URINARNE INFEKCIJE: Simptomi, terapija i lečenje!
1802
page-template-default,page,page-id-1802,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Urinarne infekcije: Simptomi, terapije i lečenje

Urinarne infekcije

One se najčešće javljaju kod žena i spadaju u najčešća infektivna oboljenja, odmah posle respiratornih infekcija.

Urinarne infekcije delimo na akutne, koje nastaju naglo sa burnom simptomatologijom i hronične – laganog toka koje traju duže. Postoji podela i na komplikovane i nekomplikovane, pri čemu kod komplikovanih urinarnih infekcija postoji neka patofiziološka ili anatomska predispozicija da nastane infekcija.

Obično se takva infekcija leči duže ili snažnijim antibioticima kao što je to slučaj kod dijabetičara, imunokompromitovanih pacijenata, obolelih od malignih bolesti, kod pacijenata koji imaju kamen u mokraćnim kanalima ili neku urođenu ili stečenu anomaliju urinarnog trakta i dr.

Infekcijom mogu biti zahvaćeni svi urološki organi. Cistitis (upala bešike), uretritis (upala mokraćovoda), pijelonefritis (bubreg). U slučaju prejake infekcije bakterije mogu započeti svoje širenje i putem krvotoka što predstavlja životno ugrožavajuću bolest -urosepsu.

Neke urinarne infekcije nastaju isključivo nakon seksualnog odnosa, pa ih nazivamo “honey moon” cistitisima ili infekcijama “medenog meseca”, i one zahtevaju poseban vid terapije.

Posebnu vrstu predstavljaju bolničke infekcije, jer su često uzrokovane veoma otpornim bakterijama, neosetljivim na dejstvo brojnih antibiotika.

Najteži oblik urinarne infekcije je urosepsa koja nastaje širenjem infekcije do drugih organa, a predstavlja teško i po život opasno stanje i leči se često posebnim “rezervnim” (najačim) intravenskim antibioticima najnovije generacije.

 

urinarne infekcije

 

Simptomi urinarne infekcije

Urinarna infekcija se najčešće manifestuje učestalim nagonom za mokrenjem, peckanjem pri mokrenju, bolom ili osećajem vučenja u donjem delu trbuha ili u mokraćnoj cevi naročito pri kraju mokrenja, a ponekad se može javiti i krv u urinu, vidljiva golim okom ili mikroskopski. U ovakvim slučajevima se najšešće radi o zapaljenju mokraćne bešike (cistitis).

  • često, bukvalno svakih 10-15 minuta uriniranje, praćeno jačim gorućim bolom;
  • pojavljivanje urina tamnije boje;
  • bol pri dnu stomaka, neposredno iznad pubične kosti, koja može imati širenje na dole celom dužinom mokraćovoda, dosadan i uporan karakter i koja se intenzivira pri kraju mokrenja.
  • ponekad se može pojaviti i krv u urinu, veća količina eritrocita

 

Dijagnoza infekcije urina

Urinarne infekcije se dokazuju osnovnim klinčkim i ultrazvučnim pregledom, zatim pregledom urina i analizom urinokluture, za šta je potrebno uzeti prvi jutarnji urin, srednji mlaz, nakon pranja ruku i genitalija. Ne treba zaboraviti da uzorak urina treba doneti najkasnije za 30-45 minuta do laboratorije.

 

Terapija i lečenje urinarnih infekcija

Osnova terapijskog procesa većine upalnih bolesti urinarnog trakta predstavljaju: antibakterijski lekovi, antiinflamatorni lekovi, diuretici, lekovi protiv bolova i uroantiseptici.

Terapiju i dužinu lečenja urinarne infekcije propisuje lekar nakon postavljenje dijagnoze. Pored antibiotske i neantibiotske terapije koje propisuje urolog ili uroginekolog, postoje i ne-farmakološke mere kojima možemo smanjiti simptome i raditi na prevenciji urinarnih infekcija.

 

Prevencija urinarne infekcije:

  • Povećanje unosa tečnosti, jer se na taj način smanjuje koncentracija bakterija u mokraćnim organima, a češćim izmokravanjem se one i mehanički odstranjuju
  • Izbegavanje hladnih i gaziranih napitka
  • U periodima lečenja urinarnih infekcija treba redukovati unos slatkiša
  • Izbegavati polne odnose
  • Povećati nivo lične higijene
  • Ne treba odlagati mokrenje, već naprotiv izmokravati se što češće

 

Autori teksta: dr M. Radovic, dr Pupovac

 

Koji je najbitniji faktor za bezbednost same intervencije?

-Vaša odluka o izboru lekara koji će vam uraditi intervenciju!

 

 

Vaš pregled i intervenciju kod dr. Radovića možete zakazati klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 

Mr. sci. med. dr Miloš Radović,  Beograd  10.04. 2019 god.

Osnivač Srpske Uroginekološke Asocijacije,  (SUGA od 2017god.)

Načelnik Dnevne Bolnice, KGA UKCS, (od 2014god.)

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitetski Klinički Centar Srbije (od 1995god.)

Spec. Ginekolog Konsultant u Ordinaciji Raović (od 2014god.)

Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS (od 2013god.)

 


 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button