuologen? Tijdschrift voor Sexuologie. 2006;30:181–186. []
 5. Tadir Y, Gaspar A, Lev-Sagie A, Alexiades M, Alinsod R, Bader A, Calligaro A, et al. Light and Energy Based Therapeutics for Genitourinary Syndrome of Menopause: Consensus and Controversies. Lasers Surg Med. 2017 Feb; 49(2): 137–159.
 6. Christine A. Hamori, Paul E. Banwell, Red Alinsond. Female Cosmetic Genital Surgery, Concepts, Classification and Technques
 7. Bordeianou LG, Anger JT, Boutros M, et al. Measuring Pelvic Floor Disorder Symptoms Using Patient-Reported Instruments: Proceedings of the Consensus Meeting of the Pelvic Floor Consortium of the American Society of Colon and Rectal Surgeons, the International Continence Society, the American Urogynecologic Society, and the Society of Urodynamics, Female Pelvic Medicine and Urogenital Reconstruction. Female Pelvic Med Reconstr Surg 2020; 26:1.
 8. Giri A, Hartmann KE, Hellwege JN, et al. Obesity and pelvic organ prolapse: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Am J Obstet Gynecol 2017.
 9. Drake MJ, Chapple C, Esen AA, et al. Efficacy and Safety of Mirabegron Add-on Therapy to Solifenacin in Incontinent Overactive Bladder Patients with an Inadequate Response to Initial 4-Week Solifenacin Monotherapy: A Randomised Double-blind Multicentre Phase 3B Study (BESIDE). Eur Urol 2016; 70:136.
 10. Shobeiri SA, Kerkhof MH, Minassian VA, Bazi T. IUGA committee opinion: laser-based vaginal devices for treatment of stress urinary incontinence, genitourinary syndrome of menopause, and vaginal laxity. International Urogynecology Journal. 2019;30:371–376.
 11. Visco AG, Brubaker L, Richter HE, et al. Anticholinergic therapy vs. onabotulinumtoxina for urgency urinary incontinence. N Engl J Med 2012; 367:1803.
 12. Schurch B, de Sèze M, Denys P, et al. Botulinum toxin type a is a safe and effective treatment for neurogenic urinary incontinence: results of a single treatment, randomized, placebo controlled 6-month study. J Urol 2005; 174:196.
 13. Janknegt RA, Hassouna MM, Siegel SW, et al. Long-term effectiveness of sacral nerve stimulation for refractory urge incontinence. Eur Urol 2001; 39:101.
 14. Burgio KL, Goode PS, Locher JL, et al. Behavioral training with and without biofeedback in the treatment of urge incontinence in older women: a randomized controlled trial. JAMA 2002; 288:2293.
 15. Herbison P, Hay-Smith J, Ellis G, Moore K. Effectiveness of anticholinergic drugs compared with placebo in the treatment of overactive bladder: systematic review. BMJ 2003; 326:841.
 16. Panman C, Wiegersma M, Kollen BJ, et al. Two-year effects and cost-effectiveness of pelvic floor muscle training in mild pelvic organ prolapse: a randomised controlled trial in primary care. BJOG 2017; 124:511.
 17. Iglesia CB, Smithling KR. Pelvic Organ Prolapse. Am Fam Physician 2017; 96:179.
 18. Friedman T, Eslick GD, Dietz HP. Risk factors for prolapse recurrence: systematic review and meta-analysis. Int Urogynecol J 2018; 29:13.
 19. Due U, Brostrøm S, Lose G. Lifestyle advice with or without pelvic floor muscle training for pelvic organ prolapse: a randomized controlled trial. Int Urogynecol J 2016; 27:555.
 20. Merelli F, Bocciolo B. Radiofrequency in Aesthetic and Regenerative Gynecology. Aesthetic and Regenerative Gynecology. 2022; pp 91–101.
 21. Galloway NTM, El-Galley RES, Sand PK, Appell RA, Russell HW, Carlan SJ. Extracorporeal magnetic innervation therapy for stress urinary incontinence. Urology. 1999;53(6):1108-1111.
 22. Lloyd J, Crouch N S, Minto C L, Liao L M, Creighton S M. Female genital appearance: “normality” unfolds. BJOG. 2005;112(5):643–646. [PubMed[]
 23. Davison S, West J. Available at: Labiaplasty and labia minora reduction. Accessed Feb. 8, 2010. http://emedicine.medscape.com/article/1372175-overview
 24. Giraldo F, González C, de Haro F. Central wedge nymphectomy with a 90-degree Z-plasty for aesthetic reduction of the labia minora. Plast Reconstr Surg. 2004;113(6):1820–1825. discussion 1826–1827. [PubMed[]
 25. Mei Lia L, Creighton S. Requests for cosmetic genitoplasty: how should healthcare providers respond? Demand for cosmetic genitoplasty is increasing. BMJ. 2007;334:1090–1092. [PMC free article] [PubMed[]
 26. Cartwright R, Cardozo L. Cosmetic vulvovaginal surgery. Obstetrics, Gynaecol Reprod Med. 2008;18(10):285–286. []
 27. Essén B, Johnsdotter S. Female genital mutilation in the West: traditional circumcision versus genital cosmetic surgery. Acta Obstet Gynecol Scand. 2004;83(7):611–613. [PubMed[]
 28. Goodman M P, Bachmann G, Johnson C, et al. Is elective vulvar plastic surgery ever warranted, and what screening should be conducted preoperatively? J Sex Med. 2007;4(2):269–276. [PubMed[]
 29. Donohoe M. Female genital cutting: epidemiology, consequences and female empowerment as a means of cultural change. Ob/Gyn & Women’s Health 2006;11(2).
 30. Choi H Y, Kim K T. A new method for aesthetic reduction of labia minora (the deepithelialized reduction of labioplasty) Plast Reconstr Surg. 2000;105(1):419–422. discussion 423–424. [PubMed[]
 31. Gruenbaum E. The female circumcision controversy: an anthropological perspective. Philadelphia: University of Pennsylvania Press; 2001. []
 32. Hage J, Karim R, der Lei B van, et al. Grenzen aan de esthetische genitale chirurgie bij vrouwen. Standpunt van de NVPC/ NVOG/ NVEPC 2008. Available at: Accessed Feb. 8, 2010. http://www.nvpc.nl/stand/10standpunten_25_04_08_01.pdf
 33. Di Saia J P. An unusual staged labial rejuvenation. J Sex Med. 2008;5(5):1263–1267. discussion 1263–1267. [PubMed[]
 34. Goodman M P, Placik O J, Benson R H, III, et al. A large multicenter outcome study of female genital plastic surgery. J Sex Med. 2010;7(4 Pt 1):1565–1577. [PubMed[]

 

 

 

 

 

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button