Male-intervencije-u-ginekologiji i najčešća ginekološka oboljenja
2864
page-template-default,page,page-id-2864,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Male ginekološke intervencije? Treba li se plašiti? Ko ih najviše radi?

Šta su to „male“ ginekološke intervencije?

Male-intervencije-u-ginekologiji

 

U male-intervencije-u-ginekologiji spadaju sve vrste ginekoloških operativnih intervencija koje se mogu završiti za max. 30 minuta ! One najčešće traju oko 10-15min. Ne zahtevaju anesteziju dužu od pola sata. Vrsta anestezije u kojoj se radi većina  “malih intervencija“ naziva se: Opšta Kratkotrajna Intravenska Anestezija (OIA) ili analgosedacija i za nju nije potrebno intubirati pacijenta.

Male-intervencije-u-ginekologiji se mogu veoma bezbedno raditi i u lokalnoj anesteziji. Posle tih intervencija nije potrebna duža hospitalizacija.

Pacijent se nakon kraćeg oporavka (30 min.-2h) istog dana otpušta kući. Odatle i potiču sami nazivi: — “Dnevna bolnica“,  „Ambulantna hirurgija“, „One day surgery.“

 

Najobučeniji lekari za male-intervencije-u-ginekologiji rade gde ?

 

Male-intervencije-u-ginekologiji u Srbiji se obavljaju u dnevnim bolnicama dve najveće (tercijarne) ginekološke klinike u regionu i u ordinacijama.  Lekari  sa stalnim radnim mestom u dnevnim bolnicama imaju i najveći broj odradjenih intervencija na dnevnom, nedeljnom i godišnjem nivou. Ovo se posebno odnosi na ginekologe koji ove intervencije dodatno rade i po ordinacijama.

 

Kliničko iskustvo, godine staža, praksa i što veći broj uspešno odradjenih intervencija, su naravno najbitnije stvari u karijeri svakog lekara kliničara bilo koje specijalnosti !!

 

Činjenica je da ukupno 27 god. ginekološkog staža, 14 god provdenih u Dnevnoj bolnici KGA UKCS, a zadnjih 7 god. i kao Načelnik iste, —dr Radovića svrstavaju u red lekara sa najviše odradjenih malih ginekoloških operativnih intervencija u Srbiji !!

 

 

serklaz operacija u trudnoci

 

 

Šta je Dnevna bolnica?

 

Dnevna bolnica je mesto na svakoj većoj klinici gde se rade sve „male-intervencije-u-ginekologiji„.  To su operativne ginekološke intervencije.

Na velikim klinikama dnevne bolnice predstavljaju odeljenja  (One Day Surgery Department). Dok na puno mesta u svetu postoje cele manje klinike napravljene i specijalizovane samo za tkzv. “jednodnevnu hirurgiju“ koja podrazumeva kratki oporavak pacijenta posle intervencije i odlazak kući istog dana. One se nazivaju “One Day Surgery Clinic“.

 

Neuredna krvarenja, polipi, kondilomi, ranice na grliću, poremećaji menstruacije i vaginalnog sekreta, ginekološke i urološke upale, ciste, miomi i neželjene trudnoće spadaju u najčešća ginekološke bolesti.

Upravo se ta oboljenja rešavaju i leče manjim intervencijama koje se u Beogradu najčešće izvode na dva mesta i to u:

– A.) dnevnim bolnicama ginekololskih ustanova ili u – B.) većim ginekološkim ordinacijama.

U ordinacijama broj intervencija koje se odradjuju na dnevnom nivou je manji nego u Dnevnim bolnicama velikih ginekoloških ustanova. U Beogradu i Srbiji u zadnjih 8 godina postoji jasna tendencija velikog porasta broja uradjenih malih ginkoloških  intervencija u privatnom sektoru.

 

Vrste malih ginekoloških intervencija?

 

Ima ih zaista jako puno.

 

Najčešće male-intervencije-u-ginekologiji su:

 

uklanjanje polipa (klasično i histeroskopsko), —eksplorativne kiretaže, –rešavanje neurednih, produženih ili obilnih krvarenja, izostanci menstruacije, –terapija vaginalnih i uroloških infekcija, poremećaja vag. briseva bakterijama i upala ginekoloških organa, –sve vrste histeroskopija (dijagnostičke i operativne), –biopsije grlića, vulve ili endometrijuma, –radio-talasno ili lasersko spaljivanje/uklanjanje promena (ranica), LOOP ili konizacija na grliću materice, poremećaji Papa testa, —prekidi trudnoće, –upale ciste ili abscesi Bartolinijeve žlezde, –sve metode kontracepcije uključujući aplikaciju i vadjenje spirala, –terapija HPV infekcije, uklanjanje kondiloma i svih ostalih promena na malim i velikim polnim usnama, Labioplastika, incizije cisti vagine, Bartolinijeve žlezde, punkcija cisti jajnika vaginalnim putem, –uklanjanje mioma u materici (histeroskopsko ili klasično) itd.

 

 

 

Koje se komplikacije mogu javiti u toku i posle ginekoloških intervencija i da li je bitno ko vam ih radi ?

 

Otkada postoji hirurgija postoji i staro pravilo: nema male i lake operacije, niti potpuno bezbedne anestezije.

Svaki hirurški zahvat nezavisno od njegove dužine sa sobom povlači i mogućnost nastanka odredjenog broja komplikacija.  Komplikacije koje se mogu pojaviti u toku ili posle izvodjenja malih ginekoloških intervencija su: perforacija uterusa, rezidua (zaostatak ovularnog tkiva), raslojavanje ili povreda zida materice, Ashermanov Sy, povreda unutrasnjeg ili spoljašnjeg ušća materice, zarastanje ili zapušenje cervikalnog kanala posle intervencija, hematometra, zapušenje jajovoda, sterilitet, krvarenje, infekcija, bolovi, povišena T, trombo-embolijske komplikacije.

 

 

Pacijenti posle intervencija

Pacijenti posle intervencija

 

Šta  uraditi ?  Odluka, kako, gde i kod koga?  Da li lagano pratiti ili odmah intervenisati ?

 

U slučaju da imate bilo koji od gore nabrojanih problema nemojte čekati. Dodjite da sa dva ili tri bezbolna kratka pregleda tačno utvrdimo o čemu se radi, odredimo terapiju i koliko hitno treba ići ka potencijalnoj intervenciji.

 

Pregledima konkretno dolazimo do sledećih odgovora:

 

  1. Koja je vrsta oboljenja u pitanju.
  2. Da li je uopšte potrebna intervencija.
  3. Koliko je hitna intervencija i koliko dugo možemo pratiti oboljenje.
  4. Odredjuje se vrsta same intervencije.  I to je uvek ona koja je najmanje invazivna i najmanje bolna, sa najbržim oporavkom a da daje najefikasnije i najduže izlečenje sa najmanjim brojem recidiva. (Npr. polipi, kondilomi, miomi ili HPV grlića, se mogu odstranjivati sa više različitih vrsta intervencija)!

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost bilo koje hirurške intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

Klikom ovde na dugme –KONTAKT.  možete zakazati vaš  pregled i intervenciju kod dr Radovića.!

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

Druga vrsta intervencija su- „Velike“ ginekološke intervencije -Operacije ?

U operacionim salama većih klinika se obavljaju obimnije i komplikovanije operacije koje zbog svog trajanja podrazumevaju dužu i dublju anesteziju, koja obavezno zahteva i intubaciju pacijenta. To su veće operativne intervencije koje obično traju duže od 1 sata i ta vrsta anestezije se naziva –Opšta endotrahealna anestezija (OETA). Posle takvih operacija pacijentima je potreban duži postoperativni oporavak, višednevna nega i hospitalizacija na klinici.

 

Pored malih operativnih ginekoloških intervencije, čime se još bavi odeljenje „Planiranja porodice sa Dnevnom bolnicom“ na čijem ste čelu već 7 godina?

 

Deo naziva odeljenja „Planiranje porodice“ podrazumeva osmišljeni i planski rad na najbitnijim životnim odlukama mladih parova. To su zaštita od neželjene trudnoće u početku, a potom planiranje reprodukcije -zasnivanje porodice i planiranje potomstva.

Tu spadaju: Saveti za kontracepciju, teškoće sa ostajanjem u drugom stanju, neželjena i neplanirana trudnoća, neuredne, produžene ili preobilne menstruacije.

 

 

Pitali smo dr Radovića za lični komentar u vezi sa ovim člankom i koliko dugo se bavi malim ginekološkim intervencijama?

 

Odgovor u originalu izgleda ovako:

 

Pre svega kao lekaru koji radi već 15 godina u Dnevnoj Bolnici i kome je u svakodnevnom osnovnom opisu posla izvodjenje svih malih ginekoloških intervencija, biću veoma zadovoljan da u Ordinaciji Raović opravdam vaše poverenje, da uz osmeh otklonim vas strah i učinim da se osećate bezbedno! A uz to da svoju praksu i iskustvo uposlim u pravcu najbezbednijeg, najefikasnijeg, najbržeg i najbezbolnijeg rešavanja vašeg zdravstvenog problema!

 

A sto se tiče broja godina provedenih isključivo u izvodjenju svih malih ginekoloških intervencija, hajde da sabiramo zajedno:

 

Od 8 radnih sati u Dnevnoj Bolnici oko 4h u ginekološkim intervencijama svakog radnog dana!

5 dana nedeljno, 52 nedelje godišnje, zadnjih 15 godina!!

Plus još oko 15-ak god. dodatnog popodnevnog rada i intervencija u privatnom sektoru!

–Jel to dovoljno iskustva? 

 

Ako nekom nije dovoljno?!?  Odlažem kiretu, histeroskop i laser, kao Manda automat-  i „Idem kući, da odmorim malo, dosta je!“

 

 

 U odbrani svog pacijenta –UVEK !

I sa kiretom, i sa histeroskopom, i sa Laserom, i sa automatom !

dr M. Radović

 

Zakažite vašu intervenciju i kontrolni pregled kod dr Radovića još danas, klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Mr. sci. med. dr Miloš Radović,  Beograd  10.04. 2019 god.

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

  • I.T. SEO i medicinski tim
  • doktora Radovića

 

UROGINEKOLOŠKA HIRURGIJA
Podeli ovu objavu
Call Now Button