UROGINEKOLOŠKA HIRURGIJA: Ginekolog dr. Miloš Radović!
1879
page-template-default,page,page-id-1879,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Uroginekološka hirurgija

Vaginalna hirurgija sa uroginekologijom

Veliki broj žena nakon 40. godine ima problem nevoljnog oticanja mokraće. Nažalost većina se ne javlja lekaru zbog stida ili neinformisanosti o mogućnostima lečenja. Na sreću, ovaj problem se može rešiti jednostavnim hirurškim procedurama sa visokim procentom uspešnosti.

Takođe, kod većine žena u zrelom dobu, kao posledica rađanja, dolazi do pojave spada vagine i karličnih organa (mokraćna bešika, materica, debelo crevo). Kvalitet života je značajno narušen. I ovaj problem se može rešiti hirurški, vaginalnim putem, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa ali i estetika.

UROGINEKOLOŠKA HIRURGIJA

Vrste vaginalnih operacija

  • Tretman stres inkontinencije urina (nevoljno oticanje mokraće pri naporu-kašalj, kijanje, promena položaja tela, trčanje) – suburetralni sling (ugradnja tračice)
  • Tretman spadova karličnih organa i zidova vagine:
  • Spad mokraćne bešike-prednja plastika vagine ili podizanje bešike ugradnjom mrežice
  • Spad grlića materice ili cele materice-amputacija grlića ili vaginalna histerektomija (hirurško uklanjanje materice vaginalnim putem) sa ili bez adneksektomije (hirurško uklanjanje jajnika)
  • Spad debelog creva-zadnja plastika vagine ili podizanje debelog creva ugradnjom mrežice
  • Podizanje međice-perineorafija

Uroginekologija

1. Prolaps organa male karlice
2. Kila mokraćne bešike
3. Kila debelog creva
4. Spad materice
5. Spad paravaginalnih zidova
6. Enterocela
7. Urinarna inkontinencija
8. Rešavanje hiruških povreda uretre
9. Vezikovaginalne i ureterovezikalne fistule
10. Analna inkontinencija i rektovaginalne fistule

Najčešće se radi o otežanom, nekontrolsanom, smanjenom mokrenju, nemogućnosti zadržavanja mokraće, a u vezi sa tim i sa padom vaginalnih zidova, materice ili totalnom ispadanju materice kroz vaginu.

Timskim radom sa urologom uspešno rešavamo ove probleme bilo u vidu vežbi ili elektrostimulacijom ili postavljanjem vaginalnog pesara u slučajevima kod kojih se može pristupiti konzervativnom tretmanu.

Estetika ili rešavanje ginekološko-uroloških problema

Telo žene trpi značajne promene u periodu predmenopauze i menopauze.

Pad nivoa estrogena izaziva ne samo gubitak mesečnog ciklusa već i nepovratno gubljenje elastičnosti i fleksibilnosti kako kože tako i sluzokože.

Promene hormonskog statusa se odražavaju i na rad žlezda sa spoljašnjim lučenjem pa koža postaje suvlja, a sluzokoža suva i slabije prokrvljena (samim tim sklona pucanju i stvaranju ranica-prskotina koje sporo zarastaju). Suvoća sluznice vaginalnog zida rezultira peckanjem i bolovima kao i kontaktnim krvarenjima u toj regiji.

Usled slabljenja vezivnih struktura i potpore karličnim organima, žene često imaju spuštenu mokraćnu bešiku, matericu, grlić, što se manifestuje tupim bolom u karlici i osećajem pritiska u donjem delu trbuha, kao i nevoljnim oticanjem mokraće.

 


 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Call Now Button