SERKLAŽ U TRUDNOĆI Podvezivanje grlića materice Dr. Radović
1761
page-template-default,page,page-id-1761,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Serklaž u trudnoći (podvezivanje grlića materice)

Serklaž

 

Serklaž (cervikalni serklaž) je intervencija koja se primenjuje tokom trudnoće kako bi se sprečio prevremeni porođaj ili spontani pobačaj. Ova intervencija, je poznata i kao podvezivanje grlića. Ona se preporučuje ukoliko doktori ustanove da trudnica ima cervikalnu inkompetenciju, odnosno da je grlić materice previše slab da “drži“ trudnoću do samog termina za porodjaj.

Sama intervencija podrazumeva postavljanje najčešće kružnog šava oko grlića materice kod unutrašnjeg ušća, što omogućava pravilno zatvaranje. Tom prilikom se koristi najlonski neresorptivni konac koji se pred sam porodjaj bezbolno skida sa grlića.

 

trudnoca serklaz metoda podvezivanje materice

 

Intervencija se izvodi u ambulantnim ili bolničkim uslovima, a trudnica obično 2h posle intervencije odlazi kući.

 

Kada se preporučuje serklaž?

Grlić materice počinje da se otvara kada počne porođaj. Ali, ukoliko je grlić oslabljen ili postoji neki drugi zdravstveni problem, on može početi prvo da se skraćuje a potom i da se otvara ranije. Zbog toga može doći do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Vaš doktor će vam najverovatnije preporučiti serklaž u sledećim slučajevima:

 • Već ste imali gubitak trudnoće u drugom trimestru koji je pratio bolno otvaranje grlića
 • Ukoliko je pregledom ustanovljeno da je spoljašnje i unutrašnje ušće materice otvoreno za 0,5 do 1 ili čak 2 centimetra.
 • Imali ste serklaž i u prethodnoj trudnoći.
 • Grlić materice počinje uz bolove da se otvara tokom drugog trimestra trudnoće.
 • Prethodni porođaj je bio pre 34. nedelje.
 • Grlić je u prethodnoj trudnoći počeo da se skraćuje pre 24. nedelje.
 • Prevremeni porođaj – simptomi i znaci upozorenja

Serklaž se ne preporučuje trudnicama koje imaju blizanačku trudnoću jer to može povećati rizik prevremenog porođaja.

Kada se radi serklaž?

Ukoliko ste već imali istu intervenciju ili problem tokom prethodne trudnoće, idealno je da se intervencija uradi između 12.i 14. nedelje trudnoće.

Intervencija se može bezbedno izvesti sve od 24. -26. nedelje. Nakon ovog perioda, procedura može izazvati rupturu (cepanje) amnionske kese, što može dovesti do toga da beba dođe na svet previše rano.

Serklaž i mirovanje

Serklaž se načešće izvodi uz lokalnu anesteziju, ali se može izvesti i u opštoj. Nakon intervencije, trudnica miruje nekoliko sati, a nakon toga odlazi kući.

Uz potrebne lekova trudnica dobija i preporuku za mirovanje narednih nekoliko dana. Kao meru opreza, doktor će verovatno preporučiti i izbegavanje seksualnih odnosa, i to najmanje narednih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga šta je bio razlog za serklaž.

Serklaž i porođaj

Serklaž pomaže da ne dođe do preranog porođaja ili pobačaja. On osigurava da će grlić materice ostati zatvoren do porođaja.

Šav se obično skida oko 21-10 dana pre predviđenog termina porođaja. Aplikovanje šava na grlić nema nikakvog uticaja na sam tok porođaja.

Šta da očekujete pre intervencije

Pre zakazane intervencije doktor će najpre uraditi ultrazvučni pregled, kako bi utvrdio da se beba zdravo i pravilno razvija.

Takođe možete očekivati preglede i analize kojima se utvrđuje da nemate nikakvu infekciju. Ukoliko postoji, infekcija se mora antibioticima sanirati pre postavljanja serklaža.

Kako izgleda procedura serklaža?

Pre samog početka procedure dobićete anesteziju, najverovatnije lokalnu. Serklaž se izvodi i u opštoj anesteziji ali može i u regionalnoj – spinalnoj ili epiduralnoj. Nakon toga intervencija se može izvesti na dva načina:
Transvaginalno – ovo je najuobičajeniji način i on se izvodi u položaju za ginekološki pregled.
Transabdominalno – ukoliko ste već imali šav koji nije bio uspešan. Da bi se procedura izvela na ovaj način, doktor će morati da napravi mali rez na stomaku, a zatim da povuče matericu na gore kako bi došao do grlića materice i zatvorio ga. Transabdominalna aplikacija serklaža se u novije vreme izvodi jako retko.

 

serklaž operacija u trudnoci

 

Šta da očekujete nakon intervencije?

Nakon intervencije, narednih nekoliko dana možete očekivati sledeće simptome:

 • Tačkice od krvi na vešu
 • Blage grčeve
 • Bol prilokom mokrenja

Ukoliko je serklaž postavljen zbog toga što je grlić već počeo da se otvara, možda ćete morati da ostanete nekoliko dana u bolnici.
Na kontrole ćete najverovatnije morati da odlazite češće od ostalih trudnica, svakih nedelju do dve, sve do porođaja.

Pre porođaja

Serklaž, odnosno šav sa grlića materice se skida oko 21-10 dana pre predviđenog termina porođaja, odnosno u 37-38 nedelji trudnoće.
Ukoliko se porađate carskim rezom, a planirate da rađate još dece, doktor će vam ukloniti serklaž neposredno pre operacije. Razgovarajte sa svojim doktorom o svim opcijama u vezi sa aplikacijom i skidanjem konca od serklaža.

Komplikacije serklaža

Kao i većina intervencija, tako i serklaž može imati komplikacija:

 • Vaginalno krvarenje
 • Cepanje grlića materice
 • Infekcija
 • Prevremeni porođaj
 • Pucanje vodenjaka prerano
 • Pobačaj

Odmah se javite doktoru ako primetitete bilo kakvo curenje iz vagine.

Ipak, komplikacije od serklaža su izuzetno retke, a stručnjaci se slažu da je u pitanju procedura čiji rizici ne prelaze koristi same procedure. Serklaž služi da spreči grlić da se prerano skrati i otvori, omogućava da trudnoću dovedete do kraja i donesete na svet zdravu bebu.

 

Najčešće pitanje vezano za aplikaciju serklaža:

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

Vaša odluka o izboru lekara koji će vam dijagnostikovati i pratiti skraćivanje grlića i ukoliko je potrebno uraditi intervenciju!

 

Vaš kontrolni pregled i intervenciju zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

Mr. sci. med. dr Miloš Radović,  Beograd  10.04. 2019 god.

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

Podeli ovu objavu
Call Now Button