bracni-infertilitet - Miloš Radović
2553
page-template-default,page,page-id-2553,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Bračni infertilitet

Infertilitet

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, infertilitet predstavlja nemogućnost da žena ostane u drugom stanju (ostvari trudnoću) ni nakon redovnih nezaštićenih polnih odnosa u periodu od jedne godine.

Konsultaciju lekara treba potražiti i pre navršene godine kod parova koji imaju neki faktor rizik kao što su: neuredne menstruacije kod žene, operatvni zahvati na jajnicima, žene starije od 35 godina, preležane zauške kod partnera posle puberteta, povrede testisa i drugi faktori.

Prema statističkim podacima, u Srbiji svaki sedmi par ima problem sa infertilitetom, a oko 75% parova ne želi da prihvati problem, potraži pomoć i adekvatno lečenje.

U modernom dobu, infertilitet je u značajnom porastu jer se žene sve kasnije odlučuju na trudnoću, kao i zbog povećane incidence polno prensivih bolesti i inflamatornih bolesti male karlice i smanjene fertilnosti muškaraca.

Infertilitet može biti primaran, kod žena koje nisu nikad bile trudne, i sekundaran, kod žena koje su bile trudne, bez obzira na sam ishod trudnoće.

 

 

 

Uzroci bračnog infertiliteta mogu biti:

  1. Muškog porekla (40%);
  2. Ženskog porekla(40%);
  3. Mešoviti (33%);
  4. Nepoznatog porekla (10%);

 

Neki od najčešćh uzroka infertiliteta su nenormalan spermogram, oštećenja jajovoda kao posledica različitih infekcija i operativnih zahteva, hormonski disbalans, stečene ili urođene morfološke promene polnih organa kako kod žena tako i kod muškarac. Značajnu ulogu imaju i psiho-somatski poremećaji kao i sam stil života (gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, konzumacija alkohola i pušenje cigareta), koji se uz adekvatnu podršku i promenu navika mogu lako prevazići.

 

 

 

Podeli ovu objavu
Call Now Button