VAGINALNA HIRURGIJA: Ginekolog Dr. Miloš Radović!
1886
post-template-default,single,single-post,postid-1886,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Vaginalna hirurgija

vaginalna hirurgija

Vaginalna hirurgija

Šta je vaginalna hirurgija?

 

Vaginalna hirurgija ima značajno manje komplikacija i od laparoskopske i abdominalne hirurgije i daleko lakši i najbrži postoperativni oporavak pacijenta!

 

Ideal u celokupnoj ginekološkoj hirurgiji bi trebao da bude da gotovo sve operacije u ginekologiji treba izvoditi najmanje invazivnim vaginalnim putem, koji u isto vreme ima i najbolji i najlakši oporavak pacijenata! Taj ideal bi se uz pomoć države i mogao dostići u roku od 5 godina. On bi zahtevao trening i edukaciju većeg broja ginekologa u velikim ginekološkim kućama koje se bave vaginalnom hirurgijom.

Pacijentkinja ustaje iz kreveta 8-12h posle operacije. Već nakon 1-2 dana hospitalizacije pacijent ide kući! Manji broj infekcija, manje bola posle operacije i daleko brže zarastanje rane nego posle abdominalne hirurgije!!

Razlozi zašto je vaginalna hirurgija mnogo bolje podnošljiva i manje bolna su:

 

1.) Abdominalna operacija podrazumeva rez na prednjem trbušnom zidu dužine izmedju 6-12cm. Trbušni zid se sastoji od 5 slojeva: kože, potkožnog masnog tkiva, fascije, mišića i peritoneuma. Što više presečenih slojeva i što duži rez, veća je šansa za infekciju, duže zarastanje i time duži oporavak od operacije. Oko 7-8 dana se u proseku leži u bolnici. Peritoneum je jako dobro oživčen te puno boli u postoperativnom toku.

2.) Laparoskopska operacija podrazumeva pravljenje 3-4 rupice (porta) prečnika od 5-13mm na prednjem zidu abdomena preko kojih ulaze instrumenti u trbuh. Takodje se i laparoskopskim instrumentima moraju probiti svih 5 slojeva na prednjem trbušnom zidu.

3.) VAGINALNA HIRURGIJA podrazumeva izvodjenje operacije vaginalnim putem. I sve što je odstranjeno operacijom ( tumor, miom, cista, materica,oboleli jajnici ili jajovodi itd.) se vade iz tela žene na njen prirodan već postojeći otvor –kroz vaginalni izlaz.!!

4.) Zidovi vagine su debljine od oko 4-5mm, poznati su kao veoma otporne strukture koje zarastaju bolje i lakše od većine drugih tkiva u telu žene!

5.) Takodje je svim ginekolozima dobro poznata činjenica da su vaginalni zidovi veoma slabo oživčeni a time postoperativni tok protiče sa veoma blagim bolovima!

 

Vaginalna hirurgija

 

 

U ovom članku je predstavljen integralni deo texta sa predavanja održanog 2019god. na prvoj internacionalnoj operativnoj školi vaginalne hirurgije u našoj zemlji.

 

Prvi dvodnevni Work-shop tog tipa u Srbiji, sa više uživo prenošenih pokaznih operacija održan na našoj klinici, pod nazivom: –Najnovije Uroginekoloske operativne tehnike u resavanju: Spada Uterusa i Vaginalnih zidova kao i Stres urinarne inkontinencije -Sling operacije, Tračice i Mrežice !

 

 

Vaginalna hirurgija

 

Pre 10 godina kod nas u Višegradsku je dosao very simpa sedi čikica od 73 god koji se veći deo svoje karijere bavio iskljucivo i samo vaginalnom hirurgijom u USA (ni jednu matericu u zadnjih 20god. nije izvadio abdominalnim putem — već sve vaginalno ).

Tek nakon 5 dana postajem svestan ko nam je dosao u goste ! Prof ginekologije u Americi, dugo godina predsednik nejvećeg udruzenja Uroginekoloških hirurga USA. Autor brojnih zlata vrednih knjiga i ogromnog broja radova iz oblasti vaginalne hirurgije.

Prof dr Kovac with his expresion “God is a vaginal surgeon !”

 

Sa Prof. Covakom

 

 

3 osnovni instrumenta za vag. hirurgiju koji se u USA upotrebljavaju “on every day basis“ je pravljeno prema njegovim instrukcijama !

Čovek po kome je napravljen jedan od najkorisnijih instrumenata u vaginalnoj hirurgiji po kome je isti i dobio ime… Kovakov Pean !

Član svetskog kluba “one thousand” ( jako retki hirurzi u celom svetu. koji su uspešno vaginalnim putem izvadili materice teze od 1000gr.)

 

Bitna info za pacijente:

Materica a je težine između 50 i 60 gr. i dužine 7 do 8 cm, Jako je teško i komplikovano vaginalnim putem izvaditi 4 puta veću matericu..znaci težine oko 240gr. A nikada niko na Balkanu a i u zemljama bivše Jugoslavije nije vaginalnim putem izvadio uterus teži od 560grama..!

 

Dr Kovac -Dosao na GAK 2010 god. odrzao nezaboravni 3-dnevni work shop iz uroginekološke hirurgije, sa puno pokaznih operacija, i uz Prof. Rajku Argirović nam potpuno preokrenuo i izmenio datadasnja znanja o vaginalnoj hirurgiji.

Potpuno nam je promenio način izvodjenja vaginalnih operacija koje su do tada u Srbiji radjene na isti način zadnjih 50 godina!

Doleteo o svom trošku, poklonio svoje instrumente, pružio nezaboravno iskustvo i USADIO NENORMALNU KOLIČINU LJUBAVI PREMA VAGINALNOJ HIRURGIJI.

 

 

vaginalna hirurgija suga asocijacija

 

 

Materica per magnum, AVF 143x86x67mm.  sa fundusom 4 prsta iznad simfize, sa tri mioma 7, 6 i 5 cm. vaginalno izvaditi …………….NO PROBLEM !

Materica bez poremećaja statike vaginalno…………..NO PROBLEM !

Materica bez poremećaja statike vaginalno sa vadjenjem jajnika…………..NO PROBLEM !

 

1.) Hidrodisekcija vaginalnih zidova pre vaginoplastike ili prednje i zadnje plastike je potpuno suvišna, produzava vreme operacije, škodi pacijentu, otezava prepoznavanje bitnih anatomskih struktura i potpuno nepotrebna.!!  Nepotrebno i izbačeno iz upotrebe samo sa GAK-a Višegradska pre 6 god. ostatak Srbije nastavlja po starom!

SAMO IMITIRAJTE PRIRODU….. GOD IS VAGINAL SURGEON !  (Prof Kovac, USA)

 

2.) Podizanje besike savovima duvankese… potpuno pogresno, škodi pacijentu, smanjuje kapacitet besike, povecava rizik od nastajanja hematoma, povreda besike, uretre, uretera i produzava vreme operacije !

Nepotrebno i izbačeno iz upotrebe samo sa GAK-a Visegradska pre 6 god.. ostatak Srbije nastavlja po starom.!! ..!! Naci prirodnu strukturu koja drzi besiku –Pubocervikalnu fasciju i nju pojacati a ne veštacki posuvracati basiku ka unutra i time joj dodatno smanjivati kapacitet..!!

SAMO IMITIRAJTE PRIRODU….. GOD IS VAGINAL SURGEON..!! (Prof Kovac, USA)

 

3.) Mioraphia mm.levatores anni posle vag. Histerktomije…. Veoma bolno za pacijente posle operacije, povecava rizik od povreda rektuma, produzava vreme operacije.!! STA TO RADITE?? ZASTO?? (Prof Kovac, USA). Sprečavate vrh vagine da ispadne suzavanjem donjeg izlaza iz vagine (introitusa)?

(posle vag. histerektomije vrh vagine je slobodan u maloj karlici jer su ligamenti koji ga drže u samoj vag. Histerektomiji presečeni)

 

 

Vaginalna hirurgija

 

 

Vrh vagine (apex) bi posle vaginalne histerektomije trebao biti oko 6cm. iznad introitusa (izlaza).

Na kraju vaginalne operacije vrh vagine se mora sa dva šava pričvrstiti za neku čvrstu strukturu u dubini male karlice.

 

TO JE NAJČEŠĆE SAKROSPINALNI LIGAMENT I TO PREDSTAVLJA SUŠTINU JAKO PAMETNE I KORISNE NICKOLSOVE OPERACIJE!

 

Sužavati vaginalni izlaz dok gornji deo (vrh) vagine i dalje mlati po maloj karlici slobodan i nepričvršćen!  I pri bilo kom naporu (kašlju, kijanju, čučnju) opet ispada i kroz takav operativno sužen introitus. –( 26% recidiva)??!!

GLUPOST..!! Nepotrebno i izbačeno iz upotrebe samo sa GAK-a Visegradska pre još 6 god.. dok ostatak Srbije nastavlja po starom !

 

 

Suga workshop

 

 

4.) Od tada je na KGA UKCS uvedena obavezna sakrospinalna (SSP) kolposuspenzija!

Kod totalnih (kompletnih) prolapsa materice i everzije vagine -Apsolutno je potrebno vrh vagine PRIČVRSTITI “NEGDE”

To negde je za SSP ligament tj. vratiti vrh vagine na prirodno antomsko mesto -tamo gde ga je bog postavio — u nivo levatora, 6cm iznad vaginalnog izlaza.!!  „God is vaginal surgeon!“

Nemoj na silu i bez logike  — „Dont ba a cowboy surgeon.“ (Prof.Bartoš, Novi Jicin, Češka)

 

SSP colposuspension

 

-SAMO IMITIRAJTE PRIRODU….. GOD IS VAGINAL SURGEON..!! –(Prof Kovac, USA)

Obavezno znati sta su: paracervikal ring, coring of uterus, triple pedicle, buldge, plikacija po Keliju, pubocervikalna i rektovaginalna fascija!

 

Ne biti seljački hirurg Iz “Male zemlje seljaka na brdovitom Balkanu”, –(D.Maksimovic) .
Ili-ti po stranim autorima -(Cowboy surgeon, –(Prof Kovac, USA, -Prof.Bartoš, Novi Jicin, Češka)
Do the surgical moves only “by the cook-book”..!! –(Prof Lukanovič-Ljubljana.! )

 

 

SUGA workshop

 

Generalni postulati u hirurgiji:

Pre nego pridješ živom pacijentu da ga samostalno operišes, prvo napuni jedno 40-ak godinica i kao ob/gyn specijalista asistiraj starijima najmanje 7 godina. Pročitaj sve o toj operaciji (anatomija, vaskularizacija, knjige, radovi, cd-ovi, youtube. Idi u inostranstvo na work-shopove i kongrese, vidi/nauči/ukradi/donesi -druge načine lečenja i pre svega saznaj kako drugi rade tu vrstu operacija.

 

Imaj mir u glavi, stabilnost u ruci, racionalnost u odlukama i preciznost u sečenju.!!

 

Nežno sa tkivima i sa što manje nepotrebnih poteza! Prouči do savršenstva logiku poteza koju činis u toku operacije, ne gubi koncentraciju..!!
Ne ulazi u anatomske prostore koji su ti polu- ili ne daj bože potpuno nepoznati.  -“di si pošo bez gaća medj pijane turke“ –(Prof.S.Petković, GAK Visegradska) !

 

Prof Kovac & Kim Kovacevic Hukari -Your effort&kindness wont be forgotten.

Thanks for the unforgetable work-shop. And Thanks for the knowelidge and Love for Vaginal Surgery you implanted in us !

 

 

 

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost bilo koje hirurške intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi operaciju!

 

Vaš pregled i intervenciju kod dr. Radovića možete zakazati klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

U ime Srpske Uroginekološke Asocijacije, Srdačno vaš,

Osnivač i Podpredsednik SUGA , dr Miloš Radović

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović i Živaljević (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

Autori:

  • IT-SEO i medicinski tim
  • dr M. Radović

 


 

Podeli ovu objavu


Call Now Button