Labioplastika-pitanja. Smanjivanje malih i velikih polnih usana
4851
post-template-default,single,single-post,postid-4851,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Labioplastika – pitanja i odgovori

Labioplastika – pitanja i odgovori

Labioplastika-pitanja. Smanjivanje polnih usana.

Šta je labioplastika?

 

Labioplastika-pitanja. Ona je takođe poznata kao ginekološka estetska labijalna hirurška redukcija tj. rekonstrukcija malih usana vulve. To je hirurški postupak koji se koristi za prilagođavanje veličine i oblika i ulepšavanje unutrašnjih ili spoljašnjih usana vulve.

Labioplastika-pitanja. Labioplastika je operacija u kojoj se smanjuju uvećane ili asimetrične male polne usne. Njom se bave prvenstveno ginekolozi. Ona predstavlja spoj rekonstruktivne vaginalne i estetske plastične hirurgije u cilju rekonstrukcije (smanjivanja ili preoblikovanja) hipertrofičnih malih stidnih usana, kako bi one dobile svoj prirodni anatomski izgled i funkciju.

Nije redak slučaj da, kada je uvećana mala stidna usna samo sa jedne strane, labioplastika obuhvata i korekciju asimetrije malih polnih usana. Koeficijent zadovoljstva pacijenta izgledom i estetikom spoljnih gentalija posle labioplastike je jako visok i iznosi preko 98%. (“patient satisfaction rate”). 96% pacijentkinja navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

 

Labioplastika-pitanja -Ukratko labioplastika je ?

Labioplastika je hirurški postupak koji se u ginekologiji koristi za korekciju i ulepšavanje izgleda unutarnjih i spoljnih usana vagine.

 

Labioplastika-pitanja -Zašto se radi?

Hipertrofične male stidne usne ili asimetrične mogu biti urođene ili stečene (nakon trudnoće, porođaja, kao normalan proces starenja) i kao takve se javljaju relativno često u većem ili manjem stepenu izraženosti. One su uzrok velikog broja nelagodnosti, infekcija i izbegavanja seksualnih aktivnosti kod žena i baš zbog ovoga se pacijentkinje obraćaju lekaru.

 

Koja je svrha labioplastike?

Svrha labioplastike je poboljšati izgled i funkciju labija (usana), često radi smanjenja njihove veličine ili ispravljanja asimetrije.

 

Izvodjenje Labioplastike je ..?

Oblast hirurškog ulepšavanja spoljašnjih genitalnih organa i njihovo podmladjivanje nije oblast za kozmetologe i dermatologe već za lekare koji se bave ginekološkom/estetskom/vaginalnom hirurgijom.

 

Labioplastika-pitanja –Kako se izvodi labioplastika?

Labioplastika se obično izvodi lagano i pedantno hirurškim putem, pri čemu se višak tkiva uklanja iz unutarnjih ili spoljnih labija (polnih) usana.

 

 

 

 

Labioplastika-pitanja –Pitanja o preoperativnom procesu:

 

Kako se pripremiti za labioplastiku?

Pre operacije, pacijent treba da se konsultuje sa hirurgom i sledi njegove smernice za pripremu, uključujući prestanak pušenja i određene lekove.

 

Šta očekivati na prvom pregledu?

Prvi pregled podrazumeva detaljan razgovor o željama i očekivanjima pacijentkinje, o njenom trenutnom zdravstvenom stanju, istoriji bolesti i eventualnim prethodnim intervencijama, kao i klinički pregled kojim se konstatuje da li hipertrofične male usne postoje i u kom stepenu su izražene. Potom sledi plan operacije koji će pacijentkinji omogućiti željeni izgled.

 

Da li je neophodno informisanje i pismena saglasnost pacijenta za proceduru?

Obaveza svakog  lekara koji se bavi estetikom hirurgijom ginekološke regije je da u temeljitom i iskrenom razgovoru sa pacijentom utiče da te želje pacijenta za korekcijom budu uvek estetski racionalne i hirurski opravdane.

Osnovni zadatak ginekološkog hirurga pre bilo kog estetskog zahvata je da veoma precizno objasni pacijentu sta se može očekivati od svake estetske intervencije a sta ne. Takodje svaka žena mora biti detaljno informisana o svim mogućim komplikacijama koje mogu proisteći od bilo koje rejuvinacione procedure!

Obavezan je potpisani informisan pismeni pristanak svakog pacijenta pre bilo koje estetske ginekološke procedure!

 

Može li ginekolog stopirati neracionalne želje pacijenta?

Apsolutno da! U estetskoj ginekološkoj hirurgiji koliko su iskustvo i sigurna ruka hirurga bitni za izvodjenje operacije, još je bitniji čvrst i iskren stav lekara da treba stopirati bilo koju neracionalnu želju pacijentkinje.

U praksi želje i zahtevi pacijenata mogu često biti jako specifični, a neretko i vrlo neracionalni. Ponekad zdravstveno loši za pacijenta ili čak i hirurski neostvarivi. Neophodno je za bilo koji estetski zahvat  jasno postaviti granice preko kojih hirurg neće preći ukoliko se za njih zna da predstavljaju veliki zdravstveni rizik za samog pacijenta.!!

Svaka pacijentkinja mora znati da je za lekare svih specijalnosti najbitniji postulat iz Hipokratove zakletve– Ne nauditi pacijentu.!! I to uvek Bitniji i od materjalnog momenta!

 

Ko su kandidati za labioplastiku?

Kandidati za labioplastiku su sve žene koje imaju estetske ili funkcionalne probleme u vezi sa polnim usnama.

 

Da li je potrebno obrijati pubičnu regiju pre labioplastike?

Hirurg će obično preporučiti da se ne brije pubična regija pre operacije (pubična kost 3cm. iznad klitorisa), kako bi se smanjila šansa za infekcije. Ali regija malih i velikih polnih usana treba biti obrijana.

 

Koliko dugo traje sam postupak labioplastike?

Trajanje samog postupka može varirati, ali obično traje od 1 do 1,5 sata.

 

Šta mogu očekivati tokom konsultacije sa ginekološkim hirurgom?

Tokom konsultacije, hirurg će proceniti vaše potrebe i ciljeve i razgovarati o mogućnostima, rizicima i očekivanjima.

 

Da li će mi lekar pokazati pre i posle fotografije drugih pacijenata?

Mnogi ginekolozi će imati pre i posle fotografije drugih pacijenata kako bi vam pomogli da najbolje razumete moguće rezultate.

 

Da li labioplastika ima medicinske prednosti?

Labioplastika se obično izvodi iz estetskih razloga, ali može poboljšati i komfor i samopouzdanje žena.

 

Kakve su moguće komplikacije labioplastike?

Moguće komplikacije uključuju bakterijsku infekciju, krvarenje, oticanje, ili neželjene promene u izgledu labijalnih usana. Kozmetička hirurgija ponekad može postoperativno krenuti u lošem pravcu i tada rezultati mogu biti Ne onakvi kakvim ste ih vi očekivali i zamišljali.

 

Labioplastika-pitanja -Koliko košta labioplastika?

Cena labioplastike varira i zavisi od nekoliko faktora, od kojih su najbitniji:

a.) mesto izvođenja (klinike),

b.) iskustvo hirurga,

c.) obim i količinu tkiva koje se opseca,

d.) tip labioplastike (6 najčešće korišćenih varijeteta)

e.) dužina trajanja (1h ili 2h)

f.) jedna ili obe usne

g.) vrsta anestezije (lokalna ili opšta)

 

Da li postoji više metoda labioplastike?

Postoje brojne hirurške tehnike za izvodjenje labioplastike. Anatomija spoljnih genitalija može da varira zbog genetike, prethodnih porodjaja ili povreda i smanjenja količine elastina i kolagena u tkivima. Anatomija svake žene je drugačija, a i potreba za estetikom veoma individualna. Pravi izbor napravićete sa vašim izabranim lekarom koji će nakon obavljenog pregleda predložiti najbolju opciju za vas.

 

Kako izgleda operacija uvećanih malih polnih usana?

Procedura labioplastike nije komplikovana, izvodi se najčešće u opštoj ili lokalnoj anesteziji (može uz analgosedaciju) i traje oko pola sata, sat do maksimalno 1.5h vremena, što zavisi od količine tkiva koju je potrebno opseći. Koristi se savremena mikrohirurška tehnika koja podrazumeva vrlo mali i tanak rez, iza koga ostaje ožiljak tanak kao konac za šivenje (1-2mm.). Stidne usne se preoblikuju, a višak kože i drugih tkiva se uklanja po potrebi.

 

Koliko je popularna labioplastika?

Labioplastika je trenutno veoma popularan operativni postupak kako kod nas tako i u svetu. Američko društvo plastičnih hirurga (ASPS) objavilo je da je labioplastika u 2016. godini u Americi obavljena preko 12.000 puta, što je u tom trenutku predstavljalo porast za 39% u odnosu na prethodne godine. Trend rasta popularnost i obavljanja sve većeg broja labioplastika zabeležen je i kod nas.

 

Koji su razlozi zbog kojih se treba odlučiti za labioplastiku?

Razlozi zbog kojih se žene najčešće odlučuju na operaciju su prvenstveno nezadovoljstvo izgledom svog tela tj svoje intimne regije i samim tim razvijena  nesigurnost u intimnim odnosima. Jedan deo pacijentkinja se žali na smetnje i bol prilikom intimnog odnosa. Mogu se javiti problemi prilikom održavanja lične higijene ili osećaj neprijatnosti, trenja, pa čak i bola kada se obuče tesnija garderoba.

Različiti osećaji neprijatnosti prilikom obavljanja sportskih aktivnosti, kao i uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti kao što je sedenje ili vožnja biciklom. Ne tako retko, pacijentkinje se žale i na češću pojavu infekcija, svraba i osećaja suvoće intimne regije. Pojava otoka, povrede stidnih usana i njihovo uvlačenje u vaginu su tegobe zbog kojih se takođe pacijentkinje odlučuju za ovaj vid intervencije.

 

Zašto se radi labioplasika?

Hipertrofične male stidne usne ne predstavljaju samo estetsku smetnju, već mogu uzrokovati i funkcionalne smetnje i tegobe. Razlozi zbog kojih se obavlja labioplastika mogu biti:

-nezadovoljstvo svojim telom i nesigurnost u intimnim odnosima

-problem kod održavanja lične higijene

-funkcionalno ometanje seksualnog odnosa

-bol tokom seksualnog odnosa

-osećaj neprijatnosti prilikom nošenja određene vrste garderobe

-smetnje pri sportskim aktivnostima, a nekada i pri uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima

-uzrokovanje infekcija, svraba i suvoće intimne regije

-otok stidnih usana, njihovo uvlačenje u vaginu i posledične povrede

 

Da li se žene stide da govore o problemima sa uvećanim polnim usnama?

Bez obzira na godine života i razlog, žene ne treba da se stide ovih problema jer uvećane polne usne mogu uticati na smanjenje kvaliteta života, kao i na sniženo samopouzdanje, posebno kada se radi o intimnim odnosima. Slobodno se obratite ginekologu koji se bavi estetskom vaginalnom hirurgijom i informišite se o svemu što vas zanima o samoj procedure labioplastike.

 

Kako se izvodi labioplastika?

Sama intervencija traje oko 40-80 minuta. Rekostrukcija labija se radi sa jako tankim koncima i minijaturnim iglama te spada u oblast mikrohirurgije. Što je nežniji pokret, manja igla i tanji konac, to je manja destrukcija tkiva, a time bolje zarastanje i tanji (manje vidljiv) postoperativni ožiljak. Jako je bitno u toku labioplastike ne kompromitovati cirkulaciju ni inervaciju malih usana. jer će se samim tim i prevenirati pojava potencijalnih komplikacija.

Intervencija se naravno sprovodi uz poštovanje svih mera asepse i antisepse. Svaka pacijentkinja mora biti detaljno informisana o svim mogućim komplikacijama koje mogu proisteći nakon urađene procedure i obavezan je informisan pismeni pristanak pacijenta kao i pre bilo koje druge ginekološke procedure.

 

 

Da li se labioplastika radi u anesteziji?

Postupak labioplastike se izvodi u anesteziji i može se obaviti u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Redje se u praksi labioplastika izvodi u lokalnoj anesteziji. Pre započinjanja same intervencije vaš lekar će polne usne namazati anestetikom u formi kreme koja ima za cilj da obezboli regiju na kojoj se sprovodi sama procedura, a nakon toga će aplikovati i lokalni anestetik u injekciji. Intervencija se može izvoditi i u opštoj anesteziji ili u analgosedaciji.

U praksi se češće radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji što je komfornije i po pacijenta i po operatora. U većini slučaja se poštuju želje same pacijentkinje, kada je konačna odluka na hirurgu i anesteziologu uzimajući u obzir sve faktore i potencijalne rizike.

 

Kada se skidaju konci?

Konci se skidaju između osmog i dvanasetog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na prvu kontrolu.

 

Kako održavati higijenu nakon labioplastike?

Higijena se održava uobičajeno – tuširanjem mlakom vodom i blagim medicinskim šamponom koji će preporučiti lekar. Ne upotrebljavati agresivna dezinfekciona sredstva. Nega rane se izvodi iskljucivo sa sterilnim rukavicama na šakama.

Nega se može u prvih 5 dana sprovoditi rastvorima: povidon-joda, hidrogena ili rivanola. Ranu prosušiti sterilnim gazama posle tuširanja. Držati ranu suvom.

U toku noći pokriti ranu debljom sterilnom gazom u smislu zaštite od nehotičnog češanja u toku sna.

 

Da li labioplastika smanjuje osetljivost u intimnoj regiji?

Upravo suprotono, pacijentkinje navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

 

Da li su rezultati labioplastike zagarantovani?

Da, a pacijentkinji pre operacije može biti pokazano pacijentu kako će male polne usne izgledati nakon operacije.

 

Da li su rezultati labioplastike trajni?

Rezultati ove operacije jesu trajni, odnosno dovoljna je samo jedna operacija. Nije potrebno ponavljati je sa starenjim ili menopauzom, niti nakon porođaja.

 

Da li se labioplastika obavlja u lokalnoj ili opštoj anesteziji?

Labioplastika se može izvoditi u lokalnoj anesteziji, ali može se primeniti i opšta anestezija ili analgosedacija, zavisno o pacijentovim potrebama i zahtevima.

 

Koliko se labioplastika česta u ginekologiji kod nas i u svetu?

Poslednjih godina, labioplastika postaje veoma često izvođena operacija, kako u svetu, tako i kod nas. Trend porasta broja estetskih procedura na labijama je u našoj zemlji je u dramatičnom porastu u zadnjih 7 godina.

Ovaj trend porasta je vrlo očigledan i za ostale metode ulepšavanja koje se primenjuju u ginekološkoj regiji, kao što su: vagino-plastika, zatezanje opuštenih vaginalnih zidova, korekcija rane od epiziotomije, sužavanje vaginalnog ulaza, popunjavanje velikih polnih usana, spadova bešike, uvećanja G-tačke i slično.

 

Labioplastika-Pitanja o rizicima i komplikacijama:

 

Kada je potpuno i kompletno završen process zarastanja rane posle labioplastike?

Definitivni izgled, simetriju i elasticitet oziljak dobija tek 3 meseca nakon operacije. I tada posle tri meseca radite finalni kontrolni pregled sa vašim ginekologom.

 

Kolika je verovatnoća komplikacija nakon labioplastike?

Većina pacijenata ima uspešan oporavak, ali postoji određen rizik od komplikacija, kao što su infekcije, krvarenje, otok i promene u osećaju.

 

Da li labioplastika može uticati na seksualno zadovoljstvo?

Labioplastika se obično izvodi radi poboljšanja izgleda, ali ne bi trebalo da utiče negativno na seksualno zadovoljstvo.

 

Da li će se ožiljci videti nakon labioplastike?

Ožiljci su obično prisutni, ali se preciznom tehnikom i jako tankim koncima postiže da budu što manje vidljivi, tanji i estetski prihvatljivi.

 

Može li doći do gubitka osećaja u labijalnim usnama nakon operacije?

Iako je jako retko, postoji mala šansa da dođe do kratkotrajnog gubitka osećaja u labijalnim usnama nakon labioplastike.

 

Kako se tretira bol nakon labioplastike?

Bol se obično može kontrolisati lekovima protiv bolova koje prepiše hirurg. Posle 24h bol se smanjuje a posle 72h gotovo potpuno nestaje.

 

Da li postoji rizik od ponovnog rasta tkiva nakon labioplastike?

Postoji izuzetno mala šansa da tkivo može ponovno rasti, ali to je retka komplikacija.

 

Koliko traje oporavak posle labioplastike?

Oporavak nakon labioplastike uglavnom traje nekoliko dana. Nakon same intervencije na klinici se ostaje oko sat vremena do trenutka kada je pacijentkinja sigurna da nema nikakve tegobe, na prvom mestu bolove. Preporučuje se mirovanje u trajanju od 3-5 dana posle čega se možete vratiti uobičajenih dnevnim aktivnostima i lakšim poslovima.

Kompletan oporavak nakon labioplastike može trajati nekoliko nedelja, a puni oporavak se očekuje nakon mesec dana. Ožiljak svoj definitivni izgled i elasticitet dobija tek nakon tri meseca od uradjene labioplastike.

 

Kada mogu da se vratim vežbanju i teretani?

Teži fizički napori,vežbanje i seksulani odnosi nisu dozvoljeni narednih 30 dana od intervencije, a svakako sa njima treba početi tek nakon obavljenog kontrolnog pregleda, skidanja konaca i potvrde lekara da ih je bezbedno ponovo započeti.

 

Šta treba da radim u toku oporavka od labioplastike?

Od lekara se po otpustu dobijaju svi potrebni saveti vezani za higijenski režim koji je potrebno sprovoditi u kućnim uslovima u toku samog oporavka a odnosi se na tuširanje mlakom vodom i blagim medicinskim šamponom. U cilju prevencije infekcije biće vam prepisani antibiotici koje ćete uzimati najmanje nedelju dana nakon operacije. Takođe se preporučuje nošenje lagane garderoba, a izbegavanje uskih i tesnih pantalona i farmerki. Dve nedelje posle operacije možete koristiti posebne kreme koje pomažu bržem i boljem zarastanju nakon intervencije.

 

Koje su najčešće tegobe koje se javljaju neposredno nakon labioplastike?

Može se javiti blagi otok i nelagodnost usana neposredno nakon intervencije, što se smatram uobičajenom pojavom. Otok će se spontano povući u narednim danima tokom oporavka. Ali ukoliko vam ovaj problem bude smetao može se zbrinuti hladnim oblogama koje smanju otok i upalu u ovim osetljivim oblastima. U slučaju pojave bolova može se popiti analgetik na koji pacijentkinja nije alergična i koji inače uzima protiv bolova  U predelu polnih usana nakon intervencije nalaziće se sitni resorptivni šavovi. Iako su resorptivni, neke resorptivne konce će možda biti potrebno pažljivo ukloniti oko 10-13-og dana nakon operacije.

 

Kako će izgledati vaše polne usne posle operacije?

Estetski i funkcionalni rezultati će biti vidljivi odmah nakon intervencije. Polne usne će biti manje, jedrije, sa prirodnim izgledom, a asimetrija će biti značajno smanjena. S obzirom da hirurzi primenjuju mikrohiruršku tehniku, ožiljak će biti veoma tanak. Polne usne se preoblikuju, a višak kože i drugih tkiva se uklanja po potrebi. Promena na bolje i bolji izgled labija je odlična ali pacijenti moraju biti svesni da se sto-postotna simetrija labija ne može postići.!!

 

Koje su potencijalne komplikacije labioplastike?

Kao i kod svake druge hirurške procedure, postoji mogućnost pojave  komplikacija, ali u slučaju labioplastike one se javljaju u svega 1% slučaja. Najčešće komplikacije labioplastike  su pojava  infekcije, podliva, krvarenje ili izuzetno retko pojava ožiljaka. Radi preveniranja potencijalnih komplikacija veoma je važno strogo pratiti preporuke lekara tokom oporavka u kućnim uslovima. U slučaju da primetite bilo šta neuobičajeno, kao i da se razvijaju simptomi gore opisanih komplikacija, potrebno je da se odmah javite na kontrolni pregled kod svog lekara radi adekvatnog i pravovremenog zbrinjavanja komplikacija.

 

 

 

 

Da li će labioplastika uticati na promenu osećaja tokom intimnih odnosa?

Labioplastika se obično izvodi tako da se ne narušava osećaj tokom intimnih odnosa. Ono što je čak i pozitivno jeste da većina žena primećuju povećanu udobnost i samopouzdanje nakon urađene intervencije.

 

Koliko traju rezultati nakon urađene labioplastike?

Rezultati ove operacije su trajni do kraja života i dovoljna je samo jedna operacija te nije potrebno ponavljati je sa starenjem ili menopauzom, niti nakon porođaja. Izuzetno retko, starenje tela može uticati na promene tokom vremena. Zbog toga je veoma važno redovno održavanje zdrave telesne težine i opšteg zdravlja koji nam mogu pomoći u očuvanju rezultata sprovedene procedure.

 

Kako odabrati pravog hirurga za labioplastiku?

Izbor hirurga je ključan. Potražite iskusnog, dobro obučenog ginekološkog hirurga sa referencama i pozitivnim iskustvima pacijenata. Razgovarajte sa hirurgom o svojim očekivanjima i brigama pre nego što donesete odluku. Neophodno je da se prvo uradi ginekološki pregled i u dogovoru sa vama donese odluka o adekvatnoj metodi koja će se sprovesti. Potrebno je da vas lekar upozna sa svim koracima planirane intervencije, potencijalnim rizicima, komplikacija kao i o toku oporavka koji vas očekuje nakon urađene procedure.

 

Kako da se pripremim za labioplastiku?

Pre operacije, ginekolog će vam pružiti detaljne instrukcije o tome kako da se pripremite. To može uključivati preporuke o ishrani, prestanku pušenja i upotrebi određenih lekova. Biće neophodno da uradite određene laboratorijske analaze ( nalaz krvne grupe i Rh faktora, krvnu sliku, biohemijske analize i testovi hemostaze).

Ukoliko imate određene hronične bolesti i stanja, moguće da će tražiti da obavite pregled i saglasnost nadležnog lekara specijaliste kao i eventualnu preoperativnu pripremu u odnosu na vaše zdravstveno stanje. Priprema svakako zavisi i od toga da li je planirana intervencija u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Preoeprativno se obavlja pregled anesteziologa sa kompletnom medicinskom dokumentacijom radi pripreme za anesteziju.

 

Da li se labioplastika može raditi tokom menstrualnog krvarenja?

Iako je operaciju moguće uraditi i tokom trajanja menstrualnog krvarenja, ipak je savet lekara da se uradi u periodu kada ga nema.

 

Da li je moguće uraditi labioplastiku u toku perioda trudnoće?

Kao i druge neurgentne medicinske intervencije, tako ni labioplastiku ne treba raditi u periodu trudnoće.

 

Da li će labioplastika uticati na moju sposobnost da rađam?

Labioplastika uglavnom ne utiče na sposobnost da rađate prirodnim putem. Međutim, ukoliko planirate trudnoću u budućnosti, najbolje je da se posavetujete o svim dilemama sa vašim izabranim lekarom kod koga se planira intervencije.

 

Kada mogu da se vratim svakodnevnim aktivnostima nakon labioplastike?

Većina pacijenata se može vratiti umerenim svakodnevnim aktivnostima za oko 5-7 dana, dok se potpuna normalizacija obično postiže u roku od nekoliko nedelja. Nakon obavljenog kontrolnog pregleda kod vašeg lekara dobićete odobrenje da se vratiti sportskim i težim fizičkim  aktivnostima. i to je uglavnom nakon mesec dana od intervencije.

 

Da li je labioplastika bolna procedura?

Sama procedura se izvodi u anesteziji, bilo lokalnoj, bilo opštoj tako da u toku procedure ne osećate bol. Većina pacijenata opisuje pojavu blage nelagodnosti nakon operacije, koja se može kontrolisati lekovima protiv bolova. Hirurg će vam pružiti uputstva o tome kako se nositi sa eventualnom nelagodnošću. Uz poštovanje svi preporučenih mera nakon urađene procedure, oporavak će biti uspešan.

 

Da li postoji rizik od gubitka osećaja nakon labioplastike?

Postoji veoma mali rizik od privremen promene osećaja, ali većina pacijenata ne doživljava značajne promene u osećaju nakon labioplastike. Važno je da razgovarate sa hirurgom o svojim brigama pre operacije. Sa izborom pravom lekara rizik od komplikacija nakon urađene procedure, samim tim i potencijalnog gubitka osećaja je sveden na minimum.

 

Kakva je statistika u svetu i kod nas?

Američko društvo plastičnih hirurga (ASPS) objavilo je da je labioplastika u 2016. godini u Americi obavljena preko 12.000 puta, što je u tom trenutku predstavljalo porast za 39% u odnosu na prethodne godine. Trend višestrukog porasta obavljanja labioplastika zabeležen je i kod nas u zadnjih 12 godina. Žene kod nas sve češće i otvorenije javno pričaju o ovom problemu.

98% pacijentkinja navode visok stepen satisfakcije operativnom procedurom i da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

 

Treba li se stideti i suždržavati od razgovora sa vašim ginekologom o ovom problemu?

Bez obzira na godine života i razlog koji dominira, žene ne treba da se stide ovog problema i ne treba da ga doživljavaju kao trivijalan, jer on to nije. Uvećane polne usne mogu uticati na smanjenje kvaliteta života, kao i na sniženo samopouzdanje, posebno kada se radi o intimnim odnosima.

 

Ko je kandidat za labioplastiku?

Labioplastiku mogu raditi sve žene, s tim da je za maloletne pacijentkinje potrebna saglasnost roditelja kao i za bilo koju drugu operaciju. Dr. Radović ne operiše pacijente mladje od 16 godina i pored saglasnosti roditelja.

Lekar specijalista ginekološke-rekonstruktivne i estetske hirurgije se u svojoj praksi susreće sa ovom problematikom i ima razumevanja za nju, kao i za psihološke probleme koji je mogu pratiti.

 

Poboljšava li labioplastika kvalitet seksualnih odnosa?

Pacijentkinje u 95,8% slučajeva navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

 

Kada uraditi labioplastiku?

Ovo je operacija koja spada u domen dnevne hirurgije i ne zahteva posebne pripreme, kao ni dug oporavak, tako da nije potrebno mnogo planiranja unapred, već se operacija obavlja onda kada pacijentkinji to najviše odgovara, naravno u dogovoru sa hirurgom.

 

U kojoj fazi ciklusa se radi labioplastika?

Ono što jeste važno znati je da se operacija obavlja nakon menstrualnog ciklusa. Ako je manje od osam dana ostalo do ciklusa intervencija se prebacuje za odmah posle ciklusa ili se ciklus odlaže tabletama.

 

Šta nije dozvoljeno?

Ono što nije dozvoljeno odmah nakon operacije su duže sedenje ili stajanje, sport, seksualni odnosi, fizičko opterećenje. Nega (dezinfekcija), dodirivanje (češanje) rane bez sterilnih rukavica nije dozvoljeno, posebno u prve dve nedelje nakon operacije.

Sa lakšim sportskim aktivnostima pacijentkinja može početi tek nakon skidanja konaca i kontrole, a seksualni odnosi se preporučuju mesec dana nakon operacije.

Tuširanje je dozvoljeno. Ranu treba potom prosušiti sterilnim gazama. Ulazak u kadu napunjenu vodom, bazen, jakuzzi nije dozvoljen do potpunog završetka procesa zarastanja rane (4-5 nedelja). Ranu uz dezinfekciju većinu vremena treba držati suvom.

 

Izvodi li se u trudnoći?

Labioplastiku, kao i druge ne-urgentne operacije, ne treba izvoditi tokom trudnoće.

 

Lokalna ili opšta anestezija?

Labioplastika se obično izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Na zahtev pacijenta može se izvesti i u  lokalnoj anesteziji i kao takva je veoma komforna i bezbolna. Pri lokalnoj anesteziji, regija se najpre namaže anestetikom u obliku spreja ili kreme, a zatim se daje lokalni anestetik injekcijom.

Labioplastika može da se obavi i u opštoj anesteziji ukoliko je to želja pacijentkinje, ali konačnu odluku, a na osnovu uzimanja u obzir različitih faktora, u dogovoru sa pacijentom donose hirurg i anesteziolog.

 

Da li je labioplastika opasna?

Ne. Ova operacija ne spada u operacije koje nose visok rizik.

 

 

 

 

Kako izgleda priprema za operaciju?

Sama operacija ne zahteva ozbiljniju pripremu. Ono što joj prethodi su rutinski preoperativni pregledi, a potrebno je uraditi i kompletnu krvnu sliku i biohemijske analize kao i koagulacioni status (ovo su analize koje se rade iz krvi). Uobičajeni savet pred labioplastiku je i taj da žena prestane da uzima lekove koji izazivaju produženo krvarenje kao što su Fraxiparin, Fragmin, Kafetin, Andol i Aspirin.

 

Koje rezultate mogu očekivati posle labioplastike?

Labioplastikom se postižu odlični estetski i funkcionalni rezultati koji su vidljivi odmah nakon operacije. Uvećane male stidne usne postaju manje, jedrije i imaju prirodan izgled. Kod žena koje su rađale, rekonstrukcija dovodi do prirodnog izgleda koji je postojao pre trudnoće.

 

Kako izgleda oporavak posle labioplastike?

Oporavak od labioplastike je lak, odmah nakon operacije pacijentkinja se otpušta kući i eventualno je potrebno popiti analgetik protiv bolova. Od lekara se dobijaju svi potrebni saveti vezani za higijenski režim, a već dan nakon operacije, pacijentkinja se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, uključujući i putovanja.

 

Da li postoji određena starosna granica za labioplastiku?

Starosna granica za labioplastiku ne postoji. Osim što je maloletnim osobama potrebna saglasnost roditelja za planiranu intervenciju, kao i u slučaju svih ostalih operacija i procedura. Najvažnije je da se osoba koja razmišlja o ovom postupku oseća fizički i emocionalno spremnom za operaciju.

 

Da li labioplastika može imati bilo kakav negativan efekat na prirodnu funkciju polnih usana?

Većina žena ne primećuje značajne promene u prirodnoj funkciji nakon labioplastike. Međutim, važno je razgovarati sa hirurgom o svim brigama vezanim za funkcionalnost pre operacije i samim tim rešiti potencijalne dileme koje imate.

 

Kako se odlučiti da li je labioplastika pravi izbor za mene?

Odluka o labioplastici je lična i treba je doneti uz puno razmatranja. Razgovarajte sa kvalifikovanim ginekologom, postavite sva pitanja koja imate i razmotrite svoje ciljeve i očekivanja pre nego što odlučite. Tek nakon obavljene konsultacije, kada dobijete sve potrebne infromacije i kada rešite sve dileme koje imate, donesite definitivnu odluku.

 

Koja su očekivanja u pogledu rezultata labioplastike?

Rezultati labioplastike mogu poboljšati estetski izgled i samopouzdanje. Takođe u velikoj meri se poboljšava kvalitet života kada se otklone smetnje pri obavljanju fizičke aktivnosti i sportske aktivnosti, nelagodnosti i bol u toku intimnih odnosa, kao i smanjenje učestalosti razvoja infekcije intimne regije. Važno je realno razgovarati sa svojim medicinskim timom o vašim ciljevima i očekivanjima kako biste zajedno postavili realna očekivanja od postupka.

Ne treba da postoji osećaj stida da se potraži prava informacija i pomoć od kompetetnih lekara koji se bave ovom oblasti medicine i koji vam mogu rešiti probleme, na prvi pogled ne tako značajne, ali u stvari zaista ozbiljne zdravstvene i psihološke probleme.

 

Koja su potencijalna ograničenja labioplastike?

Labioplastika je relativno jednostavna procedura, ali kao i svaki drugi hirurški postupak, ima određene rizike i moguće komplikacije. Vaš medicinski tim će vas detaljno informisati o potencijalnim rizicima i pomoći će vam da donesete informisanu odluku o proceduri. Nakon obavljenog prvog pregleda i razgovora, lekar će konstatovati da li postoji uvećanje polnih usana i njihova asimetrija. U dogovoru sa vama lekar će doneti odluku o najboljem medicinskom pristupu koji odgovara vašem zdravstvenom stanju i vašim ličnim potrebama.

 

Da li labioplastika spade u opasne procedure?

Ukoliko se ispoštuju protokoli asepse i antisepse, kada je izvodi stručna i kompetentna osoba, i dobro opremljenoj operacionoj sali, labioplastika ne spada u potencijalno opasne procedure.

 

Kada treba da se javite na kontrolni pregled?

Kada postoperativni tok protiče uredno,  na kontrolni pregled potrebno je da se javite u roku od 7-12 dana. Lekar će uraditi ginekološki pregled kad će konstatovati da li proces oporavka protiče kao što je i očekivano. Prepoznaće da li je došlo do razvoja nekih od potencijalnih komplikacija, na prvom mestu je bitno proveriti da nije došlo do razvoja infekcije, a zatim i razvoja drugih komplikacija.

U toku kontrolnog pregleda možete postaviti još neka dodatna pitanja ukoliko postoje nedoumice. Takođe, ako se konstatuje postojanje znakova infekcije, podliva, otoka, dobićete adekvatnu terapiju radi zbrinjavanja istih. Vaš lekar će na osnovu kontrolnog nalaza planirati naredne kontrole i daće vam potrebne infromacije za dalji uspešan oporavak.

 

 

 

Na šta treba da obratim posebnu pažnju tokom oporavka od labioplastike?

U slučaju da nakon intervencije primetite bilo koji neuobičajen simptom, jake bolove, krvarenje, povišenu temperaturu, promene na mestu urađene intervencije ili izrazitu osetljivost, potrebno je da se odmah javite na pregled nadležnog lekara. Dakle u tom slučaju nećete čekati ranije zakazani kontrolni pregled već ćete doći ranije.

U kuci  za prvih 6 dana posle operacije za negu rane (1x do 2x dnevno)  trebate imati:
 • 3% medicinski rastvor Hidrogena ili Rivanola (oko 200ml. je dovoljno)
 • rastvor Povidon-Joda (oko 200ml. je dovoljno)
 • sterilne gazice + hanzaplast traka.
 • sterilne rukavice (za žensku šaku vel. br.7)
 • Ne pipati ranu prstima bez sterilnih rukavica!
 • Većinu vremena držati ranu suvom

Tokom nege rane kući obratićete pažnju da gazu i dezinfekcione rastvore stavljate na ranu iskljucivo sa sterilnim rukavicama. Takodje led protiv otoka u prvih 48h stavljati iskljucivo preko sterilne gaze na rani. A led se aplikuje u prva 24h po principu 20min „ON“ -pa 10min. „OF“

 

Kada se skidaju konci?

Iako se uglavnom radi o resorptivnim koncima, oni se mogu ukloniti u toku prvog kontrolnog pregleda nakon 7-14 dana. Ostatak konaca ukoliko spontano ne ispadne može se skidati 20-30 dana posle operacije.

 

Koliko su pacijenti zadovoljni posle labioplastike?

Koeficijent satisfakcije pacijenata posle labioplastika je veoma visok. Oko 98% pacijentkinja navodi da je veoma zadovoljno uradjenom operacijom, da je odluka bila ispravna i da bi se opet podvrglo intervenciji.

 

Pitanja o dugoročnim efektima:

 

Hoće li rezultati labioplastike trajati zauvek?

Rezultati labioplastike su obično dugotrajni, ali se vreme i prirodni procesi starenja mogu odraziti na izgled.

 

Da li ću moći da rađam nakon labioplastike?

Da, labioplastika obično ne utiče na sposobnost žene da rađa.

 

Da li će moje labijalne usne izgledati potpuno prirodno nakon operacije?

Da naravno! Cilj labioplastike je da postigne prirodan izgled, ali rezultati se mogu razlikovati od osobe do osobe.

 

Da li ću morati ponoviti labioplastiku u budućnosti?

Ne bi trebalo da bude potrebe za ponovnom operacijom, ali to zavisi od individualnih faktora.

 

Da li će moj seksualni život biti bolji nakon labioplastike?

Labioplastika je obično usmerena na poboljšanje izgleda, a ne direktno na seksualno zadovoljstvo. Ali pozitivno utiče i na seksualni život.

 

Da li labioplastika ima negativan uticaj na telo ili psihičko zdravlje?

Labioplastika obično nema negativan uticaj na telo ili psihičko zdravlje, osim u retkim slučajevima komplikacija.

 

Postoje li nehirurške alternative labioplastici?

Postoje neki nehirurški tretmani koji se koriste za poboljšanje izgleda labijalnih usana, ali njihovi rezultati su obično manje trajni.

Potvrdjeno je da laserska (femi lift) ili radiofrekventna (TTCRF) rejuvenacija ima odlične terapijske efekte kako kod zatezanja opuštenih vaginalnih zidova tako i kod smanjenja obima vagine i preširokog ulaza u vaginu.  Ovi poremećaji su često prisutni kod  žena  koje su radjale krupnu decu ili imale teže ili duže porodjaje.

U slučaju da ove neinvazivne metode ne daju zadovoljavajući efekat u potrebi pacijenta da povrati željenu estetiku, može se pristupiti minimalno invazivnim hirurškim procedurama koje su nešto invazivnije ali ipak daju najtrajnije estetske rezultate.

 

 

 

 

Koje su prednosti labioplastike u poređenju sa drugim metodama?

Labioplastika pruža trajnije rezultate u poređenju sa nehirurškim metodama.

 

Da li se labioplastika može kombinovati sa drugim hirurškim postupcima?

Da, neki pacijenti se odluče za kombinaciju labioplastike sa drugim estetskim procedurama.

 

Koje su alternative ako ne želim ili ne mogu da se podvrgnem labioplastici?

Alternativno, možete istražiti druge načine za poboljšanje samopouzdanja i udobnosti u vezi sa izgledom labijalnih usana, kao što su psihološka terapija, laserski tretman i kozmetički tretmani.

 

Kako odabrati hirurga za labioplastiku?

Važno je odabrati iskusnog i kvalifikovanog hirurga sa dužom reputacijom u oblasti vaginalne hirurgije. Iskusnog anesteziologa i dobro opremljenu kliniku sa operacionom salom.

 

Pitanja o postoperativnom psihološkom procesu:

 

Koji su mogući rizici i komplikacije?

Komplikacije kod labioplastike su vrlo retke, ograničene na jako mali prostor i dešavaju se u manje od 1% slučajeva, a to mogu biti:

 • blaže infekcije (do 10-og postop. dana)
 • podlivi (prvih 48h)
 • otok (prvih 48h)
 • krvarenje (prvih 6 postop. dana)
 • svrab (od 8-20 postop. dana)

 

Komplikacije se pedantnom operativnom tehnikom mogu prevenirati i svesti na minimum, a pored toga je veoma važno da se pacijentkinja pridržava saveta lekara o postoperativnoj nezi, kako se komplikacije ne bi naknadno javile.

 

Kako da se nosim sa postoperativnim osećajima i anksioznošću?

Važno je razgovarati sa stručnjakom o svojim osećanjima i koristiti podršku psihologa, prijatelja i porodice.

 

Koliko će mi vremena biti potrebno da se naviknem na promene nakon labioplastike?

Vreme potrebno za prilagođavanje varira od osobe do osobe, obično je oko dva-četri meseca, ali važno je imati realna očekivanja.

 

Koliki se često javljaju komplikacije posle labioplastike?

Labioplastične estetske procedure imaju veoma mali postotak komplikacija. Većina komplikacija je ograničena na mali prostor i može se lako korigovati. Konci se skidaju između sedmog i trinaestog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na kontrolu.

Otok (do trećeg dana), modrice i svrab su mogući do 2 nedelje od intervencije. Proces epitelizcije i otpadanje konaca se zavrsava do 20 dana posle intervencije, spadanje zgrusanih koaguluma (kraste) 30-40 dana.

 

Ožiljak na usnama od labioplastike svoj definitivni izgled dostiže tek trećeg meseca posle operacije!

 

 

Da li je potrebno psihološko savetovanje pre labioplastike?

Neki hirurzi mogu preporučiti psihološko savetovanje pre operacije kako bi se razgovaralo o očekivanjima i motivacijama.

 

Kako da se osećam sigurno u svojem telu nakon labioplastike?

Važno je raditi na samopouzdanju i postaviti realna očekivanja.

 

karcinom dojki

 

Pitanja o etičkim aspektima:

 

Da li se labioplastika obavlja iz etičkog razloga?

Labioplastika se obavlja pre svega iz estetskih razloga, ali neki pacijenti mogu imati i funkcionalne razloge za operaciju.

 

Kako se rešavaju etička pitanja u vezi sa labioplastikom?

Etička pitanja se rešavaju kroz obavezne savetodavne sesije i informacije o proceduri.

 

Da li postoji dobna granica za labioplastiku?

Nema stroge starosne granice za labioplastiku, ali pacijenti moraju biti dovoljno zreli da donesu informisane odluke. U dobi od 16-18 godina obavezan je i pismeni pristanak roditelja ili staratelja! Dr Radović ne pristaje na opracije devojčica ispod 16god. i pored saglasnosti roditelja!

 

Kako razgovarati sa tinejdžerkom o labioplastici?

Ako se tinejdžerka interesuje za labioplastiku, važno je voditi otvoren i informativan razgovor sa njom i konsultovati se sa stručnjakom.

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

O ovoj najčešće izvodjenoj estetskoj proceduri u ginekologiji pod nazivom Labioplastika možete pročitati klikom na sledeću sliku.

 

 

Pošto se u praksi Lasersko vaginalno podmladjivanje na zahtev pacijenata često radi zajedno sa hirurškim pobljošavanjem estetike malih usana. O laserskoj rejuvinaciji odnosno podmladjivanju vagine mozete pročitati klikom na sledeću sliku.

 

 

 

Vaš kontrolni pregled i lasersko podmladjivanje vagine zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Autori:

 • IT-SEO tim, dr A. Milosavljević i
 • medicinski tim dr M. Radovića

 

 

Reference:

 1. Shobeiri SA, Kerkhof MH, Minassian VA, Bazi T. IUGA committee opinion: laser-based vaginal devices for treatment of stress urinary incontinence, genitourinary syndrome of menopause, and vaginal laxity. International Urogynecology Journal. 2019;30:371–376.
 2. Tadir Y, Gaspar A, Lev-Sagie A, Alexiades M, Alinsod R, Bader A, Calligaro A, et al. Light and Energy Based Therapeutics for Genitourinary Syndrome of Menopause: Consensus and Controversies. Lasers Surg Med. 2017 Feb; 49(2): 137–159.
 3. Bordeianou LG, Anger JT, Boutros M, et al. Measuring Pelvic Floor Disorder Symptoms Using Patient-Reported Instruments: Proceedings of the Consensus Meeting of the Pelvic Floor Consortium of the American Society of Colon and Rectal Surgeons, the International Continence Society, the American Urogynecologic Society, and the Society of Urodynamics, Female Pelvic Medicine and Urogenital Reconstruction. Female Pelvic Med Reconstr Surg 2020; 26:1.
 4. Giri A, Hartmann KE, Hellwege JN, et al. Obesity and pelvic organ prolapse: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Am J Obstet Gynecol 2017.
 5. Drake MJ, Chapple C, Esen AA, et al. Efficacy and Safety of Mirabegron Add-on Therapy to Solifenacin in Incontinent Overactive Bladder Patients with an Inadequate Response to Initial 4-Week Solifenacin Monotherapy: A Randomised Double-blind Multicentre Phase 3B Study (BESIDE). Eur Urol 2016; 70:136.
 6. Visco AG, Brubaker L, Richter HE, et al. Anticholinergic therapy vs. onabotulinumtoxina for urgency urinary incontinence. N Engl J Med 2012; 367:1803.
 7. Schurch B, de Sèze M, Denys P, et al. Botulinum toxin type a is a safe and effective treatment for neurogenic urinary incontinence: results of a single treatment, randomized, placebo controlled 6-month study. J Urol 2005; 174:196.
 8. Janknegt RA, Hassouna MM, Siegel SW, et al. Long-term effectiveness of sacral nerve stimulation for refractory urge incontinence. Eur Urol 2001; 39:101.
 9. Burgio KL, Goode PS, Locher JL, et al. Behavioral training with and without biofeedback in the treatment of urge incontinence in older women: a randomized controlled trial. JAMA 2002; 288:2293.
 10. Herbison P, Hay-Smith J, Ellis G, Moore K. Effectiveness of anticholinergic drugs compared with placebo in the treatment of overactive bladder: systematic review. BMJ 2003; 326:841.
 11. Panman C, Wiegersma M, Kollen BJ, et al. Two-year effects and cost-effectiveness of pelvic floor muscle training in mild pelvic organ prolapse: a randomised controlled trial in primary care. BJOG 2017; 124:511.
 12. Iglesia CB, Smithling KR. Pelvic Organ Prolapse. Am Fam Physician 2017; 96:179.
 13. Friedman T, Eslick GD, Dietz HP. Risk factors for prolapse recurrence: systematic review and meta-analysis. Int Urogynecol J 2018; 29:13.
 14. Due U, Brostrøm S, Lose G. Lifestyle advice with or without pelvic floor muscle training for pelvic organ prolapse: a randomized controlled trial. Int Urogynecol J 2016; 27:555.
 15. Merelli F, Bocciolo B. Radiofrequency in Aesthetic and Regenerative Gynecology. Aesthetic and Regenerative Gynecology. 2022; pp 91–101.
 16. Galloway NTM, El-Galley RES, Sand PK, Appell RA, Russell HW, Carlan SJ. Extracorporeal magnetic innervation therapy for stress urinary incontinence. Urology. 1999;53(6):1108-1111.
 17. Christine A. Hamori, Paul E. Banwell, Red Alinsond. Female Cosmetic Genital Surgery, Concepts, Classification and Technques
 18. Lloyd J, Crouch N S, Minto C L, Liao L M, Creighton S M. Female genital appearance: “normality” unfolds. BJOG. 2005;112(5):643–646. [PubMed[]
 19. Davison S, West J. Available at: Labiaplasty and labia minora reduction. Accessed Feb. 8, 2010. http://emedicine.medscape.com/article/1372175-overview
 20. Giraldo F, González C, de Haro F. Central wedge nymphectomy with a 90-degree Z-plasty for aesthetic reduction of the labia minora. Plast Reconstr Surg. 2004;113(6):1820–1825. discussion 1826–1827. [PubMed[]
 21. Mei Lia L, Creighton S. Requests for cosmetic genitoplasty: how should healthcare providers respond? Demand for cosmetic genitoplasty is increasing. BMJ. 2007;334:1090–1092. [PMC free article] [PubMed[]
 22. Cartwright R, Cardozo L. Cosmetic vulvovaginal surgery. Obstetrics, Gynaecol Reprod Med. 2008;18(10):285–286. []
 23. Essén B, Johnsdotter S. Female genital mutilation in the West: traditional circumcision versus genital cosmetic surgery. Acta Obstet Gynecol Scand. 2004;83(7):611–613. [PubMed[]
 24. Goodman M P, Bachmann G, Johnson C, et al. Is elective vulvar plastic surgery ever warranted, and what screening should be conducted preoperatively? J Sex Med. 2007;4(2):269–276. [PubMed[]
 25. Donohoe M. Female genital cutting: epidemiology, consequences and female empowerment as a means of cultural change. Ob/Gyn & Women’s Health 2006;11(2).
 26. Choi H Y, Kim K T. A new method for aesthetic reduction of labia minora (the deepithelialized reduction of labioplasty) Plast Reconstr Surg. 2000;105(1):419–422. discussion 423–424. [PubMed[]
 27. Gruenbaum E. The female circumcision controversy: an anthropological perspective. Philadelphia: University of Pennsylvania Press; 2001. []
 28. Hage J, Karim R, der Lei B van, et al. Grenzen aan de esthetische genitale chirurgie bij vrouwen. Standpunt van de NVPC/ NVOG/ NVEPC 2008. Available at: Accessed Feb. 8, 2010. http://www.nvpc.nl/stand/10standpunten_25_04_08_01.pdf
 29. Di Saia J P. An unusual staged labial rejuvenation. J Sex Med. 2008;5(5):1263–1267. discussion 1263–1267. [PubMed[]
 30. Goodman M P, Placik O J, Benson R H, III, et al. A large multicenter outcome study of female genital plastic surgery. J Sex Med. 2010;7(4 Pt 1):1565–1577. [PubMed[]

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button