Bol stomaka i u maloj karlici
4470
post-template-default,single,single-post,postid-4470,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Bolovi stomaka

Bolovi stomaka

Bol stomaka

 

Bol stomaka i njegovo poreklo je jako bitno što brže pravilno prepoznati, jer neka oboljenja zahtevaju i hitnu hiruršku intervenciju!

Bol pri dnu stomaka, u predelu male karlice (tkzv. pelvični bol), pogotovo kod žena, predstavlja bol koji je lokalizovan ispod pupka (umbilikusa),  u donjim partijama trbuha (abdomena), između kukova i iznad nogu (tačnije butina).

Bol stomaka može biti kratkotrajan (akutni) ili dugotrajan (hronični) ukoliko traje više od 6 meseci.

Međutim, kada je reč o hroničnom bolu, on takođe može imati izvor u mišićima, nervima i ligamentima koji učestvuju u građi karličnog  dna.

Bol stomaka je Vrlo jasan i najčešći razlog u medicini za hitni odlazak lekaru. Iradijacija bola može ići u vrlo čudnim pravcima.

Dijagnostika bola je često veoma kompleksna i u ne malom broju slučajeva zahteva više ponavljanih i čestih pregleda od strane lekara različitih specijalnosti.

Analgetici mogu dodatno zakomplikovati situaciju i maskirati simptome i treba biti veoma oprezan sa njihovom upotrebom -uz obaveznu konsultaciju sa nadležnim lekarom!

Generalno gledano, pelvični bol može potiicati iz tri različita sistema organa: digestivnog, reproduktivnog i urinarnog trakta. 

 

Bol stomaka – Mogući uzroci pelvičnog bola su:

 

1.) Menzes (PMS)

 

Menstrualni bol stomaka je čest i normalan deo Vašeg menstrualnog ciklusa (u većini slučajeva i neizostavan). Obično se oseća kao bolne mišićne kontrakcije, pri čemu bol može da se proširi i na predeo donjih partija zadnjeg dela kičme i butine. U zavisnosti od osobe, bol može da se eksponira u vidu intenzivnih mišićnih spazma dok kod nekih može biti umeren (slabiji) ali dugotrajniji.

Tokom menzesa, materica se kontrahuje kako bi ubrzala proces deskvamacije epitela (endometrijuma – unutrašnjeg sloja uterusa) i proces njegove zamene novim. Tokom svake kontrakcije, dolazi do kompresije krvnih sudova materice usled koga njeno tkivo ima smanjen dotok kiseonika i zbog čega kreće da sekretuje supstance koje deluju na okolne nervne završetke i koje izazivaju bol.

 

bol stomaka

 

2.) Ovulacija

 

Ukoliko se javi unilateralni (jednostrani) bol stomaka u predelu karlice/pelvisa, tokom otprilike sredine menstrualnog ciklusa, uzrok može biti Ovulacija. Tokom ovog procesa dolazi do oslobađanja neoplođene jajne ćelije i propratne tečnosti u jajovode (iz jajnika, kroz abdominalnu šupljinu). Ukoliko dođe do zadržavanja oslobođene tečnosti u abdomen, nastaće iritacija i bol.

Nelagodnost može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati i može promeniti stranu tela u zavisnosti od toga u kom se jajniku desila ovulacija. Bol je prolazan i ne zahteva određenu terapiju.

 

3.) Cistitis/Infekcije urinarnog trakta (UTI)

 

Cistitis predstavlja infekciju urinarnog sistema, koja zahvata Mokraćnu bešiku i koja je najčešće bakterijskog porekla. Do infekcije dolazi kada bakterije, koje normalno naseljavaju i kolonizuju regije vagine, rektuma i kože, migriraju u proksimalne delove uretre (mokraćovoda) i putem nje dospeju do bešike. Takođe, do cistitisa može doći i usled: korišćenja određenog leka, terapije radijacijom, dugotrajnog korišćenja katetera itd…

Ovde su često potrebni pregledi tri vrste lekara: urologa, hirurga i ginekologa.

UTI mogu zahvatiti bilo koji deo urinarnog sistema, dok je cistitis vezan isključivo za Mokraćnu bešiku. Oba stanja se česće javljaju kod žena i neretko se povuku samostalno, bez upotrebe lekova. Međutim, obično se prepisuju antibiotici za tretiranje infekcija.

 

4.) Kamen u bubrezima, pesak

 

Bubrežni kalkulusi (Nefrolitijaza) predstavljaju solidne (čvrste) nakupine minerala (najčešće kalcijuma) i soli koji se formiraju unutar urinarnog sistema, pre svega bubrega. Kamenčići se formiraju kada urin postane više koncentrovan, omogućavajući tako mineralima da kristalizuju i da se lepe međusobno. Može doći do promene boje urina (često u roze ili crvenkastu zbog prisustva krvi), abdominalnog i pelvičnog bola, bolnog uriniranja, groznice i neprijatnog mirisa urina.

Neki kamenčići ne zahtevaju terapiju ali su svakako bolni. Često se prepisuju lekovi koji razgrađuju kamenje, analgetici ili se pacijent podvrgava hirurškom uklanjaju istih.

Ovde su takodje potrebni istovremeni pregledi tri vrste lekara: urologa, hirurga i ginekologa.

 

5.) Bol stomaka – Ciste i tumori jajnika

 

Ciste nastaju kada jajnici ne uspeju da kompletiraju proces ovulacije tj. oslobađanja neoplođene jajne ćelije u jajovod. Folikul, u kome se nalazi jajna ćelija, se može nedovoljno otvoriti ili postati zapušen viškom tečnosti. Tada dolazi do formiranja određene mase – Ciste, koja može izazvati: nadutost i pritisak u donjem delu stomaka, bol tokom seksa, osećaj potpune sitosti posle malih obroka, otežana defekacija i pelvični bol na onoj strani tela gde je cista.

 

cista i laparoskopija

 

Ukoliko je cista sa desne strane dijagnostika je otežana! Jako je bitno razdvojiti da li je bol ginekološkog porekla (cista ili upala jajnika), hirurškog porekla (slepo crevo) ili urološkog porekla ( desni ureter ili bubreg). U slučaju duže opstipacije pritisak nagomilanog fekalnog sadržaja u debelom crevu može dati sličnu vrstu bola, kada je potreban pregled i gastroenterologa.

U slučaju uvrtanja (torzije, torkvacije) ili pucanja ciste javlja se oštar i jak bol (kao ubod nožem) u nižim partijama stomaka koji zahteva hitnu hospitalizaciju i ginekološku operaciju!

 

6.) Pelvična inflamatorna bolest (PID)

 

PID predstavlja infekciju ženskih reproduktivnih organa. Najčešće nastaje prolaskom seksualno prenosivih bakterija kroz vaginu i cerviks i zahvatanja materice, jajovoda i jajnika. Neke žene uopšte nemaju simptome dok neke imaju blage i ne tako bolne. Kao rezultat toga, dijagnoza PID se postavlja tek kada dođe do problematične trudnoće, krvarenja, bol u toku seksa, groznica sa jezom ili kada se razvije hronični pelvični bol. (STD – Sexualy Transmited Deseases)

U okviru PID-a se ubraja Cervicitis, Salpingitis, Endometritis i Oophoritis. Infekcija cerviksa (cervicitis) uzrokuje pražnjenje mukopuruletnog sadržaja, upala jajovoda (salpingitis) i materice (endometritis) se često dešava simultano a kod težih oblika bolesti dolazi i do upale jajnika (Oophoritis). Ovde spadaju i upale urinarnih organa.

Pregled hirurga je potreban radi isključivanja oboljenja hirurškog porekla.

 

7.) Vaginalne infekcije (Kolpitis/Vaginitis)

 

Upala vaginalne sluzokože tj. vagine takođe može biti uzrok bola u predelu karlice. Česti uzroci napada brojnih bakterija na vaginalnu sluzokožu su: češće promene seksualnih partnera,  poremećaj u ravnoteži normalne mikrobiološke flore vagine (usled neracionalnog korišćenja lekova) ili infekcija. Smanjen nivo estrogena posle menopauze i određene kožne bolesti takođe dovode do vaginitisa.

 

8.) Apendicitis i akutni bol stomaka

 

Bolest u narodu poznata kao Upala slepog creva. Predstavlja inflamaciju Appendix Vermiformis-a (malog crvuljka) koji je ustvari mali organ smešten u donjem desnom kvadrantu abdomena. Kao glavni simptomi se javljaju: oštar bol u toj regiji abdomena, povraćanje sa prehladom, gubitak apetita, konstipacija, dijareja, egzacerbacija (pogoršavanje) bola tokom kašlja i hodanja, pelvični bol itd.

Obavezno potrebne laboratorijske analize: KKS, Se, Crp.  Potrebno je pratiti karakter i širenje bola, razliku u telesnoj temperaturi. Kod ovakve vrste bolova, uz pregled ginekologa su uvek potrebni pregledi kako urologa tako i hirurga. Neretko i gastroenterologa.

Upaljen appendix često hitno treba hirurški otkloniti jer ukoliko dođe do njegove rupture dolazi do širenja infekcije unutar abdomena a kasnije i celog tela sto se smatra po život opasnom komplikacijom.

 

ginekoloski polipi

 

9.) Endometrioza – hronična bol stomaka

 

Stanje koje nastaje kada endometrijum (unutrašnji sloj materice koji oblaže njenu šupljinu) počne da raste van uterusa u okolne organe poput Jajovoda i Jajnika,. Endometrioza može zadesiti žene kog starosnog doba, uključujući i tinejdžere. Po početku menstrualnog ciklusa, višak tkiva koji se nalazi van uterusa takođe odgovara na hormonske promene u toku menzesa i može izazvati krvarenje i infekciju unutar male karlice.

Postoje nekoliko vrsta terapija poput: različitih analgetika, pilula protiv trudnoće, terapija hormonima u cilju prekida menzesa, histerektomija itd…

 

10.) Ektopična (vanmaterična) trudnoća

 

Uvek obratiti veliku pažnju kad se bol pri dnu stomaka pojavi posle izostanka menstruacije!

Takozvana vanmaterična trudnoća koja se dešava kada se embrion implantira u bilo koje tkivo sem materičnog (i na tom mestu se razvija i raste). Javlja se osećaj oštrog bola i grčeva na odgovarajućoj strani tela. Vaginalno krvarenje može biti prisutno. Indikativan znak  za vanmatericnu trudnoću je ako se ovi simptomi javljaju posle izostanka menstrualnog ciklusa.

Medicinska pomoć je obavezna, hospitalizacija takodje, jer se radi o životno ugrožavajućoj situaciji koja se hitno hirurški mora rešavati.

 

11.) Miomi i bol stomaka

 

Predstavljaju benigne tumore mišićnog sloja materice. I ako se ove izrasline ne ubrajaju u kancerogene, one svejedno mogu biti uzrok: bola, teških i produženih menzesa, bolnog seksa, poteškoća u trudnoći i abnormalnog krvarenja.

U svakom slučaju postojanja bolova, obavezan je pregled ginekologa i ultrazvuk. U slučaju sumnje na vaginitis, uzima se vaginalni bris a kada je reč o infekciji urinarnih puteva, urinokultura. Kod hroničnih bolova, uz pregled ginekologa su potrebni i pregledi: urologa, hirurga i gastroenterologa.

 

Nemojte čekati, obratite se lekaru za pregled!

 

12.) Priraslice u abdomenu i maloj karlici (adhezije, fibroza) – hronična bol stomaka

 

13.) Neurološki bol porekla kičmenog stuba (spondiloza, diskus hernija, neuropatije, kompresije živca)

 

14.) Povrede karličnih organa, trtične ili pubične kosti (trauma)

 

15.) Upalni procesi u abdomenu i maloj karlici i bol stomaka

 

16.) Ruptura ili uvrtanje unutrašnjih organa (torkvacija, gangrena)

 

17.) Divertikuloza, poremećaji peristaltike (dijareja, opstipacija).   –Zastoj rada creva (Ileus)

 

18.) Maligniteti digestivnog, reproduktivnog i urinarnog trakta

 

 

Dodjite -Pomoći ćemo.

 

 

Kontrolni pregled kod dr Radovića možete zakazati odmah, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

  • Autori:
    • IT-SEO i medicinski tim
    • dr M. Radovićа
  • Stručni konsultant Ordinacija Raović i Živaljević
  • Dnevna Bolnica, “GAK Višegradska“ UKCS

 

 

Podeli ovu objavu


Call Now Button