SPAD MATERICE: Ginekolog dr. Miloš Radović! Prolaps uterusa.
1899
page-template-default,page,page-id-1899,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Spad materice

Prolaps uterusa

 

     Spad genitalnih organa žene nastaje kao posledica višestrukih oštećenja potpornog aparata karličnog dna. Tako da prolaps materice nije oboljenje same materice, već je posledica oštećenja potpornih mehanizama materice i vagine, to jest njihovih ligamenata i fascija.

Tu spadaju: Pericervikalni prsten, parametrija, pubocervikalna i rektovaginalna fascija, sakrouterini ligamenti, kao i mišići dna male karlice.

Etiologija

     U nastanku spadova svih ginekoloskih organa pored porodjaja i povreda, vaznu ulogu igra i smanjen elasticitet tkiva zbog smanjivanja produkcije kolagena i elastina koja sa godinama pacijentkinje biva sve izraženija. Ligamenti i fascije drže sve unutrasnje ginekoloske organe na svojim anatomskim mestima i tokom celog života se odupiru svakom povećanju pritiska u abdomenu. Svaki napor žene povećava intraabdominalni pritisak i gura ginekoloske organe na dole ka vaginalnom izlazu (introitusu vagine). Tu izmedju ostalih spadaju: sva naprezanja trbušnih mišića, naglo ustajanje iz kreveta, kijanje, kašalj, jače naprezanje prilikom tvrde stolice, naponi u toku porodjaja, razne sportske aktivnosti, teži čučnjevi i posebno dizanje većih tereta.

    Sa godištem pacijenta dolazi do njihove atrofije (istanjivanja) te se oni opuštaju, izdužuju ili zbog traume i kidaju. A upravo to za posledicu ima pojavu manjeg ili većeg spada materice (descensus ili prolaps uterusa), vagine (prednji ili zadnji zid), besike (cistocela), rektuma (rectocela), tankih creva (enterocela) ili mokraćne cevi (uretrocela).

Šematski prikaz postepenog spuštanja (descenzusa) materice ka vaginalnom izlazu.

Pesar kao prevencija komplikacija

Pacijentkinja sa totalnim prolapsom materice kod koje nije bilo moguće staviti vaginani pesar.

Priručno (u domaćoj radinosti) od širih lastiša napravljena podrška koja je umnogome pomogla pacijentkinji u sprečavanju ispadanja materice. U periodu od 3 meseca dok je čekala na operativno lečenje.

Nažalost zbog Kovid-19 pandemije ove vrste operacija se nisu radile 7 meseci.

20191025_113017
20191025_113050

Najbitnije pitanje vezano za minimalno invazivnu hiruršku korekciju spada vaginalnih zidova i materice je:

 

 

-Koji je najvažniji faktor za bezbednost svih minimalno invazivnih vaginalnih hirurških intervencija?

  • -Vaša odluka o izboru lekara koji će vam dijagnostikovati i pratiti potencijalno povećavanje spada materice, pogoršanje simptoma inkontinencije  i ukoliko je potrebno i uraditi samu intervenciju!

 

Vaš kontrolni pregled i intervenciju kod dr Radovića zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Mr. sci. med. dr Miloš Radović,  Beograd  10.04. 2019 god.

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

Call Now Button