Folikulometrija - Test ovulacije: Ginekolog Dr Miloš Radović
2230
page-template-default,page,page-id-2230,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Folikulometrija, test ovulacije

Folikulometrija, test ovulacije

Folikulometrija se najlakše može objasniti na sledeći način. Jajne ćelije sa razvijaju u specifičnim anatomskim strukturama u tkivu jajnika koji se nazivaju folikuli.  U toku prve polovine menstrualnog ciklusa svake žene dolazi do rasta folikula. Sa rastom folikula sazreva i jajna ćelija koja se nalazi u njemu. Sazrevanje jajnih ćelija i rast folikula se odvija do sredine ciklusa tj. do ovulacije. U ovulaciji obično jedan, najveći (tkzv. dominantni) folikul puca, oslobadja jajnu ćeliju, koja potom ulazi u jajvovod spremna za susret sa spermatozoidom (oplodjenje).

 

Folikulometrija pracenje

 

Folikulometrija znači predstavlja niz serijski uradjenih ultrazvučnih pregleda kojima se u prvoj polovini menstrualnog ciklusa prati dinamika razvoja jajnih ćelija, rast folikula a time i predvidja vreme same ovulacije.

 

Folikulometrija

 

Uporedo sa praćenjem folikula se kao dodatni prediktor perioda ovulacije prati i krivulja promene bazalne temperature kod pacijenta.

 

Call Now Button