VAGINALNI PESARI: Ginekolog dr. Miloš Radović!
1826
page-template-default,page,page-id-1826,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Vaginalni pesar (uložak, prsten)

Vaginalni pesari

Prva linija odbrane u lečenju spada ginekoloških organa je vaginalni pesar.

Ogroman problem je postojanje samo jedne vrste prstenastog pesara ( od glatkog silikona) na našem tržištu u Srbiji. To umnogome umanjuje značaj koji pesari imaju u zbrinjavanju ginekoloških spadova u Evropi. U svetu je proizvedeno oko 70 različitih vrsta vaginalnih pesara i svaki od njih se pravi u oko osam različitih veličina kako bi odgovarali i različitim obimima vagina.

Kod najstarijih pacijentkinja u senijumu kod kojih je bilo koja vrsta operacije kontraindikovana predstavlja nezamislivo važnu stavku u rešavanju problema spada materice.  Slabijoj upotrebi pesara kod nas se pribegava i zbog činjenice da su retki ginekolozi pravilno obučeni kada treba da ga preporuče, kako da ga pravilno aplikuju i redovno kontrolišu.  Potrebno je što tačnije izmeriti obim vagine pre aplikacije bilo kog pesara. Postoje probni modeli koji isključivo služe za uzimanje tačnih mera obima vagine. Odokativno se pesar ne sme preporučiti pacijentkinji. Prema izmerenom obimu vagine se bira i veličina pesara. Ukoliko je manji, ispadaće češće te ginekolozi i pacijenti olako prelaze na ozbiljne operativne vidove lečenja.

Ukoliko su većeg obima od obima vagine, previše će zatezati zidove vagine, te može doći do pojave oderotina i dekubitalnih promena ukoliko se navedene povrede ne primete na vreme.

Bitno je ko vam aplikuje pesar!

Za različite vrste spadova postoje i različiti pesari. Ima ih popriličan broj. Naručuju se iz inostranstva. Predstavljaju vaginalne uloške napravljene od gume ili elastičnog silkona. Nisu skupi.

Toaleta pesara se vrsi jednom mesečno. Pacijenti se na njih večinom dobro adaptiraju, te posle odredjenog vremena nauče da ga sami dezinfikuju i aplikuju vaginalno. Veoma je bitno naći pravi pesar za specifičnu vrstu spada i izmeriti tačan obim uloška koji će pacijentu najviše odgovarati. Pacijentkinje ga u 86% slučajeva dobro podnose.

Sa fotografija se vidi da ih ima jako puno.  Svaki je različitog oblika i veličine.

 

Verovatno se pitate zašto ima toliko ratličitih oblika pesara?

-To pitanje obavezno postavite vašem ginekologu koji je preporučio da vam se pesar aplikuje!

I pozicija u kojoj pesar stoji u vagini je bitan faktor za komforno i lako podnošljivo nošenje vaginalnog uloška u dužem vremenskom periodu.

Bitno je da lekar u sto bržem vremenskom periodu obuči i pacijenta za dezinfekciju i ponovnu aplikaciju pesara.  Spad materice ni upola ne ugrožava zdravlje pacijenta koliko to može nepravilno postavljeni pesar da uradi.  Ne sme da žulja niti da boli. Posebnu pažnju obratiti na bilo koje krvarenje ili obilni vaginalni iscedak u toku korišćenja pesara. Ukoliko se pojave, predstavljaju znakove povrede vaginalnih zidova. Pojava dekubitalnih promena zidova vagine se mora hitno lečiti i zahteva kraći odmor pacijentkinje od pesara. Vrlo često to znači da se njegov oblik i veličina moraju promeniti.

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi dijagnostiku i intervenciju!

 

 

Vaš pregled i intervenciju kod dr. Radovića možete zakazati klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

 

 

Mr. sci. med. dr Miloš Radović,  Beograd  10.04. 2019 god.

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button