HSG - Snimanje prohodnosti jajovoda
1836
page-template-default,page,page-id-1836,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

HSG – Test prohodnosti jajovoda

HSG-Histerosalpingografija: Pregled i Dijagnostika Reproduktivnih Problema

 

Histero-materica, Salpingo-jajovodi, Grafija-snimanje

 

HSG – histerosalpingografija se vrši kod žena koje imaju problem sa sterilitetom i postizanjem trudnoće. HSG je test materice i jajovoda koji omogućava vizualizaciju unutrašnjosti materice kao i prohodnost jajovoda.

 

Histerosalpingografija (HSG) je dijagnostički postupak koji se koristi za evaluaciju ženskog reproduktivnog sistema. Ovaj postupak omogućava pregled unutarnjeg oblika maternice (uterusa) i jajovoda (falopijeva cev), što je od suštinskog značaja za otkrivanje potencijalnih problema u plodnosti i razumevanje uzroka neplodnosti. U ovom tekstu, razmotrićemo svrhu i proceduru HSG, indikacije za ovaj postupak, pripremu pacijentkinje, potencijalne komplikacije i rezultate koji se mogu dobiti.

 

Koliko je bitan HSG?

 

Predstavlja najvažniji i obavezni test kojim se dokazije da su jajovodi prohodni!

 

Pre svake odluke o inseminaciji ili vantelesnoj oplodnji pacijentu se mora dati jasan odgovor na pitanje –jesu li jajovodi prohodni ili nisu!

 

Odluka o potrebi pacijenta za vantelesnom oplodnjom se donosi samo ako je HSG-om dokazano da jajovodi nisu prohodni.

 

Svrha Histerosalpingografije:

 

HSG ima nekoliko glavnih svrha u dijagnostici reproduktivnih problema:

 

 1. **Procena anatomske strukture:** HSG omogućava lekarima da detaljno pregledaju maternicu i jajovode kako bi otkrili eventualne anomalije, kao što su polipi, fibroidi (miomi) ili ožiljci.

 

 1. **Provera prohodnosti jajovoda:** Ovaj postupak omogućava ocenu prohodnosti jajovoda. Ako su jajovodi začepljeni ili suženi, može se javiti problem sa transportom jajnih ćelija do materice ili oplodnje.

 

 1. **Ocena eventualnih nepravilnosti u materici:** HSG može otkriti nepravilnosti u obliku materice, koje mogu ometati implantaciju embriona tokom trudnoće.

 

 

**Procedura Histerosalpingografije:**

 

HSG je relativno brz postupak koji se obično izvodi u radiološkom ili ginekološkom odeljenju bolnice ili klinike. Evo koraka u proceduri HSG:

 

 1. **Priprema pacijentkinje:** Pre nego što se izvede HSG, pacijentkinja treba biti informisana o postupku i potencijalnim komplikacijama. Može se preporučiti da uzme lek protiv bolova ili protiv upale pre samog postupka. Takođe, pacijentkinja bi trebalo da bude svesna da će biti izložena rendgenskom zračenju.

 

 1. **Položaj pacijentkinje:** Pacijentkinja će biti postavljena na ginekološki stol i potom će joj ginekolog postaviti spekulum kako bi otvorio vaginalni kanal i cerviks (grlić materice).

 

 1. **Kontrastno sredstvo:** Nakon postavljanja spekuluma, lekar će pažljivo umetnuti tanku cev, nazvanu kateter, kroz cerviks i u unutrašnjost maternice. Potom će se u maternicu ubrizgati kontrastno sredstvo koje je vidljivo na rendgenskim slikama. Ovo sredstvo omogućava jasno vizualiziranje maternice i jajovoda na rendgenskim snimcima.

 

 1. **Rendgenski snimci:** Dok se kontrastno sredstvo ubrizgava, lekar će koristiti rendgenski aparat kako bi pravio seriju snimaka. Ovi snimci će pokazati oblik maternice, eventualne anomalije i prohodnost jajovoda.

 

 1. **Završetak postupka:** Nakon što se naprave svi potrebni snimci, cev i spekulum će se pažljivo ukloniti. Pacijentkinja će biti obaveštena da može osećati blagu nelagodnost ili bol tokom postupka.

I Dijagnostički i Terapeutski test

 

Iako svrha HSG-a nije terapeutska ponekad prolazak kontrasta može da ukloni materijal, priraslice koji blokiraju jajovode. Ukoliko jajovodi nisu blokirani i nema priraslica, kontrast će oticati bez otpora u unutrašnjost abdomena.To je dobar znak. Mnoge žene ostanu trudne nakon HSG-a i nije im potreban nikakav dodatni tretman.

 

**Indikacije za Histerosalpingografiju:**

 

HSG se obično nudi pacijentkama koje se suočavaju sa sledećim reproduktivnim problemima ili pitanjima:

 

 1. **Neplodnost:** Kada par ne može da ostvari trudnoću, HSG pomaže u otkrivanju problema sa jajovodima, maternicom ili drugim anatomskim anomalijama.

 

 1. **Ponavljajući spontani pobačaji:** Ako žena ima više uzastopnih spontanih pobačaja, HSG može otkriti potencijalne uzroke kao što su nepravilnosti u maternici ili problemi sa jajovodima.

 

 1. **Nepravilne menstruacije:** HSG se takođe koristi za procenu nepravilnosti u menstrualnom ciklusu koje mogu biti uzrokovane anatomskim promenama u maternici.

 

 1. **Priprema za vantelesnu oplodnju (IVF):** HSG može biti deo evaluacije pre IVF tretmana kako bi se osiguralo da su jajovodi prohodni.

 

Kombinacija praćenje rasta i sazrevanja jajnih celija u folikulima (folikulometrija) i HSG-a predstavlja najbolji i obavezan način pripreme pacijenta za inseminaciju.

 

**Priprema za Histerosalpingografiju:**

 

Pre nego što se izvede HSG, pacijentkinja bi trebala razgovarati sa svojim lekarom o svojim zdravstvenim uslovima i lekovima koje uzima. Evo nekoliko koraka pri pripremi za postupak:

 

 

 1. **Konsultacija sa lekarom:** Obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom ili reproduktivnim endokrinologom kako biste razgovarali o svojim simptomima, anamnezi i potrebama.

 

 1. **Obaveštenje o alergijama:** Obavestite svog lekara o svim alergijama na lekove, kontrastna sredstva ili materijale koji se koriste tokom HSG.

 

 1. **Trudnoća i menstruacija:** Pre postupka, pacijentkinja će biti pitana o svojim poslednjim menstruacijama i da li postoji mogućnost trudnoće. HSG se obično ne izvodi ako postoji sumnja na trudnoću.

 

 1. **Lekovi:** Vaš lekar će vam reći da li treba prekinuti uzimanje određenih lekova pre postupka. To se posebno odnosi na antikoagulanse i aspirin.

 

 1. **Praćenje simptoma:** Nakon postupka, pacijentkinja treba da prati svoje simptome, kao što su bol ili nelagodnost, i odmah obavesti svog lekara o bilo kakvim neobičnim reakcijama.

 

Priprema

 

Najbolje vreme za HSG snimak je prva polovina mestrualnog ciklusa.

U toku snimanja materice i jajovoda ubacuje se kontrast koji na kraju prolazi i u trbusnu duplju. Jako je bitno da se u toku testa ne ubaci nikakva bakterija u sterilnu sredinu trbusne duplje!

 

Zbog toga je pre HSG-a obavezan uredan nalaz cervikalnog i vaginalnog brisa.

**Komplikacije i Potencijalni Rizici:**

 

HSG je obično veoma siguran postupak, ali može doći do određenih komplikacija.

 

Najčešći potencijalni rizici uključuju:

 

 1. **Bol ili nelagodnost:** Pacijentkinje ukoliko nisu u opštoj anesteziji mogu osećati blagu bol ili nelagodnost tokom postupka.

 

 1. **Infekcija:** Iako je retka, postoji mala šansa da se nakon postupka razvije infekcija.

 

 1. **Alergijske reakcije:** Neke žene mogu biti alergične na kontrastno sredstvo koje se koristi tokom HSG-a.

 

 1. **Vrtoglavica:** Nakon postupka, neke žene mogu iskusiti vrtoglavicu.

 

 1. **Krvarjenje:** Postupak može izazvati manje vaginalno krvarenje.

 

 

**Rezultati Histerosalpingografije:**

 

Nakon izvođenja HSG-a, lekar će analizirati rendgenske snimke i pružiti pacijentkinji informacije o rezultatima.

Evo nekoliko mogućih ishoda:

 

 1. **Normalni rezultati:** Ako se HSG pokaže da su maternica i jajovodi anatomski normalni i prohodni, to može pomoći isključivanju anatomskih problema kao uzroka neplodnosti.

 

 1. **Abnormalni rezultati:** Ako se otkriju nepravilnosti u maternici, jajovodima ili drugim anatomskim strukturama, lekar će razmotriti dalje korake u lečenju i dijagnostici.

 

 1. **Potreba za dodatnim ispitivanjima:** U nekim slučajevima, HSG može biti samo početak procesa dijagnostike, a lekar će možda preporučiti dodatna ispitivanja ili procedure kako bi se bolje razumeli uzroci reproduktivnih problema.

 

Histerosalpingografija je važan dijagnostički alat za žene koje se suočavaju sa problemima plodnosti i reproduktivnim problemima. Postupak omogućava detaljan pregled maternice i jajovoda, pomažući lekarima da identifikuju uzroke neplodnosti i planiraju odgovarajuće tretmane. Pacijentkinje bi trebale pažljivo da se pripreme za HSG i da budu svesne potencijalnih komplikacija, ali većina žena prolazi kroz postupak bez problema i dobija dragocen uvid u svoje reproduktivno zdravlje.

Vaš kontrolni pregled kod dr Radovića i HSG test zakažite još danas, klikom na dugme –KONTAKT.

Zbog angažovanosti više ginekologa u ordinaciji potrebno je naglasiti ime ginekologa koga želite odabrati za vaš pregled!

Podeli ovu objavu
Call Now Button