Estetske-vaginalne-operacije-labioplastika-rejuvinacija-antiaging
2014
page-template-default,page,page-id-2014,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Estetske vaginalne operacije – Labioplastika

Već unazad 10 godina traje moja borba gde stojim na čvrstom stavu da su ginekolzi specijalizacija koja je najbolje i najtemeljitije  upoznata sa: kako anatomijom ginekoloških organa tako i sa vaskularizacijom i inervacijom svih ginekoloških organa u maloj karlici.

Oblast hirurškog ulepšavanja spoljašnjih genitalnih organa i njihovo podmladjivanje je ipak oblast sa kojom su naravno  najtemeljitije upoznati i sa kojom se prvenstveno bave ginekološki-hirurzi a ne plastični hirurzi ili ne daj bože odredjene (vrlo hrabre) kozmetičko-dermatološke ordinacije.

Pacijenti trebaju biti apsolutno upoznati sa činjenicom da : estetska, antiaging i rejuvinaciona hirurgija ginekoloških organa predstavlja pre svega primarni posao ginekologa a ne plastičnih hirurga, kozmetologa ili dermatologa .!! Što znači sledeće:

Neinvazivne tehnike -Hijaluron, kolageni, laser, mezoniti itd.. -Da, to mogu različite specijalnosti!

Ali Korektivna Estetska Hirurgija -Ne- Ona pripada ginekolozima i to ne svim!  To su po pravilu ginekolozi koji se uz duži staž u klasicnoj vaginalnoj hirurgiji bave i estetskom hirurgijom spoljnih ginekoloških organa!  Na žalost ginekolozi koji se bave ovom oblašću su u Srbiji veoma retki i još  uvek ih nema u dovoljnom broju da bi parirali dugogodišnjem agresivnom marketingu odredjenih privatnih klinika za plastičnu hirurgiju i ordinacija koje se bave kozmetikom i ostalim „famoznim“ rejuvinacionim tretmanima po tipu: sedenja žena u pari na buretu ili loncu sa vrelom vodom tkzv. orošavanje vagine sec. Suz. Mančić-Pink.

 

U estetske (antiaging, rejuvinacione, minimalno invazivne) hirurške intervencije u ginekologiji spadaju sledeće procedure :

 

1.) Prednja vaginalna plastika (cistocela, zatezanje prednjeg zida vagine)

2.) Zadnja vaginalna plastika (rectocela, zatezanje zadnjeg zida vagine)

3.) Sužavanje obima vagine (parcijalna vaginoplastika, bilateralna kolporafija)

4.) Sužavanje vaginalnog ulaza (perineorafija i introitoplastika)

5.) Smanjenje ili korekcija asimetrije malih usana (labioplastika)

6.) Uvećanje velikih usana (hijaluron, implanti, sopstveno masno tkivo)

7.) Uvećanje G-tačke (hijaluronom)

8.) O-šot ili G-spot metoda (koje polako odlaze u istoriju)

9.) Kompletna hirurska vaginalna rejuvinacija (totalna vaginoplastika)

10.) Laserska ili radiofrekventna (TTCRF) neinvazivna (nehirurska, bezbolna) vaginalna rejuvenacija (trenutno hit u svetu i kod nas)

11.) Clitoral Hood Reduction Surgery

1

Anatomija spoljnih genitalija može da varira zbog genetike, prethodnih porodjaja ili povreda i smanjenja kolicine elastina i kolagena u tkivima. Anatomija svake žene je drugačija a potreba za estetikom veoma individualna. Time u praksi želje i zahtevi pacijenata mogu često biti jako specifični, a neretko i vrlo neracionalni. Ponekad zdravstveno loši za pacijenta ili čak i hirurski neostvarivi.

Obaveza svakog  lekara koji se bavi estetikom hirurgijom ginekološke regije je da u temeljitom i iskrenom razgovoru sa pacijentom utiče da te želje pacijenta za korekcijom budu uvek estetski racionalne i hirurski opravdane.

Osnovni zadatak ginekološkog hirurga pre bilo kog estetskog zahvata je da veoma precizno objasni pacijentu sta se može očekivati od svake estetske intervencije a sta ne. Takodje svaka žena mora biti detaljno informisana o svim mogućim komplikacijama koje mogu proisteći od bilo koje rejuvinacione procedure! Obavezan je informisan pismeni pristanak pacijenta pre bilo koje estetske ginekološke procedure.

U estetskoj hirurgiji koliko su iskustvo i sigurna ruka hirurga bitni za izvodjenje operacije, još je bitniji čvrst i iskren stav lekara da treba stopirati bilo koju neracionalnu želju pacijentkinje.  Neophodno je za bilo koji estetski zahvat  jasno postaviti granice preko kojih hirurg neće preći ukoliko se za njih zna da predstavljaju veliki zdravstveni rizik za samog pacijenta.!!

Svaka pacijentkinja mora znati da je za lekare svih specijalnosti najbitniji postulat iz Hipokratove zakletve– Ne nauditi pacijentu.!!

3

Postoje brojne hirurške tehnike za izvodjenje same labioplastike. Uzrok tome je postojanje velikog broja anatomskih defekata u simetriji malih usana. Radi se o veoma nežnim organima sa velikom količinom krvnih sudova i nervnih završetaka! Nekad se obostrano smanjuju obe usne a kad postoji asimetrija može se raditi korekcija samo sa jedne strane. Nekad se rade korekcije i velikih usana kao i sužavanje vaginalnog ulaza (perineoplastika).

Zbog veoma bogate inervacije i prokrvljenosti specijalnu pažnju i veoma preciznu tehniku zahteva korekcija prepucijuma klitorisa (sluzokoža koja prekriva klitoralnu glavu -kapuljača- clitoral hood).  Estetska korekcija asimetrije u smislu viška klitoralne sluzokože (poznata u svetu kao Doggy ears) se veoma često pojavljuje kao recidiv posle neiskusno uradjene labioplastike!

Jako je bitno u toku labioplastike ne kompromitovati cirkulaciju malih usana! Ukoliko se desi povreda jačeg krvnog suda imaćete veliki problem u zarastanju ožiljka i pojavu ozbiljne postoperativne asimetrije još teže za rešavanje!  Rekostrukcija labija se radi sa jako tankim koncima i minijaturnim iglama te spada u oblast mikrohirurgije. (Što je nežniji pokret, manja igla i tanji konac, to je manja destrukcija tkiva, a time bolje zarastanje i tanji (manje vidljiv) postoperativni ožiljak)!

Sama hipertrofija (uvećanje) malih usana se deli u tri stadijuma. Svaki viši stadijum uvećanja labija zahteva i veću radikalnost u opsecanju. Te zbog toga postoji veliki broj hirurskih modifikacija u izvodjenju same labioplastike.

Veoma čest problem koji navode pacijentkinje posle porodjaja je osećaj olabavljenih vaginalnih zidova, proširenog ulaza u vaginu, poremećaja u smislu učestalijeg mokrenja a ponekad i osećaj vučenja i bola.

Potvrdjeno je da laserska (femi lift) ili radiofrekventna (TTCRF) rejuvenacija ima odlične terapijske efekte kako kod zatezanja opuštenih vaginalnih zidova tako i kod smanjenja obima vagine i preširokog ulaza u vaginu.  Ovi poremećaji su često prisutni kod  žena  koje su radjale krupnu decu ili imale teže ili duže porodjaje. U slučaju da ove neinvazivne metode ne daju zadovoljavajući efekat u potrebi pacijenta da povrati željenu estetiku, može se pristupiti minimalno invazivnim hirurškim procedurama koje su nešto invazivnije ali ipak daju najtrajnije etetske rezultate.

Kvalitet života je značajno narušen. Ovaj problem se može rešiti hirurški (ili laserom), vaginalnim putem, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa, kvalitet sexualnog života, zadovoljstvo partnera ali i estetika.

Hirurška rejuvenacija vagine predstavlja klasičan hirurški tretman u toku kojeg se zatežu opušteni i prednji i zadnji vaginalni zid.  Zatezanjem i skraćivanjem vaginalnih zidova značajno se smanjuju obim i širina same vagine. Često se udružuje i sa hirurškim sužavanjem vaginalnog ulaza.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preoperativno i tri meseca posle TTCRF metode

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kontrolni pregled kod dr Radovića i vašu operaciju zakažite još danas, klikom na dugme KONTAKT.

  • Mr.sci. med. dr Miloš Radović,
  • Specijalista Ginekolog Akušer – Stručni konsultant Ordinacije Raović
  • Načelnik Dnevne Bolnice, “GAK Višegradska“ UKCS
  • Osnivač i potpredsednik Srpske Uroginekološke Asocijacije –SUGA
  • Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

Call Now Button