MATERICA: Veličina, funkcija i potencijalni problemi!
2317
page-template-default,page,page-id-2317,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ginekološki pregled, priprema i materica

Priprema za ginekološki pregled

 

Oblik, gradja i pozicija materice

 

Materica je izgrađena od glatkih mišića okruženih žlezdama. Glatki mišići su sposobni za kontrahovanje tokom porođaja, orgazma i menstruacije. Materica se tokom meseca zbog stimulacije hormona zadebljava i ukoliko ne dođe do trudnoće, tokom trajanja menstruacije – ona se opet stanji. Unutrašnji sloj materice -endometrijum se odlubljuje (ljušti) u toku menzesa.

Materica ima oblik naopako okrenute kruške, na jednom kraju se nalazi grlić ili vrat materice ((lat. Cervics) čiji otvor je u vagini i on čini donju trećinu materice. Manjim delom građen je od mišića, a većim delom od vezivnog tkiva. U sredini cerviksa je kanal, obložen sluznicom koja je tanja od sluznice tela materice i sadrži brojne žlijezde, koje izlučuju sluz koja se menja tokom ciklusa. Telo materice je dužine oko 4.5 cm, a grlića iznosi 3,5 cm.

Materica je smeštena u maloj karlici i nalazi se između mokraćne bešike  i završnog dela debelog creva (lat. Rectum).

Obično žene ne razmišljaju mnogo o materici kao organu pre nego ostanu u drugom stanju ili se javi neki problem. Određeni broj žena materica jakim grčevima u toku menstruacije svakog meseca podseća na svoje postojanje. Nažalost, ovo nije prijatno iskustvo.

 

Veličina materice

 

Ne postoje dve materice koje su identične. Međutim, uobičajeno je da su one slične veličine i oblika unutar određenog raspona. Kada se devojčica rodi, materica je veličine palca odrasle osobe. Kod žena koje nisu bile u drugom stanju, materica je nešto manja.  Ukupna dužina materice kod odrasle žene je 7 do 8 cm. U toku trudnoće materica se povećava, da bi se poslije poroda ponov vratila na normalnu veličinu. Dakle, stanje materice varira sa fazama menstrualnog ciklusai sa godinama žene. Težina prosečne materice varira između 30 i 100 grama.

Grlić materice je deo materice koji se proteže u vaginu. Sastoji se od fibro-mišićnog tkiva i sposoban je za otvaranje (dilataciju) kako bi omogućio prolazak bebe prilikom porođaja.

materica slika

Funkcija materice

 

Materica ima mnoge važne uloge za ženu. Kroz nju protiče krv ka jajnicima, ona je podrška za vaginu, mokraćnu bešiku, rektum, a za neke žene može biti važan faktor za normalnu seksualnu funkciju. Kada postoji opasnost od prevremenog porođaja, zbog skraćenog grlića materice u trudnoći, ženama se savetuje uzdržavanje od seksualnih odnosa. Kontrakcije mogu da izazovu porođaj. Te kontrakcije, koje se inače javljaju su važan deo pozitivnog seksualnog iskustva kod žena.

Zid materice se zadebljava usled delovanja hormona koje proizvode jajnici. Ukoliko do trudnoće tog meseca ne dođe, jedan hormon će pomoći da se zid oljušti i da se sve to isprazni – to je menstruacija. Kada dođe do trudnoće, zid materice nastavi da se zadebljava, ona oteža i povećava se kako beba raste. Nakon porođaja mišićna vlakna počinju da se kontrahuju i tokom osam do deset nedelja, ona se vraća na malo veću veličinu nego što je to bilo pre trudnoće.

Materica je prirodni inkubator za bebu. Ona se povećava i omogućava bebi da sve vreme bude udobna smeštena. Posteljica se nalazi na zidu materice i snabdeva bebu hranljivim materijama. Kada dođe vreme da se beba rodi, materica se kontrahuje i izbacuje bebu, a zatim i posteljicu. Nakon toga se smanjuje i spremna je za početak novog ciklusa.

 

Interesantno:

 

Sve žene se rađaju sa ovim organom i mnoge ga nikada nisu videle.

Normalna veličina materice je oko 6-7 cm. dužina i 4-5 cm. širina. Ovaj organ se u trudnoći širi više od 100 puta kako bi udomio fetus.

Svakog meseca se samouništava i obnavlja, u kontrakcijama eliminišući unutrašnji sloj preko menstruacija. Tako da je menstrualni bol -bol u materici, a ne u jajnicima.

Može da poraste i do 150 puta više od sopstvene težine.

To je jedini organ sposoban da stvori drugi organ: placentu.

Posteljica direktno spaja vas sa vašom bebom. Ako ste pod stresom, ona je pod stresom, ako se vi opustite, ona se opušta. Što je manje stresa beba se bolje hrani. Što je manje stresa, to je lakši porodjaj.

U ovom istom organu se deli život i ima žena koje su ovim organom dale život i do 15-oro dece. Trenutno žene radjaju samo 2-3 dece, zbog ličnog komfora. Ali one mogu da iznesu i više od 20 života.

To je majčino drugo srce, jer tamo ona formira srce i život svoje dece.

 

 

 

Problemi u vezi materice

 

Najčešća oboljenja materice su:

 • Neuredna materična krvarenja (Metroragija)
 • Obilna menstrualna krvarenjja (Hipermenoreja)
 • Oskudna menstrualna krvarenja (Oligomenoreja)
 • Nedostatk menstrualnog krvarenja (Amenoreja)
 • Spadovi materice (Prolapsus uteri)
 • Polipi materice
 • Miomi materice
 • Fibroidi – benigni tumori
 • Karcinom grlića materice
 • Karcinom tela materice
 • Vanmaterična trudnoća

 

Obilne menstruacije (lat.-hipermenorhoea), neuredna krvarenja i polipi su najčešći problemi koji se javljaju u vezi sa matericom. Kada se radi o veoma obilnim menstruacijama, žene pored svog komfora ne mogu da se osećaju normalno tokom svakodnevnice.

Postoje i situacije, kada žene imaju problem sa slabošću tkiva koja su potpora materici i vagini.  Tada dolazi do spadova meterice, vaginalnih zidova i bešike. Tada između ostalog dolazi i do nevoljnog curenja urina (stres inkontinencija), čini vam se da se nešto dešava u organizmu i da ne možete isprazniti bešiku do kraja, postoji osecaj pritiska i vučenja vagine, a mogu se javiti i problemi tokom seksualnih odnosa (dispareunija).

Bol u karlici je najčešće posledica upale jajnika ili materice ali može da bude i produkt ozbiljne infekcije uzrokovane papilomima, cistom ili tumorom, zatim bolestima kao što je je endometrioza ili upala obližnjih organa (creva, bešika).

Može se javiti i hiperplazija endometrijuma materice – zadebljanje zida i umnožavanje ćelija sluznice. Ova pojava može uzrokovati bolna i neredovna krvarenja. Uobičajeno je da se ovaj problem javi u četrdesetim i pedesetim godinama života. Ukoliko se ne leči, može se razviti rak materice. To se zove tumor endomentrijuma ili tela materice, a može se veoma efikasno lečiti, ukoliko se na vreme postavi prava dijagnoza. Tumor mišića materice se zove lejomiom kad je benigan (dobroćudan) a lejomiosarkom kad je malignog karaktera. Stepen smrtnosti je veoma visok, ali srećom ova vrsta malignog tumora uterusa je veoma retka.

 

materica

Saveti

 

Neki od saveta za očuvanje zdrave materice:

 • Redovne posete lekaru su obavezne.
 • Papa test se radi kako bi proverili da li postoje abnormalne ćelije na grliću materice.
 • Manuelni pregled se radi kako bi se proverilo da li postoje  abnormalnosti materice, kao što su papilomi ili hiperplazija materice.
 • Prijavite bilo koje neuobičajeno krvarenje svom lekaru.
 • Obavesti lekara o svim bolovima koji se javljaju u predelu materice. Miomi se mogu sresti čak kod 50% žena, iako su najčešće benigni, mogu da uzrokuju ozbiljna krvarenja i bolove. Miomi mogu da se jave kod žena bilo koje životne dobi, ali su najčešći u tridesetim i četrdesetim. Ne znamo što ih uzrokuje, ali imaju tendenciju javljanja u porodici. Ako su ih majka i sestre imale, velika je verovatnoća da ih i vi imate takođe.
 • Tumori materice se češće javljaju kod žena koje su gojazne. Dijeta sa smanjenim unosom masti i vežbe su vaš najbolji adut u sprečavanju raka materice.

 

Opšte je poznato da su nejčešća ginekološka oboljenja: ranice na grliću, kondilomi, neuredna krvarenja, poremećaji menstruacije i vag. sekreta, polipi, ciste i miomi.

Takodje se zna da velika većina pacijenata sa ovim oboljenjima najčešće biva lečeno u:

– A.) dnevnim bolnicama većih ginekololskih ustanova

– B.) u ginekološkim ordinacijama.

 

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

 

-Pre pregleda, kod kuće, operite intimnu regiju toplom vodom i blagim sapunom. Važno je da ne ispirate unutrašnjost vagine i ne koristite agresivna sredstva jer bi to moglo uticati na uzimanje briseva i PAPA testa.

-24 sata pre dolaska na pregled trebalo bi izbegavati polni odnos.

-Ne savetuje se upotreba vaginaleta barem 3 dana pre pregleda.

-Najlagodnije je obući široku suknju kako bi se bez nelagode kretale od paravana za presvlačenje do stolice za pregled.

-Kako vam ispunjena bešika ne bi stvarala osećaj nelagodnosti preporučuje se da mokrite neposredno pre samog pregleda.

-Pitanje depilacije je uvek stvar pacijenta jer ne remete ginekološki pregled.

-Ako možete planirati, pregled je najbolje obaviti u prvom delu menstrualnog ciklusa.

-Možete kod kuće zapisati pitanja koja želite postaviti ginekologu, jer se često događa da zaboravite pitati vama važna pitanja – bilo od uzbuđenja, bilo od straha.

-Na ginekološki pregled treba poneti adekvatnu medicinsku dokumentaciju, prethodne nalaze, otpusne liste iz bolnice, ukoliko je bilo ginekoloških medicinskih intervencija i novije laboratorijske nalaze ako postoje. Ginekolog će zatražiti informacije o datumu poslednje menstruacije, zatim o broju porođaja, pobačaja i ginekoloških intervencija koje su rađene.

 

U slučaju da imate bilo koji od gore nabrojanih problema nemojte čekati. Dodjite da sa kratkim, bezbolnim pregledom tačno utvrdimo o čemu se radi i odredimo terapiju.  Kao načelnik jedne od dve najvece dnevne bolnice u Srbiji ali pre svega kao lekar koji se već 14 godina u dnevnoj bolnici KGA KCS svakodnevno bori baš sa ovim oboljenjima, biću veoma srećan da u Ordinaciji Raović svojih 27 godina ginekološkog iskustva uposlim u pravcu najefikasnijeg, najbržeg i najbezbolnijeg rešavanja vašeg zdravstvenog problema!

 

Kontrolni pregled kod dr Radovića i vašu intervenciju zakažite još danas, klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

 • Mr. sci. med. dr Miloš Radović,
 • Specijalista Ginekolog Akušer – Stručni konsultant Ordinacije Raović
 • Načelnik Dnevne Bolnice, “GAK Višegradska“ UKCS
 • Osnivač i potpredsednik Srpske Uroginekološke Asocijacije –SUGA
 • Osnivač i član Uroginekološkog Konzilijuma -KGA UKCS
 • Nacionalna škola Ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu –(od 1993god.)
 • Nacionalna škola za Kolposkopiju, patologiju cerviksa, vagine i vulve -Beograd od 1994. god

 

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button