Vaginoplastika
5910
post-template-default,single,single-post,postid-5910,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hirurška vaginoplastika i vaginalna hirurška rejuvenacija: Sve što trebate da znate

Vaginoplastika

Hirurška vaginoplastika i vaginalna hirurška rejuvenacija: Sve što trebate da znate

Vaginoplastika – Sužavanje vagine – Podmladjivanje vagine – Rejuvenacija – Q&A

 

Vaginoplastika blog-tekst pruža sveobuhvatne informacije o hirurškoj vaginoplastici i vaginalnoj hirurškoj rejuvenaciji, pokrivajući različite aspekte ove procedure i odgovarajući na širok spektar pitanja koje pacijenti mogu imati i koja su u praksi postavljali dr Radoviću u zadnjih 10 godina.

Ovaj tekst predstavlja koristan izvor informacija za dame koje žele unapredjenje svoje intime, partnerskih odnosa, poboljšanje kvaliteta života, kao i za sve ostale zainteresovane za ove minimalno invazivne estetske, hirurške i funkcionalne procedure.

 

1. **Sta je vaginoplastika?

 

Ginekološka hirurška rejuvenacija-vagine, poznata i kao vaginalna rejuvenacija ili vaginoplastika, je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se obnovila struktura i funkcija vagine. Ovaj postupak se obično izvodi kod žena koje su primetile promene u svojoj vagini nakon trudnoće i porođaja, kao i kod žena koje imaju probleme sa inkontinencijom ili seksualnim zadovoljstvom.

 

2. ** Da li je vaginoplastika efikasna u sužavanju i podmlađivanju vagine?

 

Ova hirurška procedura ima za cilj da vrati vaginu na njen prethodni oblik i veličinu, pružajući izuzetno uspešne rezultate kada je operacija neophodna.

 

3. **Šta je hirurška vaginoplastika?

 

Hirurška vaginoplastika je estetska i funkcionalna procedura koja se koristi za rekonstrukciju i oblikovanje vagine, često nakon porođaja ili zbog drugih razloga kao što su vaginalna atrofija ili konfiguracija.

 

4. **Koje su glavne svrhe hirurške vaginoplastike?

 

Glavne svrhe hirurške vaginoplastike uključuju poboljšanje izgleda i funkcionalnosti vagine, povećanje samopouzdanja, smanjenje nelagodnosti i poboljšanje seksualnog zadovoljstva.

 

5. **Ko su dobri kandidati za hiruršku vaginoplastiku?

 

Dobri kandidati za hiruršku vaginoplastiku su žene koje imaju probleme sa vaginalnim opuštanjem, prethodnim porođajima, spuštanjem uterusa, ili drugim stanjima kao što su vaginalna atrofija, ožiljci ili genetski narušena konfiguracija vagine.

 

6. **Kako se izvodi hirurška vaginoplastika?

 

Hirurška vaginoplastika se obično izvodi pod opštom anestezijom. Hirurg oblikuje i rekonstruiše vaginu, uklanjajući višak tkiva i jačajući mišiće.

 

–HIRURŠKA REJUVENACIJA VAGINE.

 

7. **Koliko dugo traje proces oporavka nakon hirurške vaginoplastike?

 

Oporavak nakon hirurške vaginoplastike može trajati nekoliko nedelja. Pacijenti se obično moraju suzdržati od seksualne aktivnosti i napornih aktivnosti tokom tog perioda.

 

8. **Koje su najčešće izvodjene vrste ginekoloških estetskih operacija?

 

Neke od uobičajenih tipova vaginalnih estetskih operacija su:

 

  • Vaginoplastika: Rekonstruktivna hirurška intervencija koja se fokusira na sužavanje i zatezanje vaginalnog kanala radi vraćanja tonusa i elastičnosti tkiva.
  • Labiaplastika: Estetska procedura koja se obavlja radi korekcije ili redukcije veličine malih polnih usana (labia minora).
  • Hymenoplastika: Hirurški zahvat koji se vrši radi obnove himena, tankog tkiva koje može biti povezano sa devičanstvom.
  • Monsplastika: Operacija koja se izvodi radi smanjenja masnog tkiva u području monts pubis radi postizanja estetskog izgleda.
  • Perineoplastika: Rekonstruktivna procedura koja obuhvata jačanje mišića i tkiva perineuma, dela između vagine i anusa, kako bi se poboljšala funkcija i izgled tog područja.
  • Uklanjanje ožiljaka od prethodnih porodjaja (ili povreda). Rascepi grlića, vagine, perineuma, levatora ili sfinktera i loše zarasle epiziotomije.
  • Clitoral hood reduction surgery.
  • Remodelovanje velikih polnih usana
  • Hirurško rešavanje sindroma zjapećeg introitusa (vaginalnog ulaza).

 

Ove operacije se obavljaju radi poboljšanja estetskog izgleda i funkcionalnosti intimne regije i mogu se individualno prilagoditi potrebama i željama pacijentkinja. Pri odabiru odgovarajuće procedure, važno je konsultovati se sa stručnim vaginalnim hirurgom koji će pružiti detaljne informacije o svakoj operaciji i proceniti najbolji pristup za svakog pacijenta.

 

9. Sa hirurskog stanovista vaginoplastika je?

 

Hirurška rejuvenacija-vagine predstavlja klasičan hirurški tretman u toku kojeg se zatežu opušteni i prednji i zadnji vaginalni zid. Zatezanjem i skraćivanjem vaginalnih zidova značajno se smanjuju obim i širina same vagine.
Često se udružuje i sa hirurškim sužavanjem vaginalnog ulaza (introitusa) i podizanjem i zatezanjem vaginalnih mišića u dubini pelvičnog dna.

 

10. **Sa stanovišta pacijenta, šta predstavlja vaginoplastika?

 

Povratak samopouzdanja, zadovoljstva i poboljšan kvalitet života i partnerskih odnosa.

 

11. **Kako dolazi do opustanja vaginalnih zidova?

 

Kod većine žena u zrelom dobu, kao posledica rađanja, genetike ili povreda, dolazi do pojave spada ili opuštanja vaginalnih zidova i širenja same vagine. Tu trpe i bliski karlični organi koji su bukvalno naslonjeni na prednji i zadnji zid vagine -(mokraćna bešika, materica, debelo crevo).

 

12. **Narusava li se tako i opšti kvalitet života?

 

–Kvalitet života kod velikog broja žena tada može biti značajno narušen.

 

13. **Hirurška vaginoplastika, ima li alternativu?

 

Ovaj problem se uz hiruršku vaginoplastiku može rešiti i vaginalnim laserom, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa, opuštenih vaginalnih zidova, kvalitet sexualnog života, zadovoljstvo partnera ali i estetika.

Dr Radović je zbog kratkotrajnih ili nikakvih efekata i nedovoljne efikasnosti iz svoje prakse izbacio sledeće (ranije popularne) antiaging postupke: Prp metodu, Aptos-niti, radiofrekventne i magnetne talase, kao i ubrizgavanje hijalurona u vaginalne zidove.

Hijaluron (ili sopstveno masno tkivo) lokalno (na maloj površini) mogu fino izdići G tačku i dovesti do poboljšanja u kvalitetu intimnih odnosa, ali ubrizgavati ga u ceo prednji ili zadnji vaginalni zid predstavlja medicinski nonsens, isto kao i “famozno“ orošavanja vagine sedenjem na buretu u vrućoj vodenoj pari. PS: Čini mi se da su fizičari odavno potvrdili da se sva tela na toploti šire.!!

 

14. **Koja procedura daje najtrajnije/najbolje rezultate?

 

Hirurška vaginoplastika jeste invazivnija od laserskih tretmana ali ipak od svih rejuvenacionih procedura ima najveću efikasnost i najdugotrajnije rezultate. Znači Savet je: –držimo se oprobanih, najačih i u kliničkoj praksi dokazano-najefikasnijih oružija u vaginalnom antiagingu a to su: vaginalni laser, vežbe i naravno rejuvenaciona vaginalna hirurgija!

 

15. **Koji su najvažniji razlozi zbog kojih se izvodi vaginoplastika?

 

 • –Poboljšanje funkcije vagine:
  Nakon trudnoće i porođaja, vaginalni mišići mogu oslabiti, što može dovesti do problema sa kontrolom mokraće i smanjenjem seksualnog zadovoljstva.

 

 • Vaginoplastika može pomoći u jačanju vaginalnih mišića, sužavanju vagine i poboljšanju funkcije vagine.

 

 • –Poboljšanje izgleda vagine:
  Promene u vagini mogu se odraziti i na njen izgled. Ginekološka hirurška rejuvenacija vagine može pomoći u oblikovanju, zatezanju i sužavanju vagine, čineći je privlačnijom i za pacijentkinje i za partnere.

 

 • –Sužavanje samog vaginalnog ulaza značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta intimnih odnosa.

 

Otvoren introitus

 

 

 • –Povećanje samopouzdanja:
  Problemi sa vaginom mogu imati negativan uticaj na samopouzdanje žene. Rejuvenacija vagine može pomoći pacijentkinjama da se osećaju bolje u svojoj koži i povrate izgubljeno samopouzdanje.

 

 • –Poboljšanje sopstvenog zadovoljstva kao i zadovoljstva partnera jeste osnovni preduslov za podizanje kvaliteta života (QoL – Quality od Life).

 

16. **Kakvi su mogući rizici i komplikacije hirurške vaginoplastike?

 

Moguće komplikacije hirurške vaginoplastike uključuju slične rizike koje sa sobom nosi i bilo koja druga mala hirurška intervencija, a to su: bol, infekcija, krvarenje, kratkotrajni gubitak osećaja, modrice, tromboembolijske komplikacije i reakciju na anesteziju. Važno je da pacijenti budu potpuno informisani o potencijalnim rizicima pre nego što se odluče za ovu proceduru.

 

17. **Kakva je razlika između hirurške vaginoplastike i vaginalne hirurške rejuvenacije?

 

Hirurška vaginoplastika se fokusira na rekonstrukciju i oblikovanje vagine, dok se vaginalna hirurška rejuvenacija obično odnosi na estetske procedure koje se izvode na vagini radi poboljšanja njenog izgleda i funkcionalnosti, ali ne nužno na oblikovanje same vagine.

 

18. **Koje su najčešće procedure u okviru vaginalne hirurške rejuvenacije?

 

Najčešće procedure koje se mogu udružiti u okviru vaginalne hirurške rejuvenacije uključuju labioplastiku (redukciju usana), klitoroplastiku (estetsku korekciju klitorisa), perineoplastiku, lifting vezivnog i mišićnog vaginalnog tkiva, uklanjanje ožiljaka i sužavanje vaginalnog ulaza (introitusa).

 

19. **Koliko dugo traje oporavak nakon vaginalne hirurške rejuvenacije?

 

Oporavak nakon vaginalne hirurške rejuvenacije može varirati u zavisnosti od vrste procedure koja je izvedena, ali obično traje nekoliko nedelja. Važno je slediti uputstva lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osigurao uspešan oporavak.

– Link:  OPORAVAK PACIJENTA POSLE VAGINALNIH OPERACIJA.

 

20. **Da li su rezultati hirurške vaginoplastike i vaginalne hirurške rejuvenacije trajni?

 

Rezultati hirurške vaginoplastike i vaginalne hirurške rejuvenacije obično su dugotrajni, ali mogu biti podložni promenama tokom vremena zbog procesa starenja ili drugih faktora.

 

21. **Koliko košta hirurška vaginoplastika i vaginalna hirurška rejuvenacija?

 

Cene hirurške vaginoplastike i vaginalne hirurške rejuvenacije mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su lokacija, kvalifikacije hirurga, obim procedure i individualne potrebe pacijenta. Pacijenti trebaju razgovarati sa svojim hirurgom kako bi dobili tačnu procenu troškova.

 

22. **Koliko je bezbedno izvoditi hiruršku vaginoplastiku i vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

 

Hirurška vaginoplastika i vaginalna hirurška rejuvenacija su relativno sigurne procedure kada se izvode od strane kvalifikovanog i iskusnog ginekološkog hirurga u odgovarajućem medicinskom okruženju. Važno je da pacijenti u dogovoru sa svojim hirurgom odaberu akreditovanu kliniku i dobro se informišu pre donošenja odluke.

 

23. **Da li postoji nešto što mogu učiniti da se pripremim za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

 

Pre hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije, važno je da pacijenti pravilno komuniciraju sa svojim hirurgom, obavljaju preoperativne testove i prate sve preporuke o pripremi za operaciju, uključujući prestanak pušenja i upotrebu određenih lekova.

 

24. **Da li je hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija bolna?

 

Ova procedura se obično izvodi pod opštom anestezijom, pa pacijenti ne osećaju bol tokom samog postupka. Međutim, moguća je blaga bol i nelagodnost tokom prvih 5 dana perioda oporavka, ali se to može ublažiti uzimanjem propisanih lekova protiv bolova.

 

25. **Da li postoji određena starosna granica za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

 

Nema stroge starosne granice za ove procedure, ali hirurzi obično preporučuju da pacijenti budu u dobrom zdravstvenom stanju pre nego što se odluče za hirurški zahvat. Labioplastiku dr Radović ne radi devojcicama mladjim od 16 godina i kada imaju potpisanu saglasnost oba roditelja.

 

26. **Da li hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu uticati na seksualno zadovoljstvo?

 

Apsolutno! Za mnoge žene, hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu poboljšati seksualno zadovoljstvo, uklanjajući nelagodnost ili probleme koje su imale pre procedure.

 

27. **Koliko dugo traje procedura hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

 

Trajanje procedure može varirati u zavisnosti od obima i vrste procedure koja se izvodi, ali obično traje 1-2 sata.

 

28. **Kada mogu očekivati rezultate hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

 

Rezultati se obično mogu primetiti odmah nakon operacije, ali konačni rezultati mogu se razvijati tokom nekoliko nedelja do maksimalno trćeg meseca dok se tkivo potpuno ne zaleči. Trećeg meseca posle operacije rana poprima svoj definitivni elasticitet i izgled.

 

29. **Da li hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija ostavljaju ožiljke?

Mogući su ožiljci nakon ovih procedura, ali većina hirurških tehnika teži minimalizaciji ožiljaka i njihovom diskretnom postavljanju.

 

30. **Da li mogu raditi fizičke aktivnosti nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

U početku, pacijenti treba da izbegavaju naporne fizičke aktivnosti kako bi omogućili potpuno zarastanje tkiva. Nakon što prođe period oporavka, posle 7 dana većina pacijenata može polako početi sa laganim fizičkim aktivnostima, ali bi trebalo da se konsultuju sa svojim hirurgom pre nego što se vrate u potpunosti normalnim aktivnostima.

 

31. **Da li je potrebno ponoviti hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju u budućnosti?

Za ogromnu većinu pacijenata, jedna antiaging procedura je dovoljna da postigne željene rezultate. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno ponoviti postupak ako se pojave problemi ili ako pacijent želi dodatne korekcije.

 

32. **Koje su prednosti vaginalne hirurške rejuvenacije?

Prednosti vaginalne hirurške rejuvenacije uključuju poboljšanje izgleda i funkcionalnosti vagine, povećanje samopouzdanja, smanjenje nelagodnosti i poboljšanje seksualnog zadovoljstva.

 

33. **Da li postoji neka alternativa hirurškoj vaginoplastici ili vaginalnoj hirurškoj rejuvenaciji?

Za neke pacijente, alternative hirurškoj vaginoplastici ili vaginalnoj hirurškoj rejuvenaciji mogu uključivati nehirurške tretmane poput terapije radiofrekvencijom ili laserskom terapijom, ali rezultati ovih tretmana mogu biti ograničeni i privremeni.

 

34. **Da li osiguranje pokriva troškove hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Pokrivenost osiguranja za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju može varirati od zemlje do zemlje u zavisnosti od plana osiguranja i medicinskih indikacija. Pacijenti bi trebali kontaktirati svoju osiguravajuću kompaniju radi detaljnijih informacija o pokrivenosti.

 

35. **Da li je moguće kombinovati hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju sa drugim estetskim procedurama?

Da, neki pacijenti mogu odlučiti da kombinuju hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju sa drugim estetskim procedurama, kao što su abdominoplastika ili liposukcija, radi postizanja sveobuhvatnijih estetskih rezultata. Dr. Radović jako često radi kombinaciju laserskih i hirurških tretmana.

 

36. **Koja je razlika između hirurške vaginoplastike i vaginalnog liftinga?

Hirurška vaginoplastika se fokusira na rekonstrukciju i oblikovanje vagine, dok se vaginalni lifting fokusira na podizanje i zatezanje vaginalnih tkiva radi poboljšanja izgleda i funkcionalnosti.

 

37. **Koje su najčešće indikacije za vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

Najčešće indikacije za vaginalnu hiruršku rejuvenaciju uključuju vaginalno opuštanje nakon porođaja, vaginalnu atrofiju, gubitak seksualnog zadovoljstva, inkontinenciju i estetske probleme.

 

38. **Koliko dugo traju rezultati vaginalne hirurške rejuvenacije?

Rezultati vaginalne hirurške rejuvenacije su dugotrajni, ali mogu se s vremenom smanjiti zbog procesa starenja ili drugih faktora. Redovno održavanje, vežbe i zdrav životni stil mogu pomoći u održavanju dugotrajnih rezultata.

 

39. **Da li hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu pomoći kod problema urinarne inkontinencije?

Da, za neke pacijente, hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu pomoći u smanjenju simptoma urinarne inkontinencije poboljšavanjem tonusa vaginalnih zidova i funkcije vaginalnih mišića. Mokraćna bešika direktno leži na prednjem vaginalnom zidu.

URINARNA INKONTINENCIJA.

 

40. **Kako mogu da odaberem pravog vaginalnog hirurga za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

 

Važno je odabrati ginekološkog-hirurga koji ima iskustva i stručnost u izvođenju vaginalnih hirurških zahvata na intimnom području. Pacijenti trebaju istražiti i razgovarati sa više ginekologa-hirurga pre donošenja odluke kako bi pronašli najboljeg stručnjaka za svoje potrebe.

PS:-**Prim. Prev.:

— Zbog opšte-prisutne, Marketinško-Finansijske internet pomame za vaginoplastikama (i pacijenata i lekara različitih specijalnosti)  u poslednjih nekoliko godina u Beogradu, ovde se mora reći i naglasiti, sledeće: Urolozi. Opšti ili Plastični hirurzi i Dermatolozi, mogu obavljati hiruršku vaginoplastiku samo u slučaju da imaju položen specijalistički ispit i završenu specijalizaciju i iz oblasti Ginekologije i Akušerstva i da su pravno-legalno licencirani i akreditovani od strane SLD-a republike Srbije, te da su time stekli pravni osnov za obavljanje i ove ginekološke hirurške intervencije.

 

41. **Da li hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu pomoći kod problema seksualne disfunkcije?

Za većinu pacijenata, hirurška vaginoplastika, laserska rejuvenacija ili vaginalna hirurška rejuvenacija poboljšavaju seksualnu funkciju i zadovoljstvo smanjenjem nelagodnosti ili problema koji su prethodno ometali seksualni život.

 

42. **Koliko vremena je potrebno da se zakaze termin za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

Vreme čekanja za termin za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju može varirati u zavisnosti od lokacije, dostupnosti hirurga i drugih faktora. Pacijenti bi trebali kontaktirati kliniku ili hirurga kako bi dobili tačnije informacije o vremenu čekanja.

Kod Dr Radovića je to obično period od oko 20-30 dana u toku koga pacijenti obično završe i celokupnu preoperativnu pripremu. Za urgentne probleme se preop. priprema (maksimalnom brzinom) može uraditi i za 4-5 dana.

 

43. **Da li postoji nešto što mogu učiniti da ubrzam proces oporavka nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Da, pridržavanje uputstava lekara o postoperativnoj nezi, izbegavanje napornih aktivnosti i odmaranje mogu pomoći u ubrzanju procesa oporavka nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije.

 

44. **Da li se hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija obavljaju ambulantno ili zahtevaju boravak u bolnici?

Ove procedure obično zahtevaju kratkotrajan boravak u bolnici radi praćenja i postoperativne nege, ali neke manje invazivne procedure se mogu obaviti ambulantno. U većini slučajeva se ostaje 24h na klinici.

 

45. **Da li je moguće obaviti hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju bez opšte anestezije?

Ove procedure se obično izvode pod kratkotrajnom opštom anestezijom radi maksimalne udobnosti pacijenta i preciznosti hirurškog zahvata. Manje (kraće) estetske procedure se mogu raditi i u lokalnoj anesteziji.

 

46. **Da li se mogući rezultati hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije mogu videti pre operacije?

Hirurzi mogu koristiti digitalne simulacije, crteže ili druge tehnike vizualizacije kako bi pacijentima pružili predstavu o tome kako bi njihovi rezultati mogli izgledati nakon operacije. Takodje im mogu pokazati fotografije (pre i posle operacije) od prethodno operisanih pacijenata.

 

47. **Koliko dugo traje postupak pripreme za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

Postupak pripreme za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju može varirati u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta, ali obično traje oko 6 dana i uključuje preoperativne testove, preglede i konsultacije sa hirurgom i upućivanje na određene preoperativne smernice.

 

48. **Koje su moguće komplikacije nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Moguće komplikacije nakon ovih procedura uključuju infekciju, krvarenje, ožiljke, gubitak osećaja, bol i druge komplikacije povezane sa hirurškim zahvatom.

 

49. **Da li postoji nešto što mogu uraditi kako bih smanjio rizik od komplikacija nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Pridržavanje uputstava lekara o postoperativnoj nezi, izbegavanje pušenja i alkohola, i pravilno brinući o operisanoj regiji može pomoći u smanjenju rizika od komplikacija.

 

50. **Da li je moguće promeniti svoje mišljenje nakon što se odlučim za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

Da, pacijenti imaju pravo da promene svoje mišljenje u bilo kom trenutku pre ili posle zakazane procedure. Važno je otvoreno komunicirati sa svojim vaginalnim hirurgom o bilo kakvim zabrinutostima ili promenama u odluci.

 

51. **Da li moguće da ostanem trudna nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Da, nakon oporavka od hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije, većina žena koje su u reproduktivnom periodu može ostati trudna i normalno rađati. Međutim, važno je razgovarati sa svojim hirurgom o planiranju trudnoće i mogućim rizicima.

 

52. **Da li postoji rizik od gubitka osećaja u genitalnom području nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Postoji mali rizik od kratkotrajnog gubitka osećaja u genitalnom području nakon ovih procedura, ali većina pacijenata zadržava normalnu senzaciju nakon oporavka.

 

53. **Da li postoji mogućnost da moji rezultati ne budu onakvi kakve sam očekivao nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Iako većina pacijenata postiže zadovoljavajuće rezultate nakon ovih procedura, postoji mogućnost da rezultati ne budu potpuno u skladu sa očekivanjima. Važno je realno razgovarati sa hirurgom o očekivanjima pre operacije.

 

54. **Da li se hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija smatraju invazivnim procedurama?

Da, u poredjenju sa Laserom ove procedure se smatraju invazivnim zahvatima jer uključuju rekonstrukciju i hirurško oblikovanje genitalnog područja. A sa druge strane – Minimalno-invazivnim se mogu smatrati zato što su oporavak i bolovi mnogo manji i kraći u odnosu na abdominalne ili laparoskopske hirurške procedure!

 

55. **Kada mogu nastaviti sa seksualnom aktivnošću nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Većina hirurga preporučuje da pacijenti sačekaju najmanje nekoliko nedelja nakon operacije pre nego što nastave sa seksualnom aktivnošću, kako bi se osiguralo potpuno zarastanje tkiva i sprečili mogući problemi. Obično je to period od 3-4 nedelje.

 

56. **Da li se moguće vratiti na posao nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Oporavak nakon ovih procedura može varirati, ali većina pacijenata se može vratiti na posao nakon nekoliko nedelja, u zavisnosti od prirode njihovog posla i preporuka lekara.

 

57. **Da li je moguće dojiti nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Većina žena može normalno dojiti nakon oporavka od hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije, ali je važno razgovarati sa hirurgom o potencijalnim rizicima i uticaju procedure na dojenje.

 

58. **Da li se hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija preporučuju samo za estetske svrhe ili postoje i medicinski razlozi?

Ove procedure se mogu izvoditi iz estetskih razloga radi poboljšanja izgleda vagine i vaginalnog ulaza, ali takođe mogu biti indikovane i iz medicinskih razloga kao što su vaginalna atrofija, bolni odnosi, gubitak osećaja u toku odnosa, vaginalno opuštanje prednjeg ili zadnjeg vaginalnog zida, spuštanje (prolaps) materice ili urinarna inkontinencija.

 

59. **Koje su najčešće pritužbe ili problemi nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Najčešće žalbe ili problemi nakon ovih procedura mogu uključivati nelagodnost, bol, oticanje, krvarenje, osećaj napetosti ili blagog vučenja i zatezanja konaca u vaginalnom području tokom perioda oporavka. Najčešće su ove nelagodnosti ograničene na period od prvih 5 postoperativnih dana.

 

60. **Da li se hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu izvoditi kod žena svih etničkih grupa?

Da, ove procedure mogu biti izvedene kod žena svih etničkih grupa i obično se prilagođavaju individualnim potrebama i anatomiji pacijenta.

 

61. **Koliko često su potrebne kontrole nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Redovne kontrole kod hirurga su važne tokom perioda oporavka nakon ovih procedura kako bi se osiguralo da se tkivo pravilno zaleči i da nema komplikacija. Dr Radović najčešće radi kontrole: dvanaestog, dvadesetog i trideset petog dana posle vaginoplastike. Uz dve laboratorijske analize koje se rade osmog postop. dana.

 

62. **Da li postoji mogućnost da dođe do gubitka libida nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Gubitak libida nakon ovih procedura može se javiti kod nekih pacijenata, ali obično je prolazan i može biti povezan sa stresom ili promenama u fizičkom ili emocionalnom stanju.

 

63. **Da li se hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija preporučuju samo ženama ili se i njihovim partnerima savetuju odredjeni antiaging medicinski tretmani?

Ove procedure se obično izvode kod žena radi poboljšanja izgleda i funkcionalnosti genitalnog područja, ali nekim muškarcima se mogu takođe preporučiti odredjene vežbe, promene u životnom stilu, pregled prostate, magnetni ili radiofrekventni indiba tretmani.

 

64. **Kako mogu da se pripremim za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

Priprema za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju može uključivati fizičke pripreme poput preoperativnih testova, lab. analiza i pregleda, prestanka pušenja, kao i mentalne pripreme kroz razgovor sa hirurgom i sticanje realnih očekivanja. Svaka pacijentkinja zajedno sa svojim hirurgom pre operacije potpisuje informisani pristanak i saglasnost za operativno lečenje.

 

65. **Da li postoji mogućnost da se izgubi osećaj zadovoljstva tokom seksualnog odnosa nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Mogućnost gubitka osećaja zadovoljstva tokom seksualnog odnosa nakon ovih procedura je retka, ali je važno razgovarati sa hirurgom o potencijalnim rizicima i očekivanjima pre operacije.

 

66. **Da li postoji mogućnost da se izgubi sposobnost orgazma nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Postoji mala mogućnost gubitka sposobnosti za postizanje orgazma nakon ovih procedura, ali većina pacijenata nastavlja da ima normalne seksualne funkcije nakon oporavka.

 

67. **Da li postoji mogućnost da dođe do promena u obliku genitalnog područja nakon hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije?

Da, hirurška vaginoplastika ili vaginalna hirurška rejuvenacija mogu dovesti do promena u obliku genitalnog područja radi poboljšanja izgleda i funkcionalnosti.

 

68. **Da li je potrebno imati određeni indeks telesne mase (BMI) kako bih bio kandidat za hiruršku vaginoplastiku ili vaginalnu hiruršku rejuvenaciju?

Nema stroge granice za BMI kako bi se bio kandidat za ove procedure, ali hirurzi obično preporučuju da pacijenti budu u dobrom zdravstvenom stanju pre operacije i ukoliko je potrebno da redukuju svoju telesnu težinu.

 

69. **Da li su rezultati hirurške vaginoplastike ili vaginalne hirurške rejuvenacije trajni?

Rezultati ovih procedura mogu biti dugotrajni, ali mogu se s vremenom smanjiti zbog procesa starenja ili drugih faktora. Redovno održavanje i zdrav životni stil mogu pomoći u održavanju dugoročnih rezultata.

 

70. **Kako mogu da saznam više informacija o hirurškoj vaginoplastici ili vaginalnoj hirurškoj rejuvenaciji?

Najbolji način da saznate više informacija o hirurškoj vaginoplastici ili vaginalnoj hirurškoj rejuvenaciji je da zakazete konsultaciju sa kvalifikovanim vaginalnim hirurgom koji može odgovoriti na sva vaša pitanja i pružiti vam detaljne informacije o proceduri. Dodatne info na sajtu dr Radovića možete pročitati na sledećim linkovima:

 

VAGINALNA HIRURGIJA.

 

CISTOCELA I RECTOCELA, SPAD ZIDOVA VAGINE.

 

–LASERSKA VAGINALNA REJUVENACIJA.

 

–HIRURŠKA REJUVENACIJA VAGINE.

 

Postoperativni-oporavak pacijenta posle vaginalnih operacija.

 

 

Ginekoloska hirurgija

 

Autori:

 • IT-SEO tim MSB Opšte Bolnice
 • Medicinski tim dr M. Radovića
 • Spec. Ginekolog Konsultant Ordinacija Raović i Živaljević (od 2014god.)
 • Vaginalna hirurgija po pozivu – Opšta Bolnica Medicinski Sistem Beograd (MSB)

 

Beograd  22.03. 2024 god.

 

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button