UROGINEKOLOŠKA HIRURGIJA: Ginekolog dr. Miloš Radović!
1879
page-template-default,page,page-id-1879,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Uroginekološka hirurgija

Vaginalna hirurgija sa uroginekologijom

 

     Veliki broj žena nakon 40. godine ima problem nevoljnog oticanja mokraće ili spad ginekoloških organa. Nažalost većina se ne javlja lekaru zbog stida ili neinformisanosti o mogućnostima lečenja. Na sreću, ovaj problem se može rešiti jednostavnim hirurškim procedurama sa visokim procentom uspešnosti.

     Takođe, kod većine žena u zrelom dobu, kao posledica rađanja, dolazi do pojave spada vagine i karličnih organa (mokraćna bešika, materica, debelo crevo). Kvalitet života je značajno narušen. I ovaj problem se može rešiti hirurški ili laserom, vaginalnim putem, minimalno invazivnom hirurškom tehnikom, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa ali i estetika.

 

– PROLAPS JE NAJČEŠĆI UZROK ZA HISTEREKTOMIJU KOD ŽENA PREKO 55 GODINA STAROSTI
– IZNAD 55 GODINE RIZIK ZA PROLAPS SE UDVOSTRUČUJE SA SVAKOM DEKADOM ŽIVOTA

 

 

 

MOGUĆA REŠENJA:

 

-KEGELOVE VEŽBE

-ELEKTROSTIMULACIJA

-PESAR

-ANTERIORNA COLPORAPHIA

-POSTERIORNA COLPORAPHIA

-KELLY

-PARAVAGINALNA REPARACIJA (OTVORENA ILI LAPAROSKOPSKA)

-SACROSPINALNA FIKSACIJA

-SACROCOLPOPEXIA

-SUSPENZIJA UTEROSAKRALNOG LIGAMENTA

-UGRADNJA MREŽICA ILI SUBURETRALNIH TRAČICA

 

Vrste vaginalnih operacija

 

 • Tretman stres inkontinencije urina

 • (nevoljno oticanje mokraće pri naporu-kašalj, kijanje, promena položaja tela, trčanje) – suburetralni sling (ugradnja tračice)

 

 • Tretman spadova karličnih organa i zidova vagine:

 

 • Spad mokraćne bešike-prednja plastika vagine ili podizanje bešike ugradnjom mrežice
 • Spad grlića materice ili cele materice-amputacija grlića ( Mančester) ili vaginalna histerektomija (hirurško uklanjanje materice vaginalnim putem) sa ili bez adneksektomije     (hirurško uklanjanje jajnika)
 • Spad debelog creva-zadnja plastika vagine ili podizanje debelog creva i lasersko zatezanje zadnjeg vaginalnog zida.
 • Kompletna vaginoplastika (zatezanje cele dužine prednjeg i zadnjeg zida vagine sa sužavanjem vagine)
 • Podizanje međice-perineorafija
 • Sužavanje vaginalnog ulaza (preširokog introitusa vagine-introitoplastika)

 

U Beogradu i Srbiji se najčešće rade podizanja materice i prolabirane vagine –vaginalnim putem, koji je najmanje invazivan, ima najmanje postoperativnih komplikacija i sa najbržim i bezbolnim oporavkom.

Abdominalni – Burch i Tanago kao i Laparoskopska sakrokolpopeksija polako odlaze u prošlost.

Laparoskopsko dizanje materice fiksacijom tračice na prednji deo sakralne kosti se zbog opasnih komplikacija nikada nije ni radilo na KGA UKCS.

 

Uroginekologija

 

1. Prolaps unutrašnjih organa male karlice (subtotalni, totalni, everzija vagine)
2. Kila mokraćne bešike (cistocela)
3. Kila debelog creva (rectocela)
4. Spad materice (descensus)
5. Spad (opuštenost) vaginalnih zidova
6. Enterocela (Moskovitz. kuldoplastika)
7. Urinarna inkontinencija (suburetralni sling-tračica)
8. Rešavanje hiruških povreda uretre
9. Vezikovaginalne i ureterovezikalne fistule
10. Analna inkontinencija i rektovaginalne fistule (kolorektalni hirurzi)

 

 

 

 

Veliki spad bešike često može uzrokovati ili biti udružen sa urinarnim simptomima kao što su učestalo mokrenje, otežano mokrenje ili nevoljno oticanje urina. Takodje je uzrok pojave čestih urinarnih infekcija.

Zbog spuštanja bešike sa prednjim vaginalnim zidom, mokraćna cev zauzima neprirodan anatomski položaj, krivi se i umesto pravog zauzima oblik slova S, što za posledicu ima pojavu inkontinencije!  Neretko se žene žale na brojne simptome poremećaja funkcije mokrenja kao što su: neprijatan osećaj “vučenja”, osećaj nedovoljnog pražnjenja bešike, pozivi za mokrenjem kad je prazna bešika, pečenje pri mokrenju, i druge bolne senzacije.

 

Karakteristike većine ovih vrsta operacija su:

 • izvode se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji
 • traju oko 20-30min.
 • postoperativni oporavak je brz i lak ( 1 dan hospitalizacije)
 • pacijenti mogu već posle 5-8h ustati iz postelje i prošetati
 • minimalni bolovi i krvarenje postoperativno
 • zarastanje vag. zidova je tradicionalno dobro sa jako malim brojem postoperativnih komplikacija
 • dobra podnošljivost i visok stepen satisfakcije pacijenta
 • one predstavljaju polaznu osnovu za izvodjenje svih drugih složenijih vaginalnih operacija
 • u nekim ob/gyn centrima se rade u uslovima lokalne anestezije i pac. idu kuci već posle 5h

 • Pravilan naziv za spad prednjeg zida vagine je “cystocele” (spad mokraćne bešike).
 • Mišići karličnog dna su grupa mišića koja se prostire preko otvora male karlice. Ovi mišići su, zajedno sa okolnim tkivom, odgovorni za držanje karličnih organa (mokraćna bešika, materica, rektum) na mestu i njihovo pravilno funkcionisanje.
 • Kada mišići karličnog dna i/ ili zidovi vagine oslabe dolazi do spada karličnih organa. Ovo se najčešće dešava zbog oštećenja tokom porođaja, ali je najizraženije posle menopause (poslednje menstruacije) kada se i kvalitet potpornih tkiva pogoršava.
 • Kada je prednji zid vagine oslabljen, mokraćna bešika koja leži na prednjem vaginalnom zidu se takodje spušta naniže u vaginu praveći izbočinu u obliku jajeta. Ova izbočina može biti velika i čak izlaziti izvan ulaza vagine naročito tokom naprezanja. Tada pravi problem u toku dužeg sedenja ili naprezanja!

 

Zastupljenost:

 

¨47% svih operisanih prolapsa uključuje više od jedne procedure

¨65-70% Cistocele sa Rektocelama

¨95% Enterocele sa bilo kojom drugom reparacijom

¨70% svod sa Cistocelom ili Rectocelom

¨39% reparacija prolapsa sa inkontinencijom

 

     Najčešće se radi o otežanom, nekontrolsanom, smanjenom mokrenju, nemogućnosti zadržavanja mokraće, a u vezi sa tim i sa spadom vaginalnih zidova, materice ili totalnom ispadanju materice kroz vaginu.

 

 

PROLAPSI UZROKUJU SLEDEĆE TEGOBE:

 

 

-OSEĆAJ PRITISKA U KARLICI ILI VAGINI

-OTEŽANA DEFEKACIJA

-RETENCIJA ILI INKONTINENCIJU URINA

-BOLNE SEKSUALNE ODNOSE

-POJAČANJE SVIH SIMPTOMA PRI DUŽEM STAJANJU

-POBOLJŠANJE SIMPTOMA PRI LEŽANJU

 

Timskim radom ginekologa sa hirurgom, urologom i neurologom uspešno rešavamo ove probleme bilo u vidu vežbi ili elektrostimulacijom ili laserom (radiotalasno) ili postavljanjem vaginalnog pesara u slučajevima kod kojih je moguće rešiti problem konzervativnim (minimalno invazivnim) tretmanom.

 

 

UROGINEKOLOŠKA HIRURGIJA

 

Estetika ili rešavanje ginekološko-uroloških problema

 

     Telo žene trpi značajne promene u periodu predmenopauze i menopauze.

     Pad nivoa estrogena izaziva ne samo gubitak mesečnog ciklusa već i nepovratno gubljenje elastičnosti i fleksibilnosti kako kože tako i sluzokože.

     Promene hormonskog statusa se odražavaju i na rad žlezda sa spoljašnjim lučenjem pa koža postaje suvlja, a sluzokoža suva i slabije prokrvljena (samim tim sklona pucanju i stvaranju ranica-prskotina koje sporo zarastaju). Suvoća sluznice vaginalnog zida rezultira peckanjem i bolovima kao i kontaktnim krvarenjima u toj regiji.

     Usled slabljenja vezivnih struktura i potpore karličnim organima, žene često imaju spuštenu mokraćnu bešiku, matericu, grlić, što se manifestuje tupim bolom u karlici i osećajem pritiska u donjem delu trbuha, kao i nevoljnim oticanjem mokraće.

 

Tehnike vaginalne estetike i rejuvenacije mezonitima, krvnom plazmom (PrP), radiotalasima, magnetima, botoksom ili matičnim ćelijama, u svetu a ni kod nas, do sada na žalost nisu pokazale značajnije i trajnije rezultate u poboljšanju izgleda vaše intimne regije.

Hijaluron je lokalni filer (popunjavač). Top je za manje oblasti lica, usne i dobar za lokalno izdizanje G-tačke (G-spot enlargement).  Ok je i za popunjavanje velikih polnih usana mada je i tu sopstveno masno tkivo pokazalo bolje rezultate.

Tehnike hijaluronom i PrP ne treba zloupotrebljavati za tkiva sa većom površinom. Jer se njima ne može podići, niti zategnuti ceo opušteni vaginalni zid ili još teže oba (što je u praksi češći slučaj).

U ovom trenutku u oblasti vaginalnog antiaginga, Laser (pod B), a posebno vaginalna hirurgija (pod A), daju najbolje i najtrajnije estetske rezultate!

 

 

Šta podrazumevaju vaginalne estetske operacije?

 

Vaginoplastika i hirurška rejuvinacija vagine podrazumevaju (uz ostalo) nekoliko tehnika remodelovanja i šivenja dubokih tkiva oko rektuma, levatora anusa, rektovaginalne fascije i pubocervikalne fascije.

Podrazumevaju takodje i nove tehnike prošivanja vagine – Ne u jednom (dugogodišnja tradicija) – već u tri sloja. Pravilno prepoznavanje ovih anatomskih prostora i duže iskustvo u vaginalnoj hirurgiji je od krucijalne važnosti za bezbedno izvodjenje ovih tipova operacija.

 

One sa sobom nose potencijalne rizike. Njihovo izvodjenje zahteva dugogodišnje iskustvo i poznavanje veoma naprednih tehnika u vaginalnoj antiaging i uroginekološkoj hirurgiji.

Bilo koja druga specijalizacija se zakonski može baviti vaginoplastikama samo u slučaju da uz osnovnu specijalizaciju ima položen i specijalistički ispit iz oblasti ginekologije i akušerstva!

 

Najčešća nedoumica u vezi sa svim uroginekološkim operacijama:

 

Šta je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi operaciju!

 

Vašu intervenciju ili kontrolni pregled kod dr  Radovića možete zakazati još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji, molimo vas da prilikom zakazivanja naglasite ime lekara kod koga želite pregled!

 

 

 

 

Autori:

 • IT-SEO i medicinski tim
 • dr M. Radovićа

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović i Živaljević (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 

 


 

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button