MIOMI: Klasifikacija, uzroci, simptomi, komplikacije i lečenje!
2232
page-template-default,page,page-id-2232,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Miomi

Šta je miom ?

 

Miomi su najčešće dobroćudni tumori glatkih mišića materice. Predstavljaju oboljenje materice koje se manifestuje ubrzanim rastom većeg broja mišićnih ćelija i formiranjem benignog tumora u miometrijumu – mišićnom sloju materice. Obično se javljaju u grupama, mogu biti i pojedinačni.

Veličina im varira od zrna pirinča do dimenzija veće lubenice, kada ispunjava celu trbušnu duplju. U ekstremnim slučajevima može u težini dostići i 30kg.  Najčešće se sa problemom mioma materice suočavaju žene životne dobi od 35 do 50 godina i starije. Međutim, ovakvi tumori materice nalaze se i kod mlađih žena. Do sada nije poznat uzrok nastanka mioma, ali se zna de je estrogenski zavistan, jer u reproduktivnom periodu žene mogu porasti velikom brzinom te da u menopauzi uglavnom usporavaju ili prestaju sa rastom i počinju da se smanjuju.

 

 

Klasifikacija mioma

 

Prema lokaciji u odnosu na mišićni sloj miometrijuma – miomi (fibroidi) materice se klasifikuju na sledeći način:

– Untramuralni (intramuskularni) – miom se nalazi unutar miometrijuma,
– Subserozni (subperitonealni) – miom se nalazi ispod sluznice spoljašnjeg sloja materice,
– Submukozni – miom se nalazi ispod unutrašnje sluznice materice (endometrijuma),
– Intraligamentni – miom se nalazi između širokih ligamenata materice.  –Pedunkularni ( na kraćoj ili dužoj  peteljci)

 

Razika izmedju mioma i fibroma je histološka

 

Sve vrste mioma materice formiraju se iz dve vrste tkiva: mišića i vezivnog tkiva. Primarni sastav tumora određuje njegovu pripadnost tipu mioma. Ako kod njega dominiraju mišićna vlakna, to je miom. Ako prevladavaju vezivna vlakna, koja su pomešana s mišićnim vlaknima, onda su to fibroidi. A ako se tumor sastoji isključivo od vezivnog tkiva, tada se zove fibrom.

 

Zašto miomi nastaju

 

Rast mioma zavisi od produkcije hormona estrogena i progesterona tako da miomi najčeše rastu tokom reproduktivnog perioda žene. To istovremeno znači da su nerađanje (nuliparitet) i nedojenje faktori rizika za nastanak mioma – relativni rizik se smanjuje sa svakom trudnoćom i dojenjem. Viši rizik imaju starije žene koje nisu rađale i gojazne žene.

 

Simptomi mioma

 

Simptomi mioma materice zavise od njihovog  broja, lokalizacije i veličine kao i eventualnog postojanja degenerativnih promena.

 

Od simptoma mogu se javiti:

  1. Neuredna krvarenja (poremecen menstrualni ciklus)
  2. Krvarenja van menstrualnog ciklusa
  3. Često i/ili otežano mokrenje.
  4. Uporni zatvor. Pritisak na rektum.
  5. Pritisak u donjim partijama trbuha i maloj karlici
  6. Bol u maloj karlici, bol ledja, prerastegnutost trbuha
  7. Česta glavobolja.
  8. Spontani pobačaji i drugi problemi vezani za trudnoću
  9. Sterilitet

 

 

Komplikacije koje miomi prave

 

Miomi deformišu matericu, pritiskaju jajnike i jajovode pa mogu doprineti nastanku neplodnosti. Maligna promena mioma je vrlo retka; javlja se u svega 0,1 – 0,5% slučajeva. Komplikacije koje miomi uzrokuju na drugim organima i organskim sistemima uključuju nastanak teške anemije zbog obilnih krvarenja. Manjak gvožđa koji tako nastaje često je vrlo otporan na lečenje. Veliki miom vrši pritisak na okolne strukture, što je neugodno i opasno kod pritiska na mokraćni sistem i debelo crevo kada nastaje poremećaj oticanja mokraće i stolice.

U slucaju njihovog brzog rasta, unutar samog mioma može doći do nekroze tkiva koja je praćena burnom simptomatologijom,  jakim bolovima, poremećajima u laboratorijskim parametrima i tom slučaju zahteva hitnu i neodložnu hiruršku intervenciju. Takodje veći miomi mogu svojom masom dovesti i do uvrtanja (torkvacije) ginekoloških organa kada je takodje potrebno hitno i neodložno operativno lečenje.

 

Lečenje i dijagnostika mioma

 

Dijagnoza mioma na materici je jednostavna. S obzirom da najčešće ne daju simptome, otkriju se pri redovnom ginekološkom pregledu. Potreban je ginekološki i ultrazvučni pregled da bi se tačno utvrdila veličina i lokalizacija mioma. U današnje vreme se u dopunskoj dijagnostici često radi i magnetna rezonanca (NMR) ili CT male karlice.

Lečenje zavisi ne samo od veličine i lokacije mioma, već i od starosti pacijentkinje, broja porođaja, postojanja trudnoće ili je ona u planu.

Mali miomi i miomi koji ne daju izraženu  simptomatologiju se ne leče, već se samo prate.

Kod mioma malih dimenzija, koji ne pokazuju brzi rast, može se primeniti ultrazvučno praćenje i eventualna hormonska terapija. Ona ima za cilj smanjenje mioma, kao i smanjenje debljine endometrijuma i redukciju krvarenja. Veći miomi, koji su razvili komplikacije, zahtevaju hitno hirurško lečenje. Laparotomija, laparoskopija, histeroskopija. Pri čemu se može vršiti odstranjivanje samo mioma (miomektomija) ili cele materice (histerektomija).

 

Zaključak

 

Miomi sa polipima predstavljaju najčešće dobroćudne tumore materice. Obzirom da u početku rastu bez ikakvih simptoma, oni  vrlo često ostaju neprepoznati i neadekvatno lečeni, što je potencijalno opasno jer mogu biti uzrok bolovima, krvarenju, neplodnosti i komplikacijama u trudnoći. Obzirom na sve gore navedene komplikacije koje mogu izazvati kao i činjenice da se miomi u pošetku najčešće otkrivaju slučajno prilikom pregleda kod lekara, važne su redovne šestomesečne ultrazvučne i ginekološke kontrole kod  vašeg ginekologa.

Zakažite vašu kontrolu još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

 

 

 

 

Call Now Button