Najčešća ginekološka oboljenja-male ginekoloske intervencije
2864
page-template-default,page,page-id-2864,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Šta su “male” ginekološke intervencije? Treba li se plašiti? Ko ih najviše radi?

Šta su to “male” ginekološke intervencije?

 

U “male” ginekološke intervencije spadaju sve vrste ginekoloških operativnih intervencija koje se mogu završiti za max. 30 minuta ! One najčešće traju oko 10-15min.  Ne zahtevaju anesteziju dužu od pola sata. Vrsta anestezije u kojoj se radi većina  “malih intervencija“ naziva se: Opšta Kratkotrajna Intravenska Anestezija (OIA) ili analgosedacija i za nju nije potrebno intubirati pacijenta. Veliki broj ovih intervencija se može izvesti i u lokalnoj anesteziji. Posle njih nije potrebna duža hospitalizacija, te se pacijent nakon kraćeg oporavka (1-2h) istog dana otpušta kući. Odatle i potiče sam naziv “Dnevna bolnica.“

 

Najobučeniji lekari za ove vrste intervencija su gde ?

Najveći broj malih ginekoloških intervencija u Srbiji se obavlja u dnevnim bolnicama dve najveće (tercijarne) ginekološke klinike u regionu i u ordinacijama.  Zbog te činjenice lekari  sa “stalnim radnim mestom u dnevnim bolnicama”  imaju i najveći broj odradjenih intervencija na dnevnom, nedeljnom i godišnjem nivou. Ovo se posebno odnosi na ginekologe koji intervencije dodatno rade i po ordinacijama.

 

Kliničko iskustvo, godine staža, praksa i što veći broj uspešno odradjenih intervencija, su naravno najbitnije stvari u karijeri svakog lekara kliničara bilo koje specijalnosti !!

 

Od ukupno 26 god. ginekološkog staža, 14 god provdenih u Dnevnoj bolnici KGA KCS, a zadnjih 7 god. i kao Načelnik iste, —dr Radovića svrstavaju u red lekara sa najviše odradjenih malih ginekoloških intervencija u Srbiji !!

 

 

serklaz operacija u trudnoci

 

 

Šta je Dnevna bolnica?

Dnevna bolnica je mesto na svakoj većoj klinici gde se rade sve “male” operativne ginekološke intervencije. Na velikim klinikama dnevne bolnice predstavljaju odeljenja  (One Day Surgery Department). Dok na puno mesta u svetu postoje cele manje klinike napravljene i specijalizovane samo za tkzv. “jednodnevnu hirurgiju“ koja podrazumeva kratki oporavak pacijenta posle intervencije i odlazak kući istog dana. One se nazivaju “One Day Surgery Clinic“.

 

Neuredna krvarenja, polipi, poremećaji menstruacije i vaginalnog sekreta, upale, ciste i miomi spadaju u najčešća ginekološke bolesti. Upravo se ta oboljenja rešavaju i leče manjim intervencijama koje se u Beogradu najčešće izvode na dva mesta i to u:

– A.) dnevnim bolnicama ginekololskih ustanova ili u – B.) ginekološkim ordinacijama.

U ordinacijama broj intervencija koje se odradjuju na dnevnom nivou je nešto manji, mada u Beogradu u zadnjih 8 godina postoji jasna tendencija porasta broja odradjenih malih ginkoloških  intervencija u privatnom sektoru.

 

Vrste malih ginekoloških intervencija?

 

Ima ih zaista jako puno.

 

Najčešće su:

–uklanjanje polipa (klasično i histeroskopsko), –eksplorativne kiretaže, –rešavanje neurednih, produženih ili obilnih krvarenja, –terapija vaginalnih infekcija, –sve vrste histeroskopija, –biopsije grlića, vulve ili endometrijuma, –radio-talasno ili lasersko spaljivanje promena na grliću materice, –prekidi trudnoće, –upale ciste ili abscesi Bartolinijeve žlezde, –sve metode kontracepcije uključujući aplikaciju i vadjenje spirala, –terapija HPV infekcije, –uklanjanje kondiloma i svih ostalih promena na malim i velikim polnim usnama, –incizije cisti vagine, –punkcija cisti jajnika vaginalnim putem, –uklanjanje mioma u materici ( histeroskopsko ili klasično) itd.

 

 

 

Koje se komplikacije mogu javiti u toku i posle ginekoloških intervencija i da li je bitno ko vam ih radi ?

Otkada postoji hirurgija postoji i staro pravilo: nema male i lake operacije, niti potpuno bezbedne anestezije. Svaki hirurški zahvat nezavisno od njegove dužine sa sobom povlači i mogućnost nastanka odredjenog broja komplikacija.  Komplikacije koje se mogu pojaviti u toku ili posle izvodjenja malih ginekoloških intervencija su: perforacija uterusa, rezidua (zaostatak ovularnog tkiva), raslojavanje ili povreda zida materice, Ashermanov Sy, povreda unutrasnjeg ili spoljašnjeg ušća materice, zarastanje ili zapušenje cervikalnog kanala posle intervencija, hematometra, zapušenje jajovoda, sterilitet, krvarenje, infekcija, bolovi, povišena T, trombo-embolijske komplikacije.

 

 

vaginalna hirurgija

 

 

Šta  uraditi ?  Odluka, kako, gde i kod koga?  Da li lagano pratiti ili odmah intervenisati ?

U slučaju da imate bilo koji od gore nabrojanih problema nemojte čekati. Dodjite da sa 2 ili 3,  bezbolna kratka pregleda tačno utvrdimo o čemu se radi, odredimo terapiju i koliko hitno treba ići ka potencijalnoj intervenciji.

Pre svega kao lekar koji se dugo godina u kontinuitetu, svakodnevno bori, upravo sa ovim vrstama oboljenja, biću veoma srećan i zadovoljan da u Ordinaciji Raović opravdam vaše poverenje, a svoju praksu i iskustvo uposlim u pravcu najefikasnijeg, najbržeg i najbezbolnijeg rešavanja vašeg zdravstvenog problema!

 

Klikom ovde na dugme kontakt možete zakazati vaš  pregled i intervenciju kod dr Radovića.!

 

 

Druga vrsta intervencija su- “Velike” ginekološke intervencije -Operacije ?

U operacionim salama većih klinika se obavljaju obimnije i komplikovanije operacije koje zbog svog trajanja podrazumevaju dužu i dublju anesteziju, koja obavezno zahteva i intubaciju pacijenta. To su veće operativne intervencije koje obično traju duže od 1 sata i ta vrsta anestezije se naziva –Opšta endotrahealna anestezija (OETA). Posle takvih operacija pacijentima je potreban duži postoperativni oporavak, višednevna nega i hospitalizacija na klinici.

 

Uz intervencije čime se još bavi odeljenje Planiranja porodice sa Dnevnom bolnicom?

 

Deo naziva odeljenja “Planiranje porodice” podrazumeva osmišljeni i planski rad na najbitnijim životnim odlukama mladih parova. To su zaštita od neželjene trudnoće u početku, a potom planiranje reprodukcije -zasnivanje porodice i planiranje potomstva.

Tu spadaju: Saveti za kontracepciju, Problemi sa ostajanjem u drugom stanju, Neželjena i neplanirana trudnoća, neuredne, produžene ili preobilne menstruacije.

 

 

Pitali smo dr Radovića za lični komentar u vezi sa ovim člankom. Odgovor u originalu izgleda ovako:

 

“Od 8 radnih sati, 4h u intervencijama svakog dana, 5 dana nedeljno, 52 nedelje godišnje, zadnjih 14 godina!!

Plus još oko 15-ak god. dodatnog rada i u privatnom sektoru! –Jel to dovoljno? 

Ako nekom nije?!?  Odlažem kiretu i histeroskop, kao Manda automat- “Idem kući, da odmorim malo, dosta je!”

U odbrani svog pacijenta –UVEK !

I sa kiretom, i sa histeroskopom, i sa automatom !

dr M. Radović

Call Now Button