Hormonska supstituciona terapija (HST)
2245
page-template-default,page,page-id-2245,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hormonska supstituciona terapija

Hormonska supstituciona terapija (HST) 

 

Ona predstavlja nadoknadu hormona koji se sa menopauzom sve manje luče iz jajnika. HST je još uvek prva linija terapije za ublažavanje klimakteričnih simptoma, prevenciju osteoporoze, ali i kardiovaskularnih komplikacija. Može se definisati kao lečenje samim estrogenima ili gestagenima (monoterapija) i estrogenima u kombinaciji sa gestagenima (sekvencijsko ili kontinuirano kombinovano lečenje).

 

HST se primenjuje:

  • oralno (tablete)
  • transdermalno (flasteri)
  • perkutano (gel i sprej)
  • vaginalno (u obliku vaginaleta ili krema)

Veoma je važan životni stil za očuvanje zdravlja u ovom periodu i podrazumeva unošenje belačevina, više iz belog mesa, ribe, raznovrsnost upotrebe povrća i voća u ishrani, kao i smanjivanje unosa ugljenih hidrata i masnoće.

 

 

Veoma je važno uvođenje umerene fizičke aktivnosti. Preporučujemo smanjenje u konzumiranju kafe, alkohola i cigareta. Unošenje aktivnog oblika vitamina D, kalcijuma i magnezijuma svaki dan je takođe značajno za očuvanje gustine kostiju.

 

Pacijenti koji intenzivno čitaju po internetu tekstove na temu hormonske borbe sa svojim godinama, rizikuju da će ih poprilično zaboleti glava od velike količine podataka i dezinformacija koje na internetu većinom objavljuju firme koje proizvode anti-aging kreme na temu menopauze u želji da zarade na tome ( ima na tone tih tekstova) !

 

Hormonska terapija za menopauzu

 

Da li razmišljate o hormonskoj terapiji ? Želite li upravljali simptomima menopauze ? Da li vam je možda vaš lekar predložio tu opciju lečenja. U svakom slučaju, verovatno ste malo uznemireni zbog uzimanja hormona. Nije iznenađujuće ili neobično ako se tako osećate.  Postoji ogromna količina  dezinformacija na internetu. Postoji veoma agresivna marketinška promocija raznih farmaceutskih kompanija da ce jednom kremom čarobno resiti sve vase probleme!

Konfuzija i zbunjenost postoji i u samoj medicinskoj zajednici u vezi sa rizicima i koristima korišćenja hormona u anti-aging terpiji za ublažavanje simptoma menopauze, starenja, suvoćom i atrofijom sluzokože vaginalnih zidova, menopauzalnim depresivno-anksioznim stanjima i manjkom životne energije.

 

Nažalost, ovo je ostavilo puno žena da nepotrebno trpe sa teškim simptomima menopauze.

 

Mnogi ljudi, uključujući i doktore, još uvek reaguju na početne rezultate HZ testa evropske zdravstvene organizacije koji su ukazivali na povećani rizik, naročito zbog raka dojke, povezanog sa menopauzalnom hormonskom terapijom. Ali od tada se u anti-aging medicini mnogo toga novog dokazalo i naučilo. Ne samo da su originalni rezultati redigovani i izmenjeni, već su sprovedene i nove studije koje se bave sigurnošću i efektivnošću terpije starenja.

 

 

U svojoj najnovijoj izjavi o pristupu anti-aging terapijama iz 2017. godine, društvo lekara SAD-a za zaštitu od menopauze daje tri nove i veoma važne tačke:

 

A- Prednosti su najverovatnije nadmašile rizik za simptomatske žene koje započinju hormonsku terapiju kada su mlađe od 60 godina ili su u roku od 10 godina od početka menopauze.

 

B- Hormonska terapija treba individualizirati, uzimajući u obzir indikacije ili ciljeve tretmana na osnovu dokaza, uzimanje u obzir starosne dobi i / ili vremena žene od menopauze u vezi sa iniciranjem ili nastavkom, rizikom i preferencijama ličnog zdravlja žene i balansom potencijalnih koristi i rizika od terapije hormona u odnosu na nehormonske terapije ili opcije.

 

C- Vrsta hormonske terapije, specifične opcije, doza i režim treba individualizovati, koristeći zajedničko donošenje odluka i utvrditi na osnovu poznatih profila negativnih efekata i informacija o bezbednosti, zajedno sa rizicima pojedinca za žene i ličnim preferencama.

 

Drugim rečima:  Najsigurnije je započeti hormonsku terapiju rano u menopauzi.

Jedna veličina ne odgovara svima. Planovi tretmana hormonske terapije moraju biti individualizirani i striktno odredjeni od specijaliste ginekologa koji se bavi anti-aging tretmanima.

 

Bitno je da odabir vrste hormonske terapije takođe mora biti individualizovan.

Ovo je znatno drugačije od hormonske terapije vaše majke kada je jedina opcija bila pilula koja je dobila od urin trudnih konja. Danas postoji mnogo različitih tipova, doza i formulacija hormonske terapije u zavisnosti od vaših specifičnih potreba. Evo opšteg pregleda vaših opcija.

 

 

Korišćenje samih progesteronskih krema promovisana od strane pojedinih farmaceutskih kuća je potpuni nonsens! I samo progesteron nikad nije bio, niti će biti terapija za podmladjivanje, pojacanje životne energije, rejuvenaciju i borbu protiv premenopauzalnih epizoda nervoze, depresije i manjka energije…!!!!!  Prava anti-aging terapija mora da bude kombinacija pre svega A.) estrogena koji je nabitniji plus B.) laser,  plus C.) TTCRF pa tek onda u kombinaciji sa svim tim D.)  malo progesterona.

 

Progesteron je hormon trudnoce a ne mladosti.!!!  Nikako ne sme sam da se maže.!!  Ukoliko se u dužem vremenskom upotrebljava sam a ne u kombinaciji može da izazove karcinom endometrijuma materice kao i neuredna matericna krvarenja zbog činjenice da nagomilava endometrijum (unutasnji sloj materice) ako se koristi u dužem vremenskom periodu bez kontrole lekara ( te kasnije, zbog toga,  mora eksplorativna kiretaža da se radi ).!!!

 

Oralna estrogenska terapija

 

Ova vrsta hormonske terapije dolazi u tipičnoj formi pilule. Iako je originalni konjugovani oblik estrogena još uvek dostupan, stvoreno je nekoliko drugih sintetičkih formi estrogena. Ovi sintetski estrogeni su vrlo slični sa estrogenom koji je napravio jajnik i zbog toga se smatraju biološkim. Postoji nekoliko različitih jačina tableta, što omogućava niz opcija doziranja. Ako i dalje imate matericu, takođe ćete morati uzeti neku vrstu progesterona da biste zaštitili endometrijum od efekata estrogena.

 

Transdermalna estrogenska terapija

 

Ova vrsta hormonske terapije se oslanja na apsorpciju kože hormona umesto na tablete koje se piju (oralnu apsorpciju). Ovo ima nekoliko koristi. Zbog toga što se ne apsorbuje od strane vaših creva u ceo organizam, može se propisati u nižim dozama.

 

Takođe održava stabilniji nivo hormona u vašem telu, što može biti važno u određenim situacijama, posebno ako imate glavobolje migrene. Takođe, jer prolazom kroz kožu ne treba prolaziti kroz jetru, ne uzrokuje povećanje triglicerida (nezdravog holesterola) i može smanjiti rizik od štetnih efekata koji se odnose na žučne kese. Vrste transdermalnih opcija uključuju:

 

Flasteri

Gelovi

Topične emulzije

Sprejevi za kožu

Apsorpcija transdermalnog estrogena može biti varijabilna u zavisnosti od vrste i načina na koji se primjenjuju. Opet, ako i dalje imate matericu, takođe ćete morati uzeti neku formu progesterona da biste zaštitili endometrijum od efekata estrogena.

 

Vaginalna estrogenska terapija

 

Ovaj tip hormonske terapije tipično dovodi do smanjenja nivoa estrogena u vašem krvotoku. Zbog toga, obično se koristi samo za lečenje genitourinarnih simptoma menopauze – stvari poput suvoće ili atrofije vaginalne sluzokože, bolnih seksualnih odnosa i simptoma bešike. Jedan izuzetak je vaginalni prsten veće doze Femring. Vaginalni estrogeni dostupni su u obliku:

 

Kreme

Tablete

Prstenova

Osim višegodišnjeg nošenja prstena, vaginalni preparati se mogu bezbedno koristiti bez dodatka progesterona, čak i ako još imate matericu.

 

 

Progestin-Progesteron Opcije

 

Ako započinjate hormonsku terapiju i još uvek imate matericu, moraćete da koristite neku vrstu progestina ili progesterona kako biste zaštitili oblogu materice. Vremenom, novounete doze estrogena, kod osoba koje uzimaju estrogen bez balansiranja sa progesteronom, mogu dovesti do endometrijalne hiperplazije ili čak do karcinoma endometrijuma.

Mogu se koristiti sintetički progestin kao što se koristi u hormonskoj kontracepciji ili možete koristiti stvarni progesteron koji je identičan progesteronu koji proizvede vaši jajnici. Ove progestin/progesterone opcije su dostupne kao:

 

Pilule

Vaginalni gelovi

Vaginalni umetci

IUD-s koji sadrže progestin takođe su opcija.

 

Kombinacija estrogena i progestinske terapije

 

Za neke žene, češće je poželjno koristiti hormonski proizvod koji sadrži oba hormona zajedno. Kombinovana terapija.

Ovaj tip hormonske terapije je dostupan i u obliku pilula i u obliku transdermalnih flastera (patchova).

 

 

Saveti ginekologa i lekara koji se bave anti-aging tretmanima:

 

Iako menopauza nije bolest, promene hormona povezane sa ovim normalnim procesom starenja mogu uzrokovati veoma značajne simptome koji se mogu poboljšati hormonskom terapijom. Hormonska terapija se takođe može preporučiti da vam pomogne u prevenciji osteoporoze, posebno ako ste u većem riziku (genetska predispozicija).

Nezavisno od vaših razloga za razmatranje hormonske terapije, vaš ginekolog će vam pomoći da napravite najbolje izbore koji će vam pomoći da lakše prodjete kroz period menopauze.

 

Hormonske analize i pregled kod dr Radovića, anti-aging terapiju ili TTCRF rejuvinacioni tretman zakažite još danas, klikom dugme –KONTAKT.

 

 


 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu dr Radovića nisu zamena za lekarski pregled niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informisanost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se vašem lekaru ili drugom stručnom licu radi pregleda u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu dr Radovića se obavezno posavetujte sa nadležim lekarom ili/i obavite pregled kod istog.

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button