Ovarijalna insuficijencija - Miloš Radović
4033
page-template-default,page,page-id-4033,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ovarijalna insuficijencija

Ovarijalna insuficijencija

 

Ovarijalna insuficijencija je prevremeni gubitak funkcionalnog tkiva jajnika i podrazumeva smanjen kvalitet i rezervu jajnih ćelija. Vrlo je čest uzrok steriliteta kod žena različite starosti. U toku života rezerva jajnih ćelija se drastično menja, daleko su veće rezerve i kvalitet do 30. godine života, i slobodno možemo reći da se sa godinama potencijal jajnika smanjuje a kvalitet i kvantitet jajnih ćelija opada.

 

Ovarijalna rezerva

 

Promene koje godinama nastaju unutar korteksa jajnika odgovorne su za smanjenje reproduktivnog potencijala, nepravilnih menstrualnih ciklusa, i na kraju vode u menopauzu.

Ovarijalnu rezervu čini broj antralnih folikula. Ona se smanjuje se godinama života, operativnim zahvatima na jajnicima, infekcijama i urodjenim stanjem smanjenog broja jajnih ćelija.

Antralni folikuli su tvorevine blizu spoljnog omotača jajnika u kojima se razvijaju jajne ćelije i za plodnost žene su oni najbitniji. Prilikom svake ovulacije jedan od tih folikula pukne i izbaci jajnu ćeliju spremnu za oplodjenje.

 

Uticaj autoimunih bolesti na ovarijalnu rezervu

 

Prirodno je da se ovarijalna rezerva smanjuje sa godinama pacijentkinje, ali nekada smanjenju doprinose i drugi uzroci kao što je autoimunska bolest (kada organizam napada tkivo ovarijuma oštećujući ih), može biti genetski (u sklopu sindroma fragilni X hromozom, Tarnerov sindrom), metabolički poremećaj, smanjen broj folikula, operacija jajnika u detinjstvu i mladosti, zračenje jajnika pri RTG snimanju, tumori jajnika.

 

Uticaj estrogena i progesterona

 

Najčešći simptom ovarijalne insuficiencije je izostanak menstruacije (sekundarna amenoreja). To je odsustvo periodičnog krvarenja najmanje 6 mjeseci, kod žena koje su prethodno imale redovne menstruacije, ili 12 meseci kod žena sa oligomenorejom. Oligomenoreja je neredovno menstrualno krvarenje, koje se javlja manje od  devet puta godišnje. Da se radi o ovarialnoj insuficijenciji dokazuje se odredjivanjem nivoa FSH i LH, estradiola i progesterona.

Posledica smanjene funkcije jajnika i ubrzanog propadanja folikula je niska koncentracija estrogena i progesterona ( ženskih polnih hormona koji se normalno stvaraju u jajnicima) i smanjeno oslobađanje jajnih ćelija ( što dovodi do infertiliteta).

Među prvim simptomima koje pacijentkinja primećuje su iregularni menstruacioni ciklusi. Pored iregularnih menstruacija, često se javljaju i simptomi koji se javljaju kod starijih žena u menopauzi, a to su noćno znojenje, tople valunge, suvoća vagine, iritabilnost, bolan seksualan odnos, nizak libido, otežano spavanje.

Zbog smanjene produkcije estrogena, pacijentkinjama preti opasnost od ranijeg nastanka osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti koji se češće javljaju kod žena u menopauzi.

 

Dijagnostika

 

Ovarijalna rezerva se odredjuje i dokazuje:

  • Bazalnim vrednostima FSH i LH
  • Nivoom estradiola
  • AMH (antimilerovovim hormonom)
  • Inhibinom B
  • Ultrazvučnim pregledom i merenjem volumena jajnika

 

FSH i LH (folikulostimulirajući i luteinizirajući hormon) su hormoni hipofize, čiji se nivo odredjuje 3. dana menstrualnog ciklusa. Normalna vrednost za FSH je do 10 mIU/ml.

Ispitivanja koja žena treba da prođe sastoje se od laboratorijskih analiza, u okviru kojih se proverava hormonski profil, a radi se i ultrazvučni pregled. Određivanjem hormonskog statusa, naročito vrednosti E2 (estradiola) i AMH (antimilerian hormon), čije su vrednosti u direktnoj korelaciji sa brojem antralnih folikula u jajniku, odnosno sa ovarijalnom rezervom.

 

AMH (antimilerian hormon)

Kod žena je AMH najbolji pokazatelj ovarijalne rezerve. Primjenjuje se sve više i u onkologiji, kod odredjenih malignih bolesti.

 

Referentne vrednosti AMH koje pokazuju oplodni potencijal jajnika su:

  • Optimalni 28.6-48.5 pmol/L
  • Zadovoljavajući 15.7-28.6 pmol/L
  • Nizak 2.2-5.7 pmol/L
  • Veoma nizak 0.0-2.2pmol/L

 

AMH (antimilerov hormon) spada u proteinske hormone. U toku embrionalnog razvoja kod muškarca sprečava razvoj Milerovih kanala. Kod muškarca je prisutan tokom celog života, a kod žena tek od puberteta.

 

Ultrazvučnim pregledom jajnika procenjujemo njihovu aktivnost (AFC broj antralnih folikula), kao i na osnovu same anamneze pacijentkinje- prisustva određenih bolesti, naročito autoimunih procesa, prethodne operacije jajnika, zračenja, rane pojave menopauze u porodici.

 

Lečenje

 

Terapeutski pristupi kod prevremene ovarijalne disfunkcije usmereni su na lečenje komplikacija koje mogu nastati usled deficijencije estrogena.

Osobe ženskog pola najčešće se u cilju ostvarivanja trudnoće podvrgavaju estrogenskoj terapiji ili in vivo fertilizaciji. Takođe je preporučeno da ženske osobe koje žele zatrudneti unose dovoljno kalcijuma kao i suplemenata vitamina D u cilju adekvatnog formiranja kostiju kao i zuba.

 

Terapeutski pristup prevremenoj disfunkciji jajnika može podrazumevati i :

 

Terapiju estrogenom- medicinska procedura koja podrazumeva suplementaciju određenih ženskih hormona (progesteron) u cilju zamene kod afunkcionalnih jajnika (estrogen). Kombinovana primena hormona može usloviti ponovnu pojavu vaginalnog krvarenja, ali neće uspostaviti fiziološku funkciju jajnika. U zavisnosti od starosti ženske osobe kao i sveukupnog zdravstvenog stanja, terapija estrogenom udružena je sa povećanim rizikom za oboljenja srca i krvnih sudova kao i karcinomom dojki.

In vitro fertilizaciju- proces koji podrazumeva eliminaciju jajne ćelije iz tela donora u cilju dalje fertilizacije supermom u uslovima spoljašnje sredine, in vitro (u epruveti). Oplođena jajna ćelija se tada plasira u uterus žene. Medikamenti su često preporučeni tokom ovog procesa u cilju kreiranja ravnotežnog stanja hormona radi nastanka trudnoće.

Suplemente: Kalcijum i vitamin D- adekvatan unos kalcijuma i vitamina D važni su radi prevencije osteoporoze, stanja koje nastaje usled slabih i krtih kostiju

 

 

Zakažite vaš kontrolni pregled ili intervenciju kod dr Radovića još danas, klikom na dugme KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime lekara koga želite odabrati za vaš pregled!

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button